Laatste nieuws

24. feb, 2021

Het beste nieuws van onze minister president was toch wel dat de buitensporten weer mogen, weliswaar tot 27 jaar maar dit is voor onze sport een goed begin. Vorig jaar was dat een belangrijk criterium om wel of niet te mogen vliegen met onze duiven. Uiteraard moeten de protocollen weer kloppen en zeker net zo belangrijk.. de avondklok moet er ook weer af zijn, voor 21:00 uur op vrijdagavond alles in kannen en kruiken lijkt me moeilijk. Mits we s’ middags om 14:00 uur beginnen natuurlijk. Alles is mogelijk, dat hebben we vorig seizoen bewezen met elkaar!

En uit pure eigen belang.. Dat de kapper weer open gaat volgende week is toch ook wel héél belangrijk. Mijn haar is al zo lang dat ik nagefloten wordt op straat, ik ben al net een wichie haha.

In en om de hokken gaat het goed, het is opvallend rustig vergeleken bij vorige week. Zo langzaam aan beginnen de doffers weer te jagen, een verschrikkelijke gewoonte van postduiven. Je moet haast met een helm op de hokken in want voor je het weet heb je er een tegen je poffert aan. Als het jagen begint dan is het vaak nog een dag of vijf en dan kunnen de duivinnen eraf. Ik verwacht dat we gelijk na het weekend de duivinnen apart zetten, de doffers mogen dan de jongen verder alleen verzorgen / voeden. Als dat is gebeurt komt de rust echt terug en kunnen we beginnen met het uitlaten van de vliegploeg. Altijd spannend hier in de open vlakte, er komt altijd bezoek van de havik de eerste keren dat de ploeg los is.

In het kweekhok is de tweede ronde nu aan het aanpikken, donderdag / vrijdag zullen in alle schalen weer jongen liggen. Alle 26 eieren zijn bevrucht! 

 

Ik geef vaak af op de sociale media gesprekken, of eigenlijk de asociale media gesprekken. Ik ben niet zo van het negatieve in het openbaar.. Maar deze week heb ik ervaren dat er ook fijne duivencollega’s zijn, onbekenden die het goed voor hebben met ons. Het begon met een berichtje dat ik voorbij zag komen over een aantal duiven die verkocht zijn via GPS. Op exact die duiven had ik mee geboden en had graag de eigenaar willen worden, maar dat was helaas niet gelukt. Ik heb de nieuwe eigenaar gefeliciteerd met zijn aankopen en al snel kwam er een kort gesprek op gang. Nog tijdens het gesprek kwamen er berichtjes binnen dat die meneer waar ik mee in gesprek was toch wel een duistere kant heeft en het woord “oplichter” is veelvuldig genoemd. Ook de dag erna kwamen er nog twee berichten bij mij over deze meneer. Ik heb het bericht toch maar verwijderd en verder geen contact meer gehad, en die komt er ook niet meer natuurlijk.

Jammer dat er zulke mensen (boeven) zijn en gelukkig dat er mensen zijn die ons hier voor waarschuwen. Echt super bedankt iedereen!!

Op het werk is de Covid gelukkig weer onder controle, van de 90 collega’s hier op locatie zijn er uiteindelijk 33 positief getest de afgelopen twee weken. Inmiddels zijn 21 collega’s weer aan het werk, maar helaas ook nog één collega in het ziekenhuis. Op de IC met alle toeters en bellen, we hopen allemaal het beste!

Geniet van de duifjes, en als ze weer los gaan.. voor het beste (veiligste) resultaat moet u er even bij blijven.  # STAY SAFE  

# Op de foto een koppel uit het vlieghok, gewoon omdat ze mooi zijn.

 

 

18. feb, 2021

Het meest positieve van dit moment is het weerbericht voor komend weekend.. We kunnen allemaal wel een paar zonnestraaltjes gebruiken. Niet dat het allemaal slecht is hoor, maar alle beetjes positiviteit kunnen we wel gebruiken.  

