Laatste nieuws

15. apr, 2021

Komend weekend is het dan echt zo ver, de eerste voor de punten! Het weer lijkt goed te worden, beetje koud blijft het wel maar dat is te verwachten als je in april gaat vliegen.

Denk trouwens niet dat de duiven er heel veel last van hebben, beetje kou kunnen ze prima tegen. Duiven die niet lekker zitten kunnen er wel last van krijgen, en natuurlijk de duiven die (veel) te lang onderweg zijn. Je merkt het ook bij Nanne Wolff.. tot vorige week kon je bijna dagelijks heen, over twee weken moet je minimaal twee weken wachten op een afspraak. Wij hebben de afspraken voor het hele seizoen al staan, wel zo praktisch ;-)

Afgelopen dinsdag zijn onze sprinters voor het eerst op de wagen geweest, trainingsvlucht vanuit Rheine. Normaal ben ik niet zo van de trainingen maar deze konden we niet laten lopen. De duiven waren er klaar voor, afstand van 100 KM was perfect en het weer ook redelijk goed. Uiteindelijk was het een mooie doordeweekse training, onze duiven hebben het prima gedaan. De meesten waren vrij vlot weer thuis en uiteindelijk is er (maar) één doffer nog zoekende.

Verslag van de vluchten 2021 is wekelijks vanaf dinsdag te lezen op tabblad Uitslagen 2021

We hopen dat onze jaarlingen het spelletje snel oppakken. Doordat we niet tonen, überhaupt niets extra’s doen om vooraf te motiveren, duurt het wat langer voordat ze het door hebben. Vooral de doffers blijken wat dommig te zijn op dat gebied, maar goed, we hebben geduld hoor. Dat is het mooie van onze sport, iedere week is weer een wedstrijd op zich! Op zondag zijn de kansen voor iedereen weer gelijk.

Het probleem roofvogel is nog steeds niet minder geworden, bijna dagelijks krijgen we ongewenst bezoek. Was het eerst alleen bij de vliegduiven, is het nu ook al bij de kleuters. Arme beestjes weten niet wat hun overkomt, zo onervaren en niet bewust van de gevaren. Dinsdag na het thuiskomen van de oude duiven toch nog even de jongen naar buiten, lekker spelen en grazen. De hele tijd staan we op wacht en lopen we voor de hokken langs.. zijn we 5 minuten in huis is het gelijk raak. In dit geval was het de sperwer die naast het hok een kleuter aan het plukken was. Trea zag het gelukkig en kon het rotbeest wegjagen, in zijn vlucht pakte het nog een andere jong die er toevallig vloog. Deze sloeg die voor de auto, ik moest ze met een bezem onder de auto weg jagen. Uiteindelijk gaf de sperwer het op maar de paniek was natuurlijk ontzettend bij jonkies.

Twee peuters licht gewond, de ene aan het oog en de onder de vleugel. En natuurlijk een hand vol veren minder. Deze week maar weer onder dak houden, het restaurant is gesloten tot nader bericht.

 

Vrijdagavond in-manden voor Munster, zoals het nu lijkt gaat alles mee. Maar dat beslissen we pas op moment van in de mand zetten, wat niet goed voelt blijft thuis. We voeren volle bak en proberen de duiven vooral rustig te houden. Daar waar je veel leest en hoort dat de duiven wel een uur of langer trainen, proberen wij het met max 1x drie kwartier per dag. Voor nu is dat meer dan voldoende, vanaf mei gaan we de trainingen opvoeren.

Voor zaterdag iedereen succes, en vooral lekker genieten van de aankomsten. Als de uitslag dan tegen valt heb je in ieder geval een leuke dag gehad J

# STAY SAFE, ook in het lokaal!

# Onze lokduif Meeuwtje is helaas gestorven, ouderdom. We gaan haar missen, veel liever dan haar zullen ze er niet zijn!

 

 

 

8. apr, 2021

Het is nog lang geen zomer, bah wat is het hondenweer! Vier seizoenen in één week, nu alleen nog een hittegolf en we zijn compleet. April doet wat tie wil, en zo is het ook nog echt.

Misschien is het nu het goede moment om met elkaar een vuist te maken om vanaf komend seizoen toch gewoon 3 weken later te beginnen met het vliegseizoen. Niet de eerste week van april maar de laatste week. Heeft volgens mij alleen maar voordelen, kans om goed weer is groter, roofvogelprobleem is iets kleiner omdat het broedseizoen start begin april, en voor de werkende melker is er voldoende tijd om de duiven goed voor te bereiden. Het vliegseizoen kan best 3 weken later eindigen, in september is het vaak nog prima weer voor de natour-duiven.

