Laatste nieuws

19. nov, 2019

De prijsuitreiking van de afdeling was zeer geslaagd! Het was een leuke, gezellige dag met veel ruimte en aandacht voor de kampioenen én vrijwilligers. De voorzitter zei in zijn openingswoord ‘het één kan niet zonder het ander’, zonder vrijwilligers geen kampioenen.

Er blijven natuurlijk altijd verbeterpunten, dit was de eerste keer in deze (nieuwe) opzet. We hebben veel positieve reacties gehad, betekend dat de opzet prima was! We hebben nu weer een heel jaar om ook dit samen tot iets nog mooiers te maken.

Er waren twee dingen die mij opvielen,.. Het eerste wat mij opviel was de stilte in de zaal toen Gerard Koopman aan het woord was, zó bijzonder. Dat moet een teken van respect zijn, Gerard is natuurlijk ook een groot kampioen in onze sport. Wat mij daarnaast opviel is dat er toch best wel veel ‘kampioenen’ niet aanwezig waren om de gewonnen prijzen op te halen.. Tuurlijk kun je verhinderd zijn, dan meld je je netjes af en vraagt of een collega melker je prijs mee wil nemen. Maar als je daar niet de moeite voor neemt.. Ben je dan wel een echte kampioen? Ik bedoel het niet vervelend, maar het is toch onbegrijpelijk dat je het hele vliegseizoen met de mes tussen de tanden bezig bent met je duiven om zo hoog mogelijk te eindigen.. en als je dat dan hebt bereikt niet de moeite neemt om de gewonnen eer om te komen halen.

 

Zaterdag mag ik voor het eerst dit seizoen aantreden als keurmeester, de reis gaat naar Roden. Ik vind het ontzettend leuk om duiven te mogen keuren. Iedere deelnemer zet z’n mooiste duiven en probeert ze zo goed en mooi mogelijk in de kooi te zetten, als keurmeester is het dan super om die duiven in de hand te mogen nemen om te keuren. 

Zondag hebben we zelf onze jaarlijkse tentoonstelling van de club. We zijn al een poosje bezig met de voorbereidingen en de organisatie, druk maar wel leuk om te doen! Het is altijd maar weer afwachten hoeveel duiven er gezet worden en nog belangrijker.. hoeveel bezoekers er komen zondag. Laten we eerlijk zijn, de inkomsten van de tentoonstelling zijn voor elke club erg belangrijk ;-)

Wij moeten zelf nog onze duiven uitzoeken voor de tentoonstelling, dat wordt nog een hele klus! Onze kwekers zijn mooi door de rui en hier en daar zit wel een kanshebber, maar we doen geen kweekduiven naar de tentoonstelling. Vraag me niet waarom, ik denk dat ik daar te zuigen op ben.. Het gaat ons vast wel lukken om een paar te vinden die in ieder geval genoeg punten krijgen zodat we ons niet hoeven te verstoppen na de uitslag. Hoeveel het worden zien we nog wel, ik hoop een zestal te kunnen vinden.

 

Zondag zijn alle duiven in bad geweest en wat worden ze daar weer mooi van. Het is net of ze van de een op andere dag helemaal klaar zijn met de kleine rui.. Mooi glad en glimmen als de neus van de buurman (jenever ;-)) Mooi om te zien! De jonge duiven moeten meest nog 2 pennen, logisch.. Ik denk dat het wel gaat lukken met de meesten. De ervaring leert wel dat er hier en daar nog een oude pen blijft zitten. Wat ik wel heb gezien is dat onze fond jaarling 18-355 aan beide kanten 2 broekpennen (dus totaal 4) verkeerd heeft geruid. Deze zitten er zo beroerd in dat je de duif met goed fatsoen niet kan spelen, en zeker niet op de fond. Ik zal hier de volgende keer een foto van plaatsen. Ik ga met de duif even bij Hilbrand lang en vraag om zijn mening, ik denk dat we gaan trekken..

