Laatste nieuws

4. jun, 2019

Afgelopen week geen weekpraatje.. Druk? Jawel, een beetje wel. Maar vooral een lekker lang Hemelvaart weekend! We hebben leuke dingen gedaan en daardoor is het weekpraatje er bij in geschoten.

 

Wat hebben we fantastisch mooi weer gehad, voor de duiven maar ook voor het gezin. Alles is zoveel mooier als de zon schijnt (het lijkt wel een songtekst). Zaterdag na de vlucht zijn we nog even op verjaardagvisite geweest, uiteraard komt dan ook even praat over het weer, wat je dan hoort, op z’n Hollands, het is veel te droog voor de tuin, het verschil is veel te groot enz. Trea en ik keken elkaar aan en dachten precies het zelfde.. Laat het maar lekker droog zijn, dan maar palmbomen en cactussen in de tuin, maar het mooie weer verveeld ons niet!

Ik krijg ook wel eens de vraag of het ook te warm is voor de duiven, mijn antwoord is dan altijd “nee hoor, de duiven kunnen prima over deze warmte”. En dat is ook zo als je mijn mening vraagt, je moet er als liefhebber gewoon goed mee om gaan. Je laat niet je duiven los op het heetst van de dag en je gaat er ook niet mee rijden, en zo zijn er veel zaken die je zelf in de hand hebt. Onze doffers vliegen vanaf 6:30 uur maar met warme dagen is dat ook wel eens drie kwartier eerder. En aan het eind van de dag schuift het ook wel eens een uurtje naar achteren. Is ook wel zo prettig als je de hokken moet krabben.

 

We hebben onze jongen goed op de rit! We hebben de ploeg iets ‘harder’ aangepakt en dat schijnt goed te werken. Als de kleppen open gaan dan gaat het hele spul gelijk de lucht in, het ziet er zelfs naar uit dat ze er plezier in hebben ;-). Het schapengedrag blijft wel hoor, als ze uitgevlogen zijn dan graast de hele kudde voor de hokken haha! Afgelopen zondag hebben ze de eerste echte ochtendtraining gehad, om 7:30 uur zijn ze er uitgegaan. Als stipjes aan de hemel zo hoog, wat een prachtig gezicht. Na ruim twee uurtjes zaten de meeste weer in de hokken, de rest druppelde de gehele dag een beetje binnen. Het lijkt er op dat ze alle 57 weer aanwezig zijn.

De laatjes zijn ook voor het eerst buiten geweest, ze zijn al een week of 6  (of 7) en hadden natuurlijk al veel eerder naar buiten gekund. Maar goed, nu dus voor het eerst. Om een lang verhaal kort te maken, een aantal hebben buiten gelogeerd en het heeft wat energie gekost.. maar nu na vier keer los is alles weer aanwezig en denk ik dat ze het wel aardig weten.

 

Bij de vliegduiven gaat het prima! Niet alles gaat zoals ik dat zou willen maar dat lijkt geen invloed te hebben op de prestaties. Opvallend dit jaar is de energie die de duivinnen hebben, vooral in, op en rond het hok. Ze zijn constant in de weer, vechten met elkaar en hangen aan ramen en deuren. Soms erg vervelend maar het zal wel met motivatie te maken hebben, de drang is in ieder geval groot. We proberen om de ploeg zo rustig mogelijk te houden, we doen niets extra’s om te motiveren. We laten het een beetje gebeuren en zien wel hoe het verder gaat. Vorig jaar werden de duiven nog wel eens samen los gelaten op zondag of mochten ze een nachtje samen blijven. Het lijkt nu allemaal nog niet nodig..

 

Op de tweede vlucht Venlo hadden we twee doffers verspeelt, de datum 20 april. Inmiddels zijn ze beide weer terug op het hok, twee weken geleden de éne en afgelopen maandag de andere.. Dus vier en zes weken pleiter geweest. Waar blijven die dieren dan he? Als ze terug komen zien ze er goed uit, gelukkig maar! Ondanks dat de duiven op naam staan en dat al onze duiven zijn voorzien van telefoonringen, nog geen belletje gehad dit jaar. Blijft vooral erg sneu voor de duiven. Doordat ze zo lang weg zijn geweest kunnen ze niet meer ingezet worden als vliegduif, aan het eind van het seizoen weet je meestal wel wat er dan mee gebeurt.

Van de week een biertje drinken met m’n duivenvriendjes, gezellig! Als het over duiven gaat hebben we altijd veel te praten, we kunnen veel van elkaar leren, maar het is vooral mooi om te horen hoe goeie melkers met situaties omgaan. Het is gewoon mooi dat onze hobby soms verder gaat dan achter het huis.

