Laatste nieuws

13. jan, 2021

De lockdown is, zoals we wel hadden verwacht, verlengt met nog eens drie weken. Tja daar zitten we dan.. laten we het beste er maar van maken. Een toepasselijke spreuk “haal de moet eruit & hou de moed erin”

 

Voor wat betreft de duiven is het alles behalve een lockdown haha! Het gaat goed in en om de hokken, de mannen zijn druk en de vrouwen ongeduldig. Het licht en kweekvoer doen goed hun werk, de duiven reageren er prima op. Met het overgaan op ander voer ga je automatisch ook over op andere mest.. bijzonder hoe de duiven daar op reageren. Het mest is kleiner, harder, droger en vol pluimpjes, precies zoals we het graag zien. Het ontgiften via het matadorvoer is goed gelukt, of het beter is weet ik niet. Je doet weleens wat, toch?

Vrijdagavond is gepland om de duiven samen te zetten, dat is een weekje eerder dan afgelopen jaar. Vorig jaar kwamen we net niet helemaal uit met het africhten van de doffers, (Achteraf wel, door de corona uitstel..) daar kwamen we net een week te kort. Vandaar dat we nu een weekje eerder zijn.

De kweekkoppels zijn samengesteld op papier, een hele puzzel die je zo goed mogelijk probeert te leggen. Maar we weten allemaal wel dat het toch net weer iets anders uitpakt dan je vooraf denkt. De vliegduiven koppelen we niet op papier, die worden op gevoel samen gezet. Hier halen we alleen na de vluchten jongen uit, en dan van de betere vliegduiven. Dat weet je voor het seizoen begint immers nog niet. We leggen de eerste ronde van de kwekers altijd onder de vliegduiven.

Na het koppelen zijn er weer een aantal hokken leeg en dat betekend dat het knutselen kan beginnen, en ook het extra schoonmaken.. Vooral ook de buitenkant, de rennen en de spoetniks. Jemig wat wordt het allemaal vies in de winter, het is allemaal zo groen als de vijver van de buurman. Genoeg te doen dus!

 

Ik denk dat door het langer aanhouden van de lockdown de geplande feestjes en vergaderingen geen doorgang zullen hebben. Misschien ben ik te pessimistisch maar gezien de tijd die nodig is om één en ander te organiseren.. Dat is wel ontzettend jammer natuurlijk, een kampioen moet in het zonnetje gezet worden en over een stempunt moet goed vergaderd worden. Er zullen natuurlijk allerlei alternatieven bedacht worden (niks zo klouk als ‘n mens), daar moeten we het dan voor nu maar mee doen. Misschien, als we allemaal ingeënt zijn, kunnen we halverwege het seizoen een ik ben blij dat ik duivenmelker ben feest houden. Het moet niet maar we houden de moed erin!

 Tot aan het prikkie  # STAY SAFE  

# doffers op één van de laatste vrijgezelle dagen

 

 

5. jan, 2021

De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Wij wensen iedereen die onze site leest veel voorspoed, gezondheid en geluk in 2021.   

De kerstvakantie en feestdagen zitten er weer op, het jaar 2020 is voorbij. Het was een raar jaar maar heeft toch ook veel goede dingen gebracht, jammer dat het overschaduwd wordt door de corona shit. De vakantie was heerlijk, we hebben vooral heel veel niets gedaan haha. De feestdagen waren gezellig, we hebben niets tekort gehad 😋

Voor wat betreft de duiven hebben we niet veel gedaan eigenlijk, wat meer overdag de duiven verzorgt. Alles is geënt en de laatje zijn verkocht en inmiddels verhuist, dat was het wel zo’n beetje. Eind volgende week gaan we koppelen, waarschijnlijk donderdag de 14e. Nog wel even kijken of het met het werken goed uitkomt.. Met een beetje geluk (of pech, net hoe je er tegen aan kijkt) hoeft Marit nog een weekje of twee niet naar school.. kan ze mooi om de koppels denken en de vakken om beurten los laten. We gaan 35 koppels samen zetten, lijkt ons genoeg. En nu maar hopen dat het niet al te koud wordt de komende weken.

We hebben de lampen nu weer wat eerder en wat langer aan en we schakelen volgende week over op kweekvoer. We houden het wel eerst bij één keer per dag voeren hoor, dat is wel lekker makkelijk. Ongeveer een week voordat de eieren uitkomen gaan we over op twee keer per dag. We gaan weer richting het voorjaar! Het duurt nog even maar we zijn er wel weer mee bezig..

