Laatste nieuws

20. mei, 2019

Evialina (NL16-1826054) een klasse apart, vliegt o.a. 1e-1e-2e-2e-3e-5e-6e enz. Afgelopen zaterdag 8e van 1434 duiven.15. mei, 2019

Keuzes.. Soms staan we voor keuzes, makkelijk of moeilijk we hebben er allemaal mee te maken. Gelukkig zijn er mensen die de verantwoording om keuzes te maken durven nemen.

Helaas zijn er ook mensen die er voor kiezen om de gemaakte keuzes, op een onfatsoenlijke manier, te bekritiseren. Beste mensen, kies er alsjeblieft voor om deze energie in je duiven te stoppen, presteren is namelijk ook een keus!

-------------------------------------------------------

 

Wat een vlucht he zaterdag, eentje van de derde categorie.. Ze hebben het best even zwaar gehad. Dat kun je zien aan de duiven, ze hebben echt rust nodig. Met de wind op de snavel is het grootste probleem het gevaar van obstakels, hoogspanningsdraden, windmolens enz.. Ik heb veel berichten gezien van gewonde duiven, bij ons helaas ook een jaarling doffer met een gebroken poot. Duifje heeft een flinke knal gemaakt, zelfs de chipring is tie verloren.

Zondag hadden de duiven een rustdag..

Zondag Moederdag! We zijn de hele dag wezen shoppen, om 9:00 uur vertrokken en we waren om 19:00 uur weer thuis.. Pfff wat een marathon, maar wel drie hele blije dames toen we weer thuis waren. Tassen vol met kleding, schoenen en van alles nog wat, een zeer geslaagde dag. Even geen duiven en niet op tijd staan, ’t was wennen maar ik moet zeggen dat het toch wel even heel fijn was.

 

Vanaf afgelopen maandag krijgen de doffers ook een ochtendtraining, van 6:30 uur tot 7:30 uur. We wilden wachten tot de temperaturen wat aangenamer zijn, maar dan zijn de vluchten straks afgelopen.. het blijft koud ’s ochtens. Een uurtje trainen / spelen met de kleppen dicht, volgens mij vinden ze het wel lekker in de vroege ochtend. Het is trouwens voor het eerst dat we de vliegduiven twee keer per dag laten trainen.. Is ook wel nodig nu, we moeten een tandje bijzetten om de concurrentie in de club partij te bieden.

Het is toch super dat de prestaties van clubgenoten ons de motivatie geeft om nog iets meer te doen. Positieve motivatie, duivensport op z’n best! Ik heb het al vaker geschreven, we hebben een sterke vereniging. Wil je mee doen dan moet je er echt wel wat voor doen, je komt er niet met water en graan alleen. Over twee weken beginnen de fondvluchten en ook daar hebben we een paar echte uitblinkers in de club. Het seizoen is echt begonnen!

 

Afgelopen zaterdag de jongen allemaal in de hand gehad en in de mand gedaan, kunnen ze (a) een beetje wennen aan de mand en (b) weet ik hoe ze er op staan. Ik ben wel een beetje geschrokken, van de 60 jongen waren er 57 met ernstige obesitas problemen.. Aangezien een maagband niet kan, zijn ze gelijk op rantsoen gezet. Het is wel logisch dat de pubers niet willen vliegen, pfff we zijn iets te goed geweest met vetrijk voer.

Er een beetje door heen kijken zijn we wel tevreden met de jongen, uiteindelijk was er één duifje bij die je eigenlijk geen duif mag noemen. Hij mag wel blijven hoor, we noemen hem vanaf nu Pietje.. kanarie pietje (zo groot was tie ook ongeveer haha!)

 

Bij de kwekers zijn de laatste jongen zo ongeveer klaar, een paar blijven en een paar gaan verhuizen. Het zijn wel allemaal mooi opgekomen jonkies en kunnen nog gespeelt worden op de natour. Volgende week worden de kwekers gescheiden, kunnen ze een lekker genieten van de komende zomermaanden. Maakt het verzorgen ook weer een beetje makkelijker.

 

Zaterdag gaan we voor de tweede midfondvlucht weer naar Chimay, gezien de vlucht van afgelopen zaterdag een goede beslissing. Als alles zo is zoals nu dan gaan er 30 kanshebbers mee, maar dat kunnen er net zo makkelijk een hand vol minder zijn.

