Laatste nieuws

22. jan, 2020

Zooo, Blue Monday overleeft.. Eigenlijk was het helemaal niet zo’n gekke dag, net zo beroerd als iedere andere maandag zal ik maar zeggen. Als duivenmelker genieten we te veel van het weekend en dan is elke maandag Blue ;-)

Commercie, blue Monday en al dat soort dagen zijn uitgeroepen door commercie. In de krant was te lezen dat er op de zaterdag voor blue Monday meer vakanties worden geboekt dan op andere dagen in de winterperiode, slim toch. In de duivensport is het niet anders volgens mij. Als je kijkt wat er nu en de komende periode nog verkocht gaat worden aan stambomen, dan kan dat ook alleen maar commercie zijn. Deze duiven zijn allemaal de winter overgebleven om te verkopen.. Slim? Denk het niet.

 

De rust in de hokken is bij ons voorlopig gebeurd, we hebben gekoppeld! Ik moet zeggen dat het allemaal erg voorspoedig gaat maar net als bij ieder ander zijn er bij ons ook van die momenten.. Grrrr dan zou je die rotkrengen wat… Geduld is een schone zaak in onze sport. Ik mag eigenlijk helemaal niet klagen maar wil wel aangeven dat het bij ons echt niet alleen maar vlotjes verloopt. Na twee dagen zaten alle koppels op de bakken, in en uitvliegen gaat prima. Alleen bij sommigen is het de buurman he, ze hoeven elkaar maar aan te kijken en het is hommeles. Die temperament is in het vliegseizoen geweldig maar tijdens het kweken mag het wel iets minder.

De stand is nu, 18 van de 22 koppels in het vlieghok los en inmiddels 1 koppel het eerste eitje gelegd (vijfde dag?!) in het kweekhok 8 van de 10 koppels los en 3 koppels het eerste ei gelegd (ook de vijfde dag?!).

We verzorgen de hokken vanaf nu weer twee keer per dag, dat wil zeggen dat we ook s ’morgens de hokken even snel krabben. Voeren doen we nog steeds één keer per dag, dit doen we tot dat de eerste jongen er liggen. We lichten de hele winter al bij maar de komende twee weken blijven de lampen aan tot 21:30 uur. Dat doen we ook om voor onszelf een beetje rust te creëren, anders moet het allemaal zo gehaast.

 

Marit heeft haar tweede tentamen week achter de rug, nu kan ze weer een poosje relaxen en leuke (tiener) dingen doen. Met een week of vier komen de volgende tentamens er al weer aan, best druk voor een tiener die het liefs 20 uur per dag slaapt J..  

 

Aanstaande zaterdag de (uitgestelde) ledenraad. Ben benieuwd wat het wordt.. er zijn wel een aantal agenda punten waar ik erg nieuwsgierig ben naar de uitkomst ervan. Het wordt vast en zeker een lange zit voor de kiesmannen, duivensport anno 2020. De weg naar GPS2021 gaat niet zonder slag of stoot, is het een hobbel in de weg of loopt de weg hier dood. Volgende week zullen we de meningen weer, gewild en ongewild, voorbij zien komen. Het is wel een hele geruststelling dat er zoveel kundige liefhebbers zijn die weten hoe duiven minnend Nederland bestuurd moet worden.

Ik zou zeggen “eerst maar manager op eigen hok worden”, het is al moeilijk genoeg om daar alles onder controle te krijgen.

Fijne dagen en geniet van de liefde in het duivenhok, en als er nog niet gekoppeld is.. geniet nog even van de rust!

# Huts en Niffou op nest, het eerste eitje is gelegd!

 

 

 

14. jan, 2020

Aanstaande maandag 20 januari is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van 2020.. Naja, dan hebben we die maar vast gehad en kunnen we verder met alleen maar positieve dagen. Er is genoeg om depressief van te worden, maar er is nog meer om gelukkig van te worden.

Als je wat sites leest van verschillende liefhebbers dan kom je nogal wat verschillende meningen en gevoelens tegen. De meeste meningen zijn gebaseerd op negatief of positief gevoel, blijdschap en frustratie liggen soms erg dicht bij elkaar. Zo las ik de afgelopen dagen twee uitersten, Embregts-Theunis en van der Stouwe-Douna. De eerste erg negatief, werkelijk niets is goed.. en de tweede erg positief. Beide leuk om te lezen maar je kunt er verder niets mee, het is maar te hopen dat Peter Theunis Blue Monday overleeft.

Jazeker, ik heb ook een mening! En ik ben er al meerdere keren op aangesproken of het wel verstandig is om mijn mening in ons weekriedeltje te schrijven. Het blijkt toch dat het voor sommige liefhebbers erg lastig is om onderscheid te maken in privé en “in functie”, wat ik (wij) persoonlijk vinden is natuurlijk niet de mening van onze vereniging of de afdeling. Hier op de site schrijven we alleen over ons als combinatie, wat wij vinden en hoe wij denken.. Bestuurlijke issues en meningen  worden hier niet besproken.

