Laatste nieuws

12. sep, 2019

Zo, wat een mooi weekje!

Afgelopen maandag waren we uitgenodigd voor de presentaties van verschillende werkgroepen ‘Samen’. Ik moet zeggen dat het er goed uitzag, hier en daar uiteraard wat discussie maar in grote lijnen een mooie stap vooruit. Er is goed samengewerkt en een hoop info verzameld.. Onze voorzitter sloot af met de woorden “de presentaties hebben de feiten en fictie van elkaar gescheiden”.

Dinsdag was de dag die ieder jaar weer terug komt.. en dat al 48 jaar! Ik ben niet zo van de verjaardag maar toch is het wel leuk dat mensen de moeite nemen om te feliciteren. Het mooiste is natuurlijk thuis, daar geniet ik het meeste van!

Gisteren (woensdag) een gezellige avond duivenpraat in Wedde, wat is er mooier dan met duivenvrienden over je hobby kletsen. Het gaat niet alleen over duiven hoor, we zijn tenslotte ook mannen onder elkaar ;-)!

Donderdagavond lekker alleen met Trea (de meiden sporten op donderdag), we hebben het wel druk met z’n beide.. Voorbereidingen voor vrijdag, en dat is onder andere 150 ballonnen opblazen. Pff pff pff haha!

En dan één van de mooiste dagen voor Marit, vrijdag is haar Sweet Sixteen! Als je jong bent en je mag je 16e verjaardag vieren.. Wow dat is heel speciaal. Als je Marit vraagt wat het mooiste is aan haar verjaardag (of 16 jaar worden), dat is het antwoord haar verjaardagsfeestje met vrienden en uiteraard de vrije toegang in het centrum (de kroegen zeg maar gerust J)

Dan is zaterdag de laatste vlucht van het seizoen! Ook best een mooie dag, wees eerlijk. En zaterdag hebben we feest in het dorp, de jaarlijkse Run van 100 km en estafette wordt gelopen. Rondom dit sportieve gebeuren is er heel veel vertier voor de iets minder sportieve mensen (zoals ik..) Onze jongste zoon loopt mee in de estafette, prachtig toch. S ’avonds gaan we de week afsluiten in onze dorpskroeg, gezellig met vrienden een biertje doen en vooral plezier maken.

Zondag een volledige rustdag.. (zal ook nodig zijn denk ik)

En dan begint de nieuwe week (maandag) met de reis naar Arnhem voor de presentatie van de Sectie dagfond.

 

In en om de hokken gaat het prima! De junioren zijn klaar voor hun laatste missie, ze doen het goed. Ik hoop op een mooie afsluiter en dat alle duiven veilig terug komen zaterdag.

De jonge duiven bij de vliegploeg komen prachtig op, hebben natuurlijk ook niets te kort in deze periode. De vliegers doen af en toe nog een rondje buiten en gaan 2 keer per week in bad, af ze allemaal gaan zien we niet hoor.. ze badderen in de rennen. We hebben nog 4 jongen beschikbaar, als je interesse hebt dan bel of mail gerust.

We hebben de selectie van het totaal nog niet rond, we weten nog steeds niet of we de vliegploeg moeten uitbreiden, gelukkig hebben we nog even.

Voor zaterdag succes, geniet van de duiven! Na deze duurt het even voordat we weer buiten staan te wachten..

 

# op de foto.. Bij een gezellige avond met duivenvrienden hoort een lekker biertje, Rene         bedankt! 

 

 

 

4. sep, 2019

“All you can eat”! Daar leek het op maandagavond.. Tijdens de training van de jonge doffers aan het begin van de avond, zagen we voor het eerst een slechtvalk boven de hokken. Dit hebben we nog niet eerder gezien, en ik kan je zeggen dat je er wel even van schrikt! Het was waarschijnlijk een jong dier, (een juveniel zoals dat wordt genoemd). Trea en ik hebben de hele training staan kijken, het dier heeft een paar flinke duikvluchten gemaakt en bleef terug komen. Gelukkig geen schade! Na de doffers even gewacht tot de lucht “schoon” was en toen de duivinnen er maar uit.. een kwartiertje later was het de havik die dacht dat de restaurant geopend was. De havik is veel actiever, vooral het vrouwtje. Maar ook hier gelukkig geen schade.

Het is weer de tijd, helaas! De rovers zijn weer erg actief.. Hopen dat de schade beperkt blijft.

 

Nu het vliegseizoen bijna is afgelopen komt het vergaderseizoen er weer aan, zo gaat dat. Afgelopen maandag vergaderd met de afdeling, mooie sfeer en goed vergaderd! Maandag de 16e naar Arnhem voor de vergadering van de sectie dagfond. Begin oktober de jaarlijkse vergadering van de groep van keurmeesters..

