Laatste nieuws

13. mei, 2022

We zijn nu 3 vluchten onderweg en inmiddels twee strijders ten onder aan de rover.. 2 jarige duivin terug gekomen van Gennep met een aangevreten vleugel en van Dreis-Bruck is de laatste dinsdag thuisgekomen. Ook deze jaarling doffer was op meerdere plaatsen te grazen genomen, helaas heeft hij de strijd vanmorgen opgegeven.

Dat de duiven terug komen mag een wonder zijn, de kracht die zo’n klein diertje uit het lichaam haalt om toch weer thuis te komen is uitzonderlijk. Respect! En dan zal ik maar zwijgen over hoe ik denk over de roofvogels, en vooral over de mensen die denken te weten hoe ze deze dieren moeten helpen.

Duivensport is meestal met een lach en soms met een traan

Vrijdag gaan we inzetten voor de eerste midfondvlucht, het is Arlon met een afstand naar Kloosterhold van 399 KM. We gaan niet alles zetten, waarschijnlijk blijven er een tiental thuis. De voorbereiding was deze week niet helemaal zoals gewenst, de ploeg heeft de hele week veel last gehad van honger.. en het vliegen was de ene dag super en de dag erna bagger, wisselvallig dus. We zullen zaterdag zien of en wat het effect is, we hebben nog steeds wel vertrouwen in onze duiven.

Wat het weer precies gaat doen is mij ook nog niet helemaal duidelijk, op de bekende weersites is het elke halve dag weer anders. Ik verwacht dat het de duiven redelijk voor de wind gaat en dat wij heerlijk buiten kunnen zitten wachten op de aankomsten.

Met de jonkies gaat goed, heel goed zelfs. De eerste groep vliegt als profs en eten als groten, die doen het dus erg goed. De rest doet het ook prima, vooral het eten J Doordat we daar nogal wat hebben bijgezet is het op dit moment alleen nog maar lopen, het vliegen zal nog een twee weken duren denk ik. Maar dan moeten ze ook, de jongsten moeten dan maar aanhaken en de oudsten het initiatief nemen.

De kweekduiven zijn kinderloos op dit moment, er ligt nog een jong bij Oma en de rest zit te broeden op stenen eitjes. Behalve onze Johnny die mag alles uitbroeden wat bevrucht is dit jaar.. tot nog toe zijn dat nog maar twee eitjes geweest, en nu liggen er twee waarvan er ook één bevrucht is. Het is zijn laatste jaar al kweekduif dus we laten alles uitkomen, hopen dat er een nieuwe Huts bij zit J

Verder was het deze week erg druk met van alles en nog wat, we zijn blij dat het weekend er aan komt! We hebben een klein feestje, onze jongste grote meid is jarig en viert haar verjaardag, SWEET SIXTEEN

Iedereen succes komende vlucht, geniet van de aankomsten en koester alle duiven die veilig thuis komen.

# Onze 16-jarige dochter Ivon samen met haar grootse vriendin Wala  

 

 

5. mei, 2022

“Vrijheid is niet vanzelfsprekend”

77 jaar is het inmiddels geleden dat de tweede wereldoorlog voorbij was, vrijheid! Onze zo geliefde duif is het symbool van vrede en vrijheid, aan de duif zal het niet liggen.. nu de mens nog.

We hebben een prima vlucht gehad afgelopen weekend, vroege duiven, hoog prijspercentage en vooral genoten van de aankomsten. Alles wijst erop dat de duiven dus in orde zijn.. en toch zijn we met een mand vol duiven naar de dokter geweest. We hebben de afspraken al staan en springen die nooit over, je kunt niet vroeg genoeg zijn als er iets de kop op steekt. En als alles goed is dan kun je het hebben over andere zaken, Nanne verteld graag.

Zoals verwacht waren de duiven prima in orde, niets aan doen was het oordeel van de dokter. We hebben de nut en noodzaak van ontsmetten nog even besproken, welk middel het beste bij ons past en wanneer en hoe vaak het gegeven moet worden.