 

We zouden geen duivenuitjes meer doen voorlopig, maar afgelopen zondag toch samen met Marit naar de tentoonstelling van onze buurvereniging in Winschoten geweest. Het was er druk maar zeker gezellig, zoals het hoort! Het publiek kwam van veel verschillende verenigingen en was dus heel divers. En dat we niet alleen maar vrienden hebben in de duivensport was helaas wel een beetje merkbaar, het viel zelfs Marit op. Beetje jammer maar het is niet anders.

Het zal niet zo lang meer duren of dit is de duivensport, wat je zag bij de club in Winschoten is de toekomst van onze sport.

 

Op de hokken gaat het goed! De duiven zijn door hun dipje heen en zijn springlevend, vooral in de doffers zit flink wat muziek. Ze zijn klaar om gekoppeld te worden, maar wat wil je ook met dit zachte weer.. We gaan proberen om de koppels deze week samen te zetten en dan is bij ons ook seizoen 2020 begonnen. Kweken is een mooi onderdeel van onze hobby, ik doe het graag. Dat is ook gelijk het probleem want voor ik het door heb loopt er een kudde jongen (uitspraak van Trea 🤩). Ik hoop dat we het dit jaar een beetje in de hand kunnen houden en dat we niet alle 100 ringen op gaan gebruiken voor eigen gebruik.

Voordat de jongen in het jonge duivenhok gaan moet er eerst getimmerd worden, voor ons gevoel is het hok nog niet helemaal goed. Het hok staat bijna twee maanden leeg, dus tijd genoeg om advies te vragen en verbeteringen door te voeren.

Met de twee duiven die ik apart heb gezet vorige week gaat het nog steeds niet goed, ze zijn onverklaarbaar benauwt. Ze hebben een complete gif-cocktail aan medicijnen gehad, ze geven bijna licht en staan stijf uit maar helaas nog steeds zonder resultaat. Ze blijven apart van de groep, we nemen hierin geen risico voordat we bij Nanne Wolff zijn geweest.

 

De jongens uit Wit Rusland zijn er, Sascha en Maksim. Beide zijn ze negen jaar oud  en beide zijn het hele spontane jongens! We hebben uitgebreid kennis gemaakt en inmiddels zijn ze al een paar dagen in ons gezin, en ik moet zeggen dat het erg goed gaat. Natuurlijk is het begin wat lastig, de taal, ver van huis in een vreemde omgeving, eten wat ze niet kennen en ga zo maar door. Ze pakken het goed op en samen met onze kinderen leren ze snel onze gewoontes (en gebreken natuurlijk haha). Overdag lekker naar school, s ’avonds huisje boompje beestje en in het weekend leuke uitstapjes. Voor de jongens en onze kinderen erg leuk maar voor ons natuurlijk ook!

Iedereen succes aankomende maandag!

# op de foto genieten de kweek-doffers van hun zwemfeestje

 

 

 

7. jan, 2020

2020 week 2, wat gaat de tijd alweer snel.. om aan te geven hoe snel de tijd gaat had onze oudste zoon een mooie vergelijking, “1990 is net zoveel jaar tot aan vandaag als vanaf vandaag naar 2050”.  Het “gewone” leven komt weer op gang en voor je het weet gaat alles weer zoals het altijd gaat. En dat is prima hoor, want het “gewone” leven bevalt me goed! Huisje, boompje, duifje, niets mis mee ;-)

Afgelopen zaterdag vroeg in de ochtend richting Assen, duiven keuren van de NKD. Er zaten zo’n 160 duiven te wachten op de beoordeling van de keurmeesters, oud, jong, bevlogen en onbevlogen. Een mooie mix van duiven uit alle hoeken van onze afdeling. Jammer genoeg hebben we geen duif kunnen waarderen met de volle score van 92,5 punt, maar gelukkig wel een groot aantal van 92,25 punt. Als de uitslag bekend is zie dat er een 3-tal liefhebbers waren die grotendeels de prijzen pakken. Klasse prestatie! Voor de tentoonstelling is het net als bij een wedvlucht, ze moeten er op het juiste moment klaar voor zijn. Gefeliciteerd aan de winnaars.

Na de keuring liep de zaal langzaam vol en dat viel me nog niet tegen, er waren toch redelijk wat bezoekers. Het blijft altijd lastig om mensen te bewegen om richting Assen te komen, hoe goed iedereen ook z’n best doet en wat men ook uit de kast trekt.. Veel bekenden gezien en voor de beste wensen de hand geschud, de sfeer was prima. Ik hoop dat we dit nog jaren kunnen voortzetten.

