Laatste nieuws

12. mrt, 2019

Om maar met de deur in huis te vallen.. de duiven zijn gezond! 

Contact gehad met Nanne Wolff, er is uit het mest en bloedmonster niets naar voren gekomen. Gelukkig maar, we kunnen de duiven straks met een gerust gevoel trainen en inzetten voor de vluchten. Wat dan wel weer jammer is, we zullen er nu nooit achter komen wat er aan de hand is met Evialina en het jaarling doffertje. Ik ga ze goed in de gaten houden en als ik het gevoel heb dat het niet gaat dan haal ik beide uit de ploeg, het is niet anders.

 

Ik had zelf ook een beetje mest en bloed achter moeten laten voor controle, sinds afgelopen weekend voel ik me behoorlijk ziek. Zaterdag nog veel gedaan in en om de hokken, heerlijk gewerkt. Maar 's avonds begon het, koud, spierpijn, moe.. Ouderdom!? Volgens Trea en de kinderen wel. Het heeft me in ieder geval goed te pakken, ik ben al twee dagen niet naar m'n werk.

 

Na het bericht van Nanne komt de motivatie toch wel heel snel weer terug, ik heb nu tenminste het gevoel dat we over een paar weekjes weer gaan vliegen met elkaar. Nu alleen het weer nog wat beter en dan is het helemaal prima! 

Qua planning liggen we precies op schema, alles gaat zoals vorig seizoen. (tot nu toe, lekker vertrouwd) Morgen worden de vliegduiven geënt tegen Paramixo en zullen de duivinnen naar hun eigen afdeling gaan, de doffers zorgen verder voor de jongen. 'Normaal' gaan er ook een aantal jongen met de duivinnen mee maar na een aantal gesprekken met goeie liefhebbers is besloten om het nu anders te doen. Het duivinnenhok is schoongeboend, zelfs boven het plafond.. Mooi schoon hoor! De ren is weer keuring op orde en alle spoetnikken zijn ook weer algvrij, een hoop werk maar het ziet er dan wel weer spik & span uit.

Het enige wat niet volgens plan loopt is het trainen van de duiven, ze zijn nog steeds niet los geweest. Het weer is te slecht en hiermee het risico op verliezen te groot. Als de eerste vlucht in het gedrang komt dan is het maar niet anders, ik blijf positief.. iedereen heeft de zelfde weersomstandigheden.

 

Een weekje geleden alweer dat we de voorjaarsvergadering in de vereniging hebben gehad. En wat voor vergadering, prachtig! Er is veel gesproken en ook veel overlegd, de input vanuit de leden is geweldig. Er wordt mee gedacht en mee beslist, de leden maken de vereniging! Iedereen heeft er weer zin in.

Deze week nog twee vergaderingen op het programma, twee? ja zeker, ook de CC heeft weer van zich laten horen. Petje af voor de trekkers van deze kar, het zal niet mee vallen om een en ander goed geregeld te krijgen. Gelukkig zijn het allemaal jonge mensen, veel energie zeg maar.. en dat kan de nieuwe CC wel gebruiken. Vanuit onze club gaan er drie afgevaardigden heen, ben benieuwd. Morgen is (voor mij als bestuurder de eerste) de afdelingsvergadering. Best spannend hoor! We hebben veel vergaderd en met veel verschillende mensen gesproken, volgens ons ligt er voor alles een mooi plan. En natuurlijk zal niet iedereen het overal mee eens zijn, maar als we samen ons doel voor ogen houden gaat het helemaal goed komen. Samen naar GPS 2021! Voor wat betreft onze afdeling.. gescheiden als het kan en samen als het moet 

Dan even heel kort over de NPO ledenraad van afgelopen zaterdag.. Ja beste mensen, er staat nogal wat te veranderen. Voor de één wat minder makkelijk dan voor de ander, maar laten we elkaar vooral de helpende hand toereiken. Laten we het samen doen, alleen samen kunnen we het beter en leuker maken. En ja, er is genoeg om kritisch over te zijn, maar er is nog veel meer om de schouders onder te zetten.

Gisteren hoorde ik een prachtige uitspraak van een oud voorzitter van onze afdeling, een man met een respectabele leeftijd en nog steeds de kracht om mee te willen veranderen in onze sport, 

Alleen dwazen veranderen nooit van mening   En daar sluit ik me graag bij aan!

