Laatste nieuws

21. sep, 2020

Het eerste weekend zonder duivenvluchten.. Heerlijk!

De eerste twee weken na de vluchten is het heerlijk aanrommelen in en om de hokken. Alle vliegduiven mogen elke dag even los en dan hoeft er niet getraind worden, als ze maar even lekker buiten zijn. Aan de oude duiven merk je dat ze liever niet naar buiten gaan. Zal toch te maken hebben met de rui, ze voelen zich waarschijnlijk niet veilig. Als de junioren uitgevlogen zijn en lekker lopen te scharrelen, komen de oude duiven ook langzaam naar buiten om lekker mee te struinen. Prima toch, niets moet en veel mag ;-)

Kanttekening van het struinen is dat ze van alles oppikken en dat je nooit weet of het allemaal gezond is. Zondagochtend bij het voeren bleef er één jong duivinnetje zitten, in het hoekje van haar vak. Heel bijzonder, je ziet gelijk dat ze niet fris is. Apart gezet en gaande weg de dag werd ze steeds zieker, geen idee wat er aan mankeert maar het moet haast wel iets zijn wat ze opgegeten heeft. Zoals ze er vanmorgen uitzag lijkt het haar laatste dag te zijn vandaag, of er moet al een wonder gebeuren.

 

Geen duiven is dus tijd voor andere zaken.. Marit had zaterdag haar eerste werkdag bij haar nieuwe werkgever, ze is nu “vrouw Antje” van de Jumbo. (ze werkt op het versplein bij de supermarkt) Trea en ik zijn lekker de stad in geweest, het was heerlijk weer! ’S Avonds een (corona-proof) feestje met vrienden, al met al een geslaagde eerste zaterdag zonder duiven. En een prettige bijkomstigheid is dat de wekker niet gaat op zondagochtend, het voeren kan best een uurtje later.

In en om de hokken gaat het goed, de selectie is bijna klaar, alleen nog een keuze maken uit 7 junior-doffers. We hebben nog ruimte voor 3.. Deze week alle jongen in de mand en nog één keer keuren in de hand, dat is de laatste selectie en dan maar hopen dat we het goed hebben gedaan. We hebben een vliegkoppel samen gezet als kweekpaar, deze gaan we verkopen t.z.t. Beide duiven zijn veel te goed om weg te doen en omdat beide uit onze bewezen kwekers komen, hebben we voldoende broers en zussen op de hokken. Duivin is van 2016 en de doffer (onbevlogen) van 2019, kunnen dus nog een paar jaar mee.

 

Het weiland achter onze hokken wordt op dit moment alleen gebruikt om te hooien, drie of vier keer per jaar gaat het gras er af en wordt het in balen geperst. De eigenaar kwam deze week langs om de resten van een duif terug te brengen.. Bij het voeren van de paarden kwam er uit een baal hooi een half opgevreten duif tevoorschijn, waarschijnlijk een roofvogel-diner en later mee gemaaid door de boer. Vlak achter de hokken opgevreten en niets van gemerkt, blijft bijzonder.

 

Komende week niets bijzonders op het programma voor wat betreft duiven, lekker rustig allemaal. Het duurt niet zo lang meer en het vergaderen gaat weer van start, er ligt alweer voldoende voor aan de vergadertafel. In het spoor zijn een drietal kandidaten voor het NPO bestuur voorgesteld, twee kandidaten uit onze afdeling.. niet verkeerd! Ik ken de mensen niet persoonlijk maar bij het lezen van de stukjes heb ik wel een goed gevoel overgehouden. En nu maar hopen dat ze een eerlijke kans krijgen.. Het is zo makkelijk om ‘aan wal’ te staan.. De voorbereidingen voor de afdelingsvergadering van oktober zijn in volle gang, veel verenigingsvoorstellen! Goed teken, kunnen we samen verder bouwen aan toekomstbestendige duivensport voor onze afdeling.

Geniet van de duiven, de teugels iets losser kan geen kwaad J

# STAY SAFE

# Ringetjes van de 20-351, eerst voer voor de roofvogel en later ook nog (bijna) paardenvoer.    

 

 

9. sep, 2020

En dan zitten we alweer in de laatste actieve week van dit duivenseizoen. En wat voor seizoen?! We moeten achteraf erg blij zijn dat we nog zo’n mooi en lang hebben kunnen genieten van de vluchten, daar leek het in april absoluut niet op.

We hebben allemaal onze ups-and-downs gehad natuurlijk, dat hoort nu eenmaal bij onze sport. En zolang het zich afspeelt in het duivenhok mogen we niet klagen, volgend jaar krijgen we immers weer een nieuwe kans.

