Laatste nieuws

16. aug, 2022

Soms heb je van die momenten, dagen of weken, dat je er even geen puf meer voor hebt.. Dit was zo’n moment. Tot aan de laatste vlucht van de oude duiven hebben we alles gegeven en moest alles wijken voor de vliegploeg, we hebben het met plezier gedaan maar de accu was wel leeg.

Niet dat we klagen hoor, helemaal niet zelfs. We zijn voor onze inzet meer dan dubbel beloond en hebben een prima seizoen gehad. Dus klagen doen we niet! We moeten alleen zorgen dat de batterij weer wordt opgeladen, en dat duurt toch langer dan we hadden verwacht.

Er is veel gebeurt de laatste weken, er was ook veel te doen voor wat betreft de duiven. We hebben de vluchten voor de oude duiven met goud en zilver afgesloten, meer dan prima dus. En op de allerlaatste, Issoudun (777 KM), klokken we zondagochtend op 7:00 uur precies onze als enige ingezette strijder, wat een prestatie. De afsluiter van het oude duivenseizoen was attractievlucht Helmsted, een klassieker uit de oude doos ðŸ™‚ Wat ons betreft mocht deze ook in die oude doos blijven, we hebben niet gespeeld.

De oude duiven zitten nu lekker samen en mogen de komende weken lekker genieten. Af en toe even de vleugels strekken, op z’n tijd een goed bad en verder niet zo veel. Voor de kwekers geld het zelfde alleen zitten daarvan de mannen en vrouwen al wel een poosje gescheiden. Voor de na-kweek hebben we broer en zus SAFIER deze week samen gezet in de kweekcel. Dit zijn twee fantastische duiven die ons al veel 1e prijswinnaars hebben gegeven, daar zijn we zuinig op!

De jeugd houdt je bezig.. ook bij ons! Met ups en downs is de ploeg nog redelijk compleet. Er zijn 4 achter gebleven op Gennep en we hebben daarna nog 3 uitgeselecteerd, alles wat de groep dwars zit moet eruit. We hebben een paar mooie africhtingen gehad, maar ook één om van te huilen. Pfff wat een drama. De oudste groep heeft ook een ‘echte’ vlucht gehad, opzicht prima verlopen. Voor nu zitten de groep lekker rustig te wachten tot de natour begint, dan gaan ze nog een aantal keer de mand in. We hopen dat we de winter ingaan met een mooie ploeg duiven, we gaan net als anders streng selecteren maar wel met respect voor de duif. Dat heeft ons al een paar fijne vliegduiven opgeleverd ðŸ‘

De junioren doen het goed dus die zetten we met een goed gevoel in, hopen dat ze nog een paar leuke leermomenten krijgen.

# Om 5:30 uur wachten op onze Youri, na ruim 775 km is hij veilig en mooi op tijd (7:00 uur) terug van Issoudun.

 

 

 

1. jul, 2022

Alles schiet er een beetje bij in de laatste tijd, en de komende tijd.. Zo rond de vakantieperiode hebben we het thuis en op het werk altijd erg druk. Op zich is dat natuurlijk goed maar soms is het een beetje te ðŸ¤’

Laten we het maar bij duiven houden anders wordt het wel een heel lang verhaal haha. En over een paar weekjes is het weer wat rustiger en hebben zelf ook vakantie (en daar verheugen we ons wel op hoor)

Afgelopen maandag zijn we weer voor onze vaste afspraak naar de duivendokter geweest, altijd gezellig bij Nanne. En het belangrijkste natuurlijk de kundigheid! We hadden vier oude en vier jonge duiven mee, alle duiven zijn uitvoerig gecontroleerd en 100% in orde bevonden. Niets aan doen! We hadden nog een junior mee die een grote vleeswrat of iets dergelijks tegen zijn buik aan had, precies onder de vleugel. Die heeft Nanne verwijderd, dichtgeschroeid en gehecht. Leuk om te zien hoe dat gaat, en bijzonder ook dat het duifje geen kick geeft. Je kan echt de stress zien bij zo’n diertje, zo gaat het vast ook als ze als roofvogel voer worden gebruikt.