We zijn dol op het bestuderen (koekeloeren) van de verkoopsites en het aanbod aan duiven en bonnen. Voor wat betreft de bonnenverkopen vooral van verenigingen in onze omgeving. We proberen altijd wel een leuke bon te scoren, een hokbezoek en daarbij een jonge duif, geweldig toch. We hebben zelf 2 bonnen geschonken, voor buurvereniging de Olle Witte en voor de bonnenverkoop t.b.v. de Ladies league afdeling 10. Soms vallen liefhebbers op doordat ze veel bonnen, duiven of een koppel eieren schenken.. vorig jaar waren dat de gebroeders Jager uit Blijham, en dit jaar valt de naam Beute-Hansen op. Overal kom je geschonken bonnen tegen van deze liefhebbers, Chapeau, echt fantastisch!!   

 

Wat kan duivensport toch mooi zijn!

Door veel fysieke klachten is na het afgelopen seizoen een lid van onze club gestopt met de sport, het wou gewoon niet meer.. Ongeveer twee weken geleden hoorde ik van een ander lid van de club dat de liefhebber spijt heeft en de duiven erg mist, “niks is niks”, ik kom de stoel niet meer uit..” Dit heeft me een paar dagen door het hoofd gespeeld en zat me niet lekker, dus toch maar gebeld. Ik heb aangeboden om een paar duiven uit te zoeken voor hem, dan zit er weer wat en kun je een paar jongen kweken. Ik had een blije melker aan de lijn, hartstikke bedankt mienjong! De hokken zijn weer in orde gemaakt en afgelopen zaterdag zijn de duiven verhuist.. en nog iets moois, ik heb met een goed spelende liefhebber van onze club contact gehad en het verhaal verteld. Twee uur later heb ik ook daar een flinke korf met duiven weg mogen halen, en wat voor duiven! Ik heb op papier de koppels samen gezet en hoop dat er een paar leuke jongen uit voortgebracht gaan worden, en het belangrijkste is natuurlijk het vertier en plezier.

Zo kan het dus ook, duivensport op z’n moois # laten we wat meer om elkaar denken.

# STAY SAFE  Ook in 2021

# De lichten aan, laat het voorjaar maar komen.

 

 

31. dec, 2020

De laatste dag van het bijzondere jaar 2020. Ieder jaar heeft iets moois en natuurlijk ook iets wat minder mooi is. Het is heel persoonlijk, wat de één prachtig vindt is voor de ander verschrikkelijk. Wat we dit jaar allemaal wel gemeen hebben is de wereldwijde Covid-19 pandemie, dat geeft ons leven op dit moment minder glans dan we gewend zijn.

 

Als we terugkijken over het duivenjaar 2020 is het slechtste wat ons is overkomen het verlies van onze Karma, NL16-1826076. Op haar allerlaatste vlucht is ze achtergebleven en op maandag kreeg ik een telefoontje dat ze was gevonden, ongeveer 30 KM van huis in een weiland. Ook dit is duivensport, maar wel het slechtste wat is gebeurt in 2020!

Gelukkig zijn er ook mooie dingen gebeurt in en om de hokken, heel veel mooie dingen. Het sportieve seizoen was ondanks alle beperkingen prima, we hebben een goed seizoen gehad! Onze oude duiven hebben met name op de snelheidsvluchten geknald en de jonkies hebben de eerste 4 j.d. vluchten en de natour goed hun best gedaan. We hebben mooie uitslagen gemaakt met vroege duiven in de club en in het rayon.

Binnen onze club hebben we afscheid genomen van Meinie, een vriend van iedereen! Dan staat de (duiven) wereld even stil en weten we weer dat alles maar heel betrekkelijk is. Het laatste wat we voor Meinie hebben gedaan is goed onderdak gevonden voor zijn duiven, en dat geeft een goed gevoel.

Ondanks dat het hele verenigingsgebeuren ‘plat’ lag, hebben we er toch een goed en leuk jaar van gemaakt. En het belangrijkste, we zijn allemaal gezond gebleven. We gaan hopen dat het komende seizoen alles dubbel en dwars weer mogen inhalen.

Als afdelingsbestuurder maak je ook wat mee, zelfs in een jaar als deze. Persoonlijk het meest negatieve is wel de dreigende telefoontjes van dronken leden die mij laat op de avond en midden in de nacht moeten vertellen wat voor waardeloze bestuurder ik ben. Als je probeert om alles naar eer en geweten te doen, dan zijn dit wel dieptepunten van onze sport.