Verder gaat het prima op de hokken, geen klagen.. de duiven volgens mij ook niet.

Nog een tip voor liefhebbers die deelnemen aan een tentoonstelling, kijk eens op de site van de groep van keurmeesters (www. groepvankeurmeesters.nl), hier staat het keuringsreglement. Aan de hand van dit reglement worden de duiven gekeurd.. Heel veel van de genoemde punten kun je ook zelf, keurmeester op eigen hok!

# op de foto onze rode Barcelona vlieger "De Meeuw", de trots van Trea

 

 

 

13. nov, 2019

Afgelopen vrijdag had onze club een tafelkeuring georganiseerd, super gezellig en erg leerzaam! Keurmeester was de heer Hilbrand Smit uit Winschoten, een goeie keurmeester met vooral ook veel ervaring en kennis van de duif. Op zo’n avond zijn er geen winnaars en geen verliezers, alle duiven hebben wel iets moois of goeds..

Zoals beloofd zou ik vertellen wat de keurmeester van onze duiven vond. We hadden twee kweekdoffers mee genomen om te laten beoordelen. Onze Safier-doffer (16-080) en een jong uit een 1e NPO van Gerald Ensing (18-324). Als eerste was de 18-324 aan de beurt, de keurmeester gaf aan dat het om de eerste indruk gaat. De indruk van deze duif is geweldig, een prachtige type waar alles klopt! Ik heb de vraag gesteld of het een fond of sprint type is, de keurmeester was kort en duidelijk, een fond-type. Als tweede de 16-080, van deze krachtpatser zijn vooral de spieren genoemd. Een echte sprintduif waarvan de onderbouw en rug prima in orde is. “Een kop als een dobbelsteen”  aldus de keurmeester.. en daar kan ik hem alleen maar gelijk in geven ;-)

Al met al een mooi commentaar waar we blij mee zijn, maar zoals gezegd geen winnaars en geen verliezers!

 

Het resultaat is prachtig! We zijn 5 dagen aan het klussen geweest en de overkapping staat. Het meeste werk is gelukkig gedaan, het was een hoop werk maar we zijn super tevreden met het resultaat. Komend weekend wordt het bestraat en dan begint het werk voor Trea, de inrichting.. Uiteraard moet er aan de tuin ook nog het een en ander gebeuren maar dat laten we mooi liggen tot komend voorjaar. We hebben voor nu genoeg gehobbyd, het weer en de zin zijn er nu ook niet na.

Door de drukte om het huis en de vrije dagen van het werk ben ik een aantal dagen niet wereldwijd geweest (online), voor je gevoel mis je dan alles wat er om je heen gebeurt. Maar hoe anders is de werkelijkheid! Alles gaat gewoon door en al met al heb je eigenlijk helemaal niets gemist. We denken dat we afhankelijk zijn en niet meer zonder al die flauwekul kunnen. S ’avonds op de bank, dat zijn de gesprekken die we niet kunnen missen.

 

Marit heeft haar eerste tentamen week achter de rug, dat viel nog niet mee. De tienerstress in combinatie met de puberhormonen maakt het een onvergetelijke periode..Hahaha! Het is voor een goed ding zullen we maar zeggen, als ze straks in mei haar diploma mag ophalen zijn we het weer vergeten ;-). Voor nu kan ze weer wat meer leuke dingen gaan ondernemen, komt de sfeer van de combinatie ook wel weer een beetje ten goede.

In de tweede week van januari krijgen we (tijdelijk) gezinsuitbreiding! We mogen dan voor een periode van zeven weken gastouders zijn voor twee Wit Russische kinderen, twee jongens van 8 jaar oud. Dit is voor ons de derde keer dat we Belarus kinderen voor een langere periode opnemen in ons gezin, er zijn eerder al drie meiden geweest en nu komen er dan twee jongens. We verheugen ons op hun komst!