We hadden nog een jong kweekduivinnetje meegenomen, ze had een flinke verdikking op de huid naast haar snavel. Nanne heeft er een beetje uitgehaald en gelijk onderzocht, de microscoop gaf aan dat de ontstekingscellen 200x te hoog waren.. duidelijk dus. Antibiotica is niet nodig, moet vanzelf overgaan. We houden het in de gaten en anders gaan we volgende week nog een keer die kant op.

De peuters en kleuters doen het ook prima, het beginnen al echt duiven te worden. De dikste rui is geweest en de ruignekken worden al weer een beetje glad. Afgelopen zaterdag voor het eerst twee uurtjes in de mand gehad, 10 stuks per mand (waar normaal 15 in gaan). We hebben ze in de mand gedaan voor het opheffen van de verduistering, we hebben ze ook lekker in het donker laten staan. Na twee uur hebben we de lichten aangedaan en de hokken schoongemaakt, de duiven waren vrij rustig. Na het poetsen de manden opengezet en ook dat ging redelijk kalm.. Al met al een leuke training, en de rest van de week ook geen teken van stress. Gelukkig 👍

Voor komend weekend staat Dreis Bruck op het programma voor de vliegploeg, bijna 100 KM verder dan afgelopen week. Van die sprong hebben we geen buikpijn hoor, volgens ons is dat prima te doen. Als de duiven in orde zijn en goed naar huis zijn gekomen de afgelopen twee vluchten, dan zullen ze zaterdag ook lachend naar huis komen. De omstandigheden lijken gelijk te worden aan afgelopen vlucht vanuit Weert, laten we het hopen want dat was prima.

We proberen weer 40 in te zetten, maar dat kunnen er net zo makkelijk een paar meer of een paar minder zijn. Als ze goed voelen gaan ze mee.. en anders niet! De trainingen zijn goed, ze eten als groten (het lijkt wel of ze deze week meer eten dan de afgelopen weken) en zien er goed uit. Of dat voldoende is voor zaterdag? Dat zullen we zien. We doen ons best ervoor en hopen dat het genoeg is voor een mooie uitslag.

Voor zaterdag iedereen alvast succes, geniet van de aankomsten en wees blij met iedere duif die weer thuis komt! En voor zondag.. Fijne Moederdag!

# Op bezoek bij Nanne Wolff  

 

 

 

29. apr, 2022

 

 Onder tabblad UITSLAGEN 2022 wekelijk verslag van de vlucht.

 

 

 

29. apr, 2022

Drie keer hoera voor de koning! Ik vind het prachtig en gun ons allemaal deze feestdag, een extra dagje niet werken maar feestvieren is toch mooi. Dat gezeur over onze monarchie, ga iets nuttigs doen 😉

De week is alweer bijna om en dat betekend dat de duiven al wel weer klaar moeten zitten voor de tweede vlucht.. Dat klaar zitten is niet zo moeilijk na vorige week, zo zwaar was het niet en qua KM hebben ze niet veel energie verbruikt. Wij hebben de duiven lekker rustig gehouden, standaard voer (wel volle bak), en het trainen beperken we nog steeds tot max 45 minuten per dag.

Vooral de duivinnen moeten we binnen halen, die hebben eigenlijk niet genoeg aan drie kwartier training per dag. Maar vooralsnog moeten ze het er mee doen. Met deze korte afstanden is meer trainen echt niet nodig. Onze doffers vliegen ook de volledige 45 minuten, ze raken amper het hok aan. Betekend dat de forme er nog niet voldoende is. Ze vliegen nog te veel en te hard om het huis, hopen dat het snel veranderd met de mannen.

De jonkies doen het ook prima! Ze komen bijna niet buiten door de aanvallen van de Havik, hooguit 3x per week komen ze buiten. We hebben vorige week het voer aangepast en gisteren was de koppel bijna een uur in de lucht, kun je nagaan wat voer doet met de duiven. De jongste groep loopt alleen nog maar in schapenpas achter elkaar aan, maar dat zal ook niet zo lang meer duren. Als de groep goed vliegt kunnen ze vaker naar buiten, de Havik zal dan steeds meer moeite hebben om er eentje te krijgen. En als ze schrikken tijdens een aanval zullen de meesten weer terug komen op het hok. (hoop ik!)

