Laatste nieuws

20. sep, 2018

Iedere ochtend krijgen de duiven na het voeren een zelf gemaakt mengsel, Kloosterholdmix. Of ze er beter van worden weet ik niet maar lekker vinden ze het wel! We voeren vollen bak (ook bij de jongen) maar het toetje slaan ze nooit over {#smileys123.tonqueout}

 

 

Een rustig weekje, heerlijk genieten en na-zomeren. Wat hebben we dit jaar geluk met het mooie zomer weer. Zo links en rechts hoor je liefhebbers klagen, te warm, tropisch, Oosten wind.. Maar als het met de duiven even niet gaat zoals verwacht, dan kun je in ieder geval genieten van het mooie weer.

 

Selecteren, we komen er niet voor weg! September en oktober zijn de maanden dat we de duiven scheiden (wij trouwens alleen de oude duiven) en waar we gaan selecteren, rust en ruimte op de hokken. Betekend dat de handelaren, centrale hokken en de plaatselijke chinees het weer druk krijgen, volop aanbod! Maar ook de verkoopsites gaan weer los, niet geheel toevallig dat er nu veel duiven te koop worden aangeboden. En ook allemaal goeie haha!

 

We zijn begonnen met de voorbereidingen van het nieuwe hok. Deuren en ramen (buiten) alvast in de grondverf, tussenwanden schoongemaakt en hier en daar wat gerepareerd. We hebben nog twee weekjes en nog genoeg te doen. Wel zin in! Kost allemaal wat energie en links en rechts wat aanpassingen, maar alles is te plannen. We hebben ruimte genoeg op de hokken om de duiven onder te brengen, geen haast dus. Al met al hoop ik wel binnen twee weken alles afgerond te krijgen, in ieder geval voor de herfstvakantie. We hebben een reis gepland naar ons geliefde Belarus (Wit Rusland), op bezoek bij Nadia en Evialina.  

 

In en rond de hokken gaat het prima! De oude duiven broeden nu 2 weken, dit is het laatste legsel hoor. Als het goed is lopen ze van de eieren af op het moment dat we beginnen met het nieuwe hok. Op dat moment gaan we de oude duiven scheiden en zitten ze op winterrust. We gaan nog een paar aanpassingen doen aan het vlieghok, en vooral ook stofvrij maken. Jemig wat een berg stof op het plafond en tegen de isolatie van het dak. De oude duiven doen het goed, eten veel, gaan graag in bad en zitten de hele dag lekker in de ren. Niets te klagen dus.

 

De jonkies zitten nog strak in het pak, haha valt mee hoor. Ze zijn nog wel lekker glad en goed in de pluim, maar de pennenrui gaat wel door natuurlijk. Ik heb zelfs al een paar V-staarten gezien tijdens de training. Als de lampen straks uitgaan zal de rui wel snel invallen. Het is een gezellige drukte bij de jongen, veel nestjes met verschillende standen. Kansen spreiden zeg maar.. We hebben ook een paar koppels uit elkaar gehaald, hierdoor is er weer veel lawaai op de hokken en het testosterongehalte zit op het hoogste niveau. We proberen ze nog twee keer goed aan de start te krijgen, zoals het nu lijkt lukt dat voor aanstaande zaterdag. De trainingen zijn buitengewoon goed, voor wat dat waard is natuurlijk?! Er zijn een aantal thuisblijvers, er worden 40 duiven ingezet voor Tongeren.

 

Er worden voor zaterdag en zondag een paar flinke regenbuien voorspeld, denk goed na.. kale jongen krijgen het dan erg moeilijk! Over drie weken gaan de hokken weer op slot, we maken van onze duiven geen roofvogelvoer. Dus nu nog even flink genieten, is het niet van de duiven dan is het wel van het weer!

 

 

 

 

12. sep, 2018

Wat kunnen we het druk hebben.. pfff! Gelukkig wel met leuke dingen. Afgelopen maandag mijn verjaardag gevierd en morgen vieren we dat Marit alweer 15 jaar wordt. De combinatie kan weer 2 jaar ervaring bijschrijven. Zondag mocht Marit shoppen voor haar verjaardag, en dat heeft ze zeker gedaan.. Wild

 

 

 

 

 

 

 

 

Bladvullers domineren sectorvlucht Quiévrain, sector 4 van zaterdag 8-9-2018

Ik hoop dat de schreeuwers op social media nu eens wat meer respect tonen voor de liefhebbers van afdeling 10 Noord Oost Nederland rayon 1 t/m 4. Dat zijn namelijk geen bladvullers maar liefhebbers die er alles aan doen om wekelijks goed te presteren, gemotiveerd en vooral erg positief zijn. Sectorwinnaars van harte gefeliciteerd, klasse prestatie!   

