Laatste nieuws

7. apr, 2020

Samen staan we sterk! Alleen samen kunnen we corona verslaan.. In deze beroerde tijd zijn dit veel gehoorde uitspraken. Het klopt natuurlijk wel, als je iets wil bereiken moet je het samen doen.

De datum waar we met ons allen naar uitkeken is inmiddels verstreken, 6 april.. er is wel alweer een nieuwe datum waar we nu onze hoop op gevestigd hebben, 28 april. We moeten hopen dat de slimme mensen het bij het juiste eind hebben en dat de maatregelen inderdaad voldoende helpen, het lijkt (voorzichtig) de goede kant op te gaan. We moeten volhouden en doorgaan, met elkaar, want samen staan we sterk!

 

Onze tuin heeft in het voorjaar nog nooit zoveel aandacht gehad dan nu, het ligt er keurig bij. Ik moet eerlijk zijn, grootste gedeelte is door Trea en de meiden gedaan 🙂. Elk nadeel heeft z’n voordeel zal ik maar zeggen. Het is ook heerlijk om nu buiten bezig te zijn, en als we minder met de duiven bezig zijn kunnen we mooi wat meer met andere dingen aan de gang. En ik moet zeggen, dat lukt aardig.

Marit is aan haar laatste proefstuk bezig van de Havo, nog een aantal tentamens en dan is het klaar. Ze heeft het hele jaar goed haar best gedaan dus dat gaat zeker goed komen. Wat wel erg jammer is.. geen examen is ook geen examenfeest. En nu met de coronacrisis kan helaas haar geplande weekje vakantie met vriendinnen ook niet door gaan. Gelukkig komen er voor haar nog meer examens, daar heeft ze nu niets aan maar toch.

 

In en om de hokken gaat het prima! De oude duiven doen het goed. Ik merk dat er nog geen echte form op zit, gelukkig maar. Afgelopen weekend zijn de vliegduiven voor 24 uur samen geweest, het was een dolle pret, één en al liefde. We hebben alle 40 duiven in handen gehad en ik moet zeggen dat het niet tegen viel. Mooi op gewicht en lekker zacht, bij twee duiven (een doffer en een duivin) was de eerste pen gevallen. Niets om ons zorgen over te maken, bij de rest ziet het er verder prima uit. Eind van deze maand gaan we de doffers knippen, dat doen we ieder jaar en nu dus ook. Ik denk dat we het nu meer nodig zijn dan anders.

Bij de jongen van de eerste ronde laat het dons al lekker los, ze zijn op z’n Gronings “roeg om de kop”. De tweede ronde zijn we ook aan het verduisteren maar dat zit allemaal nog lekker strak. De tweede ronde gaat komend weekend voor het eerst naar buiten, mogen ze ook de grote wereld verkennen. De kudde van de tweede ronde is aangevuld met 2 mooie piepers van Edwin Schuiling uit Ekehaar. Afgelopen weekend een kort bezoekje gebracht, wel een beetje raar hoor.. afstand houden geen handen schudden, maar goed we hebben ons keurig aan de regels gehouden en op gepaste afstand met elkaar gepraat. We lezen ook de site van Edwin (een aanrader trouwens) en daar wordt vaak het woordje roofvogel genoemd, en nu weet ik ook waarom.. De plek waar zijn hokken staan is werkelijk waar een droomplek, wat een mooie, bosrijke omgeving! En tja, dat denkt die roofvogel natuurlijk ook.

Komend weekend het lange Paasweekend! Wat hebben we ons hier lang op verheugd.. Niet zo zeer om de Paasdagen maar meer om de eerste prijsvlucht. Helaas, we gaan er maar niet om treuren en er mooie dagen van maken.

Geniet van de vrije dagen en ook van de duifjes, vergeet niet om ze voldoende aandacht te geven 👍  Stay Safe, dan zijn we het snelst van deze coronaellende af.