 

#Foto, binnenkort beginnen de africhtingen weer..

 

 

 

4. mrt, 2019

 

Afgelopen donderdag, de laatste dag van februari, met een mand vol duiven naar duivendokter Nanne Wolf geweest. De duiven grondig onderzocht en het plan besproken, eind van deze week horen we of we het plan nog enigzins moeten aanpassen 

 

 

 

 

 

 

4. mrt, 2019

SIRE begint vanaf vandaag met de campagne doe eens lief (#doeslief!), hierin worden we opgeroepen om vooral lief tegen elkaar te doen. Op Social media maar ook in het “echte leven”, het schijnt dat 30% van de mensen elkaar negeren als ze met elkaar te doen hebben, vooral kassières worden massaal genegeerd.

SIRE vraagt aan alle Nederlanders of we elkaar willen aanspreken / schrijven met de woorden doe ‘s lief! (#doeslief!) op momenten dat we geen respect voor elkaar tonen. Aangezien duivenmelkers ook Nederlanders zijn… ben ik het er mee eens, ook voor de duivensport!

 

Afgelopen week schreef ik over de duivendip waar ik nogal wat last van had, eigenlijk nog steeds heb.. De stress windt het nog steeds van het plezier. Ook al doe ik veel leuke dingen op duivengebied, het echte plezier moet nog komen. Eén van de belangrijkste reden hiervan is het niet 100% zeker zijn van de gezondheid van de duiven, ik zie bijna dagelijks alle ziektes voorbij komen op de hokken. Om hier toch een beter gevoel bij te krijgen zijn we afgelopen donderdag met een mand vol duiven naar Nanne Wolff geweest. We zijn goed ontvangen, zoals altijd trouwens, Nanne heeft alle tijd genomen om mijn verhaal aan te horen. Na wat gepraat is het onderzoek begonnen.

Ik had twee duiven mee die echt niet lekker zitten, Evialina en een jaarling doffer. Evialina zit al een paar weken in de lappenmand en de jaarling sinds vorige week zondag. Nanne was duidelijk wat deze beide duiven betreft, ze zitten inderdaad niet lekker. Na grondig onderzoek, door het oog en via de microscoop, is niets bijzonders gevonden. Toch maar bloed afgenomen voor meer onderzoek, dit bloed wordt samen met een mestmonster opgestuurd naar een laboratorium waar het op kweek wordt gezet. Als er een ziekte sluimert zal het hier gevonden worden.  

Dan de overige 5 duiven, ook hier was Nanne duidelijk over.. Mooier dan dit worden ze niet! Potverdikkie, wat staan die er mooi en strak op. Precies, daarom snap ik er zelf ook niets van en wordt ik er erg zenuwachtig van. De duiven verder gecontroleerd maar meer dan een plusje geel is niet gevonden.

 

Samen met Nanne ‘het plan’ doorgenomen, dit doen we trouwens ieder jaar en is dus niet bijzonder. Vrijdag komen de resultaten binnen van het laboratorium, hierover hebben we dan contact en zal het schema wel of niet aangepast worden.  Maak je geen zorgen, komt allemaal goed. Met die woorden ben ik weer rustig naar Heiligerlee gereden.

 

Gisteren samen met Marit naar de beurs geweest, het was druk maar echt gezellig! Vooral op zaterdag was het ontzettend druk, mensen die ik gesproken heb hadden het over schuifelen en in de rij staan. De duivensport leeft, daar wordt je toch blij van! Veel bekenden gezien en gesproken, we hebben het een en ander geshopt en genoten van de sfeer. Marit heeft een afspraak gemaakt met GJ Beute, in de komende (mei) vakantie gaat ze een dagje meelopen. Ze mag alles bekijken en net zoveel vragen als ze maar wil, Marit kennende zijn dat er nogal wat ;-). Er is altijd een hoop te leren, mooi dat er liefhebbers zijn die hier dan wat extra energie in willen steken. Marit moest nog even op de foto met Esther, het grote voorbeeld voor alle vrouwen in onze sport! Maar vooral ook een leuke en enthousiaste vrouw.

