Laatste nieuws

16. dec, 2020

Wat een crisis! De donkere dagen voor kerst.. en daarna. We beseffen nu nog niet zo goed wat het inhoud om in lockdown te zijn, maar ik denk dat het besef snel zal komen.

Van de week bericht gehad dat Hilko Postma is overleden, een zeer triest bericht. Hilko is binnen onze afdeling een grote naam in de duivensport, een duizendpoot die altijd bezig was met van alles en nog wat om de duivensport mooier en beter te maken. Dit staat los van de covid-19 perikelen maar geeft wel weer aan dat gezondheid het aller belangrijkste is!

Het wordt een rustige periode zo rond de feestdagen.. toch even gedacht aan koppelen. Maar of we het ook echt gaan doen weet ik niet, ik kan maar moeilijk afwijken. Misschien wat extra voorbereiding en misschien zelfs wel een dagje voor koppelen, misschien, misschien.. we zullen zien.

 

Afgelopen vrijdag zijn we op pad geweest naar Eefde, naar team Roording om precies te zijn. Een aantal weken geleden waren we op bezoek en toen zeer onder de indruk geraakt van de gesprekken en van de duiven. We zijn maar kort in de hokken geweest en ook maar een paar duiven in handen gehad, maar dat heeft dus wel indruk gemaakt. Om een lang verhaal kort te maken, Albert heeft een ploeg jonge kweekduiven, gehaald bij Stefaan Lambrechts, waar nog niet uit gekweekt is. En omdat er meer goede kweekduiven zitten dan beschikbare vierkante meters, hebben we afgesproken dat er een deel van die kweekduiven tijdelijk verhuizen naar Heiligerlee.

Hoe we precies gaan koppelen weten we nog niet, dat zijn we nu aan het puzzelen. We gaan een deel samen zetten en een deel kruisen, we gaan in ieder geval proberen om zo goed mogelijk te kweken. De kweekduiven zijn super, zowel afstamming als bouw. Maar de jongen ervan zullen moeten uitwijzen hoe goed ze werkelijk zijn. We hebben er alle vertrouwen in, de snelheid zal weer een flinke impuls krijgen hier in Heiligerlee! En uiteraard ook in Eefde 😉

 

In en om de hokken gaat het verder prima! We hebben geen klagen en de duiven volgens mij ook niet. Ondanks de donkere, natte herfstachtige dagen doen de duiven het bijzonder goed. We voeren al geen ruimengeling meer, de komende weken is het half start en half athletic van matador en daarna gaan we over op volledig kweekvoer. We doen nog steeds twee keer per week Sedochol over het voer en één of twee keer per week olie met biergist. We voeren ruim voldoende en af en toe is het een dag vasten, sommige duiven zijn toch snel aan het gewicht hoor. Het zijn ook net mensen soms haha!

Vandeweek in de duivenkrant (’t spoor) een leuke uitslag van de eendaagse Fondspiegel. Het gaat om Jong categorie 3: 61 ingekorfde duiven of meer over 3 vluchten.. Bij de beste 10 maar liefst 3 liefhebbers uit onze afdeling, dat is 30%. Op een mooie 9e plaats onze clubgenoot en duivenvriend Hilbrand Smit, wat een mooie prestatie!

De laatste maand van dit jaar is al weer halverwege! We kunnen nog even genieten van 2020.. veel plezier met de duiven              # STAY SAFE

# Uitslag Fondspiegel categorie 3    

 

 

 

8. dec, 2020

Het heerlijk avondje is inmiddels geweest ;-) het was gezellig! Ondanks dat we in het gezin geen kleine kinderen meer hebben vinden de grotere kinderen het nog steeds erg leuk om verrast te worden door Sinterklaas. En gelijk hebben ze!