De jonkies zijn we voorzichtig aan het africhten.. We hebben de hokken samengevoegd en de hele meute traint in de ochtend vanaf 6:00 uur. De testosteronbommen vliegen al niet zo lang meer en de jongsten hebben soms moeite om aan te haken. Maar goed, het is niet anders. Het plan is dat de oudste groep mee gaat van de eerste wedvlucht. Trainingsvluchten doen we niet, we willen geen duiven verliezen als het nergens om gaat.

Daarover gesproken.. Wie korft er in op de extra midfondvlucht vanuit het Duitse Helmsted? Wij zijn groot voorstander van vluchten uit het Oosten/ of zuid Oosten, maar niet één enkele aan het eind van het seizoen. Wij korven zeker niet in, je kunt alleen maar verliezen op vluchten waar niets te winnen is. Onze vliegploeg vliegt het reguliere programma en dan is het klaar voor 2022!

Op het moment van schrijven zijn er 22 kanshebbers onderweg voor de vijfde midfondvlucht vanuit Chalons en Champagne. 12 vrouwen en 10 mannen gaan het proberen, en nu maar hopen dat het Champagne wordt J Deze week hebben de doffers prima getraind, de duivinnen nauwelijks. Het eten was voor alle hokken slecht, alleen maar met lange tanden.. en wat echt opviel deze week is de enorme drang naar elkaar. Als ik de deur open doe dan moet ik me haast bukken anders vliegen ze mijn wenkbrauwen eraf, de drang naar elkaar is veel meer dan anders! We hebben altijd vertrouwen in onze duiven, maar of het zaterdag top wordt moeten we eerst maar zien.

Het beloofd een mooie dag te worden, dus ook al gaat het wat tegen vallen.. We gaan in ieder geval genieten! Iedereen succes met de vluchten!

# Op de terugreis van Nanne kwamen we de boze boeren tegen, bijna twee uur stilgestaan. Maar de sfeer was verder prima hoor, #Boerpower#

 

 

 

10. jun, 2022

De hele week lopen schuiven met de trainingstijden van onze ploeg, we willen alle hokken dagelijks laten trainen maar met de regen van de afgelopen dagen is dat er wel een beetje bij ingeschoten.

We zijn natuurlijk erg beperkt in tijd, werken en school maken het gewoon niet mogelijk om overdag iets te doen met de duiven. De eerste groep junioren traint in de ochtend van 6:00 tot 7:30 uur. De tweede groep dagelijks van 13:00 tot 17:00 uur. De Duivinnen mogen op de vleugels van 17:30 tot 18:15 en de doffer als laatste van 18:30 tot 19:15 uur. En als er dan net iets tussen komt dan springen we de training over, en als het slecht weer is dan korten we de trainingen in tot 20 minuten.

Een hele gepuzzel maar het is niet anders.

We hebben donderdagavond vier kanshebbers ingezet voor de tweede fondvlucht, de reis gaat naar Sens. Dat heb ik niet verteld tegen de duiven.. slechte herinneringen aan vorig jaar Sens. Mooie anekdote; Onze NL19-534 heeft toen een weekje gelogeerd in het Belgische Turnhout en na thuiskomst is meneer niet weer ingezet. Op zijn eerste vlucht van dit seizoen vliegt hij een mooie 3e in rayon 3 tegen 2291 duiven, en tot nog toe alle vluchten prijs. Zo kan het dus ook!

We hebben één extra ingezet, een Heremans doffer, gezien de wind op de staart moet het mogelijk zijn voor deze tweejarige.

Voor de Vitessevlucht vanuit Weert zullen we tussen de 20 en 30 kanshebbers inzetten. We zullen een aantal duiven thuis houden, die kunnen wel een weekje rust gebruiken. Volgende week is het op donderdag inzetten voor de midfond en dan heb ik ze liever goed aan de start.

De verzorging deze week was matig, dat komt vooral door de regen die viel op de momenten dat de duiven moesten trainen. En als er niet getraind wordt dan wordt er ook niet gegeten, klinkt logisch toch? Verder hebben we de ploeg (met name de duivinnen) afgelopen weekend extra gemotiveerd, en dat is volgens mij iets te goed gelukt. Het zijn nu net verliefde pubers die het hok niet uitwillen, ze willen zelfs niet in de ren.. pfffff, vrouwen!?

