Laatste nieuws

21. jan, 2019

Een heerlijk weekend zonder duiven! Je kunt het je niet voorstellen als duivenmelker.. maar toch wel hoor, een heerlijk weekendje weg geweest met mijn liefde Trea.

 

Ik heb de duiven vrijdagmiddag verzorgt, hokken schoon, vers water en dubbel voer. De tijdschakelaars ingesteld en om vijf uur de deuren van de hokken op slot gedaan. Tot zondag! En dat gaat prima, nu ze nog op rust zitten is dat heel goed te doen. Zelfs als de koppels straks op eieren zitten is het prima te doen op deze manier. Zondagmiddag de verzorging weer opgepakt, alles weer verzorgd en tip top in orde gemaakt. 

De vrieskou had bijna de boel in de war geschopt.. je kunt je dieren niet twee dagen zonder water zetten natuurlijk. Gelukkig weer thuis op het moment dat het echt koud was. Afgelopen nacht heeft het flink gevroren als je het mij vraagt. Het is heerlijk weer hoor, je hoort de duiven niet klagen ;-). De duiven kunnen ook prima over deze omstandigheden, ik wat minder moet ik bekennen. In de hokken is het nog wel behaaglijk maar het moet niet nog kouder gaan worden. Komt bij dat we komend weekend gaan koppelen, en dan moet het wel iets warmer zijn. Niet voor de duiven, maar voor de combinatie. Mijn puber van 15 jaar houdt ook niet zo van dit koude weer.

 

Van ‘t weekend de vraag gekregen van een duivenvriend of ik interesse had in een gezellig dagje België, hij is een trip aan het organiseren. Zoals hij het zelf noemt een Doffer uitje (alleen mannen dus ;-)). Daar hoef ik niet zo lang over na te denken natuurlijk.. Een bezoek aan Natural kweekcentrum en daarna een bezoekje aan de duivenmarkt in Lier. Het plan is om met een groep van 6 of 8 “doffers” heen te gaan, dat gaat vast een gezellige dag worden! De datum staat op de kalender. Marit wil ook graag mee, maar helaas.. alleen doffers ;-)

 

Woensdag in het streekblad een stuk van boswachter de Jong omtrent het aantreffen van zes dode buizerds. De dode dieren zijn gevonden in natuurgebied ‘de hoogte’ in Heiligerlee, vergiftigd! Hemelsbreed nog geen kilometer van ons huis. Geïnteresseerd begin ik het stuk te lezen. Tijdens het lezen vraag ik me af wie zoiets op zijn of haar geweten kan hebben, onvoorstelbaar toch.. En dan lees ik dat de daders waarschijnlijk gezocht moeten worden onder de vogelhouders of duivenmelkers?! Ik lees het stukje twee keer en het staat er echt. Hoe kan deze boswachter nu de beschuldigende vinger wijzen naar vogelhouders en of duivenmelkers? Ik hoef hier niet uitleggen dat er totaal geen reden is voor duivenmelkers om deze dieren te vergiftigen. Maar goed, om een lang verhaal kort te maken, ik was boos en verontwaardigd. De dag erna nog steeds boos en heb toen toch maar contact gezocht met de krant. Ik heb mijn verhaal gestuurd en wonderwel binnen een half uur al reactie! Ze waren blij met mijn mening en willen het graag overnemen. Mijn verhaal staat inmiddels op de site www.hetstreekblad.nl en als het goed is komt het woensdag in de krant zelf. Ben benieuwd.  

 

In de hokken gaat het prima! De voorbereidingen voor het koppelen zijn klaar, de duiven lijken er klaar voor. Vrijdagavond wordt alles samen gezet. De koppels zijn bekend en verdeeld over de hokken. De vliegers natuurlijk in het vlieghok, maar de kwekers hebben we verdeeld zitten over drie verschillende hokken. Er is een extra kweekhok bij gekomen voor de kwekers die ook los mogen vliegen.