Als we ons even beperken tot de wereldrampen die in onze hokken gebeuren, de drama’s en meest verschrikkelijke dingen die we mee maken als duivenmelker.. Afgelopen week was zo’n week bij ons op de hokken, bloed aan het plafond en op de kop af 6 jongen gesneuveld. En natuurlijk alle zes jongen uit het kweekhok die ondergebracht waren bij de vliegkoppels. En dan wordt je boos en verdrietig en voor je het weet heb je zelfmedelijden ;-).. Gelukkig duurt dat maar een dag en dan weet je weer dat de rampen in het duivenhok niet meer zijn dan kleine tegenslagen die we allemaal te verwerken krijgen. Zoals A.S. het schrijft “als de problemen zich alleen afspelen in het duivenhok, dan ben je een rijk man”

Wat bij mij altijd help, ik maak dan een lijstje met de jongen die er nog wel zijn en noteer dan de ouders er ook bij. Dan weet je wat je nog wel hebt en dat help echt!

Het is trouwens wel een vervelend iets dat de mannen uit het vlieghok zo ongelofelijk vel zijn, dat hebben we in jaren niet zo erg gehad. Ik kom elke dag met zweet in de handen het hok binnen aan het eind van de dag, ik afwachting wat ik aantref. Maar soms heb je ook een beetje geluk.. ik had twee eitjes overgelegd van een nieuw kweekkoppel die na een dag of wat van de eieren af waren gelopen. In de hoop dat de eieren nog goed waren en dus niet al te lang koud waren geweest.. nu kwam ik gisteravond nog even kijken in het hok en zag ik nog net op tijd dat er een verkeerde doffer op het nest stond te dansen, de rotzak! Afijn, beide eieren waren natuurlijk stuk en gescheurd. En dit terwijl ze al aangepikt waren. In één ei zat nog een beetje beweging en die heb ik toch maar laten liggen, in hoop dat.. en vanmorgen zag ik dat moeders het jong aan het voeren/ vertroetelen was. Het jong is toch uit het ei kunnen komen. Die ringen we straks met nummer 14 en noemen het Cruijff, het wonderkind! Haha gelukkig gebeuren er ook leuke dingen in de hokken.

 

De coronaperikelen op het werk zijn nog niet onder controle, bij de tweede testronden waren er nog 6 besmettingen, De teller staat nu op 32 positief geteste collega’s. Ik ben zelf gelukkig nog gezond, maandag weer testen en dan maar hopen dat er geen nieuwe besmettingen meer bij komen. Zo links en rechts hoor je toch vervelend nieuws, ook van duivenmelkers die door de Corona erg ziek zijn geworden. Hopen dat het héél snel beter gaat en we weer kunnen gaan en staan waar we willen zonder dat we er ziek van worden.

Geniet van de duiven! En tot aan het prikkie  # STAY SAFE  

# Op de foto de “jaarling 75”, ruzie gehad met zijn broer, broederliefde zullen we maar zeggen

 

 

15. feb, 2021

Het was even winter! En op één slechte dag na (de sneeuwstorm dag) is het prachtig weer geweest. Ja, het was verrekte koud.. maar verder was het prachtig. Ik moet eerlijk zijn en toegeven dat ik helemaal niets met de winter heb, maar als het dan toch winter is dan is het prima zo. En nu maar hopen dat we heel snel overgaan naar mooi voorjaarsweer.

Als het buiten koud is dan is het in de hokken natuurlijk ook koud, vooral de vlieghokken. Het kweekhok en vooral de cel in de garage zijn redelijk behaaglijk, het vriest er in ieder geval niet. We hebben de schuiven in de vlieghokken die in het front zitten, half gesloten gehad. Dit om met name de koude oostenwind een beetje tegen te gaan. Na de sneeuwstorm lagen de zolders ook vol met sneeuw?! Pfff wat een ellende is dat zeg. We zijn daar afgelopen zaterdag mee aan de gang gegaan en de zolders sneeuwvrij gemaakt, de waterzuiger heeft ons daarbij goed geholpen. Als je het niet weghaalt dan wordt het een natte bende als de dooi begint.

