Laatste nieuws

29. apr, 2022

Drie keer hoera voor de koning! Ik vind het prachtig en gun ons allemaal deze feestdag, een extra dagje niet werken maar feestvieren is toch mooi. Dat gezeur over onze monarchie, ga iets nuttigs doen ๐Ÿ˜‰

De week is alweer bijna om en dat betekend dat de duiven al wel weer klaar moeten zitten voor de tweede vlucht.. Dat klaar zitten is niet zo moeilijk na vorige week, zo zwaar was het niet en qua KM hebben ze niet veel energie verbruikt. Wij hebben de duiven lekker rustig gehouden, standaard voer (wel volle bak), en het trainen beperken we nog steeds tot max 45 minuten per dag.

Vooral de duivinnen moeten we binnen halen, die hebben eigenlijk niet genoeg aan drie kwartier training per dag. Maar vooralsnog moeten ze het er mee doen. Met deze korte afstanden is meer trainen echt niet nodig. Onze doffers vliegen ook de volledige 45 minuten, ze raken amper het hok aan. Betekend dat de forme er nog niet voldoende is. Ze vliegen nog te veel en te hard om het huis, hopen dat het snel veranderd met de mannen.

De jonkies doen het ook prima! Ze komen bijna niet buiten door de aanvallen van de Havik, hooguit 3x per week komen ze buiten. We hebben vorige week het voer aangepast en gisteren was de koppel bijna een uur in de lucht, kun je nagaan wat voer doet met de duiven. De jongste groep loopt alleen nog maar in schapenpas achter elkaar aan, maar dat zal ook niet zo lang meer duren. Als de groep goed vliegt kunnen ze vaker naar buiten, de Havik zal dan steeds meer moeite hebben om er eentje te krijgen. En als ze schrikken tijdens een aanval zullen de meesten weer terug komen op het hok. (hoop ik!)

Bij de kwekers liggen nu nog een aantal jongen, bijzonder mooi opgekomen natuurlijk. De derde ronde is altijd het mooist. We zullen nog een tiental bijzetten en dan zijn de hokken op tal. Meer kweken voor onszelf zullen we dus niet meer doen dit jaar. De kwekers mogen lekker wat aanrommelen en genieten van de komende zomer periode.

Woensdag is de tweejarige duivin 20-365 teruggekomen van Gennep, tegen 19:00 uur zat ze tegen de klep aan. Ze is redelijk gewond aan haar linker vleugel, flink gat in de pennen en het vleugeltje hangt te ver door. Ik ben ban dat het einde vliegcarrière is, zo jammer! Je is wel goed verzorgd, buikje lekker rond en nog mooi glad. Ze heeft een goed kosthuis gehad, bedankt daarvoor!

Zaterdag op de kop in de wind met een (te) lage temperatuur, ze krijgen het niet cadeau. Als ze weer thuis zijn zaterdag dan snel de hokken dicht, de zon (warmte) erin en verder lekker met rust laten. Het seizoen is nog lang.

Maandag gaan we met een mandje vol naar de duivendokter Nanne Wolff, de 20-365 gaat ook even mee en misschien kan Nanne er nog wat mee en valt de blessure toch mee.

Iedereen succes zaterdag, geniet van de aankomsten!

# Goedemorgen Jonkies, het is 7:00 uur en dus tijd om op te staan ๐Ÿ™‚

 

 

21. apr, 2022

Het voordeel van een trainingsvlucht is dat je de verwachtingen iets kunt bijstellen, dan zal daarna het seizoen waarschijnlijk zo gaan zoals je had verwacht.

Wij hadden zelf geen duiven mee maar volgens mij was de eerste krachtmeeting wel een geslaagde! Goed duivenweer waar alle duiven een eerlijke kans hadden en qua afstand ook prima te doen. In mijn omgeving alleen maar goede reacties gehad, en dat maakt het een goed begin van het seizoen.

Het kriebelde wel hoor, we hadden de duiven echt wel graag meegedaan. Maar als je een plan hebt moet je daar bij blijven, en dus hebben we dat gedaan. Onze duiven hebben nog wel even geoefend zaterdag, op z’n 50 KM gelost iets na de middag. Goed verlopen, iets te lang onderweg maar daarvoor is het ook oefenen natuurlijk. We hebben ze lekker een nachtje bij elkaar gelaten om de liefde weer wat aan te sterken. Ze lijken er klaar voor, vrijdag worden er 40 ingezet.

Op een van onze eerste africhting van zo’n 25 KM was een jaarling doffer achtergebleven, roofvogel was de eerste gedachten.. Afgelopen maandag kregen we (na ruim 2 weken) bericht, de duif had zich gemeld in Zuidlaren!? Dat hadden we niet verwacht natuurlijk. We hebben de duif opgehaald en waren voorbereid op het aantreffen van een hoopje veren die twee weken aan het dolen was geweest, een beetje afgeschreven zeg maar gerust. Maar toen ik de duif in handen kreeg was het precies tegenovergesteld, we kregen hem mooier terug dan die weg was gegaan J..