Al met al een leuk dagje duivenmelken, maar ook een leuke vader / dochter dagje. De duivensport leeft, ook bij ons thuis!

 

# Marit op de foto met Esther Bultman, duivendirect.nl, npo bestuur en initiatiefnemer NPO ladies league.

 

 

 

 

 

27. feb, 2019

Deze week een klein duivendipje, vraag me niet waarom.. Ik heb geen idee, gaat vast wel weer over. Ik heb minder zin om met de duiven bezig te zijn, zelfs dit stukje schrijven heb ik twee dagen voor me uit geschoven.

 

Het verzorgen van de ploeg is deze dagen niet te moeilijk, zonnig weer betekend droge hokken, de rennen open dus minder schoonmaakwerk in de hokken. De eieren zijn afgelopen weekend uitgekomen, alleen maar papjongen in de schalen, betekend ook geen extra werk. Dus al met al is het lekker makkelijk!  Daar ligt het dus niet aan ;-)

Het zal de overgang naar het vliegseizoen wel zijn. De stap van het rustseizoen naar vliegseizoen is natuurlijk ook heel erg groot. De duiven zitten al maanden onderdak en moeten over zes weken de eerste prijskilometers al weer maken. Niet alleen voor de duiven is de stap groot, ook voor onszelf natuurlijk. Alles moet geleidelijk weer op regelmaat, dit betekend meer discipline richting de duiven. Met een zesjes mentaliteit kom je er immers niet.

Voor mij is de vraag of de duiven 100% gezond zijn op dit moment het belangrijkste. Ik zie ieder moment van de dag wel iets wat niet in orde is.. ik kan me daar erg druk over maken, ik kan er zelfs wakker van liggen. Ook al kan er niets aan de hand zijn en wijst alles op een gezonde ploeg, toch is er altijd wel iets waarover ik me zorgen maak. Ook nu, ik voel aan alles dat het me de hele dag bezig houdt. Om een lang verhaal een beetje leesbaar te houden, donderdagavond heb ik een afspraak met onze vaste duivendokter. Nanne zal een mand vol duiven gaan controleren en natuurlijk mestonderzoek en een keeluitstrijkje. Om alles uit te sluiten laten we nog het een en ander op kweek zetten. Hopen dat de innerlijke rust dan weer een beetje terugkeert, voor Trea ook wel zo prettig ;-). (wat ben ik blij dat ze zoveel geduld met me heeft).

 

Ik schreef al eerder dat we de eitjes niet geschouwd hebben, er was geen aanleiding om dit te doen. Uiteindelijk kunnen we de volgende score opmaken: Evialina en moeder Becky hebben niet gelegd en één jong duivinnetje heeft 1 ei gelegd, 3 waren er onbevrucht, 4 kapot gevochten en 1 ei naast de schaal. Er liggen nu  precies 50 jongen, al met al geen slechte score toch. De eieren van de kwekers zijn allemaal uitgekomen, zowel bij de vliegers al de voedsters. De kweekduiven zitten inmiddels alweer op hun tweede broed te broeden.

Om de hokken is het wel lekker druk, met het mooie weer komen er toch ook wel wat lentekriebels. We willen de tuin en alles wat daar bij hoort weer in orde en vooral weer een beetje toonbaar maken. Vandaag of morgen kunnen we het gras al wel weer maaien denk ik. Bezig zijn in de tuin en om de hokken is niet vervelend, helemaal niet zelfs. Ook aan de hokken moet nog het een en ander gebeuren, vooral schoonmaken.. maar hier en daar ook iets meer dan dat. We hebben twee nieuwe rennen besteld voor de jonge duivenhokken, deze zullen half maart geleverd worden. Net mooi op tijd, de eerste jongen zullen eind maart of begin april naar buiten gaan.

 

We hebben weer het één en ander vergaderd deze en vorige week, hierover een ander keer weer wat meer. Het krijgt steeds meer vorm en we gaan met grote stappen de goede kant op.

Aankomend weekend de voorjaarsbeurs. Volgens mij gaan er veel collega melkers die kant op, bijna iedereen die ik gesproken heb, gaan in ieder geval. Wij gaan, zoals het nu lijkt, zondag richting de beurs. Hopen dat de inspiratie, enthousiasme en positiviteit volop aanwezig zijn. Kunnen we allemaal wel een beetje gebruiken, ik in ieder geval wel.