De duivenuitjes (keuringen, feestjes..) zijn voor nu eerst gebeurt, 2019 is afgesloten en we gaan ons nu allemaal richten op 2020. Bij huis houden we ons bezig met de kweek en buitenshuis proberen we met elkaar (op een paar dwarsliggers na) de boel weer een beetje in het gareel te krijgen. Welke scenario het uiteindelijk gaat (of moet) worden weet ik niet, maar we moeten wel verder. En natuurlijk gaan we ook verder!

Belangrijkste voor nu is het vliegprogramma, landelijk vliegprogramma wel te verstaan. Zo veel mensen zoveel wensen, sinds de specialisatie is dat wel erg duidelijk geworden. Iedere specialist spreekt voor zijn of haar eigen specialisatie, uiteraard. De fond-speler wil het liefst zo veel mogelijk vluchten boven de 500 KM en de jonge duivenspecialist wil beginnen te vliegen met zijn junioren ergens begin  juni. Het lukt gewoonweg niet om het voor iedereen perfect te maken. Het programma zal vandaag of morgen gepubliceerd worden, dan is het aan de afdelingen om er de juiste stations bij te krijgen. Let wel, stations die door het NPO worden aangewezen en beschikbaar zijn.

Moeilijk, moeilijk, moeilijk, maar uiteindelijk starten we 12 april en kunnen we fijn iedere week onze duiven in-manden.

 

Op de hokken gaat het meestal goed en heb ik niets te klagen, nu is er even een dipje.. vandaag de achtste dag na de enting en waarschijnlijk hebben ze een beetje last van de incubatie. Maar als ze niet helemaal strak zitten dan begin ik me wel gelijk zorgen te maken. Ik heb een kweekdoffer (2013) en een vliegduivin (2019) apart gezet, beide zijn ze erg benauwt en je hoort ze als je het hok in komt. Of het iets met het enten te maken heeft..? Beide een geel en orni-pil opgestoken, dit doe ik de komende paar dagen. Als het dan niet over is gaan we komende week naar Nanne Wolff voor een juiste diagnose. We willen zeker weten dat de groep in goede conditie is, eerder gaan we niet koppelen.

Zaterdag is het zover, dan komen onze gastkinderen uit Wit Rusland. Er is inmiddels (maandagochtend vertrokken) een groepje gastouders onderweg om de kinderen te begeleiden op de weg naar Nederland. Als alles mee zit dan zullen ze zaterdagochtend aankomen, je weet het nooit precies want het is een lange reis deze kant op, pak ‘m beet 24 uur rijden.

We gaan er met elkaar zeven mooie weken van maken!

 

# op de foto de mooiste duif van de NKD 2019, een pracht vogel 

 

 

 

 

 

3. jan, 2020

Allemaal de beste wensen voor 2020!

Het belangrijkste.. dat we met z’n allen gezond mogen blijven. En daarnaast voorspoed en geluk mogen beleven. En voor wat betreft de duivensport, vooral heel veel plezier en een beetje respect voor elkaar.

 

De gezellige (en drukke) dagen zijn voorbij en inmiddels zijn we weer aan het werk.. Als ik even terug kijk naar de afgelopen dagen dan besef ik me heel goed dat ik een gelukkig mens ben. En alhoewel ik een echte Nederlander ben mag ik niet klagen. Als alles voorspoedig gaat maken we ons vaak druk over de verkeerde dingen, kleine dingen die er eigenlijk helemaal niet toe doen. Maar ach, een beetje zeuren hoort er bij (denk ik dan maar)

Als alles weer achter de rug is, de kerstboom weer in de doos zit en de ballen zorgvuldig zijn weggestopt, is het ook wel weer fijn. De hele poppenkast met toeters en ballen, lichtjes en vuurwerk.. heeft wel weer lang genoeg geduurd. Weer tijd om normaal te doen, op z’n Gronings “du moar gewoon, den dust al maal genogt”  

 

Ondanks de vrije dagen hebben we niet heel veel extra tijd doorgebracht in de hokken. Maandag de 30e zijn we wel de hele dag bezig geweest.. Alles geënt en de hokken extra schoongemaakt. Noenoe onze stofzuiger heeft flink wat uren gemaakt met als resultaat stofvrije hokken, voor zover dat kan natuurlijk. Twee keer per jaar een extra poetsbeurt is toch niet verkeerd hoor. De hokken zijn nu klaar voor de kweek.. Op de dag van koppelen doen we nog wel erwtenstro in het vlieghok, vind ik voor de kweekperiode wel zo prettig. Doet gezellig aan, is lekker droog en de duiven hebben gelijk nestmateriaal. Als de jongen gespeend zijn gaat het stro er weer uit.