 

In de hokken gaat het prima! Kan niet anders zeggen. De duiven doen het bijzonder goed, eten als groten en beginnen al weer mooi strak te worden. De jonge doffers worden langzaamaan mannen en proberen af en toe al een oudere doffer de baas te worden, dat lukt natuurlijk nog niet maar het is wel mooi om te zien. Vanaf vorige week krijgen ze twee keer per week olie over het voer, afgedroogd met biergist of proteïnepoeder. Ook krijgen ze wat extra kleinzaad met hennep, dit mengen we door de grit / roodsteen mengsels. Ik weet niet of het help maar ze vinden het lekker en ze hebben een beetje te doen. Als je er een paar bakken in zet dan staat in no time het hele hok op de kop, en dat beetje leven in de hokken is best een keer goed volgens mij.

Over twee weekjes is onze clubtentoonstelling en we willen hiervoor een paar duiven zetten, dus we moeten het gewicht en de forme een beetje in de gaten houden de komende tijd.

Zaterdag gaan we naar de prijsuitreiking van onze afdeling, het beloofd een leuke dag te worden. Er is veel ‘geregeld’ en voor iedereen wat. Ik ga samen met Trea dus dat wordt vast en zeker gezellig!

Veel plezier de komende week, geniet van uw duiven en van alles wat er wordt georganiseerd! .. Geef de vrijwilligers eens een complimentje, ze doen er veel voor en dankzij deze inzet kunnen wij met z’n allen genieten van mooie feestjes.

 

# foto van keurmeester Hilbrand Smit, zo hoort een tafelkeurng te zijn, vraag, antwoord en uitleg!

 

 

 

5. nov, 2019

November! Zo links en rechts hoor ik al weer collega melkers over het koppelen van de duiven eind november.. Voor sommige is de periode tussen de laatste vlucht en de eerste koppel-dag echt veel te lang. Soms begrijp ik dat ook wel maar soms denk ik ook wel ‘ doe even rustig aan’, je duiven zijn nog aan het uitblazen van de laatste vlucht. Wij koppelen altijd de 2e of 3e week van januari. Het koppelen en het kweken vind ik prachtig, daar kan ik me wel weer op verheugen. . maar het uitwennen van de jonge duiven vind ik werkelijk een drama.

Maar goed, het is al wel november maar nog lang geen kweektijd voor ons!

 

De gezellige drukte is weer aangebroken, feestje hier, feestje daar, feestje overal! Allemaal erg gezellig en leuk, vooral in deze periode. Je hoeft geen weekend overslaan als je dat niet wil. Wij gaan ook heel wat feestjes bezoeken, maar zeker niet ieder weekend!

Aanstaande vrijdag organiseert onze eigen vereniging een tafelkeuring, een handkeuring door keurmeester Smit waar vooral heel veel uitleg wordt gegeven. Het oordeel van de keurmeester wordt uitgelegd en er kunnen vragen gesteld worden. Het gaat niet om winnen of verliezen, het gaat om de gezelligheid. En het is ook altijd goed om te zien hoe je duiven er op staan. En inderdaad, de meeste zijn nog niet door de rui. Dat klopt helemaal, maar ze kunnen wel goed aanvoelen, lekker glad zijn en de juiste form hebben, de keurmeester kan ook prima beoordelen of de rui goed gaat. Wij nemen 2 kweekduiven mee, we zijn best benieuwd hoe Hilbrand de duiven beoordeeld. Ik zal het volgende week vertellen ook als ze niet zo in de smaak zijn gevallen 🤪 