Ook moeten we rekening houden met de kweekkoppels van Aaldering Pigeons, er worden een aantal koppels op onze hokken gehuisvest. We gaan net als vorig jaar weer samen kweken met Nick Aaldering. We hebben trouwens een paar hele fijne jaarlingen in het vlieghok van onze samen kweek, ook de eerste én tweede duifkampioenen natour van onze club komen uit deze samen kweek.

 

Strekte met het koude weer!

 

 

 

 

14. jan, 2019

Afgelopen vrijdag is er een grote stap gezet naar een mooie toekomst voor de duivensport  in onze afdeling!

Op een waardige manier en onder groot applaus hebben een drietal bestuursleden van onze afdeling ruimte gemaakt, de deur verder open gezet naar GPS-2021. De afgetreden bestuurders kunnen zich niet vinden in de weg naar de toekomst zoals door het NPO omschreven in GPS-2021. Er is een keurige brief geschreven aan alle leden met uitleg, een duidelijke brief.. Verder niets meer aan toe te voegen.

Vooruit kijken, dat is wat we moeten doen! Het nieuwe bestuur, vanaf nu negen leden, heeft duidelijk aangegeven welke koers ze willen varen. Gezien de reacties tijdens en na afloop van de vergadering, en ook nog daarna per mail en social media, is de overgrote meerderheid het hier mee eens. Alleen maar positieve geluiden, prachtig. We zijn gemotiveerd en we hebben er zin in!

 

Met het nieuwe bestuur is ook het vliegprogramma 2019 ‘gelanceerd’, een mooi, zeer uitgebreid en duifvriendelijk programma. Voor iedere speler genoeg te kiezen! Het is een programma voor specialisatie, kies je vluchten en probeer te knallen. Lukt dat even niet dan zijn er voldoende mogelijkheden om opnieuw ‘in te stromen’, bij zowel oud als jong. Ik denk dat we met elkaar erg blij kunnen zijn met dit vliegprogramma. Gescheiden als het kan en samen waar het moet.

 

Misschien kan deze positiviteit en enthousiasme de weg naar een nieuwe CC makkelijker maken. Niet meer achteruit maar vooruit kijken, jonge mensen in het bestuur, accepteren en elkaars mening respecteren. Transparant zijn en vooral samen! Ik wens de commissie die nu volop bezig is om een en ander uit te zetten, wijsheid, respect en steun.

Het is nog maar 12 weken tot aan de vluchten ;-)

 

In de hokken gaat het prima! Nog een mooie meevaller gehad, of eigenlijk twee.. Doordat we het schemerlamplicht hebben vervangen door daglicht en de dagen wat langer hebben gemaakt, worden de duiven weelderig en de pubers volwassen. Zo ook twee late doffers die vanaf nu als duivin verder gaan.. Bijzonder toch, vanaf de geboorte zie ik ze als doffer en dan nu blijken het toch duivinnen te zijn. Zo zie je maar, je krijgt nooit echt verstand van duiven haha!

Gisteren alles nog even in bad gehad, ze blijven het heerlijk vinden. Met het vochtige weer drogen ze maar moeilijk en dat vind ik dan weer minder leuk. Verder zijn ze volgens mij klaar voor de volgende stap, nog even geduld!

 

Zaterdag een super gezellige nieuwjaarsborrel gehad van onze club, druk bezocht en gezelligheid ten top! Duivensport is ieder voor zich, maar het contact met je duivenvrienden is toch wel heel erg leuk!

 

 

 

9. jan, 2019

2019 is alweer een week oud! Gisteren op weg naar huis was het niet eens meer helemaal donker, als duivenmelker wordt je daar wel weer blij van!

Volgens mij moet het spreekwoord zijn “de donkere dag na kerst” , januari en februari zijn (voor mij) toch wel de vervelendste van het hele jaar. Er valt niet veel te beleven, het is vooral koud en donker. Niets voor mij!

 

Afgelopen zaterdag naar de noordelijke kampioenendag geweest. Het was goed georganiseerd en erg gezellig, veel bekenden gezien en onze club was goed vertegenwoordigd. Marit had vier duiven ingezet voor de tentoonstelling en wint een mooie 2e prijs bij de jonge bevlogen duivinnen. De overige drie scoren eigenlijk te laag, ik had iets meer punten verwacht. Maar goed, de keurmeester beslist.