Het einde van het seizoen is voor mij net als het begin van de vakantie.. Ik ben er aan toe! Tenminste, zo voelt het. Dat is natuurlijk niet zo, als het seizoen nog twee weken langer zou duren was ik er ook twee weken later aan toe. Net als vakantie haha. Maar goed, ik heb dus wel zin in even geen actieve duivensport. Zin in kortere dagen, meer tijd in huis en uitslapen. Al is het maar een uurtje J  Niet te hard roepen, straks zit de hele winter op slot door Covid-19 en komen de muren in no time op je af. Op z’n Hollands, het is ook nooit goed.

 

Zaterdag dus de laatste en dan kan de laatste selectie beginnen. Tot aan de laatste vlucht hebben alle duiven die nog deelnemen kans op een nestvak, de selectie start pas na de laatste vlucht. Alleen de junioren moeten nog geselecteerd worden, de rest is klaar. Voor de komende winter zullen er 33 koppels op de hokken blijven, 20 vliegkoppels, 9 kweekparen en 4 koppels “Pensionarissen”. Die laatsten zijn vliegduiven die te oud zijn voor de wedstrijden en lekker mogen genieten na hun geleverde prestaties. Duiven die we niet willen missen! (Huts, Evialina, the Boss, Oma, Kevin..) Dus uiteindelijk in de winter 66 duiven op de hokken en onze rode Barcelona topper (de Hollandse meeuw lokker). Er is nog een hok leeg met 12 vakken maar daar maken we geen gebruik van, ook al is het wel verleidelijk.

Het trainen van de junioren gaat niet helemaal zoals we dat graag willen, komt vooral doordat meer dan de helft van de duiven op nest zit. Bij het uitlaten halen we alles van de nesten en moeten ze vliegen, maar dat willen ze natuurlijk maar heel kort. Inmiddels 3 gewonden in de ploeg, roofvogelschade, scheefvlieger en gebroken poot, en daar wordt het trainen ook niet veel beter van. Maar we laten de kudde mooi hun gang gaan, het zal er bij de laatste vlucht wel niet op aan komen. We hopen er een beetje op dat er een aantal zijn die extra gemotiveerd zijn door hun nestje. Op kracht en kennis komt het niet aan, zoals het nu lijkt wordt het weer een waaivlucht met de wind vol op de staart.

We zullen zien, weerkomen is het belangrijkste (vooral op de laatste..)

Een feestelijke week.. de hele combinatie is jarig deze week! Zondag is Marit jarig, en dan maken we er een feestje van. Onze kleine meid wordt alweer 17 jaar! De tijd gaat snel.

Iedereen veel succes op de laatste vluchten, geniet ervan! En als het even niet lukt, de hele winter om er over na te denken..

 

# STAY SAFE

# Foto uit "de oude doos" Het begin van de combinatie in 2012, vanaf dat moment doen we veel samen!   

 

 

3. sep, 2020

Een druk weekje met van alles en nog wat.. tijd te kort eigenlijk. Komt ook doordat de dagen weer wat korter worden natuurlijk. Marit heeft het ook druk (op haar manier ;-)) ze moet totaal 25 uur per week naar school haha. Laat ze er nog maar lekker van genieten, voor ze het doorheeft is ze de hele dagen van huis.

De duiven verzorgen kost ook best wat tijd en energie, tot nu lukt het nog steeds om de rest om de verzorging heen te plannen. ’t Is ook maar net waar je de prioriteit legt, ja toch. En wat je er niet in stopt kun je er ook niet uit halen. Het zal wel even wennen zijn als volgende week de vluchten afgelopen zijn en de lampen uit gaan.

 

In en om de hokken gaat het prima, we zijn dik tevreden! De oude vliegduiven zitten inmiddels twee weekjes te broeden, daar is verder geen omkijken naar. In ons tweede kweekhok zit één koppel te broeden, onze Saffier duivin tegen een doffer van Fred Smit. Deze doffer was vorig jaar (als jaarling) 1e As-duif in de club met 14 prijzen, 2e duif Fond in het rayon met 6 op 6 en als extraatje ook nog de mooiste van de show (tentoonstelling). We hopen er twee mooie jongen van te krijgen, goed x goed kan alleen maar beter worden toch.

De kweekduiven zijn druk met ruien en genieten van de nazomer rust.