Ik weet nu precies wat onze duiven voelen als ze op controle gaan bij Nanne Wolf.. Afgelopen zaterdag was ik aan de beurt voor een Corona test, en het was inderdaad net als bij Nanne, zo met een wattenstaafje door de krop haha. Gelukkig snel uitslag en deze was negatief. Je voelt je bijna crimineel als je tegenwoordig verkouden bent, je durft de straat niet op.

 

In en om de hokken gaat het prima! Bij de duiven geen verkoudheid of iets wat er op lijkt, ze doen het goed. De vliegduiven zijn inmiddels ook zo goed als glad, hier en daar loopt er nog een die nog niet helemaal strak is. Wat zijn ze dan weer mooi he, allemaal kampioenen haha. De laatjes zitten nu lekker in hun rui, precies volgens de natuur. De laatjes doen het bijzonder goed.. zo goed dat ik overweeg om het hok te gaan gebruiken voor de eerste ronde jongen 2021. (het is nu een over hok die we gebruiken voor rest en over duiven en aan het eind van het jaar voor de latere jongen).

Maar hoe mooi de laatjes ook zijn, ze moeten binnenkort wel verhuizen. Normaal gaan ze naar verenigingen als schenking. Maar ja Corona he, dus dat gaat nu niet. We zetten de info volgende week op de site en voor een klein prijsje mogen ze dan verhuizen. Totaal 10 duiven, 7 laatjes en 3 oude duiven die te goed zijn om ‘op te ruimen’, dus dat gaan we dan ook niet doen.

 

Vanavond is er weer een persconferentie, ik vrees het ergste! Naja, het ergste is al lang aan de gang natuurlijk. We krijgen het virus maar niet onder controle. Ik denk dat we pas met vaccinatie stappen zullen zetten. Ik verwacht dat het de boodschap van vanavond is, we gaan in januari starten met vaccineren.. Eerst de kwetsbaarste groep en daarna de duivenmelkers, vervolgens het zorgpersoneel enz. enz..

Vrijdag hebben we een vrije dag van werk en school, we gaan duiven halen.. komend jaar gaan we (weer) samen-kweken. Er komen duiven naar Heiligerlee van zeer getalenteerde lijnen, lijnen die precies bij onze duiven passen. We gaan veel  kweken en de duiven flink testen. We hebben er alle vertrouwen in. Volgende week meer info!

Nog 23 dagen om van het bijzondere jaar 2020 te genieten..   # STAY SAFE

# Coronatest bij Nanne 🙂

  

 

3. dec, 2020

Even later dan ik graag had gewild..  In de maand december heb ik het altijd erg druk met werken. In de logistiek is het einde jaar altijd alles rechtzetten wat er in de voorgaande maanden fout is gegaan.

Ondanks de drukte op het werk lukt het gelukkig wel om de duiven dagelijks goed te verzorgen. Als je de hele dag op kantoor bent geweest is het heerlijk om een uurtje buiten bij de duiven te zijn. De verzorging is een makkie en kan bijna op de automatische piloot.

 

Vorige week de uitslag gehad van de stemming start vliegseizoen 2021 vanuit Duitsland voor of tegen. Het gaat natuurlijk om een pilot, geen definitief iets.. De pilot moet uiteindelijk duidelijkheid geven aan de leden en de keuze makkelijker maken om het juiste te stemmen voor de toekomst. Voor nu is de uitkomst Voor het starten uit Duitsland. Wij zijn blij, nu onze duiven nog haha!

Afgelopen zaterdag de NPO ledenraad, geheel in de stijl van het nieuwe nu.. digitaal dus. En wat we er ook van vinden, er was in ieder geval één heel groot voordeel, de hele vergadering binnen 2 uur afgerond! Ondanks dat het voor iedereen toegankelijk was, was de animo bijzonder laag. Op het hoogtepunt van de vergadering was het bezoekersaantal 247. De uitkomst van de vergadering/ stempunten is duidelijk en transparant, dat heeft dit nieuwe bestuur goed opgepakt! Maandag aanstaande is er nog een vergadering omtrent het opnieuw indelen van de sectoren, of niet opnieuw indelen.. het is maar net wat de meningen zijn. Dat het NPO bestuur dit zelf oppakt is wel verrassend.