De jeugd mocht samen op het podium komen en werd daar kort toegesproken door de organisatie. Voor de jeugd is dat natuurlijk erg leuk, Marit was bijzonder trots. Petje af en een groot applaus voor de organisatie en vrijwilligers van de NKD.

 

In de hokken gaat het prima! De lampen zijn vervangen door daglichtlampen en deze branden inmiddels tot 21:00 uur. Vanaf zaterdag gaan we over op kweekvoer, wel nog steeds één keer per dag hoor.. Af en toe een beetje olie over het voer en om de dag ’s morgens een mengeling van kleinzaad. Zo zullen we proberen om de duiven een beetje voor te bereiden voor het kopellen. Het kopellen staat gepland voor 25 januari as., maar dan moet het weer wel goed zijn. De berichten zijn dat het kouder gaat worden en dat de eerste vorstperiode er aankomt. Een beetje koud is niet erg maar het moet niet te gek worden. De duiven kunnen er prima over denk ik, maar om zelf de hele dag de hokken in te moeten terwijl het winter is.. dat weet ik nog niet hoor ;-)

 

Ik ben nog op zoek naar een duivin, het blijkt dat de laatst aangeschafte duivin toch een doffer is. Betekend dat ik nu eigenlijk twee duivinnen tekort kom, één kan ik zelf wel opvullen maar voor een (snelheid) kweekdoffer moet er nu nog wel een duivin komen. We zullen zien ;-)

Even een zijweggetje nu we het over duiven kopen hebben.. Ik zie veel duiven te koop met afstamming van de beroemde top duivin LINCIA van Stefaan Lambrechts. Beide ouders zijn vorige maand verkocht door Lambrechts zelf en van Nederlandse investeerders (duivenliefhebbers die goed presteren en ook héél veel duiven verkopen) zie ik ook erg veel nazaten verkocht worden. Broers, zussen en zelfs kinderen uit LINCIA zelf. Ik vraag me altijd af waarom deze duiven zoveel verkocht worden? Dat er veel gekocht wordt van deze lijn begrijp ik, maar dat er na amper twee jaar alweer zoveel verkocht wordt.. Zullen ze toch tegen vallen?!

Ik hoop het niet, wij hebben ook een paar flinke inteelt LINCIA duiven.

 

Vrijdagavond de afdelingsvergadering en zaterdagmiddag de nieuwjaarsreceptie van onze vereniging. Mooi vooruitzicht toch.. Alvast een voorzetje op vrijdagavond,

Gescheiden als het kan, en samen als het moet   

 

 

 

 

3. jan, 2019

De beste wensen voor 2019! Dat we allemaal gezond mogen blijven, dat is toch wel de mijn grootste wens. Ik wens ook al mijn duivenvrienden en duivenkennissen een goed en sportief seizoen, dat de beste mogen winnen en dat iedereen plezier mag beleven aan onze mooie sport.

 

 

Het is even geleden dat ik hier wat heb geschreven.. Er is geen specifieke reden voor hoor. Gewoon even lekker niets, vakantie zeg maar ;-) Op dit moment genieten we nog van onze vakantie, heerlijk twee weken niets op het programma. Alleen maar leuke dingen! Elvira is twee weekjes bij ons op bezoek, dat maakt onze vakantie extra speciaal. Elvira is onze gastdochter uit Wit Rusland, ze is inmiddels voor de vijfde keer bij ons, het blijft elke keer weer speciaal.

De feestdagen hebben we alweer gehad, gaat toch altijd wel weer snel. Het zijn natuurlijk ook leuke dagen. Kerst is bij ons net als bij de meeste Nederlanders.. Eten, eten en nog eens eten, ik moet haast zwangerschapsverlof aanvragen bij mijn werkgever. Deze week nog hoor en dan is het weer een tijdje vasten. Het gaat net als bij de duiven, we vetten snel aan haha!