 

Nog 3 weekjes en dan is het vliegseizoen 2018 klaar, rust in en rond de hokken. Gelijk na de laatste vlucht gaan we het nieuwe hok plaatsen, vervolgens gaan we de jongen selecteren (oude en kwekers zijn al geselecteerd) en dan gaan de kleppen dicht en het licht uit. We gaan dan over naar één keer per dag verzorgen, dus ook één keer per dag voeren! Dat doen we al jaren en het bevalt prima. Doordat we werken en naar school gaan zijn we afhankelijk van de lampen, en die willen we alleen in de namiddag aan hebben. We zorgen voor minimaal 14 uur nacht (donker), om goed door de rui te komen is dit erg belangrijk.

 

Op dit moment lichten we nog bij, de jongen blijven hierdoor goed in de veren. Ook het nestspel help mee natuurlijk. We voeren vanaf deze week weer volle bak, de jongen hebben het nodig! Er zijn nu twee vluchten geweest en het spelletje weten ze inmiddels, het vallen en naar binnen lopen moet nu geen issue meer zijn. Het grote voordeel van volle bak voeren is dat de jongen voldoende reserves hebben om wat extra kilometers te maken.. Ook als ze misvliegen of zelfs tot zondag nodig hebben om thuis te komen hebben ze voldoende. En daar gaat het nu wel om, alles weer thuis krijgen.

We hebben een mooie groep jongen die al aardig volwassen is, ze doen het goed! Ik moet wel zeggen dat het trainen niet meer zo lang en hard gaat als een paar weken geleden. Wel begrijpelijk, ze trainen vanaf 17:30 uur en dan begint toch al de duisternis zich te melden. Het is ook het grote nadeel van nestspel, als ze op nest zitten willen ze slechter trainen. Deze week ook geen lapvluchtje, geen tijd voor helaas. Ik verwacht niet dat we dat zaterdag gaan merken, de voorspellingen zijn Zuidwest en dan is het loterij. Een beetje motivatie en een beetje (veel) geluk.

 

Vrijdag gaan we weer met vertrouwen in-manden, deze keer gaat de reis naar Weert, 231 km enkele reis terug naar Heiligerlee. Zoals het nu lijkt kan alles mee en zullen er dus 45 duiven op de inkorflijst staan. Tot nu zijn er 3 jonkies achter gebleven, valt mee maar toch jammer.

 

Voor donderdag en vrijdag veel wijsheid voor het in-manden, Morlincourt is niet naast de deur.. Maar als de duiven gezond zijn en in goeden doen, genieten! Veel succes alvast, voor iedereen.

 

 

 

6. sep, 2018

 

Wat is onze sport toch mooi.. We hebben sportief gezien een super goed jaar met afgelopen weekend de beste uitslag van 2018, daar doe je het voor en dat is de motivatie. Maar wat het extra glans geeft zijn de reacties van vrienden en bekenden, dat is in één woord geweldig! Bedankt daarvoor.

 

 

Sinds deze week is alles weer ‘normaal’ in huize Jager, de vakantie is nu echt afgelopen en de kinderen mogen ook weer naar school. Een beetje onwennig nog maar dat gaat vast goed komen. Als werkende of schoolgaande liefhebber kom je steeds meer in de knoei met de tijd.. de dagen worden steeds korter en dat maakt het trainen en africhten ook steeds lastiger. Vanmorgen om 6:45 uur de jongen nog even los, dat zal zo’n beetje de laatste keer zijn geweest dat ze ’s morgens kunnen trainen. We moeten om 8:oo uur werken In de war, het is niet anders.

Komend weekend lekker druk! Zaterdag feest in het dorp, met overdag de run (EK marathon 100 KM) en voor de liefhebbers een estafette van 10 x 10 KM. Ik ben geen hardloper dus aan mij niet besteed, maar onze jongste zoon loopt wel mee en dat is natuurlijk bijzonder mooi. Er zijn de hele dag feestelijkheden waar we zeker de nodige drankjes zullen krijgen.. en we sluiten de dag af met een gezellige feestavond in de plaatselijke kroeg. We hebben er erg veel zin in!

Uiteraard zullen we alle tijd en aandacht besteden aan de jonge duiven als die terug komen van de vlucht.

