Laatste nieuws

17. dec, 2019

We gaan het er dit jaar niet meer over hebben.. Er is al genoeg gezegd en geschreven. Ik wil nog wel even noemen dat we veel leuke en positieve reacties hebben gehad op het riedeltje van vorige week, bedankt daarvoor! Ik zag gisteren dat Jelke (Gebr.) Jager ook een mooi stuk had geschreven op zijn site, even lezen hoor, want het is zeker de moeite waard.

 

Afgelopen zaterdag naar tweede mond geweest, duiven kijken en een praatje maken. Leuke en gezellige club, goed voor elkaar daar. Voor de tentoonstelling zaten er een paar knappe duiven, vooral een viertal overnachtduiven zaten er puik bij. Ik heb de oude duivin van Daan in handen mogen nemen en heb twee keer gevraagd of het echt een overnachtduif was?!, een mooi en sterk blokje spieren, past zo tussen de snelle sprinters van ons.  

Na een paar rondjes “op ‘t rad” hebben we nog een mooi bonnetje gescoord van Tvm Mensinga.  (Trea leest dit nu ook.. ik kon het niet laten lopen lieverd, het was echt een kans 🙂). Al met al een leuke middag.

’s Ochtens eerst alle hokken in bad gehad, de duiven hadden er zin in. Is toch altijd weer een goed teken als ze met elkaar het bad in duiken. De korte dagen is wel een nadeel hoor, zonder de verwarming krijg je de duiven amper weer droog. En dat moet toch wel voordat ze de nacht in gaan..

 

Op de hokken gaat het verder prima, de laatste dagen aan de parakuur.. en anders dan andere jaren worden alle duiven maandag de 30e PMV geënt. Andere jaren doen we het altijd na het spenen van de eerste ronde jongen, voor de vliegers is dat prima maar doordat we de eieren van de kwekers overleggen, lukt het bijna niet om de vliegers en de kwekers tegelijk te enten. Komt bij dat we een paar nieuwe duiven en een paar late jongen van onszelf hebben, en dan is enten toch wel belangrijk. 

We liggen op schema voor het kopellen op vrijdag 17 januari 2020.

De laatste pennen zijn gevallen en het oude dons is ook wel zo’n beetje verdwenen, nog een paar flinke nachtvorsten en de duiven zullen super strak zijn. Is toch anders dan bij ons he, wij vetten wat aan als het winter wordt ;-) ( en in de zomer misschien ook wel). Ach ja, moet kunnen toch.. het zijn tenslotte feestdagen!

 

Nog een paar dagen werken en dan hebben we vakantie! Er staat niets gepland dus het wordt ook echt vakantie. Misschien dat we aan de slag gaan met een nieuwe kippenhok. De kippies zitten nu lekker warm in de garage, denk dat het ze wel bevalt trouwens. En als het de kippen niet bevalt dan de buren in ieder geval wel, je hoort de haan amper haha! Ze moeten lekker weer naar buiten, met de kop in de wind en de kont in de modder. We zullen zien, als de zin er is dan gaan we beginnen, en als de zin er niet is.. dan wachten we nog even.

 

# Op de foto onze haan, grote jongen hoor!

 

 

 

10. dec, 2019

“Ooo kom er eens kijken” is inmiddels weer naar huis en menig kalkoen is aan het aftellen tot aan de kerst. Kortom, één en al feest in december.. of toch niet?

Er is nogal wat gaande in duivensport Nederland, en dan vooral (en gelukkig alleen) op bestuurlijk vlak. De één noemt het ellende en de ander noemt het vooruitgang, maar de meesten trekken met hun schouders. Dat de meeste liefhebbers geen mening heeft of überhaupt niet precies weet wat er allemaal gaande is, komt doordat de discussie zich vooral afspeelt op social media, facebook vooral.

De afdelingen informeren de leden via nieuwsbrieven, zoals het hoort! Maar dan begint het, discussie?! De één weet het nog beter dan de ander, de woorden worden steeds harder en voor je het weet ben je ziek, dood en begraven (ik zal de scheldwoorden maar niet gebruiken). Zelf de ‘grote’ mannen als Schaerlaeckens en van Zon schrijven hun pennen leeg aan verhalen waarvan ze zelf niet weten of het allemaal wel klopt, met als gevolg.. discussie?!

Beste mensen, de wereld zoals we die beleven op social media (facebook) bestaat niet echt! Facebook is wat we zelf creëren, wat de één schrijft gelooft de ander of juist niet.. Facebook is een stripverhaal, fictie en fantasie. Facebook is best leuk, maar het bestaat niet echt. De liefhebbers die niet bekend zijn met de wereld van social media zullen met de schouders trekken en denken “’t komt wel weer goed, als het maar eerst weer april is”. Die liefhebbers krijgen van het hele circus niets mee.