De junioren doen het prima, het lijkt zelfs wel of ze hun beste periode hebben. Ze trainen niet lang maar wel heel hard, een plezier om naar te kijken. Ze luisteren prima en eten als groten, we hebben echt niets te klagen. Er staan nog twee vluchten op het programma en dan zijn er acht vluchten totaal afgewerkt door de jonkies. De latere duifjes hebben dan vier vluchten gehad. Gisteren zat er trouwens nog een late op de plank van de eerste natour vlucht. Prima verzorgt! Mooi schoon en kogeltje rond, kon zo weer bij de ploeg. Super dat liefhebbers de duiven zo goed opvangen, alleen jammer dat ze niet even een belletje doen of een weekje eerder weer los laten. Maar goed, niet klagen.. hij is terug!

Vrijdagavond gaat de reis naar Sittard, een mooie Vitesse afstand voor de jongen. Moeilijkheidsgraad, 8.0? Natour samen los met de junioren en samen los met Friesland, misschien gaan er wel 40.000 duiven tegelijk de lucht in. Dan moeten ze het verstand wel even laten werken, het gaat dan niet vanzelf. Maar goed, het blijft natour en dan moet je je duiven mee doen voor wat extra’s. De jongen en de laatjes kunnen natuurlijk niet op tegen de oude duiven en de bevlogen junioren. De oude duiven zullen op kale jongen zitten en dan zijn ze gemotiveerd tot aan het bot, die weten zich wel los te maken in het geweld van een gezamenlijke lossing. Het grootste gros van de duiven zal verspreid weer thuis komen, er zullen geen grote koppels overkomen en op de plank vallen. Ze zullen er veel van opsteken en worden er vast niet dommer van.

Als alles maar weer thuis komt!

We hebben een leuk feetje zaterdag, zou mooi zijn als de lossing niet al te lang op zich laten wachten.. We gaan het zien! Iedereen veel plezier en succes met de vluchten, geniet er nog even van want het is bijna ‘winterstop’ .

# STAY SAFE

# De oude duiven af en toe nog even los.. 

 

 

27. aug, 2020

En weer een week.. de zomer loopt op z’n eind en dat is goed te merken. De dagen worden korten en de nachten weer langer (dat laatste kan ik me wel op verheugen trouwens). Het bijzondere duivenseizoen 2020 loopt ook op het laatste, in ieder geval voor wat betreft de wedvluchten. Of er nog een winterprogramma komt is maar zeer de vraag, dat is afwachten. En niet alleen in onze sport natuurlijk.

Afgelopen zaterdag een mooie vlucht gehad vanuit Kalkar, de duiven kwamen mooi gespreid weer thuis. Alleen de harde wind had iets minder gemogen.. Als duiven het strak voor de wind hebben komen ze over het algemeen minder goed naar huis dan wanneer het iets minder hard waait. En wat te denken van de hoogspanningsdraden? Dat zijn echte killers met deze omstandigheden, je mag hopen dat er geen koppels in de draden komen. Een duif die alleen vliegt ziet de draden op tijd, maar als ze in een koppel vliegen dan zien ze niet zo veel ben ik bang. Bij ons zijn er 5 laatjes achter gebleven, erg jammer en ik had gehoopt dat ze zouden nakomen.. maar helaas.

De junioren doen het goed, ze eten als groten en hebben lawaai voor 100. Wij slapen beneden en als de lampen aangaan zo rond 5:00 uur dan hoor ik het gelijk.. Dan heb ik onze haan niet nodig ;-). Vliegen aan huis kan wel iets beter maar dat weet je als ze aan-gepaard zijn, dan is vliegen er niet meer bij. Afgelopen dinsdag nog met een mandje vol naar Nanne Wolff geweest, alle controles doorlopen en niets gevonden. Prima in orde aldus de duivendokter, ze kunnen de laatste weken nog prima ingezet worden.

Op de parkeerplaats nog een leuk (kort) gesprek gehad met Henk Douna. De combinatie was met 8 duiven op bezoek bij Nanne en daarvan waren 7 stuks 100% in orde, één duif echter had het geel.. en ook net iets te veel. En laat dat nou net de duif zijn die afgelopen weekend de eerste speelt van 5000 duiven (district 3 afdeling 11) Bijzonder toch?!

 

De (oude) vliegduiven zitten allemaal te broeden, dat gaat snel als je ze bij elkaar laat. We hebben de lampen uit en dat merk je dan ook gelijk, wat een veren haha. Ze mogen nog lekker even genieten van de nadagen van dit seizoen, ze hebben hun best gedaan. Het eerste nieuw leven is er trouwens al.. Bij de kippen loopt een kuiken, die zijn ook een beetje in de war volgens mij.

Verder geen spannende zaken te melden.. alles gaat lekker z’n gangetje. Paar vergaderingen deze week, maar dat is geen straf hoor. Nog een avondje klussen bij de kinderen, en dan is het ook maar zo weer weekend!