Afgelopen zaterdag de eerste (africhting) vlucht van dit seizoen! Onze duiven waren er nog niet klaar voor dus die hebben we niet gezet. We hadden ze graag mee gedaan maar het lukt ons gewoon niet om ze begin april klaar te hebben. Mede ook door het dagelijkse roofvogelellende hier in Kloosterhold. Maar goed, het was niet anders. Het is een prima vlucht geworden, goede omstandigheden en de duiven vielen prima. Iedereen heeft ook alles rondom de duiven goed kunnen testen, ook wel belangrijk hoor.

Wij hebben de ploeg nu 3 keer zelf af kunnen richten, op zich ging dat prima. De eerste twee keren was de hele meute al thuis voordat ik de manden uit de auto had gehaald. Mooi leermoment dus, vooral het spelletje tussen de mannen en de vrouwen. De laatste training was de afstand misschien toch te groot, of toch weer een aanval. We zullen het niet weten maar de duiven kwamen alleen of per tweetal thuis, en dan bij het landen gelijk de lucht in turen. Bij het avond eten misten er toch nog 6 stuks?! Best veel he, ik heb dan ook niet zo lekker geslapen die nacht. S’ochtends om 5:30 uur uit bed..  dom natuurlijk, dan komen er echt nog geen duiven. Nadat alles was verzorgt en de eerste koffie was weggewerkt vielen er twee duiven nagenoeg tegelijk op de plank, het was ongeveer 8:30 uur. En nog voor 9:00 uur waren ze allemaal thuis. Vreemd he, hebben ze toch dicht bij elkaar gezeten en ook ergens in de buurt.

We zijn weer compleet en daar gaat het om!

De jongen van de eerste ronde zijn ook voor het eerst los geweest. Een week of drie te laat maar goed, dat kon even niet anders. Vrijdag de rennen open en binnen 10 minuten de hele bende buiten, op de vleugels en de omgeving verkennen. Bij het verduisteren misten er nog 2 stuks, dat viel dan nog wel weer mee. De dagen erna zijn de jongen er ook weer uit geweest en op zondag was de ploeg weer compleet, waar de achtergebleven jongen vandaan zijn gekomen weet ik niet.. maar ze zijn weer terug.

Komend weekend ook de tweede ronde er uit, hopen dat die het net zo goed doen. Dit houden we ongeveer twee weken vol en dan gaan de tussendeuren open en gaan de jongen samen. Scheelt een hoop werk en tijd, voor de duiven ook beter denk ik.

Voor zaterdag zijn de vluchten afgelast, en terecht natuurlijk. Hopen dat het geen voorteken is voor de rest van het seizoen.

# STAY SAFE, onze prikkies zijn onderweg!

# De tweede ronde is bijzonder mooi opgekomen, de kleuters doen het prima.

 

 

 

 

 

1. apr, 2021

We kunnen nu aftellen.. Het seizoen gaat bijna beginnen! Vrijdag inkorven voor de eerste oefenvlucht en dan een week later de eerste voor de punten. Precies volgens programma, Corona is hierin gelukkig geen spelbreker. Maar dan heb ik het alleen over de wedvluchten, voor de rest is alles op afstand. Pfff we zijn er wel een beetje klaar mee eigenlijk.

Door het mooie zomerweer komen de duiven ook een beetje beter in hun ritme. We hebben de mannen en vrouwen drie dagen achter elkaar samen gezet, even een halve dag om de band wat te versterken. En het heeft wel gewerkt, de duivinnen vliegen de ramen er bijna uit en de doffers maken meer lawaai dan Jostiband. Het is ook de eerste week dat het een beetje naar onze zin gaat.. Afgelopen vrijdag nog een aanval van onze vriend de havik, het heeft ons de 20-301 gekost. De laatste herinnering is een afdruk in het midden van de achterraam van ons huis. De 20-315 is er met wat schrammen en een hoop bloed ternauwernood goed van afgekomen. Het lijkt maar niet te stoppen, misschien nu dan met het mooie weer.

Ondanks de roofvogelproblemen zien de duiven er wel weer goed uit, ze staan ons bijzonder aan op dit moment. We moeten ze nog wel africhten maar dat gaat goed komen, we hebben nog ruim een week tot aan de eerste vlucht die voor de punten telt. Zaterdag lijkt het goed weer te worden, beetje fris maar geen verkeerd weer. Dat is voor de liefhebbers die inkorven natuurlijk super, maar voor ons ook ;-) Kunnen we mooi de duiven africhten. Zou mooi zijn als het twee keer lukt de komende paar dagen.