# op de foto Boris Johnson, de Britse premier is ook opgenomen met corona.

 

 

31. mrt, 2020

Als duivenmelkers hebben we altijd genoeg te doen, we vervelen ons nooit.. Stel je voor, al die mensen die nu “verplicht” thuis blijven door de corona-crisis en verder niets om handen hebben. Die mensen hebben het zwaar deze dagen, wij hebben wat dat betreft niets te klagen.

In en om ons huis gaat het goed! En het belangrijkste, we zijn gezond, net als de mensen om ons heen. Ik ga nog elke dag de deur uit om te werken en de rest van het gezin is thuis aan het werk (of school), en ook dat gaat prima. Tuurlijk is het behelpen, maar dat is even niet anders. We doen wat er van ons gevraagd wordt en dragen zo een beetje bij. Dat zou iedereen moeten doen, klink logisch maar toch!?

Deze crisis brengt veel vragen met zich mee.. ook voor de duivenmelkers, krijgen we nog vluchten? Hoe moet ik voeren en hoe houd ik de duiven rustig? Moet ik verduisteren en zo ja, hoe lang en tot wanneer? Kan en moet ik ook africhten? En zo kunnen we nog twee handen vol vragen bedenken. Veel vragen dus, en dan heb ik het alleen nog maar over de duiven. Alles valt en staat met het virus en de gevolgen daarvan, het kan dagen, weken of misschien zelfs nog wel maanden gaan duren.

We kunnen niets anders doen dan rustig afwachten en onze eigen vragen beantwoorden, je maakt het jezelf makkelijk door de druk van presteren er af te halen. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar we zitten allemaal met het zelfde probleem. Eerst maar vliegen en hopen dat we de oude duiven nog een paar keer de baan op krijgen, ik moet er niet aan denken dat we met elkaar onze hokken vol hebben met duiven die een jaar niet in de auto zijn geweest.

 

In en om de hokken gaat het prima! De kweekduiven doen waar ze goed in zijn en wat mij betreft zijn ze begonnen aan de laatste ronde. De jonge duiven zijn afgelopen zaterdag voor het eerst naar buiten geweest, onder leiding van onze jongste dochter hebben ze de eerste verkenning uitgevoerd. Het ging prima! We zijn al een weekje op gang met verduisteren, bijzonder hoe snel jonge duiven daar aan wennen.

De jonge duivenkudde is afgelopen weekend aangevuld met twee prachtige piepers uit Nieuw Buinen, twee jonge duiven van team Mensinga. Ik heb de kweekduiven van deze topliefhebbers in handen gehad en tjonge jonge wat een kwaliteit! Echt mooie en goed gebouwde duiven! En wat ook mooi was.. de verhalen van vroeger, pa en ma Mensinga, wie kent ze niet.

 

De vliegduiven worden verzorgt zoals we dat ook doen als er wel vluchten zijn. We hebben alleen de regelmaat er een beetje uitgehaald, niet elke dag trainen en soms een voerbeurt minder. Op die manier proberen we ze toch een beetje rustig te houden. Of het help weet ik niet maar we proberen het wel. Ze staan er trouwens goed op, vliegen prima! Alleen het eten is nog niet super, ze zijn niet gretig genoeg. Maar ach, nog tijd zat om ons daar druk over.

Ondanks alles gaan we toch proberen om ook de komende week weer te genieten, gelukkig is er genoeg om dat te doen! Beste mensen, doe geen gekke dingen en stay safe.

# foto genomen door onze dochter Ivon, de jonkies voor het eerst buiten en Ivon voor het eerst op wacht 🤩

 

 

 

25. mrt, 2020

# op de foto een jong (nestligger) met buispennen, we hebben het jong 4 dagen lang een 4-tal blokjes kaas gegeven (kleine blokje hoor, halve cm2). Zie het resultaat! Na 4 dagen is alles netjes uit de buisjes.

