Laatste nieuws

22. jul, 2019

Evialina NL16-1826054, in 2018 en 2019 1e duif Vitesse. Ze vliegt afgelopen weekend voor de vierde keer op teletekst dit seizoen.


19. jul, 2019

Ik ben een beetje laat met het schrijven van ons weekriedeltje, het is nogal druk met van alles en nog wat. Vooral op het werk is het nu even erg druk, collega’s op vakantie en dan weet je het wel. Maar dat geeft niet hoor, wij hebben straks ook vakantie!

 

Gisteravond drie kanshebbers in gemand voor de vijfde en voor ons laatste fondvlucht. Twee mannen en een dappere dame zijn richting Chateaudun, sterker nog.. ik zag net al een foto voorbij komen dat ze op de losplaats staan. Leve de snelle media! Ik moet zeggen dat de duifjes er prima uitzagen, voor wat het waard is natuurlijk. Ik heb de deze drie duiven de hele week bijgevoerd, klinkt raar als ze altijd volle bak krijgen?! Klopt, maar we hebben toch geprobeerd om naast de dagelijkse porties iets extra’s naar binnen te krijgen. En volgens mij is dat aardig gelukt. We zullen zien of het heeft gewerkt.

Vanavond gaan er 10 kanshebbers richting Maaseik. Gisteravond de duivinnen in handen gehad en volgens mij zijn ze er wel klaar voor. Ze zijn trouwens wel erg druk, niet genoeg ritalin gevoerd waarschijnlijk. Hopen dat het weer het toelaat om morgen te lossen, lijkt niet zo goed volgens mij. Naja, ze hebben voldoende extra’s om nog een nachtje in de mand door te brengen.

 

Woensdagavond met een mand vol jongen naar onze duivendokter Nanne Wolff geweest. De jongen moeten straks de wagen in en dan begin ik allerlei waanbeelden te krijgen. Ik zie echt alle ziektes voorbij komen, dat in combinatie met het niet willen vliegen van de jongen.. Pfff ik kan er wakker van liggen          s’ nachts. Volgens Trea zijn de jongen gewoon verwend en ontzettend lui.. Da’s duidelijke taal toch?! En wat denk je? Nanne zei bijna precies het zelfde. De jongen mankeren helemaal niets, de woorden van Nanne: “als ze zo zijn dan ga je een nationaal winnen”. Nou nou, je kunt ook overdrijven natuurlijk. In ieder geval zijn de jongen prima en ligt het aan mij, ik zal toch wat meer aandacht en wat strenger moeten zijn voor de jeugd. (en heel misschien iets meer naar Trea moeten luisteren..)

We hebben de hele kudde (zo noemt Trea onze groep jongen) inmiddels twee keer afgericht en dat ging prima. We zullen dit een beetje opvoeren tot een keer of zes voor de eerste wedvlucht. Hopen dat het allemaal lukt de komende tijd.

 

Volgende week weer meer! Iedereen succes komend weekend en geniet van de duiven. Ze gaan weer hun uiterste best doen, en als ze wat later zijn.. ach, het seizoen is lang en zwaar!

# onze kudde jongen graast het liefst voor de hokken..

 

 

 

 

 

15. jul, 2019

NL17-1569274 "Niffou", haalt voor ons de eerste rayon overwinning binnen. We zaten er al een aantal keren dichtbij maar nu dan toch de eerste! We zijn er erg blij mee! Niffou heeft al meerdere kopprijzen, zie tabblad vliegduiven.


11. jul, 2019

“Het wel en wee in en om de hokken in Heiligerlee”

We hebben een topseizoen! Net als vorig jaar lijkt het wel of alles vanzelf gaat, we verspelen (gelukkig) heel weinig duiven, ons prijspercentage is ver boven gemiddeld en aan kopduiven hebben we al helemaal geen klagen. We bezitten een paar echte toppers, zowel in het vlieghok als in het kweekhok. Duiven die ons er week in week uit doorslepen, duiven waar we op kunnen rekenen.