 

Op de hokken gaat het goed, alle duiven zijn in goeden doen. De kwekers worden alweer glad en genieten van de rust. Lekker de hele dag in de ren, zonnetje af en toe een drup regen.. De vliegers brengen allemaal keurig hun jong groot, en wat worden de jongen mooi om deze tijd van het jaar. De jongen liggen met volle kroppen te glimmen in de vakken, een prachtig gezicht. We hebben deze week toch één jong verwijderd, kon niet helemaal mee komen.. helaas!

De jonge garde heeft hun eerste echte vlucht gehad, erg spannend maar het is goed gegaan. 48 stuks zijn de baan op geweest, en op 1 na is alles keurig op tijd terug gekomen. De uitslag was meer dan geweldig, zie tabblad Uitslagen.

We zijn ze weer aan het voorbereiden op zaterdag, dan mogen ze hun best doen vanuit Gennep, ongeveer 175 KM tot aan Heiligerlee. Het weer lijkt goed, alleen de wind is niet zo als ik had gehoopt. Zuid west 4?! Dat wordt de Waddenzee en weer terug, maar dat geld niet alleen voor onze duiven. Gistermiddag nog een kort trainingsvluchtje van ruim 25 KM gegeven. De grote koppel zat al in de hokken toen we de auto op de inrit parkeerde, er waren nog 8 onderweg.. Die hebben er ook wel even over gedaan om terug te komen. Blijft toch raar he? Wat zou de route zijn van deze achterblijvers, waarom zijn ze een paar uur na de rest pas terug? 

 

Morgenavond gaan we in-maden, er gaan zo rond de 45 junioren mee. Een mooi koppeltje, hopen dat ze zich net zo goed voelen als afgelopen week. En als dat niet zo is dan is het ook prima, als ze maar wel een beetje op tijd terug komen, en dan het liefst ook allemaal terug komen!

Voor wat betreft de op één na laatste jonge duivenvlucht, de kansen voor afdeling 10 (rayon 1 – 4) zijn vele malen groter dan de vorige (sector) vlucht. Er is een goede kans dat een liefhebber uit Noord de hoofdprijs pakt zaterdag, en dat zou super zijn! Voor de liefhebber op de eerste plaats natuurlijk maar ook voor de sectorvluchten in het algemeen. Vorige week Friesland en deze week Noord Groningen, zou mooi zijn toch..

 

 

29. aug, 2018

Social media en duivensport gaan niet samen.. of toch wel? We kunnen er al niet meer zonder, moeten we ook niet meer willen. Het is in de duivensport net als bij alle andere hobby’s en bezigheden, zoveel mensen zoveel wensen ;-) Alleen wel jammer dat het respect soms ver te zoeken is. Niet alleen in de duivensport natuurlijk, maar dat jeukt mij wel het meest ))))

 

Afgelopen zaterdag ons nieuwe hok opgehaald! Het is een fabriekshok dus het demonteren ging makkelijk. Wel veel werk maar niet moeilijk, een groot bouwpakket. We hebben alle onderdelen in de garage, we hoeven ons dus geen zorgen maken dat het Hollandse weer invloed zal hebben en schade gaat aanbrengen. We gaan gelijk na de vluchten aan de slag, eerst de ren afbreken en dan het nieuwe hok plaatsen. Hopen dat we het afgerond hebben in het tweede weekend van oktober. Tot dan hebben we mooi even de tijd om een en ander voor te bereiden, misschien al wel een aantal schotten in de grondverf zetten. Het hok is nu wit en moet uiteindelijk blauw worden.. We hebben er zin in!!

 

Op de hokken gaat het prima! De jongen die bij de vliegers liggen doen het erg goed, komen mooi op en liggen te glimmen in de schalen. (er zijn nog een paar beschikbaar.. je mag gerust contact opnemen ;-)) De vliegers zijn nog niet weer los geweest, als het lukt mogen ze het komend weekend even weer de vleugels strekken. Lekker een paar uurtjes spelen en genieten van hun vakantie.

De pubers doen het ook goed, alles uit het boekje zou ik haast zeggen. Zelfs het trainen gaat lekker. Dagelijks knallen ze een uurtje rond de hokken en zo af en toe trekken ze zelfs nog even weg. Inmiddels zitten er 14 koppels op eitjes.. of het ideaal is weet ik niet maar ik laat ze maar lekker zitten. Ik wil er ook geen legkippen van maken. En het is ook een mooi gezicht hoor, overal zitten paartjes te broeden of gezellig bij elkaar. Het is super knus in het hok! Afgelopen zondag de laatste africhting gehad en ze waren allemaal thuis voordat wij terug waren. Ze lijken klaar voor zaterdag, zo spannend is het niet hoor maar ik wil wel graag het gevoel hebben dat ze terug komen. Ook al is het maar ruim 100 km.