De Peuters doen het goed, de eerste ronde is meer dan klaar om naar buiten te gaan en de tweede ronde is de omgeving ook al aan het verkennen vanuit de ren. Volgens mij lopen er nu 55 stuks op eigen benen. Afgelopen zaterdag hebben we twee mooie jongen opgehaald uit Nieuw Buinen, bij TVM Mensinga. Prima duiven daar en enthousiaste liefhebbers! Vanuit Kloosterhold is er nog een duifje verhuist naar Ter Apel, komt uit een goed koppel.. ik hoop dat het duifje voor verrassingen gaat zorgen.

Bij de kwekers liggen er alweer doppen op de vloer, de jongen voor Albert zijn geboren of kruipen vandaag of morgen uit het ei. Ik hoop dat het een volledige ronde wordt, dat alle eieren uitkomen en de jongen goed opkomen. We zijn redelijk hard met de piepers, niet goed is pech gehad. Alleen zo krijg je een mooie ploeg jongen die je gezond kunt houden. Het is mooi om de duiven te testen vanaf 2 hokken, zo weet je het snelst waar je mee verder kunt.

 

De vluchten staan voor de deur en we hebben er zin in, hopen dat het een mooi seizoen wordt zonder al te veel problemen. En dat we maar snel weer een biertje mogen drinken in het lokaal, dat is toch wel iets wat we allemaal erg missen. We zullen wekelijks een riedeletje schijven over het verloop van de vluchten en uiteraard ook het wekelijkse wel en wee in en rond onze hokken. Er gebeurt bij ons altijd wel iets waar we over kunnen vertellen.

Iedereen veel succes zaterdag!! Zet ‘m op en vergeet niet te genieten van de aankomsten.

# STAY SAFE, ook tijden het inkorven van de duiven

# Het laatste aandenken aan de 20-301, zijn afdruk op het raam, om moedeloos van te worden.

 

 

 

25. mrt, 2021

En weer is er een week om! Een week zoals de laatste weken, er veranderd maar weinig. Elke dag nemen we notie van de coronacijfers en dan kunnen we onze eigen conclusies trekken. Het ziet er gewoon niet goed uit. En of we nu voor of tegen de maatregels zijn, we zitten er allemaal mee.

Afgelopen persconferentie was het enige lichtpuntje de avondklok.. alhoewel lichtpuntje. Er is een uur bij gekomen waar we misschien wel verwacht hadden dat de avondklok er af zou gaan. Of dit voor de start van het seizoen consequenties heeft moeten we nog even afwachten. Donderdagavond heeft het NPO overleg met de afdelingen over hoe nu verder, vrijdag worden de leden via op de hoogte geïnformeerd.

Hoe ik er over denk heb ik al vaker geschreven, maar dat staat los van pandemieën en of avondklokken. Dat zit ‘m meer in (vrije) tijd en roofvogels.

 

Over roofvogels.. afgelopen zaterdag was het weer dikke bingo. We weten niet precies wat er is gebeurt maar dat er een aanval was vlak boven de hokken was wel duidelijk. Het knalde tussen de duivinnen en de paniek was echt enorm.. 12 als de brandweer in het hok, 3 onder het vlieghok, 1 in de sloot, 3 onder de overkapping, 1 achter de tuinbank en 1 pleiter. Onze bonte Aaldering 05 was in geen velden of wegen te bekennen, dat was dus het slachtoffer. Toen we bekomen waren en duivinnen eindelijk weer onderdak waren hebben we toch maar de doffers los gelaten, voedertijd voor de rover was immers al geweest.

En dan na twee uurtjes kom je in de garage en vind je daar de bonte Aaldering 05, springlevend op een barkruk! Een beetje in shock maar gelukkig ongedeerd, er was een engeltje zaterdag. De duivinnen drie dagen binnen gehouden, de schrik was te groot. Gisteren voor het eerst weer gevlogen en je merkt dat ze niet lekker trainen, angst overheerst. Zo krijgen we er geen ritme op en blijft het trainen onvoldoende.

Maar goed, lopen klagen helpt natuurlijk niets. Daar wordt de roofvogel niet warm of koud van.. en volgens mij gebruiken ze ook geen facebook haha ;-). We zullen zelf de oplossing moeten vinden.

 

De tweede ronde is zo goed als klaar, het is een mooi stel kleuters geworden. Niets mis mee! Op één na gaan ze allemaal naar het jonge duivenhok, die éne verhuist naar Ter Apel. We gaan een mooi jong uitzoeken die op voorhand kans maakt om een goeie vliegduif te worden. Zeker weten doen we het natuurlijk niet maar we doen wel ons best.

