Laatste nieuws

17. jun, 2021

Gelukkig hebben we de afgelopen dagen veel leuke dingen gedaan en of meegemaakt voor wat betreft onze mooie hobby! En dat is na een tegenslag zoals we die hadden in het weekend van 5\6 juni, wel weer heel erg fijn.

We kregen gisteren bericht van een aller aardigste meneer uit het Belgische Turnhout, meneer belde om te zeggen dat onze laatste van Sens, de 19-534 bij hem was binnen gelopen. Na een leuk gesprek hebben we afgesproken dat de duif zondag as. weer los wordt gelaten, zoals meneer zei “dan heeft hij de wind van achteren” .

Afgelopen zaterdag kreeg ik tegen half vijf in de middag telefoon van de NPO, er was een vroege duif gevallen bij ons in de buurt. Een aankomst van de vlucht ST. Vincent afstand ruim 1220 KM. En omdat het om een hele vroege ging werd mij gevraagd of de controle kon uitvoeren. En of ik dat wou! Prachtig was het, wat een mooie ervaring om een duif te zien die zo’n grote prestatie heeft geleverd. Onderdeel van de controle is om de duif even in handen te nemen om te ervaren of de duif idd de inspanning van de vlucht heeft geleverd. En dat kon je aan alles zien en voelen.. Wat een patser die zwarte doffer. Menig sprinter van ons ziet er na aankomst van 250 KM minder uit. De controle was uiteraard in orde, de trotse winnaar Hendrikus Koning. De heer Koning heeft alles al gewonnen in zijn lange duiven carrière, maar deze had hij nog niet. Het is hem meer dan gegund!

Nog een liefhebber met de duif in zijn hart geboren, de heer Bob Visser. Woont bij ons om de hoek en is helaas door gezondheidsproblemen gestopt met de actieve sport. Maar dat hij altijd een liefhebber blijft, is wel duidelijk. woensdagmiddag bracht Bob een zeer vermoeide duif bij ons, opgeraapt van de straat en eerste hulp (water) verleend. Trea heeft de duif aangenomen en nog een praatje gemaakt, gezellig zei ze en wat ze ook zei “hij heeft wel verstand van duiven he” . En wat dit verhaal dan nog extra mooi maakt, de duif van was Comb. Witteveen uit Finsterwolde, Hemelsbreed 5 KM verderop. Nog achter van Sens en toch net niet genoeg kracht om thuis te komen, maar wel genoeg karakter om te overleven. Zo zie je maar, duivensport is prachtig.

 

De vliegploeg maken we klaar voor weer een weekend, met zoals het nu lijkt slecht duivenweer, hopen dat het mee valt. De duiven hebben wel heel wat extra’s nodig om week in en week uit te kunnen presteren, juiste voeding en begeleiding. Vooral dat laatste is belangrijk, als een duif aangeeft niet te kunnen dan gunnen we hem of haar rust. Ook door de week met trainen, willen ze niet dan hoeven ze niet. Trainen vinden we zo halverwege het seizoen sowieso niet heel belangrijk, voeding en rust wel.

De ploeg staat er goed op, voor zover wij dat kunnen beoordelen natuurlijk. Waarschijnlijk gaan er 20 mee voor de midfond en voor de fond 1 of 2, maar zeker weten we het pas op het moment als de duiven in de mand gaan. Een aantal zijn voor dit jaar uitgevlogen, helaas!

De junioren gaan ook als de brandweer, tot nog toe doe ze alles volgens het boekje. Ze trainen prima, eten als groten en hebben alle stressmomenten goed doorstaan. We hebben ze zelfs al een aantal keren kunnen lappen, op korte afstanden maar het gaat om de ervaring. Ze zijn er allemaal nog! Eén heeft er twee dagen over gedaan en zit nu bij te komen in de garage, maar hij is terug! Het zijn ook niet allemaal topatleten natuurlijk 😎

Genieten van het tropische weer, voor in en om de hokken is het wat minder maar we mogen niet klagen. Alles is leuker met mooi weer! Pas op met de jonge duiven, warm weer en Coli gaan hand in hand. Voorkom stress en teveel inspanning, laat ze maar lekker luieren.