25. mrt, 2020

Heel Nederland in de ban van COVID-19 (corona virus), eigenlijk heel de wereld maar Nederland is mij zat groot genoeg. Op dit moment is er maar één nieuws en dat is het Corona-nieuws, al het andere is op dit moment ondergeschikt.

Iedereen heeft zo z’n eigen reden om te balen van deze corona situatie, maar laten we eerlijk zijn, alleen de gezondheid telt! Kijk om je heen en volg het nieuws, heel Nederland staat op z’n kop. Wij proberen het volgen van nieuws te beperken tot één keer per dag, we volgen dit als gezin en praten er dan ook over. En na het zien van het nieuws, de ellende van nieuwe besmettingen, intensieve care opnames en het overlijden van mensen.. ben ik oprecht blij dat we samen op de bank zitten!

 

En de duiven, tja wat moeten we er van zeggen. Vooralsnog geen (duiven)sport tot en met 6 april as. De verwachting is dat dit ook opgeschoven wordt, of het 1 juni wordt weet ik niet. Het zal wel maar hoop doet leven toch?

Hoe nu verder? Op de achtergrond wordt er hard gewerkt door de besturen om verschillende scenario’s te schrijven, wat als.. en als we.. We zullen eerst duidelijkheid moeten hebben, eerder kunnen we niets vast afspreken. Ik denk dat iedereen dit ook wel begrijpt.

 

Voor onszelf geld dat we gewoon verder gaan met de verzorging en de plannen zoals we die hadden gemaakt. Zo zijn we afgelopen maandag met een 10-tal duiven naar Nanne Wolff geweest, de laatste controle voor de eerste vlucht (maar dat zal wel niet meer opgaan ;-)). De duiven zijn zeer uitgebreid bekeken door Nanne, alle tijd om alles door te nemen. De controles waren goed en Nanne was te spreken over de conditie van de duiven, niets meer aan doen was het advies. We hadden 2 duiven mee voor extra controle aan de vleugels, zus van Huts problemen door een aanval van de roofvogel en onze Kevin door licht scheefvliegen het afgelopen seizoen. Over beide duiven was de uitspraak duidelijk, niet meer inzetten. De vleugels zijn dusdanig beschadigd dat beide duiven niet goed meer kunnen presteren. Dat is toch jammer van zulke duiven, Kevin heeft al 3 eerste prijzen op zijn naam staan.

Maar zoals Nanne ook al zei, ze zijn er nu nog! En zo is het ook, als je ze speelt moeten ze ook een eerlijke kans hebben.

Afgelopen zaterdag de doffers en duivinnen voor het eerst weer samen gehad, ze mochten samen zijn tot zondagochtend. Ik merkte met name aan de doffers dat ze erg zenuwachtig waren. Na het afzetten van de jongen waren ze op zoek naar iets, tenminste zo ziet het er uit. En ik moet zeggen dat het wel heeft geholpen, de duiven zijn een stuk rustiger. Zondag niet getraind, maandag wel weer en dat ging erg goed. Niet lang maar wel erg hard!

 

De jonkies doen het goed, ze zijn eigenwijs en levenslustig. Eén jong kon na een week de drinkpot nog steeds niet vinden, uiteindelijk kun je daar natuurlijk niets mee. Maar goed, dat is de natuurlijke selectie zullen we maar zeggen. Afgelopen zaterdag is ook de laatste bon verzilverd, om mooie jong uit onze Oma. Ik hoop dat onze duiven het op de andere hokken goed gaan doen.

Er was ons ook al een jong duifje door de tringels gegaan, zat spontaan op de ren bij de kwekers. We hebben hem maar laten lopen en aan het eind van de dag was de ploeg weer compleet. Komende week gaan we nog een groep jongen van de kwekers spenen, dan gaat ook de tussendeur open in het jongen duivenhok. En ja, ook de rennen gaan vandaag of morgen open, dan mogen ze de grote wereld verkennen. Dat wordt weer een spannende periode.