Het is heus niet allemaal goed, en we hoeven (en kunnen) het ook niet overal mee eens te zijn. Er gaan echt zaken fout, er moet zeker ook iets veranderen. Maar of we terug in de tijd moeten..

Alle mensen die zich bezig houden met de perikelen, voor de één de ellende en voor de ander de vooruitgang, dat zijn allemaal duivenliefhebbers. Allemaal mensen die genieten van hun duifjes en elke zaterdag bij het hok staan om de duiven te verwelkomen. Het zijn allemaal liefhebbers die van kinds af aan met de duivenbacil zijn besmet en niets liever doen dan het uit oefenen van hun hobby, de duivensport. Mensen zoals jij en ik! En ik geloof niet dat die mensen met opzet onze duivensport om zeep proberen te helpen, in tegendeel.

Het glas in niet half leeg maar half vol, het is geen vijf voor twaalf maar het is 2019, de duivensport vergrijst niet maar krijgt steeds meer kennis en ervaring, duivensport is geen elite maar cultureel erfgoed.. en geloof het of niet, (NPO) bestuurders zijn ook duivenliefhebbers!

Laten we proberen positief te blijven, de basis, het belangrijkste, staat achter ‘t huis. En zoals Ede Staal het zong “ ‘t het nog nooit zo donker west”  

 

In en om de hokken gaat het prima! De duiven zien er goed uit, eten als groten en zitten lekker strak. Ik heb geen klagen, en Marit ook niet 🙂. We zijn begonnen met de paratyfuskuur van 14 dagen en het voer is wat lichter gemaakt. Niet veel hoor, in de winter moet er goed gegeten worden. Maar als de rui klaar is mag de samenstelling van het voer iets aangepast worden, de kachel moet branden maar hoeft niet elke dag op 25 graden staan.

Afgelopen weekend was het druk maar leuk, keuring, tafelkeuring en de prijsuitreiking van de club. En het was gezellliiiiig! Zeer geslaagd en een mooie afsluiter van het seizoen. De komende weken niet zoveel op het programma.. lekker thuis genieten van mijn duivinnetje en onze piepers.

 

# op de foto het resultaat van een mooie samenkweek met Nick Aaldring, de 19-339 vliegt oa een 4e van 7779 duiven op Tongeren

 

 

3. dec, 2019

December, de donkere dagen voor kerst! Donker is het zeker, maar verder valt het wel mee volgens mij. Het zijn vooral de gezellige dagen voor kerst, en dan niet zozeer de kerstdagen zelf.. daar mag iedereen van vinden wat tie zelf wil, maar vooral de gezelligheid thuis! Lichtjes, kaarsjes, hapjes en drankjes, gewoon gezellig dus.

 

We zijn niet naar de nationale dagen (beurs) geweest, geen tijd.. maar vooral geen zin, eerlijk toch? En als ik het zo links en recht hoor en lees hebben we niets gemist. Sterker nog, de meeste mensen hebben spijt dat ze zijn geweest. Ik heb ook hele nare, negatieve berichten gelezen.. zo erg zal het vast niet geweest zijn. Over het algemeen is de strekking het zelfde, jammer van de energie en van de centen.

Het is sowieso erg lastig om iets te organiseren in de winterperiode waar veel liefhebbers op af komen. Laten we eerlijk zijn, de meeste verenigingen krijgen hun gebouw niet eens vol met de tentoonstelling. Denk dat de perikelen en het negatieve wat rond de NPO hangt, op dit moment op het hoogtepunt is. Eerst de boel op orde brengen en zorgen dat de neuzen de zelfde kant op staan, en dan weer denken aan de leuke randzaken van onze sport.

Misschien waren de dagen inderdaad geen succes, maar de mensen die zich vrijwillig hebben ingezet om er toch het beste van te maken verdienen een compliment. Wordt vervolgd.. Of misschien juist wel niet ;-)

 

In het weekend minimaal tijd besteed aan de duiven.. Trea zal daar iets anders over denken waarschijnlijk 😉.. Zaterdag alle hokken “in tobbe” gehad (bad) en zondagochtend aan het klussen geweest met de vloerroosters. In het jonge duivenhok hebben we roosters op de vloer geplaatst, en ik moet zeggen dat we erg tevreden zijn met het resultaat. Na het klussen nog een aantal duiven op andere hokken geplaatst, als het goed is moet het de komende periode rustig blijven. Het ruien is zo goed als klaar en dus is het rustig wachten op de start van seizoen 2020.

Zaterdag een drukke dag! Eerst keuren in Warfshuizen,  de club van duivensporticonen Hielko Postma en Reindert Meijer. Altijd gezellig en een groot aantal mooie duiven, zin in. Na het keuren richting Noordbroek voor een tafelkeuring, iets kleiner maar de club is zeker net zo gezellig. En als afsluiter hebben we zaterdagavond onze prijsuitreiking / feestavond van de vereniging. Dan sluiten we het seizoen 2019 echt af!!