Ondanks dit voorval zijn er gelukkig ook heel veel positieve berichten geweest, veel meer dan de negatieve. Het laat zien dat we samen op weg zijn richting toekomstbestendige duivensport. Het is goed dat veel leden ons scherp houden en hun mening niet onder stoelen of banken schuiven, zo creëren we draagvlak!

 

Voor 2021 zijn we positief! We doen samenkweek met Team Roording en daar kijken we echt naar uit. Er zijn een paar hele fijne duiven naar Heiligerlee gekomen, nu maar hopen dat de jonkies hieruit hard naar huis kunnen en willen. Onze vliegploeg is de hele winter in goede doen geweest, we komen dagelijks met plezier op de hokken. De nieuwe jaarlingen geven ons hoop en de twee en drie jarigen geven ons vertrouwen. Nog een paar dagen en dan begint het seizoen 2021 ook voor ons!

En dan onze hoop en wensen voor het nieuwe jaar. We hopen natuurlijk op een Coronavrije samenleving, weg met die anderhalve meter! We hopen dat we zo snel mogelijk weer kunnen en mogen doen waar we het meest naar verlangen, en dat hopen we voor iedereen!

We wensen iedereen veel gezondheid, geluk en ook liefde. En voor wat betreft de duivensport, laten we een beetje meer om elkaar denken.

 # STAY SAFE  Ook in 2021

 

 

 

24. dec, 2020

Het nieuws is iedere dag hetzelfde.. Corona! Het houdt ons allemaal bezig en we kennen allemaal wel iemand die inmiddels besmet is (geweest) met de Covid-19 virus. Het komt steeds dichterbij!

Is er dan geen nieuws waar we vrolijk van worden? Echt nieuws is het niet maar ik word er wel vrolijk van dat het jaar 2020 over 8 dagen ten einde is. En waar ik ook vrolijk van word is dat de kortste dag is geweest en dat vanaf nu de dagen weer een beetje langer worden, we gaan  weer de goede kant op 🙂

 

Als ik in de hokken kom word ik ook blij, alles gaat zoals je dat als melker graag wil. We hebben dus geen klagen, nou misschien dan toch een beetje, we blijven wel Nederlanders natuurlijk.. Net als voorgaande jaren lopen onze duivinnen aan. Waar we in het vliegseizoen geen last van hebben, hebben we nu dubbel en dwars. Onze duivinnen houden zo van elkaar, het is een en al liefde bij de wichter. Het is om gek van te worden. Naja, we laten ze nog maar even voor nu en dan ruim een week voor het koppelen gaan we de liefdesparen scheiden. Anders is er kans dat na de koppeling de duivinnen hun eerste ei leggen na drie of vier dagen.

Aanstaande dinsdag worden alle hokken PMV geënt, dan hebben we dat alvast gehad. En dan kunnen we langzaam toewerken naar de koppeldatum. Niet dat we veel extra doen hoor, het is meer dat we zelf naar de datum toe werken. Het is toch een dikke week stressen als je de duiven hebt gekoppeld. Het kost hier en daar een snipper uur om de boel een beetje goed te begeleiden. We hebben voor het eerst alle vakken dicht bij de doffers, dus het uitzoeken van hun bak gaat ook nog wel wat energie kosten. Denk dat er links en rechts wel een gevecht gaat plaatsvinden.

De kweekduiven van Albert Roording zijn al goed gewent op de hokken, ze beginnen zich al lekker thuis te voelen. Komende week gaan de kweekdoffers op de hokken waar ze blijven en dan kunnen de bakken open. De meeste doffers hebben al jaren een vaste bak, wat nieuw is moet zich daar bij schikken. Dat is niet anders en gaat vast goed komen!

De winterkwekers hebben het goed getroffen met de temperaturen, om te kweken is het prima weer! Nu maar hopen dat het in Februari ook goed weer is als de jongen uit-gewent moeten worden.

We hebben nu een paar dagen vakantie, even niet werken! Ik kan niet zeggen dat ik er aan toe ben maar heb er wel heel veel zin. We zullen niet veel beleven maar dat maakt het niet minder leuk.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Beste mensen, ondanks alle beperkingen wens ik jullie allemaal een fijne tijd. Geniet van de komende dagen en probeer positief te blijven, het leven is te mooi om niet te genieten.              # STAY SAFE

 

 

 

18. dec, 2020

Tijdelijk een blad toegevoegd aan de site "Te koop" 

Kijk gerust even! 🙂