We gaan ons best weer doen de komende dagen, voor donderdagvond staat er wat extra’s op het programma, hopen dat het zaterdag goed uitpakt. Voor wat betreft het voeren, we voeren een dagje langer door met lichte mengeling.. vooral de doffers kunnen dit wel gebruiken. Uiteraard proberen we wel om er voldoende energie in te krijgen, vorige week hebben ze hun reserves ook moeten aanspreken, toch wel belangrijk dat er dan voldoende in zit.

 

Alvast succes voor de komende vlucht!

 

# op de foto, jonkies in de mand geweest, best even spannend voor de pubers.

 

 

 

9. mei, 2019

Mei doet wat tie wil.. O nee, dat was april! Volgens mij springen we mei over en hebben we twee keer april. Hoe dan ook, het is nog lang geen zomer.

 

Afgelopen zaterdag spelen we een vroege duif, prachtig! Daar doe doen we het natuurlijk voor, we hebben er ook als gezin van genoten. Samen op de duiven wachten en dan zo’n mooie uitslag. We melden dit jaar voor het eerst onze duiven op de meldingssite afdeling 10, wekelijks onze eerste twee. Gelijk na het plaatsen kregen we al de eerste positieve reacties, dat is toch prachtig! Mooi dat het opgemerkt wordt door andere liefhebbers en dat ze dan ook nog de moeite nemen om een berichtje te sturen. Nogmaals iedereen bedankt voor de leuke reacties!

Ondanks het mooie resultaat zijn we afgelopen dinsdag toch met een mand vol duiven naar Nanne Wolff geweest, de afspraak stond al genoteerd. We proberen iedere vijf weken die kant op te gaan, Je weet het immers maar nooit.. Zo ook nu?! We hebben zes duiven laten onderzoeken, en toch is er bij één ornithose gevonden. Een dikke zwarte vlek op het beeldscherm, een flink besmette cel. Pfff dan schrik je toch wel even, hoe kan dat nou denk je dan. Gelukkig is Nanne altijd relaxed en nooit in paniek, even door praten en we kwamen er al snel achter dat het de duivin was die zondag terug was van Tongeren. Dan is het alleen nog de vraag.. was ze pas zondag terug omdat ze een besmetting had of heeft ze nu een besmetting  omdat ze pas zondag terug was?

We hebben een beetje wonderpoeder mee gekregen, twee voerbeurten geven en klaar. Haha! Zo makkelijk is het natuurlijk niet.. We zullen zien of het wonderpoeder help of dat het nadelig is voor komende zaterdag. We hebben nog een doffer van combinatie Witteveen laten controleren voor een vleugelprobleem, uit de kom. Helaas niets meer aan te doen, als je het terug drukt dan schiet het eigenlijk gelijk weer uit de kom en opereren is niet mogelijk. Sneu voor liefhebber en duif!

Marit is gezellig mee geweest naar Nanne en had nog een leuke discussie over B12 en de werking daar van. Klonk goed, gaan we gebruiken vanaf deze week ;-).

 

Ook bij ons dikke pech met gewonde duiven, een doffer en een duivin uitgeteld door de rover. Onze “Kevin” NL17-272 (vorig jaar 3 x de eerste in de club) heeft een vleugel kwetsuur. Niet heel erg maar je kan het zien aan de manier van vliegen en gisteren is meneer niet naar buiten geweest om te trainen. Verdorie wat zonde! Gelukkig is hij thuis en hebben we het ontdekt, stel je voor dat je het niet ziet en hem in de mand doet. Trea heeft boodschappen gedaan bij de drogist en magnesium tabletten gehaald, deze geven we 5 dagen. Ook vijf dagen rust en dan zien of hij de trainingen weer kan oppakken, afwachten dus.

 

Voor komend weekend staat de eerste midfond op het programma, de duiven gaan naar Chimay. Andere losplaatsen zijn op dit moment erg problematisch, de Belgisch bond geeft moeilijk vergunningen af. En zonder vergunning mag er nu eenmaal niet gelost worden, dat is de afspraak. De lossingcommissie heeft de juiste beslissing genomen, Chimay is een prima losplaats en ligt mooi onder de afdeling. Noord en zuid gaan naar dezelfde losplaats, betekend dat er één trailer minder nodig is om de duiven te vervoeren! Dat scheelt weer een hoop centjes en daar moeten we met elkaar goed op letten.