Bij de kwekers liggen nu nog een aantal jongen, bijzonder mooi opgekomen natuurlijk. De derde ronde is altijd het mooist. We zullen nog een tiental bijzetten en dan zijn de hokken op tal. Meer kweken voor onszelf zullen we dus niet meer doen dit jaar. De kwekers mogen lekker wat aanrommelen en genieten van de komende zomer periode.

Woensdag is de tweejarige duivin 20-365 teruggekomen van Gennep, tegen 19:00 uur zat ze tegen de klep aan. Ze is redelijk gewond aan haar linker vleugel, flink gat in de pennen en het vleugeltje hangt te ver door. Ik ben ban dat het einde vliegcarrière is, zo jammer! Je is wel goed verzorgd, buikje lekker rond en nog mooi glad. Ze heeft een goed kosthuis gehad, bedankt daarvoor!

Zaterdag op de kop in de wind met een (te) lage temperatuur, ze krijgen het niet cadeau. Als ze weer thuis zijn zaterdag dan snel de hokken dicht, de zon (warmte) erin en verder lekker met rust laten. Het seizoen is nog lang.

Maandag gaan we met een mandje vol naar de duivendokter Nanne Wolff, de 20-365 gaat ook even mee en misschien kan Nanne er nog wat mee en valt de blessure toch mee.

Iedereen succes zaterdag, geniet van de aankomsten!

# Goedemorgen Jonkies, het is 7:00 uur en dus tijd om op te staan 🙂

 

 

21. apr, 2022

Het voordeel van een trainingsvlucht is dat je de verwachtingen iets kunt bijstellen, dan zal daarna het seizoen waarschijnlijk zo gaan zoals je had verwacht.

Wij hadden zelf geen duiven mee maar volgens mij was de eerste krachtmeeting wel een geslaagde! Goed duivenweer waar alle duiven een eerlijke kans hadden en qua afstand ook prima te doen. In mijn omgeving alleen maar goede reacties gehad, en dat maakt het een goed begin van het seizoen.

Het kriebelde wel hoor, we hadden de duiven echt wel graag meegedaan. Maar als je een plan hebt moet je daar bij blijven, en dus hebben we dat gedaan. Onze duiven hebben nog wel even geoefend zaterdag, op z’n 50 KM gelost iets na de middag. Goed verlopen, iets te lang onderweg maar daarvoor is het ook oefenen natuurlijk. We hebben ze lekker een nachtje bij elkaar gelaten om de liefde weer wat aan te sterken. Ze lijken er klaar voor, vrijdag worden er 40 ingezet.

Op een van onze eerste africhting van zo’n 25 KM was een jaarling doffer achtergebleven, roofvogel was de eerste gedachten.. Afgelopen maandag kregen we (na ruim 2 weken) bericht, de duif had zich gemeld in Zuidlaren!? Dat hadden we niet verwacht natuurlijk. We hebben de duif opgehaald en waren voorbereid op het aantreffen van een hoopje veren die twee weken aan het dolen was geweest, een beetje afgeschreven zeg maar gerust. Maar toen ik de duif in handen kreeg was het precies tegenovergesteld, we kregen hem mooier terug dan die weg was gegaan J..

Toen ik vroeg hoelang de duif al bij meneer was, moest hij even nadenken en het antwoord was dat de duif net s ’middags was aangekomen. Ondanks dat ik dat natuurlijk niet geloof ben ik blij voor de verzorging en blij dat de duif weer terug is.

Deze week een jaarling duivin 2x een nacht weggebleven, zal wel een ander kosthuis hebben. We laten haar nu een paar dagen zitten en ze mag komend weekend 2 dagen bij haar doffer, lukt het haar dan nog niet om fatsoenlijk thuis te blijven dan is het einde seizoen voor haar.

En verder gaat het allemaal prima, we genieten van het mooie weer en van onze duiven!

Iedereen succes zaterdag, het gaat deze keer wel om de punten.. dus pak ze!

# Elke ochtend krijgen de vliegduiven iets extra’s na het voeren, en ze zijn er dol op!