 

Op duivengebied speelt er veel, niet op de hokken maar er om heen. Op de hokken is het nog lekker rustig, de duiven genieten nog steeds van hun winterrust. Al moet ik wel zeggen dat er al weer heel wat leven in zit. Op de een of andere manier proberen ze toch aan te geven dat ze klaar zijn voor de koppeling. Deze duurt echter nog drie weekjes, het laatste weekend van januari wordt er hier gekoppeld. We zetten dan alles tegelijk samen, 20 vliegkoppels en 15 kweekparen. Dat wordt even een druk weekend maar de ervaring leert dat na een dag of drie alles weer rustig is op de hokken, daar gaan we nu dan ook maar van uit.

Links en rechts moet er nog wat gesleuteld worden aan de hokken, en de grote schoonmaak moet ook gebeuren. Meestal in de eerste week van de kweek wordt hier alles schoongemaakt. Boven de plafonds, de wanden, de vloeren de ramen.. eigenlijk alles. Zelfs de buitenkant wordt grondig gereinigd, vooral het mos van de pannen en de rennen. Best nog wel een hele klus al met al.

 

De drukte buiten de hokken is vooral de perikelen rondom de afdeling, dat houd me toch wel bezig. Echt perikelen zijn er niet trouwens.. De vacante vacatures die ontstaan zijn binnen het afdelingsbestuur door het tussentijds aftreden van een aantal bestuurders, lijken allemaal weer opgevuld te gaan worden. Er is zelfs een uitbereiding van 7 naar 9 bestuurders. Er is een grote groep enthousiaste mensen die de schouders er onder wil zetten, mensen uit de gehele afdeling die willen samenwerken. Daar krijg ik energie van! Het landelijk vliegprogramma waar we al weken, maanden en misschien zelfs al jaren over praten.. Waar veel energie en tijd in is gestoken, zal een mooie basis zijn voor samenwerking. Eén afdeling, afdeling Noord Oost Nederland. Uiteraard kunnen we niet alles uit het verleden ‘over boord’ gooien, er zijn heel veel goede zaken die we moeten koesteren. Noord en Zuid, gescheiden als het kan en samen als het moet. Ook de samenwerking met afdeling 11 komt stapje voor stapje dichterbij, ook een mooie ontwikkelingen in onze sport. Ik hoop dat het nieuwe afdelingsbestuur veel (eigenlijk alleen maar) positieve steun krijgt van alle leden, we hebben elkaar zo hard nodig.

11 januari is de vergadering, ik heb er vertrouwen in!

 

Eerst nog de kampioenendag, zaterdag as. In Assen. Altijd een leuke, goed georganiseerde dag. Een zeer uitgebreide en gezellige nieuwjaarsreceptie, je komt veel bekenden tegen. Marit doet zelf ook een paar duifjes mee voor de tentoonstelling.. De organisatie doet zo ontzettend veel voor de jeugd, en om dat te waarderen moet eigenlijk de jeugd allemaal een paar duifjes inzenden. Marit is er dus bij!

 

 

 

 

 

14. dec, 2018

Aan het eind van ieder jaar is het de gewoonte geworden om even terug te kijken, terug naar wat het jaar ons heeft gebracht. Leuke dingen, fantastische dingen en misschien ook wel minder leuke dingen. Ik ben zelf niet zo van  het terug kijken, alleen als ik er van kan leren of er beter van wordt..

Ik heb een geweldig leven! Iedereen die ik lief heb is gezond en om me heen, ik ben erg gelukkig met wat ik heb. Mooi gezin, mooi huis en goed werk. En wat betreft leuke dingen, die heb ik meer dan voldoende. Vaak hoor je kreten als vrienden en familie, en dat begrijp ik ook.. soms?! Voor mij gaat dat niet op, op nummer één met stip staat mijn gezin. Trea en ons KNMI (Kevin, Nick, Marit en Ivon).

 

Dat terug kijken gebeurt ook erg veel in onze sport, het wil maar niet lukken om met z’n allen vooruit te kijken. Er is een hand vol mensen die zich enorm druk maakt over de komende veranderingen, over afspraken die lang geleden al zijn gemaakt. Mensen die als maar blijven roepen dat het moet blijven zoals het is of liever nog, weer zo moet worden zoals het was.