Toen ik vroeg hoelang de duif al bij meneer was, moest hij even nadenken en het antwoord was dat de duif net s ’middags was aangekomen. Ondanks dat ik dat natuurlijk niet geloof ben ik blij voor de verzorging en blij dat de duif weer terug is.

Deze week een jaarling duivin 2x een nacht weggebleven, zal wel een ander kosthuis hebben. We laten haar nu een paar dagen zitten en ze mag komend weekend 2 dagen bij haar doffer, lukt het haar dan nog niet om fatsoenlijk thuis te blijven dan is het einde seizoen voor haar.

En verder gaat het allemaal prima, we genieten van het mooie weer en van onze duiven!

Iedereen succes zaterdag, het gaat deze keer wel om de punten.. dus pak ze!

# Elke ochtend krijgen de vliegduiven iets extra’s na het voeren, en ze zijn er dol op!

 

 

 

14. apr, 2022

We kunnen aftellen! Nog een paar dagen en dan staan we weer op zaterdag voor de hokken, met een dikke jas aan wachten op onze duiven ๐Ÿ˜€

We hebben er wel weer zin in, de winterrust heeft lang genoeg geduurd. De duiven vliegen al weer een poosje om de hokken en de eerste trainingsmeters zijn gemaakt. Onze ploeg is er nog niet helemaal klaar voor hoor, wij starten met de eerste wedvlucht en laten deze trainingsvlucht aan ons voorbij gaan.

Wij zetten ze liever goed voorbereid op 180 KM dan half voorbereid op 130 KM.

Met het africhten is een jaarling doffer achtergebleven, op 25 KM. De duivinnen zijn prima thuis gekomen en de doffers die 10 minuten later zijn gelost kwamen verschrikkelijk slecht. Van alle kanten en heel onregelmatig, zelfs in de avond kwamen er nog thuis. Ik vermoed dat de ploeg een roofvogel is tegengekomen en dat de 010 daar het slachtoffer van is geworden. Erg jammer maar het is niet anders, het begin is altijd met vallen en opstaan.

De havik is zeer actief rondom onze hokken, het vrouwtje heeft nu al zes jongen duiven gepakt en één dusdanig verwond dat de kans op herstel bijna nihil is. Dus na twee weken los al 7 jonkies minder. Het is geen leuk gezicht als je een duif gepakt ziet worden boven de hokken, die kleintjes zijn ook echt kansloos tegen die grote lelijkerd.

Het trainen van de oude duiven is door de havik ook nog alles behalve goed. Als ze vliegen dan doen ze dat hard en dat ziet er dan ook prima uit. Alleen durven ze nog niet lang genoeg in de lucht te blijven. Je merkt het vooral aan de duivinnen, die liggen bijna plat op de pannen als ze geland zijn, er zit dan ook geen beweging meer. Vorig jaar was het precies gelijk en toen is het uiteindelijk ook goed gekomen, we hebben dus wel vertrouwen!

Pas op voor de Zuid Oosten wind die verwacht wordt zaterdag, de jaarlingen zijn nog zeer onervaren!

Alvast succes gewenst en laten we hopen dat het een mooi seizoen gaat worden voor ons allemaal!

 

# Mooie digitale prijsuitreiking van de afdelingen 10 en 11 samen, we hebben er van genoten!

 

 

 

7. apr, 2022

April doet wat tie wil.. ook nog echt! 4 jaargetijden in dezelfde maand. Zoals het nu lijkt is het begin volgende week pas weer een beetje fatsoenlijk duivenweer.

Jammer, want nu gaan er weer duiven de mand in voor de eerste keer die niet of nauwelijks zijn getraind. Ik hoor het gemopper alweer..

Bij ons zijn er al 3 dagen geen duiven uit geweest, als je aan het werk bent dan is de keuze om duiven te laten trainen aan huis erg beperkt. Bij ons kan het op dit moment vanaf 17:15 uur. Naja, het is niet anders, het weer kunnen we niet beïnvloeden. Wel zitten alle duiven lekker in de rennen, de kwekers, de vliegploeg en de jonkies. Ondanks het takkeweer vinden ze het blijkbaar wel lekker buiten.

 

Afgelopen zondag de oude duiven de eerste training in de mand gehad, op ongeveer 10 KM. Eerst de duivinnen los en een paar minuten later de doffers.. dat helpt natuurlijk niets, in no time is de gehele groep samen J. Toen we thuis kwamen liepen er drie doffers te koeren over de nok van het hok, en de rest zat allemaal al keurig samen in de vakken?! Ik had Trea net uitgelegd dat het de eerste keer wel een uur kan duren voordat ze het hok ingaan, vooral de jaarlingen die het spelletje nog niet kennen. Van dat verhaal klopte dus helemaal niets, kun je nagaan dat het iedere keer weer anders is.