De eerste ronde mag vandaag of morgen voor het eerst naar buiten, de grote wereld verkennen. Altijd weer mooi om jonge duiven om het huis heen te hebben vliegen, of zoals die schapen van ons.. op het plein te hebben scharrelen. Enige nadeel is wel dat je er bij moet blijven, je kan de kudde niet alleen laten als je er geen roofvogelvoer van wil maken tenminste.

Afgelopen maandag nog even contact gehad met Nanne Wolff, het bloedmonster was prima in orde. Voor wat het waard is zijn we daar wel weer blij mee, alles lijkt gezond te zijn.

Aankomende zaterdag het moment waar alle werkende liefhebbers al weken met smart op zitten te wachten.. Zomertijd!!

# STAY SAFE  

# Onze haan duidelijk maken dat de zomertijd is begonnen is wel een moeilijk                       klusje

 

 

18. mrt, 2021

Nederland heeft gekozen! Wel altijd weer een dingetje hoor, de verkiezingen. Je krijgt volgens mij nooit alle neuzen de zelfde kant op, en vooral niet van Nederlanders haha. Maar goed, de uitslag is bekend en daar moeten we het mee doen. Voordeel is wel dat de meeste mensen tevreden kunnen zijn met de uitslag, die hebben immers op de grootste partijen gestemd (even doordenken)

En nu maar hopen dat onze minister president aankomende week goed nieuws te vertellen heeft op de persconferentie omtrent Covid-19. Even duivenmelkers belang, die avondklok moet er af! Anders zie ik toch nog wel wat beren op de weg richting de eerste wedvluchten. En dan nog even uit eigen belang.. we mogen van mij ook twee weekjes later beginnen met de vluchten. Geeft ons net wat meer rust en ruimte in de voorbereidingen. Het is ook net politiek 🙂

 Na een beroerde periode op de hokken gaat het de laatste paar dagen weer de goede kant op. Het klinkt “beroerder” dan het was hoor, maar de periode van scheiden van de duiven en het spenen van de jongen is niet de leukste periode. Komt bij dat de duiven weer los moeten met alle gevaren en problemen die dat geeft. Maar we zijn die periode weer door en hebben de regelmaat er weer redelijk op. Bij de duivinnen iets meer dan bij de doffers, maar de duivinnen lopen ook een weekje voor op de mannen. Het wachten is dat de duiven een aantal dagen na elkaar hun trainingsrondje kunnen doen, dat is met het K. weer van de laatste tijd nog niet gelukt.

Bij het wennen van de jaarlingen op de vlieghokken is het bijzonder dat alle duivinnen vanaf het eerste moment in het juiste hok binnen gaan en bij de doffers toch de helft de eerste keer tot aan het donker op het jonge duivenhok bleef zitten. En wat nog vreemder is.. een dag later lopen ze binnen op het juiste hok alsof ze het al jaren doen, duiven.. je begrijpt er niets van.

 

Afgelopen maandag zijn we met een flinke mand vol duiven naar Nanne Wolff geweest. Het was weer gezellig! Nanne nam de tijd om samen een kopje koffie te drinken en te praten over het nieuwe seizoen, wat heeft die man een goede kijk op duiven. De duiven zijn vakkundig onderzocht en bekeken, doktersoordeel: niets meer aan doen. Nanne was zeer te spreken en dat is natuurlijk een goed teken. We hebben nog wel een bloedmonster genomen voor verdere onderzoek, we willen alles uitsluiten. Hier krijgen we begin volgende week uitslag van, hopen dat het allemaal in orde is.

De peuters doen het ook goed, ze zijn gespeend en dat betekend bij ons dat we er een paar dagen niet naar omkijken. En ze hebben het allemaal prima gered, ze zien er goed uit en zijn springlevend. We zijn na een week begonnen met verduisteren, niet dat het al veel effect heeft maar dan zijn we er maar vast aan gewent. Er is maandag een mooie jonge duivin verhuist naar Nieuwleusen, ik hoop dat ze daar voor veel mooie momenten gaat zorgen. En wat mij betreft ook voor heel veel bloemen 👍

De tweede ronde is bij klaar en ligt er tevreden bij, de kwekers zitten inmiddels (bijna) allemaal op de derde ronde te broeden. De jongen uit de koppels van Team Roording verhuizen straks naar Eefde, mogen ze hun krachten meten met de topduiven op de hokken van Albert.

# STAY SAFE  

# De eerste ronde peuters aan het ontbijt, ze krijgen nog ruim voldoende voer!