En zo vallen de puzzelstukjes in elkaar op een positieve manier, “de cirkel is rond” zou je kunnen zeggen.

 

Of onze duiven er klaar voor zijn weet ik niet, ze hebben toch een klein kuurtje gehad en daar ben ik dan weer minder gerust op. Trainen gaat redelijk maar ze eten wel als groten, ik verwacht dat we er energie genoeg in kunnen krijgen. Zoals het nu lijkt gaan er 30 kanshebbers mee richting Chimay. Hopen dat het weer een beetje meewerkt en ons een klein gaatje in de bewolking gunt, zou mooi zijn als we zaterdag kunnen concoursen. Dat hoop ik dit keer niet alleen voor mezelf maar vooral ook voor Trea.. Zondag is het Moederdag en dan zou het héél leuk zijn dat het voor één dagje niet over duiven gaat  Hartje

 

Iedereen veel wijsheid voor het in-manden en alvast succes voor de vlucht, geniet van de duiven, ze doen immers hun uiterste best! En voor zondag.. even geen duiven!

 

# op de foto Marit met de duiven bij Nanne Wolff

 

 

 

1. mei, 2019

En het is alweer mei.. Gaat snel hoor! Nu het weer nog een beetje aangenamer en we hebben het gevoel dat we richting de zomer gaan.

Het seizoen is alweer 3 weken aan de gang, ook dat gaat erg snel. Nog één Vitessevlucht en dan staat de eerste midfond al weer op het programma. Voor ons zijn de vluchten tussen de 250 en 450 KM het mooiste, vooral omdat onze duiven daar het beste op presteren.

 

De koningsnacht van afgelopen vrijdag was voor ons iets minder oranje dan ik vooraf had gezegd.. Niet minder gezellig, zeker niet! De koningsnacht heb ik samen met Trea op de bank beleeft ;-). Zaterdagochtend dus fris en fruitig, geen kater of iets wat er op leek. Koningsdag was trouwens wel weer gezellig, doordat de lossing erg laat was (14:00 uur) hadden we alle tijd om de stad in te gaan. Tussen de buien door de vrijmarkt over en met Marit nog wat kleding geshopt, tja het blijven vrouwen.. ook als ze nog maar 15 jaar oud zijn.

Tussen de buien door moesten de duiven ook thuis komen, net op het moment dat de duiven werden verwacht kwam het hemelwater flink uit de lucht vallen. Achteraf kunnen we zeggen dat de duiven er verder geen of nauwelijks hinder van hebben gehad. Ze vielen goed en kwamen zeer regelmatig naar huis, de kleppen konden ook snel dicht, alles weer thuis. We zijn tevreden over de duiven, ze doen het goed. Onze goede duiven zitten mee voorin en de jaarlingen laten voorzichtig zien dat ze het ook kunnen. Helaas zijn er ook een paar waarvan we de verwachtingen al hebben bijgesteld, naar beneden wel te verstaan. Erg jammer maar die gaan het waarschijnlijk niet redden dit jaar.

 

De pubers doen het ook goed, na een moeizame start beleven we nu toch wel plezier aan de jongste groep. De jongen komen nu regelmatig buiten, wat ons hierin opvalt is dat alle jongen ook werkelijk naar buiten gaan als het hok open gaat. Dat is de laatste jaren niet zo geweest, er waren altijd een tiental (minstens) die niet naar buiten gingen. Dit had overigens geen effect op het inzetten op de vluchten.. bijzonder toch. Het verduisteren gaat goed, het ruien gaat hard. Al met al dus ook tevreden over de jongen.

We hebben nog geen plannen gemaakt voor de jonge duiven, kijken hoe het verder gaat.. Denk niet dat we de eerste vlucht gaan halen voor jongen. Keus genoeg gelukkig, ze krijgen hun kilometers vast wel dit jaar.