We hebben niet veel bijzonders gedaan tijdens de barre kou periode.. alleen de duiven iets meer gevoerd. We voeren toch weer in de bakken, dat zorgt er voor dat de duiven minimaal van het nest afgaan. Ook voeren we het lekkers zoals gritmix met hennep en mineralen in de bakken, zoveel mogelijk er voor doen dat de duiven niet te lang van het nest af gaan. Natuurlijk weet de duif het van nature wel maar je kunt ze het altijd een beetje makkelijker maken. Voor wat betreft het water, we verstrekken 2x per dag, ongeveer 15 minuten na het voeren, vers water. Op dit moment is dat ruim voldoende, liefhebbers waar de (grotere) jongen in de schalen liggen zullen wat vaker het water moeten ontdooien.

Afgelopen weekend is bij ons ook de eerste Calimero gespot, er zijn heel wat lege doppen uit het nest gegooid. We hebben minimaal last gehad van de kou periode, de ouderduiven hebben het prima gedaan. Als het goed is dan liggen er een kleine 40 jongen van de eerste ronde.. de tweede ronde eieren is nu ruim 8 dagen oud. Voor wat betreft de jongen in de schalen wordt het voor ons nog een weekje genieten van de rust, daarna is het voer inscheppen en mest uitscheppen haha! Hoe dan ook is het genieten hoor, voor je het weet zijn de jongen een dag of twintig en gaan de vliegduiven op weduwschap. De tijd vliegt.

 

Afgelopen week met de neus op de feiten gedrukt voor wat betreft Covid 19, oftewel Corona. Op mijn werk ben ik verantwoordelijk binnen het Coronateam en wat je niet hoopt en misschien ook niet verwacht is dan toch gebeurt. De Covid besmetting heeft plaatsgevonden binnen het bedrijf.. en je kunt je niet voorstellen hoe snel zoiets gaat! Als je er zelf niet bij bent geloof je het niet, binnen drie dagen ongeveer een derde van het bedrijf (productielocatie) besmet. We hebben het nu redelijk onder controle, morgen wordt het gehele bedrijf nogmaals getest en we hopen dat de besmettingen nu niet verder gaan. Een aantal collega’s is er flink ziek van, ik kan hier echt wakker van liggen. Ik ben zelf gelukkig nog gezond maar maak het nu wel van dichtbij mee. Ik wens dit helemaal niemand, en voor de mensen die van mening zijn dat Covid niet bestaat.. Ik zou me hier niet te veel over uit laten, je kwets er onnodig mensen mee. Je hoeft je mening immers niet te delen met anderen.

Beste mensen blijf vooral gezond! Als je een beetje om elkaar denkt dan blijf je vooral bij elkaar uit de buurt, klinkt raar maar zo is het wel.

Geniet van de duiven! En tot aan het prikkie  # STAY SAFE  

# Rust op het vlieghok!

 

 

3. feb, 2021

We blijven nog even in de ophokplicht en vervoersverbod, kortom in de lockdown. We hebben het allemaal wel een beetje gehad, helaas kunnen we niet anders dan volhouden. Ik bekijk het van de positieve kant en ben blij dat het geen weduwschap is ;-), gelukkig zitten we elke avond gewoon samen op de bank!

Het is nog steeds erg druk met werk en hobby samen, maar gelukkig is de stress er van af. In de hokken is het nu prima te doen en is de rust, voor zover mogelijk, weer terug. Helemaal rustig wordt het niet, daarvoor lopen er te veel driftkikkers met een overschot aan testosteron. Komt natuurlijk ook bij de hokken tijdelijk wel erg vol zitten, ze zitten elkaar ook wel boven op de spreekwoordelijke snavel.

 

Afgelopen vrijdag heeft het laatste koppel het eerste ei gelegd, daarmee zat het hele stel te broeden op precies 14 dagen. Niets op af te dingen en zeer tevreden mee! De eieren van de kwekers zijn inmiddels verlegd en die kunnen aan hun tweede leg beginnen. Totaal zijn er nu 3 eitjes gesneuveld door knokpartijtjes, niet eens bewust hoor.. maar het verkeerd vliegen blijft een probleem bij sommige ADHD duiven. Hopen dat de eieren van de kwekers gespaart blijven en dat die allemaal maar mogen uitkomen.