Ik denk dat de meeste liefhebbers wel een beetje de verkopen volgen, de verkopen op diverse sites, tijdens tentoonstellingen enzovoort. Afgelopen weekend was de veiling (mooi woord voor verkoop) van de golden Ten georganiseerd door organisatie de duif. Een jaarlijkse verkoop die nu voor de zevende keer is georganiseerd.. Het is geen gewone verkoop hoor, het is meer een prestigeslag van de crème de la topmelkers van Nederland en België. Alle tophokken verkopen daar een klein aantal jonge duiven uit hun beste kweekparen, totaal zijn er dit jaar 168 duifjes verkocht. Die 168 jonge duiven, (die gemiddeld nog geen 100 dagen oud zijn denk ik) zijn verkocht voor een gemiddeld bedrag van € 9.191,- per duif! De top 10 duurste duiven van de deze verkoop brachten samen maar liefst € 544.800,- op.  (dat is meer dan een half miljoen) Daar kun je hier in het Noorden een mooi huisje voor kopen hoor.. De totale opbrengst komt ruim boven de anderhalf miljoen eurootjes.

Ik weet het niet hoor maar volgens mij is er geen enkele duif zoveel geld waard.. Duivensport anno 2019!

Gelukkig zijn er ook genoeg verkopen, vooral in verenigingsverband, die voor ons allemaal de moeite waard zijn en ook nog eens goed betaalbaar.

 

In de hokken gaat het goed, beetje eentonig maar het is wel zo. De duiven doen het prima, genieten lekker van de frisse lucht en van de rust. Af en toe pak ik een duif in handen om te kijken hoe ze er op staan, ik hou er niet van dat duiven aanvetten in deze periode. Een beetje stevig is geen punt maar obesitas gaat net te ver.. Ondanks dat onze duiven gewent zijn om volle bak voer te krijgen en in de zomer periode geen gram aankomen.. nu is dat wel anders hoor, zal met beweging te maken hebben. (hebben we zelf ook wel een beetje last van deze periode, het eten is gewoon veel lekkerder..)

Veel plezier de komende week! Wij gaan onze overkapping plaatsen.. Gelukkig krijgen we hulp van een goede vriend en echte vakman, waar zouden we zijn zonder.. We verheugen ons er op, opbouwen is leuker dan afbreken.

Marit heeft nog een paar tentamens en dan zit haar eerste periode erop, daar zal ze blij mee zijn. Kan ze een paar weken rustig aan doen en dan begint de tweede periode.. 

Veel plezier op de feestjes, of gewoon lekker thuis.. en geniet van de duifjes!

 

# Op de foto onze witstaart begint al weer mooi glad te worden, "Witstaart" is een dochter van onze "Oma" 

 

 

29. okt, 2019

Vorige week is een groep vrienden van ons op bezoek geweest in Belarus (Wit Rusland), afgelopen jaren gingen wij zelf ook op bezoek tijdens de herfstvakantie maar helaas liet het werk het nu niet toe. We hebben redelijk veel contact met onze Wit Russische vrienden en vooral met onze “Belarus-bonusdochters”, die zitten in ons ❤!

Gisteren een mooie verrassing! Een doos vol lekkere, typische Wit Russische lekkernijen, Chocolade, koek, bonbons, bier, wijn.. en als cadeau kregen we van  Evialina een prachtig Russisch beeld van twee duiven. Hoe lief is dat! Wat krijg je toch veel van mensen die zelf zo weinig hebben, we houden van ze!      

Afgelopen vrijdag de ALV van de afdeling gehad, voor mij de tweede als bestuurslid. Het was een prima vergadering! 41 van de in totaal 55 verenigingen hebben op een leuke en goede manier mee gepraat/ vergaderd over de agenda punten. Er spraak veel vertrouwen uit, hier en daar een kritische noot maar ook hier en daar applaus. Vooral de presentaties door het bestuur vielen goed, hier hebben we veel complimenten over gekregen. Ik denk dat er een mooie basis ligt voor een goede samenwerking, samen kunnen we nog jaren vooruit.

Een minpuntje vind ik (persoonlijk) toch wel dat er een aantal verenigingen hier uit de Noord Oost hoek niet aanwezig waren. Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is om de agenda’s te schikken.. maar als je het hele jaar kritisch bent en ook nog eens vol goede ideeën zit, dan kun je deze vergadering toch niet missen. “Wie zwijgt stemt toe” zullen we dan maar zeggen. 