We kunnen terugkijken op een mooi en goed seizoen, sportief gezien hebben we goed gepresteerd. Als combinatie hebben we ook een super mooi seizoen gehad, we hebben samen veel plezier beleeft aan onze sport. Als het komend seizoen net zo wordt dan doen we het er voor, zou wel heel mooi zijn.

Zondag een rustdag, ook echt een rustdag denk ik ❤.

 

# Foto van de nieuw geplaatste roosters in het jonge duivenhok.

 

 

26. nov, 2019

De eerste keuring is een feit! De reis ging naar Roden waar ik samen met collega keurmeester Hilbrand Smit ruim 170 duiven heb mogen keuren. Het was goed geregeld en “ouderwets” gezellig, hier doen we het voor.

Afgelopen zondag ook onze eigen tentoonstelling gehad, 105 duiven ingezet.. toch een mooi aantal hoor. De meeste tentoonstellingen waar ik kom zijn de inzendingen minder. Moet zeggen dat er bij ons in de club een aantal liefhebbers erg fanatiek zijn, die maken er echt werk van. En dat kun je ook zien op de uitslag!! Petje af voor deze liefhebbers. Wat ik helemaal knap vond is dat de mooiste duif van de tentoonstelling, met 92,25 punten een jaarling doffer, ook de eerste AS-duif is geworden in de club met 14 prijzen. Dan heb je toch werkelijk een top-duif!

Wij hebben uiteindelijk vier kanshebbers ingezet, allemaal uit de vliegploeg. Helaas geen prijs, wel tevreden met de punten! Ik moet wel eerlijk zijn.. Als keurmeester op eigen hok ben je natuurlijk een beetje bevooroordeeld, ik had alle duiven een kwart tot een halve punt meer gegeven ;-). Maar goed, ik was niet de keurmeester en moet het hier mee doen! De duiven zijn trouwens goed gekeurd hoor, professioneel en volgens het keurreglement.

 

Het hele weekend stond in het teken van duiven.. Soms is het in de winterperiode nog drukker dan in de zomer tijdens het vliegseizoen. Voordeel in de zomer is toch wel dat je lekker thuis bent en de hobby in en om de hokken uitvoert. In deze periode ben je (meestal) van huis. Op zich niet zo erg natuurlijk, maar op zondagavond heb ik dan toch minder het gevoel dat we weekend heb gehad. Gisteravond nog een vergadering/ bijeenkomst met de besturen van afdeling 10 en 11 gehad, en nu eerst maar een paar dagen geen duivendingen 😲

Als het even lukt dan ga ik komend weekend toch de roosters plaatsen in het jonge duivenhok. Ik denk dat ik daar 2 a 3 uurtjes mee bezig ben, een klein klusje dus. Ik hoop dat het me daarna dagelijks een half uurtje werk scheelt. We zijn nu net te lang bezig met de verzorging van de duiven. We doen het één keer per dag alleen na werktijd en zijn dan anderhalf tot twee uurtjes bezig, dit moet eigenlijk een half uur korter. En dan zo dat de duiven er niets van merken ;-) De roosters moeten toch geplaatst worden omdat het erwtenstro ons niet is bevallen, dan maar iets eerder. (toch nog een beetje duivendingen doen ;-))

 

In en om de hokken gaat het prima! Ik schreef vorige keer dat de meeste jongen nog op 2 pennen staan.. maar nadat ik (bijna) alle duiven in handen heb gehad kan ik zeggen dat de meesten nog op één oude pen staan, de rui gaat dus mooi! We kunnen er van uit gaan dat op 1 januari alle duiven volledig door de rui zijn.

Zo mooi en rustig als het gaat in onze hokken zo onrustig is het rond om ons hoogste orgaan, de NPO. Wat maakt het bestuur het zichzelf ontzettend moeilijk, onbegrijpelijk. Er speelt zo veel dat de meeste leden door de duiven het hok niet meer zien.. Als het iets meer gestructureerd gaat en wat beter en sneller gecommuniceerd wordt, dan is het al een stuk makkelijker en beter.

Ik las van de week een stukje van het NPO waarin ze vragen om mee te denken/ praten en om meningen te delen op vergaderingen, niet op Facebook. “We hebben geen tijd voor strijd” , dat vind ik een mooie uitspraak! Ik heb soort gelijke uitspraken gelezen van grote kampioenen, “we hebben geen tijd voor (negatieve) social media, we moeten onze duiven verzorgen en steken daar onze tijd in”

 

Een mooi bruggetje naar grote kampioenen.. Gebroeders Jager! De verkoop van hun 35 zomer jongen is volgens mij super gegaan, gemiddeld net boven de € 260,- per duif. Een mooie waardering voor de prestaties van de gebroeders Jager, Proficiat en petje af!