Hopen dat het een beetje goed vliegweer wordt en dat de lossingscommissie het niet al te lastig heeft zaterdag. We zullen zien, moeten toch afwachten. Alvast succes voor zaterdag, geniet er nog even van!

# STAY SAFE

# Met de junioren op bezoek bij dokter Nanne Wolff 

 

 

18. aug, 2020

Een hok vol duiven en geen vluchten.. De beslissing om niet in te korven hadden we gelijk na de slechte laatste midfond al gemaakt, we waren er even klaar mee!

Achteraf, nu we het verloop van de jongen en de fond weten, kunnen we makkelijk praten, maar dat zou onzin zijn. Als we niet één van onze beste duiven waren verloren hadden we gewoon ingekorfd op beide vluchten. Dus in dit geval is ons een tweede K. weekend bespaart gebleven.

 

Maar goed, nieuwe week is nieuwe kansen zullen we maar zeggen. En deze nieuwe week is voor onze dochters wel een beetje onwennig en ook wel een beetje niet leuk. School is weer begonnen! Daar waar papa en mama héél blij zijn dat de kinderen eindelijk weer eens iets zinnigs gaan doen, denken de dochters daar zelf toch iets anders over. Uiteindelijk zal het allemaal weer goed komen en kijken ze er volgende week weer heel anders tegen aan. Valt ook niet mee om na 6 maanden weer fysiek naar school te moeten.

In de vrije uurtjes zijn Trea en ik aan het klussen bij onze jongste zoon, sinds vorige week trotse eigenaar van zijn eigen woning (onze schoondochter natuurlijk ook) Niet dat er heel veel moet gebeuren maar alle kleine beetjes zorgen er wel voor dat pa en moe elke avond bekaf op de bank zitten haha!

 

In en om de hokken gaat het goed. De oude duiven zijn geselecteerd en gekoppeld om nog een jong groot te brengen. 8 koppels zijn er nog! Betekend dat we ruim moeten aanvullen met jongen van 2020, we denken dat het wel gaat lukken, en anders blijven er maar een paar bakken leeg. Maar vooralsnog is er voldoende potentieel aanwezig 👍 . De junioren en de laatjes hebben we zondagochtend en dinsdagochtend een kort lapvluchtje gegeven. Dinsdagochtend al op tijd vertrokken en toen we de manden open zetten (zo rond 7:30 uur) was het nog behoorlijk dampig.. Op de terugreis waren we daar niet helemaal gerust op. Maar schijnbaar kunnen ze daar prima mee omgaan, de manden waren net opgeruimd in de garage toen de groep boven de hokken cirkelde. We gaan vrijdag met een gerust gevoel inmanden, niet dat we een knal uitslag gaan maken hoor.. maar ze komen wel weer terug!

Er is weer veel discussie over de eerlijkheid van ons spelletje. Aanleiding is de laatste fondvlucht vanuit Chateaudun. Bijna alles wat gezegd en geschreven wordt is waar, de meeste zaken zijn ook zo krom als het maar kan. Met name de commerciële spelers drukken ons met de neus op de feiten. Als voorbeeld zag ik meneer Hooymans een paar uur na zijn eerste duif al de melding maken dat zijn duif de snelste was van ruim 15.359 duiven (Semi nationaal/ noordelijke Unie). Maar dat zijn duif een goeie midfondvlucht heeft gevlogen van precies 500,769 KM wordt er niet bij gemeld. Ook Veenstra en zoons waren erg commercieel bezig, amper een uur na aankomst stond de duif, incl. foto en stamboom, op social media. De ‘normale’ liefhebber stond toen nog gewoon op zijn duiven te wachten. Schijnbaar is bij de familie Veenstra alleen de eerste belangrijk.

Iedere liefhebber heeft of krijgt te maken met oneerlijk spel. Dat hoort ook een beetje bij onze sport, soms ik, soms jij en soms wij allebei.

Weet je wat ik persoonlijk het meest ergerlijke en oneerlijke vind? Dat wij beperkt zijn in het beoefenen van onze sport doordat we moeten werken en naar school gaan. Eerlijker zou zijn als de beschikbare tijd van verzorging voor iedereen gelijk is.

En dat kan natuurlijk niet! Ik wil alleen aangeven dat eerlijk spel voor iedereen een andere beleving is.

Voor komend weekend iedereen succes! We proberen er nog vier leuke weken van te maken, voor je het weet zitten de kleppen weer een half jaar dicht.

# STAY SAFE

# de junioren inspecteren de vloerdelen op alles wat eetbaar is 😀