We hebben alle duiven in handen gehad (voordeel van enten) en ik moet zeggen dat het niet tegen viel. Alhoewel de duivinnen toch wel wat te zwaar waren, niet allemaal maar er zaten er een paar bij.. pffff. Twee duivinnen hadden echt obesitas en die gaan we verwijderen, ik denk dat zelfs een maagband niet helpt bij zulke dikke vreters. Jammer maar helaas! De doffers waren perfect op gewicht, ook de kweekdoffers, terwijl daar al een paar ouwe rakkers tussen zitten. Ik heb ze al wel een paar dagen aan de olie, ondanks het wekelijkse bad waren ze mij net iets te droog. Het weer speelt ook niet mee maar ik hou er van als ze lekker glad en zacht zijn, vandaar de olie.

 

Morgen (zaterdag) naar Assen om te keuren op de NKD, de eerste van dit jaar en de laatste van het seizoen ;-) Leuk, ik heb er zin in! Dinsdag de eerste bestuursvergadering van de afdeling en vrijdag nieuwjaarsreceptie van onze vereniging.

Het begint dus goed, en dat moet ook.. er is alweer genoeg te vergaderen en te bespreken. Voor je het weet is het april en zitten de duiven weer op de wagen.

Maar eerst nog de komende wintermaanden overleven.. klinkt dramatisch, dat is het niet hoor maar ik vind de maanden januari en februari verschrikkelijk. Maar goed, het hoort er bij en we moeten er elk jaar weer mee dealen.

Geniet van de duifjes en de komende kweekperiode!

 

# op de foto Noenoe, klaar voor actie..

 

 

 

24. dec, 2019

Hohoho kerstfeest komt er aan! De mooiste tijd van het jaar.. Voor sommige mensen en voor sommige mensen ook niet. Wij maken er iets leuks van, het is in ieder geval heerlijk om (bijna) twee weekjes vrij te hebben van het werk en school.

Veel liefhebbers gebruiken deze dagen om te koppelen, snap ik ook wel.. een paar extra dagen vrij geeft mooi de gelegenheid om wat extra tijd te besteden in de hokken. Zo ging het bij ons eerder ook, tussen kerst en oud en nieuw koppelen. We zijn er mee gestopt omdat we altijd weer in de problemen kwamen met het uitwennen van de jongen, dat lukt gewoon niet zo vroeg in het jaar als je de hele dagen aan het werk bent.

 

We zijn al wel volop bezig met het koppelen, in ieder geval met de voorbereidingen. Maandag gaan we enten en krijgen de duiven ook gelijk een druppel tegen ongenode gasten. Het voer zal aangepast worden en de lampen gaan een uurtje langer aan. De lampen zijn nu al tot 20:00 uur aan en gaan vanaf volgende week dus tot 21:00 uur aan. Maandag als de duiven in de manden zitten gaan we de hokken extra schoonmaken en de bakken bij de kwekers open zetten. En zo gaan we rustig naar de koppeldatum toe werken.

Na het koppelen zullen er twee handen vol duiven “over” blijven, reserve en bonus duiven noem het maar. Die gaan allemaal samen in het tweede kweekhok en die mogen er wat mooi van maken. Het komt zoals het komt en anders gaat het zoals het gaat ;-)

 

De eerste zaterdag in het nieuwe jaar wordt weer de NKD georganiseerd, een mooi evenement voor alle leden van onze afdeling! Ik mag dit jaar duiven keuren voor de tentoonstelling, leuk man! Ik begreep dat er niet zo veel duiven zijn opgegeven voor de tentoonstelling als voorgaande jaren. Het moet ook allemaal maar net lukken om er een paar duiven klaar voor te krijgen, zoals ik al noemde.. veel melkers zijn aan het koppelen. Vorig jaar had Marit ook een paar duiven gezet, zelfs nog een prijsje gewonnen. Nu doet ze dat niet, ook omdat ik ga keuren natuurlijk.

Het wordt vast weer een leuke dag, één groot en gezellige nieuwjaarsreceptie!

 

Voor ons zullen de eerste weken van het nieuwe jaar vooral in het teken staan van onze Wit Russische gasten. Als alles goed gaat zal de klas (24 kinderen) aankomen op zaterdag 11 januari, vanaf dan is ons gezin 2 kinderen groter J. De meiden hebben dan zeven weken lang twee kleinere broertjes. De grote broers zijn ze wel gewent maar twee jongens van 8 jaar is toch wel iets anders haha! We hebben er enorm veel zin in en zoals we hebben gehoord de kinderen uit Wit Rusland ook. Alhoewel zeven weken van huis toch best wat gevoelens met zich mee brengt..

Wij wensen iedereen een leuke en gezellige kerst, maak er wat moois van.. Op je eigen manier!