Ik schrijf bewust dat het lijkt of alles vanzelf gaat.. Dat is natuurlijk niet zo. We zijn voor duivenmelkers begrippen een jong gezin, dat brengt allerlei drukte met zich mee. We zijn elke dag aan het werk, gaan om 7:30 uur de deur uit en zijn om 17:30 uur weer thuis. In en om het huis moet natuurlijk van alles gebeuren, elke dag maar weer. We hebben vier kinderen, de beide jongens staan op eigen benen en de meiden wonen nog lekker thuis. Kinderen opvoeden, pubers.. tieners.. Hoef ik verder niet uit te leggen denk ik.

In de hokken gaat het ook niet altijd zoals je dat had gepland.. Van de 40 vliegduiven hebben we 7 verspeeld, 2 zwaar gewond door de roofvogel en zitten er 11 achter in de ren. De duiven achter in de ren zijn niet goed genoeg om in het vlieghok te blijven. Al met al zijn er na 13 weken en 17 vluchten dus nog 20 over die mee kunnen.

Bij de kwekers blijken 2 duivinnen niet meer te leggen (ouderdom) en heeft onze Johnny boy doffer serieuze vleugelproblemen. Becky is van 2009 en loopt op haar laatste adem, zal vandaag of morgen over zijn met haar..

De jonge duiven hebben een moeilijke opstart gehad, bij het afzetten hebben ze wel een week of 4 tegen de coli aangezeten. Hierdoor zijn ze voor het eerst los geweest toen ze 7 weken oud waren. Volgens mij hebben zie hierdoor de vliegtrein gemist en zijn ze op de looptrein ingestapt. Ik weet dat ze kunnen vliegen, maar nu ruim drie weken voor hun eerste keer op de wagen vliegen ze nog steeds niet. Dagelijks trainen ze minder dan een kwartier.. Een week of drie geleden hebben ze 3 dagen echt Coli gehad, niet lang gelukkig maar wel heel heftig. Om een lang verhaal kort te maken, de jongen lopen ongeveer 5 weken achter op schema.

 

Ik ben elke dag om 5:30 uur uit bed, we verzorgen de duiven ieder ochtend en dat kost ons 2 uur. In het weekend staat de wekker op 7:00 uur. We eten elke dag warm om 19:00 uur, eerder kan niet want dat komt niet goed uit met het trainen van de duiven. Na het eten zijn we nog een uurtje bezig en rond 20:30 uur gaan de hokken dicht, klaar. Inmiddels korven we elke donderdag en vrijdag in, dit zijn hectische dagen.. Warm eten lukt dan niet.

Van april tot september kunnen door de week niets plannen, we zijn alleen met de duiven bezig. Weekendjes weg gaan kan al helemaal niet en vakantie plannen we tussen de vluchten door.. Duiven is een gezinshobby, niet omdat het gezin dat graag wil of zo leuk vind. Nee, het is een gezinshobby omdat iedereen zich moet aanpassen en in de vluchtperiode alles om de duiven draait.

Dit is natuurlijk niet voor mij alleen maar voor alle goed presterende duivenmelkers en hun gezinnen, je moet er veel voor doen en misschien nog wel veel meer voor laten.

Ben ik nu aan het klagen? Nee hoor, integendeel! Ik heb het super naar mijn zin. Ik heb met Trea een droomvrouw en samen met onze kinderen een heerlijk gezin. We genieten elke dag van onze momenten. De tijd die we hebben besteden we samen en in de maanden dat de duiven op rust zitten zijn voor ons de maanden dat we heel veel leuke dingen doen samen.

 

Liefhebbers die hard spelen met hun duiven doen er dus veel voor, dit mag best een klein beetje gewaardeerd worden. Een felicitatie, een belletje, een WhatsApp of facebookberichtje, alles is leuk.. Behalve net doen of het heel normaal is en mooie prestaties negeren.

Het is een kleine moeite om elkaar te feliciteren met een eerste plaats of een mooie uitslag, het is ook een kleine moeite om elkaar te steunen bij een tegenslag. Maakt het allemaal net wat leuker.

 

Straks in-manden voor Arlon! Iedereen alvast succes voor komend weekend.

 

 

 

8. jul, 2019

Na een extra nacht mand hebben onze duiven zondag een prachtige uitslag neer gezet. Onder leiding van Huts (1e) en gevolgd op één seconde door zijn zus (2e). Evialina noteert haar 12e prijs van het seizoen.