Laatste nieuws

19. jul, 2018

Het is wel even wennen hoor, geen “wedstrijd druk” deze week. Het verzorgen is al iets makkelijker gegaan, vooral qua tijden. Dat doen we tot na de vakantie en dan gaan we weer, nog een paar weekjes fanatiek.

 

Het is vijftien weken geleden dat we een zaterdag hadden zonder duivenvlucht, pfff dat klinkt best wel lang. Vind het erg jammer hoor, had toch graag de jonge duiven mee gedaan de eerste vluchten. Maar goed, soms moet je met je verstand spelen.. Het is zo als het is.

Er is genoeg te doen in en rond de hokken, dus vervelen doe we ons niet. Vrijdagavond de eerste selectie ronde, dan hebben we dat maar gehad. Ook gelijk de jongen in de mand voor een nachtje. Kunnen we zaterdag gelijk beginnen met het hok grondig schoonmaken, we willen het hele hok boenen en spik en span maken. De jongen krijgen nog even een druppel tegen ongewenste mee lopers en mogen dan de hokken weer in. Hun bad zal klaar staan, als het hok toch nat is ;-).

 

We hebben ook nog een leuk nieuwtje.. Voor de jonge duiven hebben we een nieuw hok gekocht! De ren maakt plaats voor een mooi ‘Demster’ hok, 7 meter lang en verdeeld in 3 afdelingen met halletje. Twee voorhangrennen en nog een grote ren van 2x2 meter, al met al een mooi onderkomen voor de lichting van 2019!

Dit jaar toch last gehad van overbevolking, daar wordt het klimaat niet gezonder van hoor. Ook het niet kunnen scheiden van de geslachten is een nadeel en of een latere ronde apart kunnen zetten. Dat kan volgend jaar dus allemaal wel, we hebben er zin. Gelijk na de laatste natour-vlucht wordt het hok geplaatst.

 

Afgelopen dinsdagavond een heerlijk biertje gedronken met drie topliefhebbers, jong en zeer gedreven, en dat zie je ook in de uitslagen! Het is altijd mooi om over duiven te praten, want daar raken we nooit over uitgepraat.. Als je er ook nog iets van opsteekt is dat helemaal super natuurlijk. We gaan ons voordeel er mee doen ;-). Sowieso de hele week veel contact gehad met duivenliefhebbers, telefoontjes, bezoekjes en over de mail. Vind het erg gezellig allemaal, zoals ik al zei.. je raakt niet uitgepraat. Wel jammer dat twee gesprekken over het stoppen van de duivensport gingen, het hoort er bij maar leuk is het niet.

 

Het was niet alleen maar duivensport deze week, de jongste verlaat de lagere school.. De laatste! Nu gaat het echt allemaal heel snel, we worden ouder. (Ook een beetje verstandiger Wild ) Een drukke week voor Trea, afscheid barbecue, feest van school en als klapper nog een slaapfeestje met 14 meiden.. bij ons thuis! Zal wel een gezellige gekte worden, vermoeiend maar vast en zeker erg leuk.

 

Voor zaterdag, geniet van de duifjes! Hopen dat alles weer gezond en wel thuis mag komen. De jonkies van 100+ km en de ouden van 800+ km.

 

 

 

 

13. jul, 2018

Pfff wat een week, de slechtste van dit jaar! Deze hele week is sterk beïnvloed door het wel en wee van onze jonge duiven. Hebben we de ploeg het hele jaar gezond kunnen houden en kregen we de complimenten van duivendokter Wolff.. Hoe anders is het nu, helaas. Afgelopen weekend volop bezig geweest met africhten, drie dagen achter elkaar tot 25 km. Dat ging allemaal goed, tenminste zo leek het. Zondagavond had ik al het gevoel dat ze het zwaar hadden, hoort er bij dacht ik nog, maar maandagochtend was wel duidelijk hoe zwaar. De bevreesde coli had toegeslagen. Gelukkig geen verdere complicaties maar wel echt ziek hoor, potverdikkie zeg, ik heb het wel even lastig gehad.

Nu is het vrijdag en lijkt het weer een beetje de goede kant op te gaan, Samen met Trea (mijn steun en toeverlaat in moeilijke tijden, ook als het om de duiven gaat) voeren we de jonkies iedere 2 uur een klein beetje voer.. Ik hoop dat ze in het weekend weer opgeknapt zijn.

 

Met de oude duiven gaat het prima hoor maar de zin is even helemaal weg, we hebben wel ons best gedaan natuurlijk maar het is toch anders. Vanavond gaan we 10 duiven meegeven voor Quievrain, zes dames en vier heren. Het lijkt goed weer te worden, ondanks dat de losplaats zeer westelijk is verwachten we een goed verloop. We hebben gisteravond alle hokken open gezet en de heleboel samen laten trainen.. naja echt trainen was het natuurlijk niet. Dolle pret was het! Na een uurtje buiten mochten ze nog 2 uurtjes samen zijn, in de vakken zonder schaal. Na het scheiden gevoerd en ik moet zeggen dat er goed gegeten is, heel goed zelfs! Vanmorgen ook weer goed, ik heb zelfs de Hennep weer moeten aanvullen.