 

Vorige week schreef ik nog dat de democratie binnen onze vereniging had gezegevierd, met als voorbeeld dat de meerderheid van onze leden graag deel wil nemen aan het samenspel DOP. De democratie wint helaas niet altijd… middels een  schrijven hebben de initiatiefnemers van het DOP laten weten dat we niet welkom zijn en niet mogen deelnemen aan het spel DOP.

Het schrijven is te lezen op trouweduif0138.nl onder het tabblad nieuws. Ook nu zeg ik maar niet te veel van…

 

Project tuin is voor zover klaar.. in ieder geval klaar voor de volgende stap, alles is eruit en er ligt een mooie gele zandvlak. De container is weer van de oprit af, en je gelooft het niet maar een 20 kub’s container bastend vol met bomen, taken en weet ik wat voor groenafval allemaal. Kun je nagaan hoe mooie grote en open ruimte er nu ligt achter het huis. We zijn blij dat het afbreken klaar is, nu kunnen we weer opbouwen en dat is heel wat mooier om te doen. Zoals het nu lijkt zal de overkapping er met een week of drie staan.

Ik kon toch niet langer wachten.. Dat heb ik wel vaker trouwens, als er toch iets moet gebeuren dan maar gelijk. Het erwtenstro is uit de hokken van de jongen gehaald, de duivinnen lopen nu op een schone vloer! De roosters plaats ik nog even niet, daarmee wacht ik wel tot de rui is afgelopen. Tenminste.. dat denk ik nu ;-)  Het schoonmaken kost nu wel iets meer tijd maar het is wel een stuk aangenamer op de hokken. Dat zit natuurlijk tussen de oren, de duiven vinden het stro ook prima, maar ik vind het wel erg prettig nu.

Het ruien gaat langzaam voor ons gevoel, ook dat is natuurlijk niet zo, maar je wil zo graag de duiven weer in hun zondagse pak zien. Lekker strak en glimmend, en niet zoals de auto van de buurvrouw.. dof en beschadigd. Maar snel gaat het wel hoor, ik zag Niffou gisteren lopen en zag dat haar staart alweer helemaal uit gegroeid is. Zo zit er helemaal niets en zo is het weer compleet, een wonder der natuur zullen we maar zeggen.

 

Verder gaat het op de hokken prima! Afgelopen weekend zijn er een aantal duifjes opgehaald om elders hun kweekwaarde te vererven. Hopen dat het lukt. De duiven doen het prima, genieten net als wij van de rust. Het bijlichten is alweer begonnen, kunnen ze iets langer genieten van hun dag ;-).

Nog drie dagen en dan is ook oktober alweer voorbij, tijd vliegt en voor je het weet.. Maar eerst even verder genieten van alles wat niets met duiven te maken heeft.

# op de foto het lekkers en cadeau uit Wit Rusland.

 

 

 

22. okt, 2019

Zoals voorspeld was afgelopen vrijdag de leukste dag van de week.. Trea haar verjaardag. Het was een leuke en gezellige dag! Er moest natuurlijk gewoon gewerkt worden (en school..), maar de tijd er voor en erna hebben we samen genoten ❤

 

Project tuin is begonnen, en ook echt begonnen. Er staat een 20 kub container op de oprit voor het groenafval, en inmiddels zijn de kippenhokken afgebroken en ook al afgevoerd. Vandaag halverwege de middag komt er een graafmachine (machientje..) om de grote bomen te rooien. Als die er uit zijn is het meeste ‘afbreekwerk’ klaar. Ik neem toch maar even vrij om er bij te zijn, de machine moet tussen de duivenhokken door en daar ben ik niet gerust op. Stel je voor..