Al met al een mooie africhting, een goed begin voor de ploeg van 2022.

Afgelopen weekend de jonkies voor het eerst naar buiten gehad.. Dat ging op zich erg goed, alles naar buiten en ook alles door de tringels weer naar binnen. Zo tegen etenstijd komt er beweging in en gaan ze toch op zoek waar het diner geserveerd wordt. Beide dagen wel een aanval van de sperwer gehad, de groep de lucht in en alle kanten op natuurlijk. Gelukkig komen de meeste weer terug, ook al is het een paar uur later. Totale schade is 3 minder bij de voerbak! Eén hebben we terug gevonden achter de stallen, een hoop veren in ieder geval.. daar hoeven we niet meer op wachten. Het slachtoffer was geplukt achter de stallen maar wel meegenomen door de rover, dus om welke het gaat is onbekend.

Onze dikneus zou dat jaar nog de mand in gaan, deze krachtpatser had afgelopen seizoen nog 2x teletekst met als beste een 2e op Chimay tegen 2222 duiven. Maar helaas, hij heeft gisteren zijn laatste vlucht gemaakt. We gaan hem missen!

# De resten van een jongen duif, voor het eerst naar buiten en gelijk slachtoffers. @#daar kweek je ze niet voor#@

 

 

1. apr, 2022

April doet wat tie wil.. en zo is dat! Amper een week geleden was het in de middag nog dik twintig graden in de hokken, vandaag moet de muts er weer bij op.

Een beetje winter is niet erg maar we moeten wel oppassen met africhten, het beetje form dat er is wil je niet nu al naar de gallemiezen helpen

 

Zo links en rechts hoor ik al liefhebbers die op pad zijn geweest met de vliegduiven, chapeau voor deze liefhebbers want zo hoort het natuurlijk. Het komt echt niet op een dag aan maar te laat beginnen is nooit goed. Het belangrijkste is een plan, een tijdspad met wat je wanneer wil gaan doen. En hier moet je dan niet (of zo weinig mogelijk) van afwijken natuurlijk. De éne liefhebber rijdt al met de duiven in februari en de ander moet ze nog PMV inenten.. Het juiste zit daar ergens tussen in volgens mij ๐Ÿ™‚

Gisteravond met een mandje duiven naar onze duivendokter Nanne Wolff geweest, altijd goed zo vlak voor het africhten en de start van het vliegseizoen. De dokter was zeer te spreken over de duiven, “zien er meer dan goed uit” was de conclusie. Medisch gezien toch een beetje geel bij twee jaarlingen, ondanks dat ze schoon de kweek in zijn gegaan. Vlak voor de kweek zijn we ook bij Nanne geweest en toen 100% vrij van trichomonas. Kun je nagaan dat zelfs wanneer er geen contact is met andere duiven, toch het geel de kop op kan steken.

Lang verhaal.. het is altijd goed om je duiven te laten controleren, doe je het niet voor je eigen duiven doe het dan voor die van andere liefhebbers. Wij geven het wondermiddel voor 3 dagen en dan zal het goed moeten zijn.

We hadden zoals afgesproken ook een paar mooie (snelheid) jonge duiven uitgezocht, Nanne was er blij mee. Bescheiden als hij is “dat wordt zeer gewaardeerd door mij” en een grote glimlach.

 

De jongen van de tweede ronde zijn klaar en worden nu gespeend. De ploeg is al aardig uitgedund door het schenken van bonnen, dit weekend gaan er nog een aantal en volgend weekend ook nog. Al met al zijn er dan 12 jongen verhuisd! Voor onze club ligt er nog een jong uit onze NIFFOU, 1e duifkampioen Vitesse afdeling 10. Die kan gespeend worden zo ronde eerste vlucht, dus dat komt mooi uit.

De vliegduiven zijn nu 11 keer buiten geweest, en ik moet zeggen dat het redelijk goed gaat. De duivinnen hebben een aantal keren moeten uitwijken voor de havik, zelf een paar (kleine) aanvallen hebben ze moeten ontwijken. Dat is gelukkig allemaal goed gegaan alleen worden de duivinnen er zo schuchter van, ze hebben niet echt plezier aan het trainen. Zoals gezegd zijn de vliegduiven klaar om afgericht te worden, we hebben nog drie volle weken.

 

Als het weer het toelaat dan gaan de rennen van de jonkies open, de eerste ronde is klaar om de wereld te verkennen.

# De gewonnen kampioenschappen 2021 van de afdeling 10, blij mee!