Voor komend weekend iedereen succes!  

# Een foto met constatering van de 1e NPO ST. Vincent Sector 4 2021, wat een prestatie.

 

 

 

10. jun, 2021

En weer door!

Na een waardeloze maandag en een nog waardelozer dinsdag stond ik vanmorgen vroeg toch weer met een glimlach in het duivenhok. Die kleine vrolijke vrienden die zo hun best doen week in week uit en elke dag gemotiveerd zijn. Gemotiveerd om te trainen aan huis en om iedere week een paar honderd kilometer zo snel mogelijk af te leggen om mij een plezier te doen. Wie ben ik dan? Ja toch!

Onze duivinnen staan er al weer prima op, gedragen zich gelijk aan afgelopen weken. Eten héél goed, trainen niet lang maar wel hard en mooi en zijn de hele dag opzoek naar hun mannen. Overdag liggen ze lekker te luieren in de ren en in de avond mogen ze de energie even weg trainen, en dat doen ze volgens mij ook behoorlijk. Het is in ieder geval een lust om naar te kijken.

We hebben besloten om vrijdag alleen een aantal duivinnen in te manden, de doffers willen we eerst weer goed op regel krijgen. Het eten gaat niet zoals we dat graag zien. 2 jaarling doffers zijn later terug gekomen van de vlucht en die zitten nog in Quarantaine tot zaterdag, dus al met al beter om alle mannen een week rust te geven. Doordat we nog 2 doffers missen gaan we kweekdoffers gebruiken voor onze duivinnen. Die koppelen we vrijdag zodat ze het hele weekend samen kunnen zijn, die duivinnen gaan uiteraard niet mee naar Chimay.

Met de junioren gaat het goed, bijzonder goed zelfs. (dat moet ik niet te hard roepen, voor je het weet is het hommeles) We hebben alle 65 jongen geborsteld tegen Pokken, mooi klusje samen met Marit gedaan. Lijkt nu wel raar hoor, alle jongen met een kale plek onder het lijf haha! Eind van de week een dikke korst er op en de jongen een beetje koortsig.. maar dan zijn ze wel klaar.

Ze trainen in de vroege ochtend zo rond de klok van 6:00 uur, en dat doen ze prima. Ze trekken niet echt ver weg maar hebben wel veel plezier in het vliegen, is een lust om naar te kijken. Vandaag of morgen gaan ze de mand in voor de eerste training, ze zijn er klaar voor. Althans de eerste groep van 50 stuks, de latere jongen zijn nog lang niet zo ver. Die spelen we op de natour denk ik ;-)

Na afgelopen weekend bekijken we 3x per dag de weersites, nog nooit zo onzeker geweest over het weer. Op een gegeven moment zie je overal spoken natuurlijk. Voor zaterdag geven ze iets minder warm en wat meer bewolking, Noord Westen wind.. met een kleine 400 KM is dat toch al snel weer 6 uurtje in de lucht hangen. Dat is twee uur op suiker en koolhydraten en dan nog 4 uur op vetten, dan weten we wat we moeten voeren ;-)

Volgende week lijkt het trouwens echt zomer te worden met temperaturen zo rond de 30 C°, hebben we weer andere discussies.

# Pokkenspul zullen we het maar noemen.

 

 

8. jun, 2021

“Kritiek hoort bij het edele vak van bestuurder”, daar doen we het niet voor maar het hoort er nu eenmaal bij.

Maar wat we vandaag de dag te horen en te lezen krijgen gaat alle normen te buiten, dat heeft niets met wat dan ook te maken. Bestuurders zijn ook liefhebbers en hebben met dezelfde frustraties te maken als ieder andere liefhebber. Bestuurders liggen ook wakker als hun duiven nog niet terug zijn van een klotenvlucht en hebben ook lege vakken en achterblijvers die al kopprijzen hebben gespeeld.

Bestuurders van hoog naar laag zijn allemaal mensen met gevoel, gevoel voor de duivensport en zetten zich in voor het plezier van ons allemaal. Ze verdienen respect en geen doodsverwensing.