 

In en om de hokken gaat het goed! Nog een groot aantal duiven in handen gehad en alleen de vrouwen waren aan de stevige kant (zal maar niet zeggen dat het net mensen zijn ;-)), de heren zagen er prima uit. We gaan niet krapper voeren hoor, het wordt vanzelf kouder en dan gaat het overtollige er wel weer van af. We eten allemaal een beetje meer in deze periode, en het liefst ook nog stamppot. De parakuur zit er op, hopelijk blijven we paratyfus vrij! De enting PMV doen we normaal altijd in het begin van het nieuwe jaar, dat zal nu niet anders zijn. Ik denk dat na de enting de kriebels van het kweken er wel weer zijn, wanneer we precies gaan koppelen weet ik nog niet. We hebben nog wel even.

Zaterdag de belangrijkste verjaardag van het jaar.. Sinterklaas! Een leuk familiefeest, met zwarte Piet ;-)  Het is net als met duiven, een kras is een kras.. of het nu een lichte is of een donkere.

Geniet er van!

# STAY SAFE

# Een roetveegduif (bron Peter van der Merwe, duif is Gwen)

 

 

24. nov, 2020

Nog een paar dagen en dan zitten we alweer in de laatste maand van dit vervelde Corona jaar. Nog een paar dagen en dan beginnen de fanatiekelingen de duiven alweer te koppelen.. Koppel je op 27 november dan ring je de duiven op 1 januari, dan zijn ze een dag of zeven.

Nou, bij ons nog niet hoor. We genieten nog even van de rust en van alle andere dingen die de maand december ons brengt. We hebben al wel weer heel veel duiven in handen gehad en ze zullen er wel klaar voor zijn hoor, de kwekers sowieso en de oude en jonge vliegduiven staan nog op 1 en soms 2 pennen. Ze zijn al wel weer mooi glad en glimmen als de (jenever) neus van onze buurman, daarover dus niets te klagen.

In en om de hokken is het zoals de laatste weken, erg rustig. Geen bijzonderheden te melden. Alleen dan misschien dat we met de tweede en dus laatste week bezig zijn van de jaarlijkse Parakuur. Maar goed, dat is niet echt bijzonder natuurlijk.

 

We hebben gestemd voor voortzetting of stoppen met de Duitslandpilot, ben benieuwd naar de uitslag. Resumerend naar het afgelopen jaar moet het toch nog een jaar doorgaan, zou je denken! Vorig jaar is het ook met een ruime meerderheid aangenomen.. Nog even afwachten.

Zaterdag is er na lange tijd weer een vergadering van de NPO, de NPO ledenraad. Weliswaar digitaal, dat zal wel even wennen zijn, maar het gaat door. Denk dat het nieuwe bestuur er ook wel klaar voor is, lang genoeg achter de schermen gewerkt, het wordt nu tijd op stappen te maken. Er staan genoeg punten op de agenda, ik denk dat het een lange zit gaat worden.

 

Nog even een beetje reclame maken.. De gebroeders Jager verkoopt weer een aantal jonge duiven, (www.duiven.net)   Ik heb gekeken en het ziet er weer prachtig uit! Aangezien het geen tovenaars zijn moeten de duiven wel van super kwaliteit zijn, anders kun je niet de uitslagen maken die de gebroeders maken.

# STAY SAFE en geniet van uw duiven!

 

 

 

17. nov, 2020

Wat een verkoop! Werkelijk fenomenaal, niet één slechte duif in de verkoop.. dat is natuurlijk een beetje onzin, er zijn maar weinig duiven zo veel geld waard. Het is maar net wat een gek (of Chinees) er voor geeft. Maar ik heb wel met bewondering zitten kijken naar de verkoop van de twee top duivinnen “New Kim” en “Maria”. Deze twee atleten zijn samen verkocht voor € 2.300.000 (2.3 mln.) Dat is een heule bak mit centen.