Over de secties dagfond en jong wordt bij ons in de regio veel gesproken, veel liefhebbers hebben hier een mening over. Wat natuurlijk ook goed is, laten we dat voorop stellen! Ik heb ook een mening en ik hoop dat ik tijdens de komende vergaderingen duidelijk krijg waar we precies naar toe gaan. Wat er leeft onder de liefhebbers, niet alleen bij ons maar ook elders bij andere afdelingen. Ik heb alle vertrouwen in de secties en hun besturen. De input komt van de leden, dat is het aller belangrijkste! Dus, iedereen moet zich aanmelden als lid van een sectie en deelnemen aan de vergaderingen, maar in ieder geval je stem laten gelden. ( dat kan vaak ook online of via de mail)

Meld je aan via duivensportbond.nl 

Bij welke secties wilt u horen?

Vertegenwoordigers van de leden bestaan uit gelijk gestemde belangen- groepen/secties. Deze groepen bestaan uit sectie Vitesse/Midfond, sectie Dagfond, sectie Marathon, sectie Jonge duiven, de secties zijn zelfstandige groepen die in de Ledenraad vertegenwoordigd zijn. Ze hebben geen rechtspersoonlijkheid.

Je geeft zelf aan bij welke groep je wilt horen. Je mag je aanmelden bij 2 groepen en dus daar je stem laten horen. Combinatieleden vullen ieder apart een formulier in. Lidnummers onbekend? Mail dan de ledenadministratie voor de juiste informatie.

Wilt u uit onderstaande secties uw keuze maken van de 2 groepen waar u zeker bij wilt horen:

·      Vitesse/midfond

·      Dagfond

·      Marathon

·      Jonge duiven

 (bron Duivensportbond.nl)

Je gegevens invullen en aangeven bij welke sectie je aansluit, makkie dus.. zelfs als je achterstevoren schrijft ;-)))

Laten we het leuker maken, plezier in de duivensport!   

 

Met de duiven gaat het prima, het ziet er goed uit in de hokken. De kwekers zitten echt vol in de rui, de hokken worden donker gemaakt en dat kun je merken. De vliegers ruien alleen de pennen op dit moment, en dat gaat erg goed. Als de jongen er straks af gaan dan zal ook hier de grote rui beginnen. De oude vlieg en kweek duiven zijn geselecteerd, de ploeg moet alleen nog aangevuld worden met jonge duiven.

Er borrelt wel al weer wat, al een poosje denken we er over na om vliegers te koppelen aan partners die altijd thuis zijn.. Hoe weten we nog niet precies, het zal een deel van de vliegers worden of één hok. Het plan eerst maar verder uitwerken.

 

Vrijdag gaan alle jongen weer mee, de leerschool is hard dit jaar maar we zullen wel moeten. We willen er volgend jaar ook plezier aan beleven en niet wekelijks jaarlingen verspelen. Er zijn nog twee vluchten, dus nog twee keer thuis komen en dan de winter in. Klinkt heel makkelijk toch?

Ik hoop dat de duiven een beetje op tijd zijn zaterdag, eigen belang hoor. We hebben een leuk feestje zaterdag en daar willen we halverwege de middag eigenlijk wel naar toe.

Fijne week nog en voor zaterdag alvast veel succes!

 

# op de foto Niffou op nest, gekoppeld aan Huts.. prima basis voor kwaliteit.

 

 

 

 

30. aug, 2019

Vanavond korven we in voor onze vierde vlucht met de junioren, de omstandigheden lijken goed te worden morgen. De reis gaat naar Weert, pak ‘m beet 230 KM. Er blijven een aantal zitten, wat na zondag is terug gekomen krijgt een weekje rust. Uiteindelijk gaan er 40 kanshebbers mee..

Van de dramavlucht van afgelopen weekend zijn er uiteindelijk 43 terug gekomen, één is dood gevonden in Bergen op Zoom en er logeert een duivin in Rotterdam. Er zijn nu nog 7 junioren zoekende, valt mee maar toch..

 

Onze eerste week werk en school zit er al bijna weer op, pfff gaat snel hoor. Zo lig je met een drankje bij het zwembad ergens in Tenerife en zo zit je op kantoor met een kop lauwe koffie. Voor Marit is het ook allemaal even wennen, school is weer begonnen, sporten ook en tussendoor moet er tijd gevonden worden voor haar doffertje ;-). Ze zit in haar examenjaar en dat maakt het allemaal extra spannend natuurlijk.