Wij missen ook nog een paar leuke duiven die we heel graag terug willen, maar toch hebben we respect voor iedereen die afgelopen weekend bij de lossingen van Sens en Sittard betrokken zijn geweest.  

Als het lukt en de zin is er, dan zullen we donderdag aanstaande verhaal doen van de vluchten en tegelijk ook ons weekriedeltje plaatsen.

# we hopen dat er nog héél veel duiven in goede gezondheid nakomen

# verdwaalde duiven mogen bij ons eten, drinken en rusten. Uiteindelijk vinden ze hun weg weer terug.

 

 

 

3. jun, 2021

Toene weer schier en wichter in kórte rokjes, kortom.. zomers! Eindelijk is het een beetje voorjaar, heerlijk! Daar hebben we toch wel op zitten wachten.

Afgelopen maandag zijn we met een mandje mannen en vrouwen naar de dokter geweest, Nanne heeft het bijzonder druk. Veel problemen bij de duiven helaas. En zoals Nanne verteld “mensen wachten te lang, je ziet ze nooit totdat het te laat is”. Wij gaan weleens een keer te vaak heen denk ik, maar goed, wij maken afspraken voor het hele jaar en dan moet je ook gaan. En liever een keer te vaak dan één keer te weinig.

Nanne was dik tevreden, alles was in orde. Vooral de duivinnen zagen er puik uit volgens Nanne. De doffers zijn ook prima maar nog niet zo als de duivinnen, misschien nu met het warmere weer? We hebben nog een paar tips mee gekregen voor de mannen en dat gaan we uiteraard gelijk in praktijk brengen. Verder doen we er niets aan natuurlijk, wat goed is moet je goed laten. Over 4 weken weer een afspraak, dan een dubbele want de jonkies gaan dan ook mee.

Van de week weer twee vluchten op het programma, donderdag in-manden voor Sens en vrijdag in-manden voor Sittard. Het weer voor zaterdag en zondag lijkt (weer eens een keer) niet best. Het zijn uiteraard voorspellingen maar het zal moeilijk worden, vooral voor de fond. Voor Sittard ben ik er niet zo bang voor, dat is maar dik 250 KM. Voor de fond gaan we twee doffers inzetten, bewust gekozen en goed genoeg bevonden. De rest gaat allemaal op de Vitesse, we hebben geen zin in weer een K. vlucht van boven de 600 KM. Laat het eerst maar goed weer worden.

De vliegduiven doen het prima, hebben goed getraind en vooral de duivinnen hebben super gegeten. De doffers hebben een weekje rust gehad en die hebben niet zoveel trek, trainen doen ze wel super. Dus voor wat het waard is, we zijn tevreden en zetten de duiven met veel vertrouwen in. Maar het blijft afwachten natuurlijk!

Het verduisteren van de pubers is drastisch aangepast en ik moet zeggen.. daglicht doet je jongen erg goed. We doen elke ochtend de rennen open om 6:30 uur en dan is het een paar seconden totdat de jongen de lucht in zijn. Ze hebben er echt schik in, leuk om te zien. De eerste twee keer was het binnen roepen niet echt een succes maar dat is nu ook klaar, ze begrijpen wat er verwacht wordt volgens mij.

Vandaag hebben we de grote kudde geteld en er lopen nog precies 50 stuks, er missen daarvan nu ongevraagd 2 stuks. Bij de kleuters lopen er nog 17, dat is ook 1 minder dan vorige week. Ze zijn klaar op de mand in te gaan voor de eerste korte africhting. Als het weer het toe laat dan gaan we eerdaags op stap. We liggen mooi op schema met de oudste groep.

Afgelopen zaterdag tijdens het letten van onze duiven kreeg ik telefoon, onbekend nummer!? Trea heeft de telefoon overgenomen en het bleek een mevrouw die een duif had gevangen die al een paar dagen bij haar thuis rond liep. Ze had contact gehad met de eigenaar en tegelijkertijd gezocht op facebook naar een goed (tijdelijk) opvanghuis. Via andere mensen van FB is ze op onze website terecht gekomen en zo is het contact gelegd. Trea heeft haar uitgenodigd om de duif langs te brengen.. een uurtje later stond er een leuke jonge vrouw op de stoep met een katte mand met daarin een blauwbont doffertje, de krop bastend vol met vogelzaad haha. Om een lang verhaal kort te maken, de duif is donderdag weer opgehaald door de eigenaar die super blij was dat zijn Tinus (vernoemt naar de vindster Tineke) weer mee naar huis kon. Zo kan het dus ook, duivensport op z’n mooist.