De grootste groep liefhebbers, ik denk dat de 80 / 20 regel hier meer dan van toepassing is, wil alleen maar in april met zijn of haar mandje duiven naar het lokaal en een dag later bij het hok staan om zijn of haar duifjes weer te verwekomen. En als het even kan, zo goedkoop mogelijk. Met name dat laatste is natuurlijk wel een dingetje. Zo las ik vandaag in de media (FB) dat er vliegprogramma’s zijn die drie vluchten op één dag organiseren, voor de kleine liefhebber onmogelijk en niet te betalen.. aldus de schrijver van het stukje.

Mijn inziens is dit weer terug kijken en voorbij gaan aan de gemaakte afspraken. Dit programma (zoals alle vliegprogramma’s) is gebaseerd op specialisatie, dat hebben we namelijk afgesproken met elkaar! Daarom ook meer Vitesse vluchten, en daarom ook eerder starten met de jonge duiven enz. We moeten ook niet mee willen doen aan alle vluchten, dat is namelijk onmogelijk. Tenzij je hokken vol duiven hebt, heel veel tijd en voldoende geld. Eén vlucht per weekend, dan blijft het leuk. En als je wil deelnemen aan twee vluchten dan staat dat natuurlijk vrij. Het is voor de verenigingen, samenspelen en afdelingen belangrijk om ruimte te geven om te kunnen specialiseren.

 

Genoeg hier over hoor, tot aan april blijven we hier over discussiëren en zijn er voor en tegenstanders. Geeft niets, als we maar niet gaan schreeuwen ;-)

 

Afgelopen zaterdag de feestelijke prijsuitreiking gehad van onze vereniging. Zeer geslaagd! Het was een hele gezellige avond, veel ruimte voor de kampioenen en even veel ruimte voor de net niet kampioenen. Nagenoeg iedereen was er, dat zegt wel iets over de club! We zijn er trots op.

Zelf zijn we flink in de prijzen gevallen, we hebben ook een goed seizoen gehad. Op onze diploma staan, 1e Vitesse on-aangewezen, 5e Vitesse aangewezen, 3e midfond on-aangewezen en 3e aangewezen, 1e natour on-aangewezen, 1e duifkampioen Vitesse, 1e duifkampioen midfond en 1e duifkampioen natour.

Vooral de duifkampioenen zijn we erg blij mee, op alle disciplines waar we hebben mee gedaan hebben we de eerste duifkampioen. Hoe mooi is dat!  

Maar er is voor komend seizoen weer genoeg te doen hoor, er waren collega club leden die nog meer kampioenschappen hadden. Dat zijn ook de terechte kampioenen, proficiat mannen!

 

Nog een weekje werk en een weekje school, dan hebben we twee weken vakantie. Heerlijk toch, we hebben er zin in. Vooral omdat volgende week zaterdag ons meisje Elvira, uit Wit Rusland, komt en bij ons de feestdagen gaat door brengen. En feestdagen worden het voor haar! We gaan haar lekker verwennen. We gaan leuke uitjes doen, shoppen met haar zodat ze weer voldoende kleding mee krijgt naar huis. Maar we gaan haar vooral opnemen in ons gezin en haar de liefde geven alsof ze onze eigen dochter is. Dat is niet moeilijk hoor, het voelt ook gewoon zo. De band die Trea en Elvira hebben is fantastisch, het klopt dus echt.. een moederhart staat altijd open.

 

Oh ja, met de duiven gaat het super! Het eerste eitje is gelegd.. Dat was niet de bedoeling trouwens haha! Er zitten een paar late doffers bij de jonge duivinnen, en die krijgen het steeds gezelliger samen. Resultaat, één koppel op eitjes. Het is sowieso een vruchtbare tijd aan de Oude hornweg in Heiligerlee, we hebben een hennetje broeds en ze zit inmiddels al 14 dagen te broeden op 8 eieren?! Nog een week en het voorjaar is begonnen Cool