Ik hoop dat er over twee weken een mooie grote open vlak van geelzand ligt, mooie basis om verder te bouwen. We liggen op schema, we zijn dus tevreden. (foto's volgen snel)

 

Vorige week de najaarsvergadering van de club gehad, en goed bezocht door de leden! Een korte terugblik op het afgelopen seizoen en alvast vooruitkijken naar het seizoen 2020. Het vooruit kijken is natuurlijk erg lastig, in veel zaken zijn we afhankelijk wat er landelijk gaat gebeuren. Maar goed, alles is aan de orde geweest en zoals het hoort heeft de democratie gezegevierd. Mooiste voorbeeld hiervan is toch wel dat de meerderheid van de leden voor het komende seizoen graag willen deelnemen aan het samenspel DOP. Hoe anders was de stemming voor het afgelopen seizoen.

Voordat er mensen zijn die het niet helemaal begrijpen en er allerlei spookverhalen de ronde gaan.. Als voorzitter van de club ben ik blij dat we democratisch gekozen hebben om weer deel te (mogen) nemen aan het samenspel DOP, en ik hoop oprecht dat de leden komend seizoen ook werkelijk weer mee kunnen spelen in dit samenspel.

Persoonlijk hoeft het van mij niet en is mijn mening hierin niet veranderd, verder zeg ik er maar niet te veel van.

 

Gisteravond de laatste bestuursvergadering voor de ALV van de afdeling gehad. Nog even de puntjes op de I gezet en een en ander doorgenomen. We zijn er klaar voor en hebben er zin in! Vooral omdat we het afgelopen jaar veel feedback hebben gehad, meestal positief en af en toe ook best kritisch. We hopen dat we vrijdag op de ALV open en eerlijk met elkaar kunnen praten over de punten die aan de orde (moeten) komen, en dat de leden/ verenigingen die kritisch zijn geweest de moeite nemen om samen met het bestuur hierover te discussiëren. We zullen het toch samen moeten doen 👍

Nog een mooie quote van onze voorzitter, “de zaken rondom de duivensport is op dit moment net zo ingewikkeld als de Brexit”. Als je je er niet in verdiept zal je er helemaal niets van begrijpen.

In de hokken gaat het prima! De duiven zijn mooi gewent aan de nieuwe situatie en kunnen het onderling prima met elkaar vinden. In het vlieghok van de doffers is het elke avond een soort stoeltjesdans, met variabele zitplaatsen. De doffers zitten elke avond in een andere vak.. De duivinnen zitten nog op het stro van de jonge duiven. Echt prettig vind ik het niet, de duiven wel hoor! En zolang ze nog ruien blijft het zo. Als de rui klaar is gaan er roosters in. Dit was het eerste jaar dat er erwtenstro in de hokken van de jongen lag en het is me niet zo goed bevallen dan met roosters. De roosters staan al klaar, is weer een zaterdagklusje voor ergens in november.

De eerste late jongen (schenkingen) zijn opgehaald. Voordat zo’n laatje de deur uit gaat gaan we het duifje uitvoering bekijken, als we het zelf niet op de hokken zouden plaatsen dan gaat het niet de deur uit, ook niet als weggever! Maar goed, ze zien er prima uit (en dat is altijd maar afwachten natuurlijk.) We hopen dat de duiven goed terecht komen, dat de verenigingen een paar centen verdienen en de kopers er een leuke kweekduif aan krijgen.

 

Nog even een wens uit spreken hoor.. Ik wens dat die gene die verantwoordelijk is voor het stelen van duiven, van wie dan ook, chronische jeuk krijgt en dat tegelijkertijd zijn handen er af vallen. En als die wens nou eens uit mag komen…   

 

We zien elkaar vrijdag! En anders alvast een fijn weekend. (We hebben geluk, komend weekend is het enige weekend dit jaar die 49 uur duurt)

 

# op de foto de studieboeken en schriften van Marit, leren, leren, leren.. en ze wil zo graag leuke dingen doen