Maar waar ik mij het meeste “zorgen” om maak is dat we op dringend advies van onze dokter de duiven hebben gedruppeld tegen de lange luis. Volgens Nanne is elke luis vijf plaatsen terug op de uitslag, “en dat doen we niet”  is zijn mening. Eerlijk is eerlijk, we hebben nog nooit getwijfeld aan zijn kundigheid en hebben altijd het advies opgevolgd. Maar nu toch wel een beetje buikpijn van. Om het te beperken hebben we het afgelopen zaterdag, een uur na thuiskomst gelijk gedaan. Alles in een keer! Zondag hebben we het bad ritueel overgeslagen en uitgesteld naar maandag. Naja, we zullen moeten afwachten of het nadelige effecten heeft op de duiven.

We hebben net als altijd veel vertrouwen in de duiven, lukt het niet zaterdag dan is het ons eigen schuld en moeten we niet klagen.

De rovers hebben ook in de gaten gekregen dat de junioren s’ morgens vroeg trainen, zowel de sperwer als de havik zien onze jonkies wel zitten als ontbijt. Vanmorgen was het toppunt van deze week.. na ruim een uur trainen wil de ploeg landen op het hok en juist op dat moment duikt de sperwer er tussen, een hoop veren en blinde paniek. Als de ploeg na een kwartier weer terug is komt het haviksvrouwtje de rust verstoren, het grote (lelijke) beest blijft de ploeg aanvallen. Ik denk wel vijf of zes keer zet ze de aanval in, gelukkig niets gekregen! Maar de schik is enorm, na een half uur zijn er 6 thuis. Om 10:00 uur (los gelaten om 6:00 uur) is de rest eindelijk weer op het hok. Gelukkig hebben ze goed gegeten, hopen dat het meevalt maar dit zijn van die momenten dat de stress te groot wordt en de kans op Coli snel toeneemt.

We eindigen dit riedeltje met iets héél leuks.. Onze beide dochters zijn gelaagd voor hun diploma, en daar zijn we natuurlijk super trots op! Duivensport is mooi, maar toch zijn er nog mooiere momenten ðŸ’”

Iedereen succes komende vluchten, geniet van de duiven en de aankomsten.

# De vlag uit voor Marit en voor Ivon, gefeliciteerd meiden.

 

 

2. jun, 2022

Net als voorgaande weken is ook dit een week met een lach en een traan, de slijtageslag binnen de vliegploeg houdt maar niet op. Vorige week dinsdag trainden de doffers zo verschrikkelijk hard dat een jaarling niet door had dat hij recht op de achtergevel aan vloog, een knal.. en weer een lege bak. Afgelopen maandag pakt de rover de 20-327 tijdens de training, duivin die nog niet had gemist dit seizoen en in de top 10 duifkampioenen Vitesse van het rayon stond. Tot zover het slechte nieuws!

Het goede nieuws waren de vluchten van afgelopen weekend, meer dan geweldig. Als je denkt dat het niet beter wordt dan verrassen de duiven ons met een topuitslag! Van de Vitesse vanuit Venlo vielen de duiven werkelijk als warme broodjes op de plank, in iets meer dan 24 minuten zaten er 26 van de 30 in de module. En nog geen kwartier na de laatste prijsduif waren de laatste 4 ook present.

De fond is niet onze favoriete onderdeel maar niet minder spannend als we duiven mee hebben. We weten dat we ons niet hoeven meten aan de liefhebbers die dit spel goed beheersen en de juiste duiven hiervoor hebben, maar we doen wel ons best. Voor Sourdun hadden we drie kanshebbers ingezet, allemaal mannen die een opkomende form vertonen. Totaal onverwacht melden zich twee duiven in 28 seconden na elkaar!? Hoe is het mogelijk op 574 KM. De laatste is ruim 2 uur later maar ook nog lekker fris en gelukkig ongedeerd weer thuis.

Ondanks de prima vluchten zijn we afgelopen maandag wel op de koffie geweest bij Nanne Wolff. We hebben een mand vol duiven laten beoordelen door de dokter en de komende weken doorgenomen, “alles prima in orde” aldus de dokter. Over 4 weken gaan we weer, dan met twee mandjes.. ook de junioren gaan dan voor de eerste check.