Ik ga maar eens de duiven verzorgen, wij willen namelijk net zo goed worden als Jelke en Gerben.

# op de foto Boris Johson, de Premier van de UK.. Duivensport is net zo ingewikkeld als de brexit 

 

 

19. nov, 2019

De prijsuitreiking van de afdeling was zeer geslaagd! Het was een leuke, gezellige dag met veel ruimte en aandacht voor de kampioenen én vrijwilligers. De voorzitter zei in zijn openingswoord ‘het één kan niet zonder het ander’, zonder vrijwilligers geen kampioenen.

Er blijven natuurlijk altijd verbeterpunten, dit was de eerste keer in deze (nieuwe) opzet. We hebben veel positieve reacties gehad, betekend dat de opzet prima was! We hebben nu weer een heel jaar om ook dit samen tot iets nog mooiers te maken.

Er waren twee dingen die mij opvielen,.. Het eerste wat mij opviel was de stilte in de zaal toen Gerard Koopman aan het woord was, zó bijzonder. Dat moet een teken van respect zijn, Gerard is natuurlijk ook een groot kampioen in onze sport. Wat mij daarnaast opviel is dat er toch best wel veel ‘kampioenen’ niet aanwezig waren om de gewonnen prijzen op te halen.. Tuurlijk kun je verhinderd zijn, dan meld je je netjes af en vraagt of een collega melker je prijs mee wil nemen. Maar als je daar niet de moeite voor neemt.. Ben je dan wel een echte kampioen? Ik bedoel het niet vervelend, maar het is toch onbegrijpelijk dat je het hele vliegseizoen met de mes tussen de tanden bezig bent met je duiven om zo hoog mogelijk te eindigen.. en als je dat dan hebt bereikt niet de moeite neemt om de gewonnen eer om te komen halen.

 

Zaterdag mag ik voor het eerst dit seizoen aantreden als keurmeester, de reis gaat naar Roden. Ik vind het ontzettend leuk om duiven te mogen keuren. Iedere deelnemer zet z’n mooiste duiven en probeert ze zo goed en mooi mogelijk in de kooi te zetten, als keurmeester is het dan super om die duiven in de hand te mogen nemen om te keuren. 

Zondag hebben we zelf onze jaarlijkse tentoonstelling van de club. We zijn al een poosje bezig met de voorbereidingen en de organisatie, druk maar wel leuk om te doen! Het is altijd maar weer afwachten hoeveel duiven er gezet worden en nog belangrijker.. hoeveel bezoekers er komen zondag. Laten we eerlijk zijn, de inkomsten van de tentoonstelling zijn voor elke club erg belangrijk ;-)

Wij moeten zelf nog onze duiven uitzoeken voor de tentoonstelling, dat wordt nog een hele klus! Onze kwekers zijn mooi door de rui en hier en daar zit wel een kanshebber, maar we doen geen kweekduiven naar de tentoonstelling. Vraag me niet waarom, ik denk dat ik daar te zuigen op ben.. Het gaat ons vast wel lukken om een paar te vinden die in ieder geval genoeg punten krijgen zodat we ons niet hoeven te verstoppen na de uitslag. Hoeveel het worden zien we nog wel, ik hoop een zestal te kunnen vinden.

 

Zondag zijn alle duiven in bad geweest en wat worden ze daar weer mooi van. Het is net of ze van de een op andere dag helemaal klaar zijn met de kleine rui.. Mooi glad en glimmen als de neus van de buurman (jenever ;-)) Mooi om te zien! De jonge duiven moeten meest nog 2 pennen, logisch.. Ik denk dat het wel gaat lukken met de meesten. De ervaring leert wel dat er hier en daar nog een oude pen blijft zitten. Wat ik wel heb gezien is dat onze fond jaarling 18-355 aan beide kanten 2 broekpennen (dus totaal 4) verkeerd heeft geruid. Deze zitten er zo beroerd in dat je de duif met goed fatsoen niet kan spelen, en zeker niet op de fond. Ik zal hier de volgende keer een foto van plaatsen. Ik ga met de duif even bij Hilbrand lang en vraag om zijn mening, ik denk dat we gaan trekken..

Verder gaat het prima op de hokken, geen klagen.. de duiven volgens mij ook niet.

Nog een tip voor liefhebbers die deelnemen aan een tentoonstelling, kijk eens op de site van de groep van keurmeesters (www. groepvankeurmeesters.nl), hier staat het keuringsreglement. Aan de hand van dit reglement worden de duiven gekeurd.. Heel veel van de genoemde punten kun je ook zelf, keurmeester op eigen hok!

# op de foto onze rode Barcelona vlieger "De Meeuw", de trots van Trea