 

Volgende week worden de oude duiven weer gekoppeld, even uitrekenen wanneer precies. Rekening houden met de vakantie natuurlijk, niet te veel werk voor onze tijdelijke verzorger. In eerste instantie blijven er tien koppels in het vlieghok, de rest is uitgeselecteerd. Alle koppels brengen één jonkie groot en mogen nog een keer ‘dood’ broeden. Hopen dat de rui dan goed op gang komt, denk het wel!

 

Vanavond een lekker biertje drinken, niet te veel meer aan de afgelopen dagen denken en weer vooruit kijken. Positief blijven ook al is dat niet altijd makkelijk. We hebben vertrouwen in onze duiven, ook in de jonkies, het zal vast weer goed komen!

 

Voor morgen alvast succes, geniet van het mooie weer en vooral van de aankomsten.. de duiven doen weer hun best om zo snel mogelijk thuis te komen.

 

 

 

6. jul, 2018

Met Evelina gaat het gelukkig weer wat beter! Ze is nog niet helemaal het dametje maar ziet er elke dag een beetje beter uit. Ze heeft de tijd, voor dit jaar is het klaar en mag ze rusten. Ze heeft 10 prijzen gevlogen van de 12 keer zetten en is afgevlagd als beste Vitesse duif.

 

De jongen zijn inmiddels een paar keer gelapt, tot nog toe gaat het prima! Geen verliezen en stress.. Het trainen gaat goed alleen het uitvliegen is een drama, ze willen het hok amper uit. Wat daar de reden van is? Maar wat vaker in de mand en dan los laten, is ook een goede manier van leren. Afgelopen maandag met een mand vol naar Nanne Wolff geweest, prima in orde! Niet te veel aan sleutelen was de uitkomst, staan er prima op. Altijd mooi als je een bevestiging krijgt dat je goed op weg bent en de duiven gezond zijn. Het is natuurlijk allemaal heel beperkt maar toch. We gaan gewoon verder met africhten en voor je het weet zitten ze in de grote wagen.

 

De selectie bij de oude duiven is begonnen, chipringen zijn verwijderd en de kruisjes zijn gezet. Het is altijd jammer dat er duiven zijn waar je op voorhand veel van had verwacht en het er dan toch niet uitkomt. Met onze 16-076 hebben we vorig jaar de gok genomen, ondanks dat ze maar één prijs had gevlogen hebben we haar aangehouden. Gewoon omdat we vertrouwen in haar hadden.. Gelukkig maar want nu is ze één van onze vaandeldragers die bijna nog niet gemist heeft. Zo kan het dus ook! Op dit moment zitten er geen twijfelgevallen bij, het is ons wel duidelijk wat blijft en wat ruimte gaat maken. Maar eerst nog 2 vluchten afwerken ;-) Wie weet.

 

Vanavond in manden voor de 6e midfondvlucht, Rethel.. Quievrain.. Nee toch maar Chimay! De afdeling maakt er ook wat van soms. Dat ze de duiven korter bij willen lossen kan ik nog wel begrijpen (had van mij niet gehoeven) maar dat ze dan van Rethel naar Quivrain gaan slaat de plank flink mis natuurlijk. Maar goed, gelukkig op tijd ingezien en toch naar Chimay. Prima losplaats, recht onder de afdeling. We gaan er voor! We manden tussen de 15 en 20 atleten in vanavond, kijken of ze er klaar voor zijn. Ik moet zeggen dat de doffers enorm goed getraind hebben, de duivinnen wat minder. De omstandigheden worden goed, kan dus een mooie vlucht worden. De doffers voor het eerst de hele week ook ’s morgen getraind, zal ook wel invloed hebben. Ik hoop dat het iets beter gaat dan afgelopen week, we houden vertrouwen! Om te motiveren laten we de duiven voor het korven een half uurtje samen, verder geen poespas.

 

Voor morgen alvast succes en veel plezier met de aankomsten. Ook voor de fondmannen, Bourges en Dax.. Prachtig!

 

 

 

 

28. jun, 2018

De zomer is weer terug, heerlijk!! Lekker genieten van de zon en al het moois wat de zomer met zich mee brengt.

Het grote voordeel als het zomerse temperaturen vind ik vooral het relaxte, je doet alleen maar het nodige en verder niet al te veel. En dat bevalt me wel eerlijk gezegd.

 

Op het werk heb ik het deze week extra druk, ik doe de logistiek binnen ons bedrijf en deze week staat de halfjaar inventarisatie gepland. Betekend voor mij 2 dagen tot na 22:00 uur werken, even wat drukker dus. Ik kan het goed plannen thuis, het is niet anders.. werken gaat voor.

 

Vanmorgen in alle vroegte, (7:30 uur) met de vliegers richting Gieten gereden. Even een korte training voor de mannen en vrouwen. Toen ik weer thuis was zaten de geliefden allemaal knus bij elkaar in hun vakken. Een uurtje zijn ze bij elkaar geweest, daarna volle bak voer en hup de rennen in.. genieten van de zon! Dit scheelt me vanavond want dan werk ik ook langer, is de verzorging in 10 minuutjes gedaan ;-).