 

 

 

19. feb, 2019

Crisis op het werk! Afgelopen zondag is op onverklaarbare wijze een virus verspreid, deze heeft zich heerlijk weten te nestelen in het hele systeem.. gevolg, maandagochtend 8:00 uur alles plat.

De crisis was dusdanig dat zelfs de cyberpolitie is geweest om op te nemen wat er is gebeurt. Ict’ers zijn maandag tot diep in de nacht bezig geweest om alles weer te herstellen. Op zulke moment weet je even weer hoe afhankelijk we zijn van het hele pc gebeuren.

In onze sport is het precies het zelfde, ook hierin zijn we afhankelijk! Van de chipringen, klok en module, antenne, verenigingsgebeuren enz. enz. Maar ook zijn we afhankelijk van vrijwilligers. Geen semi vrijwilligers (vrijwillig, maar alleen als ik er zelf beter van wordt), maar echte vrijwilligers, mensen die het leuk vinden om bezig te zijn met onze sport. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Het is lastig om de één van de ander te onderscheiden, hoe dan ook.. respect voor onze (echte) vrijwilligers!

 

Sinds gisteren weten Trea en ik het zeker, er is een stel haviken bezig om te nestelen in de bomen van onze buren een paar huizen verder op. Al geruime tijd horen we de lokroep van deze Jager, hier hebben we nooit aandacht aan geschonken.. tot gisteren. We waren ‘ineens’ benieuwd wat het voor vogel was die deze geluiden produceert. Trea is nogal handig met internet, in no time hadden we het juiste geluid gevonden. En wat denk je, de Havik. Volgens mij werd ik lijkbleek toen ik hoorde dat het de havik was. Potverdorie!! 10 vierkante kilometer bos verspreid over de gemeente Oldambt en juist in die vier bomen bij ons achter het huis moeten ze gaan broeden.

Laten we er maar niet op vooruitlopen, het is alleen nog maar de lokroep van een opgewonden mannetjes havik, misschien heeft die wel een hazenlip en vinden de vrouwtjes hen niet aantrekkelijk. Soms moet je ook een beetje geluk hebben.

 

We staan sowieso nog niet te trappelen om onze duiven los te laten, dat wordt echt niet eerder dan begin maart. Het mooie weer kriebelt wel natuurlijk, maar het verstand wint in dit geval van het gevoel.

De jongen worden vanaf morgen geboren, tenminste het grootste gros. Hier en daar liggen er al een paar. Er zijn altijd een paar duivinnen eerder met leggen. Marit heeft de eersten inmiddels geringd. De kwekers hebben gisteren allemaal hun eerste ei van de tweede leg gelegd. Precies op schema! Becky en haar moeder hebben nog steeds niet gelegd, maar er is nog wel hoop! Met ons zorgenkindje Evialina gaat het de goede kant op, ze is bij haar doffer weggehaald en in het jonge duivenhok geplaatst. Mooi vind ze het niet maar ze knapt er wel van op. Ik hoop dat ze zo doorgaat zodat we haar eind volgende week weer kunnen koppelen. Kan ze nog 10 dagen broeden voordat ze op weduwschap gaat. Haar vaste partner is geen vliegdoffer, dat scheelt weer.

 

Vorige week bestuursvergadering gehad, genoeg te bespreken! Alv van onze club is gepland.. We hebben als bestuur een aantal voorstellen, ik denk dat er vanuit de leden ook wel het een en ander komt, en zo gaan we samen richting het vliegseizoen!

Halverwege maart Alv van de afdeling, mijn eerste als bestuurslid. Wel even wennen hoor! Ik vind het erg leuk! Dat is het belangrijkste.. We hebben veel contact en er worden de nodige beslissingen genomen. We bouwen samen aan de basis voor de toekomst, GPS2021 / Afdeling 10 N.O.N “gescheiden als het kan, samen als het moet”

 

Volgend weekend 2 & 3 maart de voorjaarsbeurs in Houten, gezellig!

 

# op de foto 18-359, zoon Karma. Prachte doffer, gaan we vast nog veel plezier aan beleven    komend seizoen.