Zaterdag twee vluchten, Sens en Duiven, er komen vrienden op bezoek om met ons op de duiven te wachten, we maken er een gezellige dag en avond van! Voor iedereen alvast succes met de vluchten.

# op de foto onze doffers, genieten van de ochtendtraining

 

 

27. mei, 2019

Vleugel aan vleugel op de klep, mooie prestatie van deze twee jaarlingen.


24. mei, 2019

Ik denk dat de meeste liefhebbers uitkijken naar komend weekend.. Dubbelvluchten! Voor de fondmannen is het dan eindelijk zover. Maar ook voor de liefhebbers waarvan de start niet optimaal is geweest, die kijken uit naar de vitessevlucht vanuit Gennep, de duiven kunnen weer mee! Ik denk dat er vooral voor de Vitesse veel duiven worden ingemand. Ik hoop trouwens dat er voor de fond ook veel animo is.

Wij splitsen de groep in 10 voor de fond en 20 voor de Vitesse, de rest is uitgespeeld en gaat niet meer mee. Fond is niet ons spelletje, we weten ook niet of onze duiven afstand geschikt zijn(zoals dat met een mooi woord heet). Je moet altijd je beste duiven spelen op de fond, dat is wat men zegt.. klopt ook wel denk ik. Maar dat gaan wij niet doen, daarvoor is de fond (nog) niet belangrijk genoeg.  We hebben er 10 uitgezocht die geschikt bevonden zijn, die een prima verzorging hebben gehad en waarvan we verwachten dat ze terug komen. Hoe snel is nog even de vraag!

 

We hebben een paar mooie duiven aangeschaft die er in de toekomst voor moeten zorgen dat we een “echte” fondploeg kunnen inzetten. Dat duurt nog een jaartje voordat deze duiven ingezet kunnen worden, eerst maar fatsoenlijk africhten met de jonge of na-tour.

Nu we het toch even over de jonkies hebben.. ze doen het goed! Links en rechts spelen er al wat hormoontjes, en laten de jongens duidelijk merken wat ze wel of niet willen. De ploeg doet eigenlijk alles goed behalve één klein dingetje.. ze willen nog niet echt vliegen. Toch wel een belangrijk puntje lijkt me :-) . Ze scharrelen wat af, vliegen een rondje en luieren de rest van de tijd lekker in de zon. Echte pubers zal ik maar zeggen, (passen ook precies bij Marit). 

Na komend weekend zullen we daar wat verandering in proberen te brengen. Ze zijn al een aantal keren in de mand geweest, dat gaan we komend weekend ook weer doen alleen laten we ze nu niet los in het hok. We gaan de manden nu open maken achter op het weiland, zo’n 100 meter van het hok, een dag later doen we het zelfde alleen dan een straat verder op zo’n 400 meter. Onze ervaring leert dat ze daarna weten wat vliegen is.

 

De vliegploeg staat er goed op, we mogen niet klagen. Het is allemaal wat anders gegaan deze week, als amateur fond-speler weet ik natuurlijk niet zo goed om te gaan met voeren en trainen van de duiven die ingemand moeten worden op donderdag. Doordat we alle vliegduiven gezamenlijk op het hok houden en ook gezamenlijk voeren, hebben de Vitesse duiven de zelfde verzorging gehad. En dat hebben we gemerkt, pffff vooral de doffers.. die hebben getraind alsof ze kerosine in de drinkpot hebben gehad. Vanmorgen de eerste ochtendtraining gehad en na anderhalf uur kwam de laatste binnen. Het is wel een mooi gezicht hoor, een paar doffers die weet ik veel hoeveel ruimte bestrijken in de lucht.

Ondanks de onervarenheid en het anders voeren hebben we wel vertrouwen in de ploeg. We gaan het zien zaterdag! Hopen dat het goed duivenweer wordt, voor duif en liefhebber.. het is toch heerlijk om lekker lang in de zon te zitten om op de duiven wachten.

 

Vrijdagavond gaan we onze nieuwe (andere) auto halen, zin in!

Iedereen succes zaterdag, vergeet niet te genieten van de duiven en hun aankomsten. Ga er maar van uit dat ze hun uiterste best doen om zo snel mogelijk weer thuis te komen.

 

# foto van Tears, topkweker bij Gerald Ensing, een dochter van deze topper zit op het kweekhok.. fondbloed!

 

 

 

20. mei, 2019

Evialina (NL16-1826054) een klasse apart, vliegt o.a. 1e-1e-2e-2e-3e-5e-6e enz. Afgelopen zaterdag 8e van 1434 duiven.15. mei, 2019

Keuzes.. Soms staan we voor keuzes, makkelijk of moeilijk we hebben er allemaal mee te maken. Gelukkig zijn er mensen die de verantwoording om keuzes te maken durven nemen.