Alles gaat de mand in, 48 stuks. Een mooi ploegje jonge duiven. Ik verwacht dat er veel duiven worden ingezet deze eerste natourvlucht, gezien de aantallen die ingezet worden op de vluchten voor de jongen. De voorspellingen lijken goed, mooi droog en zonnig weer. Over de windrichting zijn de deskundigen het op dit moment nog niet eens, op 3 verschillende sites ook 3 verschillende richtingen, van Zuid tot Noord Oost.. en dat verschilt nogal haha!

 

We zullen zien, voor de natour duifjes zal het niet veel uitmaken, voor de jongen die gelost gaan worden in Quiévrain voor de eerste sectorvlucht wel degelijk. Hoe dan ook, we gaan er van genieten! Iedereen veel wijsheid met de keuze Deventer of Quiévrain, en natuurlijk alvast heel veel succes voor komende zaterdag!

 

 

 

24. aug, 2018

Moderne duivensport de toekomst? De meeste liefhebbers zijn eigenlijk al bezig met moderne duivensport, bewust of onbewust..

 

Deze week iets nieuws in duivenland, lossen op vrijdag! Hoe modern zijn we.. Ik denk dat het een goede ontwikkeling is, en wat ik vooral goed vind is dat er besturen zijn die dit aandurven. Die er over nadenken en de beslissing durven nemen. En zeker is het voor een groep liefhebbers even schakelen, en zeker zijn er werkende liefhebbers. Er zijn altijd redenen waarom we iets niet zouden gaan doen, maar het is juist de kunst om samen te bedenken hoe we het wel kunnen doen. Als we allemaal maar het zelfde doel hebben, het welzijn van onze duiven en de sportiviteit van het spel.

Vandaag worden de duiven van afdeling 8 en afdeling 11 dus gelost, op vrijdag! Ik hoop dat het een mooi concours gaat worden, dan hebben we weer een agendapunt voor de komende vergaderingen.

 

Een lekker biertje, blokje kaas en worst, gedreven liefhebbers en een beetje over duiven praten. Meer heb je niet nodig voor een gezellige avond! Afgelopen woensdagavond was zo’n avond, gastheer René had het goed voor elkaar. We zijn begonnen met buischuit en muisjes, Frans is voor de tweede keer trotse vader geworden van een dochter. Veel gesproken over duiven en alles wat daar bij hoort.. of juist niet bij hoort. Geweldig om de mening te horen van jonge en gedreven liefhebbers. Ook leuk om te horen wat er zoal speelt in andere verenigingen, wat liefhebbers bezig houdt en waar de gesprekken over gaan. Kortom, een geslaagde avond!

 

Deze week twee aanvragen gehad om te komen keuren, helaas één af moeten zeggen. Twee keuringen op een dag lukt niet! De winterperiode is ook wel weer leuk hoor, tenminste het duivengedeelte. Lekker rustig en makkelijk qua verzorging, geen druk en stress omtrent wekelijkse wedvluchten. Gezondheid is meestal prima in orde en er worden veel leuke evenementen georganiseerd. Tentoonstellingen zijn prachtig! Gewoon gezellig contact met andere liefhebbers, over duiven praten, hier en daar een bonnetje kopen en de spanning omtrent de uitslag. Wat ook leuk is, vaak komen er mensen op bezoek die in de zomerperiode iets minder enthousiast zijn.

Vanaf 1 oktober zal ik wekelijks een stukje schrijven omtrent het keuren. Ik zal proberen uitleg te geven omtrent het reglement en waar een standaard duif aan moet voldoen. Ik zal tips geven en vooral aangeven wat je wel en of juist niet moet doen als je een duif naar de tentoonstelling brengt. Ieder onderdeel van het keuringslabel zal aan bod komen. Hopen dat we met z’n allen enthousiast worden en deel gaan nemen aan onze clubtentoonstellingen. En als we dan mee doen, hoop ik dat de tips en tricks goed waren en dit terug zien in de resultaten

 

Morgen slecht weer voorspeld, jammer! Misschien dat het mee valt en dat er toch gelost kan worden. Hoe dan ook, ik wens iedereen veel wijsheid met het inzetten van de jonge duiven en uiteraard heel veel succes!