 

De vliegers waren zondag en maandag erg onrustig, er is ook maar matig getraind. Vooral de duivinnen hadden enorme drang naar de doffers, dit is de eerste keer dat ze dit gedrag vertonen. Om ze toch weer een beetje rustig te krijgen hebben we ze dinsdagmiddag in de mand gedaan voor een trainingsvluchtje, even het gevoel geven van het “ spelletje”. We hebben ze samen gelost op 30 KM, de klok aangezet thuis en die gaf aan dat alle 35 duiven terug waren in 21 minuten.. Lekker snel dus, daarna nog 2 uurtjes bij elkaar. Ik hoop dat ze wat rustiger zijn nu en dat er vanavond weer goed wordt getraind. Voor wat betreft het eten, we geven alleen ‘s morgens extra energie in de vorm van kleinzaad en korrel. Verder de hele week onze standaard vliegvoer, vanaf morgenvroeg (donderdag) gaan we proberen om er zo veel mogelijk energie in te proppen ;-).

Hopen dat het goed uitpakt zaterdag, en lukt het niet helemaal dan proberen we het een week later gewoon weer opnieuw!

 

# Foto, de doffers en duivinnen staan klaar voor een trainingsvluchtje. Ongeveer 30 KM met prachtig duivenweer.

 

 

 

26. apr, 2019

Vrolijk Pasen.. en dat was het inderdaad! Een lang weekend en heerlijk weer, daar wordt je inderdaad vrolijk van. Vooral na een K. week zoals we die hebben beleeft is het wel erg fijn om een paar dagen vrij te zijn en te genieten van de kleine dingen.

 

We hebben ook genoten van onze duiven, de vlucht vanuit Venlo was voor ons een mooie! De aankomsten waren super en al onze beste duiven vlogen in de punten, dat geeft wel een kick hoor ;-) Het zijn toch de duiven waar je op staat te wachten, als ze dan boven het hok zweven is dat extra mooi. Hopen dat er nog een aantal jaarlingen kunnen aansluiten, van drie hebben we wel de nodige verwachtingen.. hopen dat ze die kunnen waarmaken. Zal je zien dat er aan het eind van het seizoen drie heel andere jaarlingen de lijst aanvoeren haha, het blijft een glazenbol.

Door de week kunnen we ook genieten van de vliegers, ze trainen als idioten! Zowel de doffers als de duivinnen trainen bijzonder hard. Ze zijn erg druk op het moment dat er getraind moet worden, tjonge wat een leven zit er in die ADHD diertjes. Eten doen ze goed, alhoewel ik denk dat er meer gegeten mag worden gezien de trainingen. We proberen er zoveel mogelijk in te stoppen, zonder energie geen power.. toch?

 

De jonge garde heeft ongewild ook hun eerste obstakel gehad. Het grote gevaar uit de lucht, niet de havik of de sperwer, ook niet de buizerd maar een hele grote, enge, boze reiger Huilt. Vlak over het huis recht op de jonkies af, die lagen lekker in de zon te puberen en hadden niets in de gaten. Totdat.. Pfff alles de lucht in, paniek en chaos. Na een half uurtje waren er nog ruim 40 op de vleugels, het heeft tot de volgende dag geduurd voordat alles terug was. De laatste was er s ’middags weer, met een gebroken pootje. De stakker ligt nu lekker in het stro, in de garage om bij te komen van zijn avontuur. We doen het rustig aan met de jongen en dat bevalt ze denk ik wel goed, ze zien er prima uit. Al met al lopen er nu ongeveer 70, voldoende dachten we zo.

 

De weersvoorspellingen zijn niet echt super helaas, hopen dat er voldoende openingen zijn om verantwoord te lossen. De wind hebben ze mee, dat is met buien dan wel weer gunstig. We zullen zien wat het wordt. Onze duiven zijn er klaar voor, voor zover we dat kunnen beoordelen natuurlijk. Vrijdagnacht gaan we de koningsnacht vieren, dat geeft voor zaterdag altijd een andere kijk op de dingen haha, hopen dat het een klein katertje wordt. De verwachting is dat Trea en ik er een relaxte zaterdag (Koningsdag) gaan hebben. Onze dochters gaan nog wel op de markt proberen om een deel van hun “niet meer te gebruiken spulletjes” te verkopen, de charme van koningsdag.

Leve de koning!!

 

Alvast succes voor zaterdag en geniet van Koningsdag en van de duiven natuurlijk. Hopen dat we terug krijgen wat we er in gestopt hebben, en dat geld voor iedereen.  

 

# foto, pubers hebben altijd honger! De jongen lusten wel wat.