Helaas zijn er ook mensen die er voor kiezen om de gemaakte keuzes, op een onfatsoenlijke manier, te bekritiseren. Beste mensen, kies er alsjeblieft voor om deze energie in je duiven te stoppen, presteren is namelijk ook een keus!

-------------------------------------------------------

 

Wat een vlucht he zaterdag, eentje van de derde categorie.. Ze hebben het best even zwaar gehad. Dat kun je zien aan de duiven, ze hebben echt rust nodig. Met de wind op de snavel is het grootste probleem het gevaar van obstakels, hoogspanningsdraden, windmolens enz.. Ik heb veel berichten gezien van gewonde duiven, bij ons helaas ook een jaarling doffer met een gebroken poot. Duifje heeft een flinke knal gemaakt, zelfs de chipring is tie verloren.

Zondag hadden de duiven een rustdag..

Zondag Moederdag! We zijn de hele dag wezen shoppen, om 9:00 uur vertrokken en we waren om 19:00 uur weer thuis.. Pfff wat een marathon, maar wel drie hele blije dames toen we weer thuis waren. Tassen vol met kleding, schoenen en van alles nog wat, een zeer geslaagde dag. Even geen duiven en niet op tijd staan, ’t was wennen maar ik moet zeggen dat het toch wel even heel fijn was.

 

Vanaf afgelopen maandag krijgen de doffers ook een ochtendtraining, van 6:30 uur tot 7:30 uur. We wilden wachten tot de temperaturen wat aangenamer zijn, maar dan zijn de vluchten straks afgelopen.. het blijft koud ’s ochtens. Een uurtje trainen / spelen met de kleppen dicht, volgens mij vinden ze het wel lekker in de vroege ochtend. Het is trouwens voor het eerst dat we de vliegduiven twee keer per dag laten trainen.. Is ook wel nodig nu, we moeten een tandje bijzetten om de concurrentie in de club partij te bieden.

Het is toch super dat de prestaties van clubgenoten ons de motivatie geeft om nog iets meer te doen. Positieve motivatie, duivensport op z’n best! Ik heb het al vaker geschreven, we hebben een sterke vereniging. Wil je mee doen dan moet je er echt wel wat voor doen, je komt er niet met water en graan alleen. Over twee weken beginnen de fondvluchten en ook daar hebben we een paar echte uitblinkers in de club. Het seizoen is echt begonnen!

 

Afgelopen zaterdag de jongen allemaal in de hand gehad en in de mand gedaan, kunnen ze (a) een beetje wennen aan de mand en (b) weet ik hoe ze er op staan. Ik ben wel een beetje geschrokken, van de 60 jongen waren er 57 met ernstige obesitas problemen.. Aangezien een maagband niet kan, zijn ze gelijk op rantsoen gezet. Het is wel logisch dat de pubers niet willen vliegen, pfff we zijn iets te goed geweest met vetrijk voer.

Er een beetje door heen kijken zijn we wel tevreden met de jongen, uiteindelijk was er één duifje bij die je eigenlijk geen duif mag noemen. Hij mag wel blijven hoor, we noemen hem vanaf nu Pietje.. kanarie pietje (zo groot was tie ook ongeveer haha!)

 

Bij de kwekers zijn de laatste jongen zo ongeveer klaar, een paar blijven en een paar gaan verhuizen. Het zijn wel allemaal mooi opgekomen jonkies en kunnen nog gespeelt worden op de natour. Volgende week worden de kwekers gescheiden, kunnen ze een lekker genieten van de komende zomermaanden. Maakt het verzorgen ook weer een beetje makkelijker.

 

Zaterdag gaan we voor de tweede midfondvlucht weer naar Chimay, gezien de vlucht van afgelopen zaterdag een goede beslissing. Als alles zo is zoals nu dan gaan er 30 kanshebbers mee, maar dat kunnen er net zo makkelijk een hand vol minder zijn.

We gaan ons best weer doen de komende dagen, voor donderdagvond staat er wat extra’s op het programma, hopen dat het zaterdag goed uitpakt. Voor wat betreft het voeren, we voeren een dagje langer door met lichte mengeling.. vooral de doffers kunnen dit wel gebruiken. Uiteraard proberen we wel om er voldoende energie in te krijgen, vorige week hebben ze hun reserves ook moeten aanspreken, toch wel belangrijk dat er dan voldoende in zit.

 

Alvast succes voor de komende vlucht!

 

# op de foto, jonkies in de mand geweest, best even spannend voor de pubers.