Hopen dat we zaterdag twee mooie lossingen krijgen, het wordt toch wel tijd voor mooie vluchten. Iedereen succes voor zowel de fond als de (laatste) Vitessevlucht.

 

# STAY SAFE, ook in de duivenclub! Versoepelingen zijn onderweg.

# De opvanger was na een paar dagen rust en goed eten alweer mooi opgeknapt.

 

 

 

28. mei, 2021

Na regen komt zonneschijn.. toepasbaar op van alles en nog wat.

Als we het even letterlijk nemen dan hoop ik echt dat we de regen voorlopig wel gehad hebben, we zitten in de natte periode zullen we maar zeggen. Het was deze week zo erg dat we de duiven alleen donderdagavond hebben kunnen trainen. Wij trainen onze duiven één keer per dag en beginnen daar me om 17:30 uur, eerst de duivinnen 45 minuten en daarna de doffers. Op donderdag na heeft het de hele week geplensd om de tijden dat onze duiven trainen, we zijn niet bang voor een paar druppen water maar dit was echt te veel van het goede.

We zullen dus moeten afwachten of het effect heeft op de duiven, dat gaan we zaterdag zien. Op mijn gemoedstoestand heeft het wel effect, ik heb niet kunnen zien of ze er goed op staan of niet.  Door het niet kunnen trainen eten ze ook minder en dat vind ik het meest vervelend! We gaan er maar vanuit dat er conditie genoeg op zit en dat ze ons dankbaar zijn dat ze niet hebben hoeven trainen tijdens het baggerweer.

Voor zaterdag staat gepland dat er 20 duiven worden ingezet, de overige 15 krijgen een weekje rust. Sommige misschien wel de rest van het seizoen ;-), wat er niet in zit haal je er ook niet uit. Met name een aantal jaarling doffers moeten een weekje rust hebben, al is het alleen al voor de duivinnen. Hopen voor de mannen dat er de komende weken flink veel zon komt, misschien dat de form dan ook een beetje komt.

Met de jongen gaat het prima! Het is een weekje geleden dat ze geënt zijn tegen PMV, tot nog toe hebben ze er geen hinder van ondervonden. Het colimonster heeft ook niet de kop opgestoken en daar zijn we maar wat blij om. Net als de oude duiven hebben ook de jongen niet getraind deze week, vanmorgen om 6:30 uur voor het eerst weer de rennen open gezet. Ze hebben lekker gevlogen en nog even flink kunnen grazen, dat doen ze toch het liefst. Vlak voor het binnenroepen kwam  personal trainer mevrouw H. Vik nog even langs.. Deze keer waren de kraaien ons goed gezind en na twee halve aanvallen was het klaar. Intussen zat de groep wel als een stip aan de hemel zo hoog, mooi gezicht wel.

De jonge garde heeft al flink last van opspelende hormonen, het gaat flink tekeer. Zit een beetje in ons soort, de duiven zijn snel volwassen. Niet alleen qua uiterlijk maar ook qua gedrag. We moeten ze heel krap houden anders willen ze met geen mogelijkheid weer onder dak.

Onze Safier doffer zit op dit moment gekoppeld aan een kleindochter van Gold Dust (Sangers Pigeons). Er liggen werkelijk twee prachtige jongen bij, die blijven gelijk op het kweekhok. Hopen dat ze kunnen bijdragen in de toekomst.

Maandag staat een bezoek aan Nanne Wolf gepland, altijd gezellig en uiteraard ook belangrijk!

Voor zaterdag succes!

# STAY SAFE, ook in de duivenclub!

# De nieuwste aanwinsten voor het kweekhok Heremans x Lambrechts x v/d Bulck.