Zaterdagochtend waren we op tijd bij de hokken en het was koud!! Na het krabben en voeren hebben we de rennen opgezet, de duiven vinden het heerlijk buiten.. ondanks de kou. Na de koffie kwam de zon er door en toen toch maar het badwater klaar gemaakt. Het was net Thermen Bad Nieuweschans, het stoom wat boven het water hangt en de geur van het badzout haha. De duiven hebben er gretig gebruik van gemaakt en heerlijk lang gebadderd. Hier en daar zelfs een duif van de eieren af maar dat weten ze zelf het beste, daar maak ik me niet te druk over. S’ middags nog een keer hetzelfde zodat ook de duivinnen uitgebreid in bad konden. Vanaf nu gaan ze weer ieder weekend.

Februari/ maart zijn de vergadermaanden en de aftrap voor het nieuwe seizoen,  vereniging, afdeling en van het NPO. Dat zal nu ook zo zijn maar ik verwacht niet dat het vergaderingen worden zoals we gewent zijn. We mogen niet samenkomen dus het zal digitaal gaan (moeten), en dan is het niet echt vergaderen maar een aantal beslissingen nemen die geen of weinig discussie behoeven. Tuurlijk zijn er stempunten en er zullen ook punten zijn die opgeschoven worden tot het moment dat er wel weer lijfelijk vergaderd kan worden. Hoe dan ook, we zullen samen moeten accepteren dat 2021 grotendeels een kopie wordt van 2020.

Ik verwacht nog steeds dat we vanaf april kunnen starten met het seizoen, waarschijnlijk met een protocol maar daar zijn we best goed in. En als we mogen.. dan is het zaterdag aanstaande nog 8 weken tot aan de eerste (oefen) vlucht, het is maar dat u het weet ;-)

Tot aan het prikkie  # STAY SAFE  

# Meneer heeft een duif van ons opgevangen en wil er graag mee verder, toch leuk zo’n bedankje.

 

 

28. jan, 2021

Wat ben ik blij dat ik Groninger ben, dat ik op het platteland woon en dat we gewoon dagelijks de buren kunnen groeten. Er gebeuren hier in de omgeving natuurlijk ook zaken die niet horen en die niet kunnen, maar wat er in de steden gebeurt de afgelopen dagen.. Man, man, man, doe toch e’s normaal!

Wat zijn de problemen die wij op de hokken kennen dan nietig, en wat maken wij ons druk over twee vechtende doffers. Haha we hebben allemaal wel een Geert Wilders in de hokken, zo’n doffer die constant alles en iedereen loopt uit te dagen.

 

Bij ons op de hokken is de rust weer een beetje terug, het waren hectische dagen. Druk op het werk en druk met de hobby, gaat eigenlijk niet samen maar soms is het niet anders. We mogen niet klagen, de duiven doen het prima! We hebben 37 koppels samen gezet en na 8 dagen precies tien koppels het eerste ei, op dag 12 zitten drieëndertig koppels te broeden. Nog vier koppels zonder, waarvan één duivin van oktober dus amper klaar voor de kweek.. twee koppels die wat opstartproblemen hadden en één koppel zonder geldige reden?! Duivin aangekocht is een zomerjong en de doffer van 2019, zal met de tweede leg wel meekomen.

Zaterdag gaan we de eieren van de kwekers overleggen naar de vliegers en mogen de kwekers beginnen aan de tweede leg. Onze Roos mag haar eerste leg wel zelf uitbroeden, Roos is van 2012 en het heeft haar toch wel wat energie gekost om 2 mooie eieren te leggen. Denk dat het beter is voor haar om de cyclus normaal te laten verlopen, dan maar wat later met haat laatste jonkies.

We hebben de rennen deze week weer open gezet, vinden ze toch wel fijn. Als het weer goed is en de wind staat niet vol op de ren dan zitten ze het liefste buiten. Zaterdag moet het bad er ook weer in want ze gebruiken hun drinkwater inmiddels als badwater.. Ze zijn zo gewent om iedere week in bad te gaan.

Nog een dikke week druk op het werk en dan hoop ik weer wat tijd te hebben voor hobbydingen. In en om het hok moet van alles gebeuren en mijn mailbox zit ook tot aan de nok toe vol, alles op z’n tijd zullen we maar zeggen.

Tot aan het prikkie  # STAY SAFE  

# Mooi winters plaatje van de hokken