 

Het africhten van de jonge garde is ook begonnen, ze zijn er klaar voor. Het is een mooie koppel die goed luistert en doet wat jonge duiven horen te doen. Het verduisteren is niet helemaal goed gegaan volgens mij, er zijn te veel die met pennen gooien zijn gestart. Ook dat is niet anders! Zaterdag wordt er begonnen met bijlichten en maandag staat een bezoekje bij onze duivendokter Nanne Wolff gepland. Er gaat deze keer ook een mandje jongen mee voor volledig onderzoek, ben benieuwd.

 

Voor de vliegers staan er nog drie midfond-vluchten op het programma, ik hoop dat het nog drie mooie vluchten worden. In m’n hoofd ben ik alweer bezig met volgend jaar, we houden een mooie groep oude duiven over. De prestaties zijn erg goed en de percentages hoog, wordt moeilijk selecteren. Er gaan vier verhuizen naar het kweekhok, die hebben hun plek meer dan verdiend. We verwachten ongeveer de helft van de ploeg aan te vullen met jonge duiven. Misschien moeten we ook wel een ploegje duivinnen gaan houden voor de dagfond, plannen genoeg!

 

 We gaan een 20-tal atleten inzetten zaterdag. De omstandigheden lijken goed, zonnig met Noord Oosten wind. Ik denk dat de duiven wel te maken krijgen met snel oplopende temperaturen, toch maar wel voldoende energie mee geven. Ze lijken voldoende fit maar je weet nooit wat er in de koppies afspeelt, dat moet ook in orde zijn. Lukt het even niet dan moet er genoeg energie in zitten om een uurtje langer onderweg te zijn.

 

Voor zaterdag alvast succes! Geniet van het mooie weer en van de duiven, ze doen echt weer hun best om zo snel mogelijk thuis te komen!

 

 

22. jun, 2018

 

felle rakkers zijn het, baas in eigen bak! Soms gaat het er net iets te fanatiek aan toe, dan hebben ze wel een weekje nodig om weer bij te komen. Hier ging het trouwens om twee broers, broederliefde zullen we het maar noemen. 

 

 

De afgelopen week op de automatische piloot de duiven verzorgt, alles standaard zoals we dat altijd doen. Vaste tijden en geen poespas! De duivinnen hadden maar weinig zin in trainen, ik denk dat ze hooguit een kwartiertje in de lucht hangen. Ze zien er trouwens wel erg goed uit, lekker straks en levendig. De hele week is er drang om naar het dofferhok te gaan, zal wel komen omdat het einde nadert en dat ze al 14 weken op weduwschap staan. De doffers daar in tegen trainen wel goed. Ze komen af en toe even op het hok om te vechten en gaan dan weer voor de volgende rondjes. Mooi om te zien, als weduwnaars trainen is het echt genieten.

 

Deze week maar extra vet en olie er in proberen te krijgen, niet voor de afstand hoor.. dat is voor onze duiven maar 285 km dit weekend. Ik vind het aardig koud en dan wordt er veel energie verbruikt om goed op temperatuur te blijven. Net als bij mensen, wij eten ook anders als het koud is. Gisteravond hebben de dames en heren goed gegeten! Na de training heb ik ze niet gevoerd, pas na een uurtje heb ik de bakken volgedaan. En ondanks dat ze de hele dag door kunnen eten hadden ze goed trek, de pinda’s en hennep gaan als eerste.

 

Marit doet de jongen en dat gaat prima! Elke dag even los voor de dagelijkse beweging, af en toe in bad en verder niets. Precies zoals tieners dat doen.. daarom voelt Marit het ook zo goed aan denk ik, haha ;-) He africhten kan beginnen en dat gaan we ook doen vandaag of morgen. Kleine stukjes maar wel zo vaak mogelijk, dat past ook beter in ons schema met werken en school.

 

Vanavond gaan 20 duiven in-gemand worden voor Tongeren, 282 km terug naar Heiligerlee. Moeten ze wel in een rechte lijn komen natuurlijk.. De laatste Vitesse vlucht van dit seizoen. We staan er goed voor en hopen dat dit morgen nog steeds zo is, het zijn duiven dus je weet het maar nooit. Ik zal de eindstanden hier vermelden!  We gaan niets extra’s doen om te motiveren, ik denk dat ze het spelletje al wel goed door hebben. Het weer beloofd goed te worden morgen, in ieder geval voor de Vitesse, voor de fond is het maar weer afwachten natuurlijk. De afstand is ook 300 km verder, dat is nogal wat! Knappe prestatie van de fondmannen.

 

Vanmiddag met Trea naar het reisbureau, we gaan onze zomervakantie boeken. Als duivenmelker hik je daar best wel een beetje tegen aan, maar als man en vader niet hoor.. ik verheug me er echt op! 2 weken zon, zee, strand en het spoor der kampioenen (die ben ik nu aan het opsparen..)

Voor morgen succes! En geniet vooral van de aankomsten, de duiven doen weer hun best.