 

Beste mensen, denk goed om jezelf maar ook om een ander. Respecteer de regels van het RIVM, alleen dan komen we er samen door. Ondanks alles, probeer toch een beetje te genieten van de duiven.

Kop der veur!

 

 

17. mrt, 2020

We kunnen er niet meer omheen, COVID-19 (corona virus). Of we het nu leuk vinden of niet, in alles worden we geconfronteerd met corona. Ons “gewone” leven is al bijna niet meer zo gewoon..

Onze kinderen zijn thuis, voorlopig geen school. Trea werkt de komende weken ook vanuit huis, en ik pendel wat heen en weer tussen het werk en thuis (werk). Voor nu is het allemaal nog wel te doen, we praten er over en gaan vervolgens weer verder met ons ding. Tuurlijk houden we ons aan de afspraken en willen we onszelf en anderen zo weinig mogelijk risico bezorgen, dat besef is er zeker! Maar of we met elkaar doorhebben wat de impact uiteindelijk zal zijn.. ik denk het niet.

 

Er is komt steeds meer nieuws naar buiten omtrent het virus, mensen met kennis hebben het over weken en misschien zelfs wel maanden. In deze periode telt er maar één ding, en dat is onze gezondheid! Al het andere is niet belangrijk, echt niet belangrijk. En ik moet zeggen dat er vanuit de duivenwereld (om het zo maar even te noemen) goed gereageerd wordt. Geen negatieve berichten en lange discussies, we gedragen ons volwassen ;-). En zonder gekheid, veel duivenmelkers zijn natuurlijk op leeftijd en horen bij de risicogroep. We moeten ook een beetje op elkaar letten.

Hoe nu verder met de duiven en het seizoen? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Ik kan net als iedereen alleen maar speculeren en afgaan op het nieuws wat er op dit moment bekend is. Voor nu is het dat we tot en met 6 april as. niet kunnen samenkomen en dat het seizoen is uitgesteld tot nader bericht. Punt! En daar moeten we het mee doen. Wij gaan gewoon door met de voorbereidingen zoals we dat hebben gepland. Ook als we voorlopig niet kunnen vliegen kunnen we natuurlijk wel genieten van onze duiven.

 

De meeste jongen zijn gespeend en vertoeven op hun eigen hok, eerst nog samen in één afdeling maar als ze beginnen te vliegen dan gaat de tussendeur open. Nu eerst lekker op een kluitje.. kunnen ze elkaar goed leren eten en drinken. De ren staat overdag open en daar maken ze al graag gebruik van! De kwekers zitten te broeden op de 3e ronde of zijn nog bezig met het grootbrengen van de 2ronde. Op de kweekafdeling gaat het mooi rustig, geen klagen. De vliegers komen nu elke dag los, sinds zaterdag ook de duivinnen. Het gaat goed! Tot nog toe in ieder geval. We moeten er wel bij blijven hoor, de haviken zitten nog niet te broeden, we zien ze dagelijks boven de hokken vliegen. We houden het lekker rustig en de duiven mogen zelf weten hoelang ze willen vliegen, vooralsnog geen verplichtingen. Maandag hebben we een afspraak bij Nanne, als het allemaal goed is zullen we verder gaan met het opvoeren van de trainingen. In gedachten heb ik het eerste lapvluchtje al gepland, ook omdat de mannen en vrouwen weer een dagje samen moeten zijn.

We zijn alweer een paar dagen in de tuin bezig, er is genoeg te doen! En nu het weer eindelijk weer een beetje beter is hebben we daar ook weer zin in. Project overkapping is weer opgepakt en het laatste deel is gestart. En nu maar hopen dat we er dit jaar heel wat weekenden onder kunnen zitten om op de duiven te wachten.

Doe voorzichtig en volg het advies om je gezond verstand te gebruiken, klinkt logisch.. Hopen dat we het virus zo snel mogelijk de baas zijn, het is al heel snel niet leuk meer.

# De beloften van 2020 in de ren.