De junioren doen het trouwens goed, de eerste groep trainen als groten en hebben honger als pubers. Inmiddels gaan de rennen open om 6:00 uur in de ochtend, en dat vinden ze heerlijk! Ruim een uur uit zicht en dan nog een half uurtje spelen in de lucht en op het hok. De tweede groep is nu ook dagelijks los, ze vliegen nog niet maar dat zal niet lang meer duren. Ik hoop de tweede groep ook klaar te hebben voor de jonge duiventour. Vandaag of morgen kunnen we de oudsten een stukje lappen, spannend!  

Komende zaterdag de derde midfondvlucht vanuit Arlon, 400 Km en zoals het nu lijkt met kopwind. De doffers trainen prima deze week maar de duivinnen zeker niet. Komt natuurlijk ook van de roofvogelaanvallen maar het lijkt ook wel of de fut er deze week een beetje uit is. Zaterdag en zondag maar een beetje extra motiveren.. We denken dat er zo rond de 30 kanshebbers ingezet gaan worden, maar dat weten we pas vrijdagmiddag zeker.

Iedereen succes komende vluchten, ook de overnachtspelers!

# Na de ochtendtraining eerst wat lekkers.. daarvoor willen ze wel naar binnen.

 

 

13. mei, 2022

We zijn nu 3 vluchten onderweg en inmiddels twee strijders ten onder aan de rover.. 2 jarige duivin terug gekomen van Gennep met een aangevreten vleugel en van Dreis-Bruck is de laatste dinsdag thuisgekomen. Ook deze jaarling doffer was op meerdere plaatsen te grazen genomen, helaas heeft hij de strijd vanmorgen opgegeven.

Dat de duiven terug komen mag een wonder zijn, de kracht die zo’n klein diertje uit het lichaam haalt om toch weer thuis te komen is uitzonderlijk. Respect! En dan zal ik maar zwijgen over hoe ik denk over de roofvogels, en vooral over de mensen die denken te weten hoe ze deze dieren moeten helpen.

Duivensport is meestal met een lach en soms met een traan

Vrijdag gaan we inzetten voor de eerste midfondvlucht, het is Arlon met een afstand naar Kloosterhold van 399 KM. We gaan niet alles zetten, waarschijnlijk blijven er een tiental thuis. De voorbereiding was deze week niet helemaal zoals gewenst, de ploeg heeft de hele week veel last gehad van honger.. en het vliegen was de ene dag super en de dag erna bagger, wisselvallig dus. We zullen zaterdag zien of en wat het effect is, we hebben nog steeds wel vertrouwen in onze duiven.

Wat het weer precies gaat doen is mij ook nog niet helemaal duidelijk, op de bekende weersites is het elke halve dag weer anders. Ik verwacht dat het de duiven redelijk voor de wind gaat en dat wij heerlijk buiten kunnen zitten wachten op de aankomsten.

Met de jonkies gaat goed, heel goed zelfs. De eerste groep vliegt als profs en eten als groten, die doen het dus erg goed. De rest doet het ook prima, vooral het eten J Doordat we daar nogal wat hebben bijgezet is het op dit moment alleen nog maar lopen, het vliegen zal nog een twee weken duren denk ik. Maar dan moeten ze ook, de jongsten moeten dan maar aanhaken en de oudsten het initiatief nemen.

De kweekduiven zijn kinderloos op dit moment, er ligt nog een jong bij Oma en de rest zit te broeden op stenen eitjes. Behalve onze Johnny die mag alles uitbroeden wat bevrucht is dit jaar.. tot nog toe zijn dat nog maar twee eitjes geweest, en nu liggen er twee waarvan er ook één bevrucht is. Het is zijn laatste jaar al kweekduif dus we laten alles uitkomen, hopen dat er een nieuwe Huts bij zit J

Verder was het deze week erg druk met van alles en nog wat, we zijn blij dat het weekend er aan komt! We hebben een klein feestje, onze jongste grote meid is jarig en viert haar verjaardag, SWEET SIXTEEN

Iedereen succes komende vlucht, geniet van de aankomsten en koester alle duiven die veilig thuis komen.

# Onze 16-jarige dochter Ivon samen met haar grootse vriendin Wala