De vier duurste duiven, New Kim, Maria, zoon New Kim en de moeder van New Kim.. samen goed voor € 3.300.000 (3.3 mln.)!

Pipa legt uit waarom een investering van 1.6 mln. voor een duif een goede investering is, bron Pipa.be

De 12 kinderen van New Kim brachten samen 1,46 miljoen EUR op. De 26 kleinkinderen New Kim brachten samen 694.500 EURO op. Theoretisch een aantal duiven die op 1 jaar te kweken zijn. New Kim is momenteel slechts 2 jaar oud. Deze 12 kinderen en 26 kleinkinderen brachten 2,15 miljoen EURO op, ruim 500.000 EUR meer dan New Kim zelf.

Die Chinezen zijn zo gek nog niet haha!

 

In en om onze hokken gaat het goed, onze asbakkenras duifjes bezorgen ons veel plezier. Zelfs in de (winter) rust periode. Ze zitten er prima bij, we hebben niets te klagen. Inmiddels zijn we begonnen met de paratyfuskuur, iets wat wij toch wel belangrijk vinden. Maar al te vaak hoor je dat het de kop opsteekt tijdens de kweek of in het begin van het vliegseizoen, we zijn er liever vooraan. Je weet maar nooit.

Verder valt er in de hokken niet veel te beleven, de duiven zitten graag buiten in de rennen. Frisse lucht kan nooit verkeerd zijn, en zo zien ze ook nog eens wat over vliegen. Zo zagen we van de week nog een gierzwaluw boven de hokken, die gaat de winter niet redden ben ik bang.

 

Het gesprek buiten de hokken gaat over het vliegprogramma voor 2021, en dan met name de start. Gaan we starten vanuit Duitsland of blijven we in Nederland? Zoveel mensen zoveel wensen zullen we maar zeggen, het valt ook niet mee om na jaren vanuit “een andere richting” te vliegen. Iedereen kijkt natuurlijk naar eigen hok/ ligging enz.. Het is goed dat we hierover een democratisch besluit nemen en niet op basis van een persoonlijk argument.

Onze mening? Wij stemmen Voor starten vanuit Duitsland. Voor aanvang van het seizoen 2020 waren we nog een beetje sceptisch, maar eerlijk is eerlijk.. we hebben prima vluchten gehad vanuit Duitsland, mooie concoursen zonder verliezen. Als de meerderheid tegen stemt dan is het ook prima hoor, we gaan er geen dingetje van maken. Dat is nu eenmaal de democratie. (maar we hopen het wel haha!)

 

Afgelopen vrijdag een super leuke dag gehad! Een dagje niet werken is natuurlijk altijd erg fijn maar als je dan ook nog een dagje aan het duivenmelken bent is het helemaal super. We zijn op bezoek geweest bij Albert (Team) Roording in Eefde. Koffie gedronken, gekletst over duiven en over de randzaken van onze sport, en als laatste nog een paar hele fijne duiven bekeken. Daar zitten echte klasbakken! Daarna nog een kop koffie gedaan bij Nick Aaldering (Aaldering Pigeons), en uiteraard ook over duiven gepraat. Nick is zo fanatiek als het over duiven gaat dat hij amper stil op zijn stoel kan blijven zitten, op en top melker. Dat fanatieke zag ik ook bij Albert trouwens, komt vast door de afdeling/ regio waarin ze vliegen. De concurrentie is daar belachelijk groot.

Afijn, het was een prachtige dag.. en natuurlijk zijn er nog een paar sterren mee naar Heiligerlee gegaan.

Vanavond Covid-19 persconferentie, ben benieuwd!

 Geniet van de duiven!             # STAY SAFE

 

# Poes kan niet tussen de duiven liggen, dan maar een ander plekje zoeken.. de BBQ 🤩