Laatste nieuws

13. nov, 2018

Op de foto de 14-053 ' OMA', klasse vliegduif die regelmatig de eerste piep liet klinken.  Ze mag vanaf komend jaar haar kwaliteit doorgeven en zorgen voor voldoende opvolgers, ze wordt gekoppeld aan de 13-346 van de gebroeders Boven

 

  

Zondag rond de middag zit er een duif op het hok, op het nieuwe jonge duivenhok. Vreemd.. Toch maar even kijken. Aan het herkenningsring te zien moet het een jong van ons zijn. Het nieuwe hok is natuurlijk wat onwennig en het duurt ook minstens een uur voordat de duif binnen is. Het is inderdaad een jonge duivin van ons, na 8 weken weer terug in Kloosterhold.

Hoe is het mogelijk he, waar blijft zo’n duif al die tijd. Eén ding is zeker, ze heeft het niet slecht gehad de afgelopen weken. Mooi rond en al bijna door de rui.. Jammer dat het zo gaat, een belletje is toch een kleine moeite. En als men deze duif graag wil behouden dan kan er toch om gevraagd worden, dan is er in ieder geval meer respect dan nu. Uiteindelijk is er maar één echt de dupe, de duif zelf. Deze niet hoor, deze mag blijven. Ik heb altijd wel respect voor zulke duiven, ze komt uit onze Saffierdoffer en heeft dus een prima afkomst. Een extra duivin is nooit weg!

 

 

Op eigen hok gaat het prima, inmiddels 10 dagen aan het kuren tegen paratyfus. Nog 2 of 3 dagen te gaan, daarna nog een paar dagen Belgasol en dan hebben we  deze verplichting (voor onszelf) ook weer gehad. We voeren half rui half vlieg van Matador, en dat bevalt goed. Twee keer per week een bus snoep en hennepzaad in de bakken en twee keer per week een flinke scheut olie over het voer. Dagelijks verzorging is vanaf 18:00 uur en dan ongeveer een uurtje, de lichten gaan om 19:30 uur uit. In de ochtend komen we niet meer op de hokken. Alleen op zaterdag om een bad te geven.

Ik denk dat we nog een weekje de pleeg duiven moeten verzorgen, als we daar mee klaar zijn kunnen we onze eigen duiven drie kwartier eerder verzorgen en dus ook de lichten drie kwartier eerder uit doen.

 

Het is goed vertoeven op de hokken, we zijn er graag. De duiven doen het goed en het is er lekker behaaglijk. In tegenstelling tot veel liefhebbers zijn we nog niet bezig met de voorbereidingen voor de komende kweekperiode, We gaan de komende tijd nog maar lekker van de rust genieten.

 

Rust in het duivenhok, hoe anders is dat met alles er om heen. Van N.P.O. tot aan verenigingen, overal is het moeilijk op dit moment. Laten we in ieder geval de schouders er onder zetten en niet de hakken in het zand. Laat de schreeuwers ook een keer luister en in plaats van onbezonnen schreeuwen ook eens iets zinnigs zeggen.. Genoeg te doen dus!

 

Wij gaan op zoek naar twee duivinnen voor in het kweekhok, genoeg aanbod.. alleen de juiste eruit halen is een hele klus.   

 

 

9. nov, 2018

 

Onder het tabblad nieuws is een nieuw tabblad geplaatst, Tentoonstellingen.

Neem gerust een kijkje, ik hoop dat het intressant en leuk is. Veel plezier!

 

 

 

6. nov, 2018

De eerste keuring van 2018 is een feit! Afgelopen zaterdag mocht ik optreden als keurmeester in Zuidwolde (Gr), bij PV Expresse. Niet te vroeg beginnen, dat was de boodschap van de club, we zetten de duiven 's morgens tot 10:00 uur, dan moeten de duiven nog op “temperatuur” komen.. Als we maar om 15:30 uur klaar zijn. Dat is het belangrijkste, en met 79 duiven te keuren mocht dat geen issue zijn. 

 

Zo'n eerste keuring is altijd weer even spannend, maar vooral erg leuk! Ik kan daar geweldig van genieten. Nieuwe mensen, andere omgeving.. En natuurlijk mooie duiven. En die waren hier in Zuidwolde zeker aanwezig, maar liefst 4 duiven met 92,25 pnt. Vooral de klasse oude vliegdoffers was boven gemiddeld mooi. De mooiste van het geheel zat in kooi 25, een 2 jarige doffer van combinatie Sebens. 

 

Het was weer een mooie zaterdag, een echte duivendag! De kop is er af, nog 5 te gaan.

 

Op eigen hok gaat het goed! De duiven doen het prima. De rui gaat lekker door, duiven zijn goed op gewicht en ze zien er prima uit. We beleven ook veel plezier op de hokken, het klimaat is super, heerlijk behaaglijk. Alleen de wintertijd he, altijd lastig voor de werkende en schoolgaande liefhebbers. We hebben de lampen alweer aan ’s avonds. We verzorgen de duiven van 17:15 uur tot 18:30 uur, dus de lampen gaan uit om 19:00 uur. Dat doen we al jaren hoor, en het bevalt goed. De duiven ondervinden er ook geen hinder van.

Ik hoor wel eens de verhalen van de duiven in het donker voeren en dat men alleen in het weekend de duiven ziet.. Zal best, maar zo zou ik er geen plezier aan beleven, en daar heb ik mijn duiven tenslotte wel voor. In de zomer lekker met de duiven bezig en in de winter ook. En natuurlijk mag het allemaal een beetje minder, en natuurlijk kun je in de wintermaanden wat meer tijd en aandacht aan andere zaken besteden. Klopt allemaal, maar tussen alles en niets zit nog heel veel ;-). Ieder op z’n eigen manier, dat is het belangrijkste.

 

Afgelopen zaterdag zijn we gestart met de jaarlijkse paratyfuskuur, vinden we erg belangrijk! We kuren minimaal 10 dagen maar meestal tot het potje leeg is, vaak is dat 11 of 12 dagen. Volgens de boeken moet je lang kuren omdat de actieve paratyfus cellen maar een paar dagen ‘leven’, het kuren voorkomt dat de cellen gaan vermenigvuldigen, en als je dus lang genoeg kuurt zullen alle aanwezige cellen afbreken en de duif vrij zijn deze ziekte. Je moet in deze wel met het juiste middel kuren, dat is dan weer wel heel belangrijk! Je kunt bijvoorbeeld ook Baytril gaan gebruiken, maar dit middel maakt gelijk alle cellen kapot. Dat lijkt mooi maar hiermee gaat ook de gehele darmflora naar de knoppen. Het weerstand van de duiven zal snel afnemen en het kleine lichaam van de duif moet er alles aan doen om deze aanval boven te komen. Zeer onverstandig dus, (tenzij de duivendokter het adviseert).

 

Op dit moment verzorg ik ook de duiven van een vriend, zal ongeveer een week of 3 gaan duren. Na een redelijk zware knie operatie heeft het genezen even tijd nodig, en daar past het verzorgen van de duiven dan niet bij. En voor mij is het geen probleem. Ja, natuurlijk kost het tijd, en natuurlijk moet je het allemaal inpassen.. maar als je een duivenliefhebber bent dan is het (tijdelijk) verzorgen van de duiven van een vriend, geen enkel probleem.

 

Geniet van de mooie najaar dagen!

 

 

 

29. okt, 2018

Afgelopen week samen met Trea onze gastkinderen uit Belarus (Wit Rusland) bezocht. We hebben een heerlijke tijd gehad, genoten van Evialina en Nadia, twee prachtige meiden van 10 jaar oud.

 

 

Foto genomen bij een congose, een staatsboerderij. Je ziet op het platteland erg veel duiven, wilde duiven. We hebben navraag gedaan, het houden van postduiven zoals wij dat doen is niet bekend. Wellicht in de grote steden maar niet op het platteland in het Zuid Oosten van Belarus.

 

 

We krijgen vaak de vraag “Wat moet je in vredesnaam op vakantie in Wit Rusland?” Een begrijpelijke vraag die we ook niet heel gemakkelijk kunnen beantwoorden. Het begon een aantal jaar geleden toen we voor het eerst een meisje als gastdochter een aantal weken in ons gezin hebben opgenomen. Elvira Kolbik, 8 jaar oud uit de plaats Remel, besmet gebied na de kernramp van Tsjernobyl 30 jaar geleden.  Elvira en haar gezin zijn erg afhankelijk, moeder werkt op de staatsboerderij en krijgt net genoeg salaris om zichzelf en haar drie dochters in leven te houden. De staat zorgt voor opleiding, onderdak en medische ondersteuning.

Om een heel lang verhaal kort en begrijpelijk te houden, we hebben Elvira in ons hart gesloten, we houden van haar alsof het onze dochter is! We doen alles wat we kunnen om haar te helpen. En Elvira doet veel voor ons.. ze brengt ons nog meer geluk en laat zien dat je met heel weinig heel veel kunnen geven. En wie kan dat nog zeggen in een land als Nederland.

 

Zo is het begonnen en inmiddels zijn er 5 gastkinderen bij ons geweest, voor een periode van 7 weken. Elvira, Margarita, Warka, Evialina en Nadia.  Met de kerstvakantie komt Elvira weer naar Heiligerlee, twee weekjes genieten!

 

Onze duiven zijn goed verzorgt, zagen er prima uit toen we weer terug waren. Dat het aan niets ontbreekt mag duidelijk zijn na onze reis. Zelfs onze duiven leven in luxe! Je moet er niet te lang bij stil staan hoor, het is goed om te weten dat er ook een andere wereld is en dat we niet vergeten.. maar verder moeten we vooral genieten van onze welvaart.

 

Afgelopen vrijdag was de najaarsvergadering van onze afdeling, ik was er graag bij geweest. Maar de keus om de vergadering te houden in de herfstvakantie, maakt dat vooral jonge liefhebbers, er niet bij kunnen zijn. Gelukkig is er een goede afvaardiging vanuit onze club geweest, vrijdag zullen we op de hoogte gebracht worden. Vrijdag de najaarsvergadering van onze vereniging en zaterdag de eerste keuring van dit seizoen. Ik mag optreden als keurmeester in Zuidwolde, zin in! Op zo’n dag krijg je veel mooie duiven in handen en heb je gesprekken met ‘andere’ liefhebbers. Je hoort vaak wat er speelt en wat liefhebbers van andere verenigingen zoal bezig houdt, interessant, leerzaam en vooral erg leuk!

 

De herfst brengt meer dan alleen de wintertijd, kou, regen en wind. Gelukkig maar!

 

 

 

21. okt, 2018

Kampioen wordt je in de winter.. Een uitspraak die je vaak hoort, een uitspraak die ik zelf ook wel eens gebruikt heb. En het klopt ook, maar niet alleen in de winter natuurlijk. Ik denk dat de kampioenen van de zomer hun duiven in de winter ook prima verzorgen. En liefhebbers die er zomers niet zo veel aan doen, doen dit in de winter natuurlijk ook niet. En dan is één plus één twee! 

Het is echt niet zo dat je in de winter van alles moet doen en de trukendoos moet openen, nee hoor. Rust en regelmaat dat is erg belangrijk en natuurlijk goed voer! Wij zijn zelf niet zo van de ruimengeling, volgens ons hebben de duiven juist in de winterperiode goed en gevarieerd voer nodig. Wij mengen 2 zakken vliegvoer op 1 zak rust, dan krijge je een mooie en vooral gevarieerde mengeling. We voeren maar één keer per dag, volle bak. Verder dagelijks een beetje verse grit en allerhandmengensel, schoonwater en de nodige aandacht. In het weekend lekker in een lauw bad en dat is het dan wel, makkelijk voor ons en goed voor de duiven.

Het mooie van deze verzorging is dat je wel dagelijks geniet van je duiven maar dat er ook nog heel veel tijd over blijft voor andere, leuke dingen.

 

Geniet van uw duiven en van alle andere leuke dingen die er te doen zijn in deze periode!