Als alles weer een beetje op gang is dan gaat het weer zoals altijd, op rolletjes!

 

Nog drie vluchten (twee weken) en dan zit het seizoen 2019 er op. We hebben met onze oude duiven echt een super seizoen gehad, sportief gezien maar zeker ook met alles daar om heen. Samen op de duiven wachten en genieten van de aankomsten, samen de stress beleven en ook de vreugde als we een vroege duif mochten klokken. Ook het contact met andere liefhebbers en de bestuurders van onze afdeling is super! Het is zoals onze spreuk, “plezier in de duivensport”.

Nog even de prestatie van dit seizoen (omdat het zo leuk is ;-))

Afdeling 10 Rayon 4: Vitesse 2e on-aangewezen en 2e aangewezen, Midfond 3e on-aangewezen en 13e aangewezen, Fond 13e on-aangewezen en 15e aangewezen. 

Op de snelheid (Vitesse en Midfond) moeten we de Gebroeders Jager uit Blijham voor laten gaan.. en dat is helemaal niet erg hoor, wat deze mannen presteren is gewoon niet van deze planeet. We zijn al blij als we in de buurt komen en als we op zaterdag een keer voor ze aan draaien.

Op naar 2020..                                                                                                                        

We zijn al druk bezig met lijstjes maken, wat gaan we selecteren voor 2020? Hoe groot moet de ploeg worden? We zitten er sterk over te denken om een paar koppels oude duiven extra te houden en een hok jongen minder, 25 koppels oude duiven en 45 jongen. Een en ander is natuurlijk afhankelijk hoeveel geschikte duiven we overhouden de laatste weken. We zullen zien, we hebben nog even om onze keuzes te maken.

De jongen die bij de vliegers liggen groeien als kool, mooi spul hoor. Die gekke doffers zijn al weer als idioten aan het jagen.. Naja, dat hoort er bij.

 

Voor morgen allemaal veel succes met de Midfond Jong en de natour, geniet van het mooie weer en van de duiven!

 

# Op de foto laat Marit zien hoe blij ze is dat school weer is begonnen..

 

 

 

23. aug, 2019
In de vakantie is alles een beetje anders dan 'normaal', ook dit stukje schrijven.. Vanaf volgende week gaat het weer zoals ik dat graag wil, twee keer per week of in ieder geval in het begin van de week.
 
Voor nu gaat alles in de vakantiemodus, ook het verzorgen van de duiven. We genieten samen van onze laatste vakantie week en doen lekker waar we zelf zin in hebben. Vanaf maandag is alles weer normaal, dan begint school en werk weer. Voor Marit zal het wel even wennen zijn, dan zijn haar 8 weken vakantie (eindelijk) om! 
Gelukkig kunnen we ook nog even genieten van zomers weer, een heerlijk zonnetje en hoge temperaturen.
 
De junioren hebben vorige week een leuk en goede africhting gehad, 2 nachten mand en dan ruim 40 kilometer vliegen tot aan de hokken in Heiligerlee. Ik ga niet zeggen dat ze wat geleerd hebben.. want ik zou niet weten wat? In mijn optiek moeten ze alleen leren om zo snel mogelijk naar huis te komen, dat is het enige wat belangrijk is. 
Echt makkelijk was het niet, en dat begrijp ik ook wel. De junioren zaten immers ook in de vakantiemodus. Alle duiven zijn weer thuis en daar gaat het om.
 
We hebben de doffers en duivinnen maandag van elkaar gescheiden, het is een stuk aangenamer geworden op de hokken. De testosteron voerde de boventoon,  er werd niet meer getraind en eten vonden ze ook niet meer belangrijk. We hebben dit dus alleen gedaan om weer rust te krijgen op de hokken, niet meer en niet minder. We verwachten niet dat de groep er beter door gaat presteren, uitgangspunt blijft thuis komen.
 
De jongen bij de vliegers zijn allemaal uit het ei gekropen, nieuw leven! Ik ben van mening dat het heel goed is voor de oude duiven om samen nog een nestje te hebben. Dit is tenslotte wel waar ze het hele jaar weduwschap voor hebben gespeeld..   We hebben de oude vliegduiven nog niet weer los gehad, we wachten nog een weekje en dan mogen ze weer genieten van hun rondjes rond het hok. Met een week of zes gaan ze in de "ruststand", dus nu nog even lekker genieten.
 
Tja, eigenlijk wil ik nog wel iets zeggen over vorig weekend.. De melding van vrijdag dat de duiven naar Beek en Donk gaan, om daar gezamenlijk (Noord en Zuid) te lossen als het weer het toe laat, viel me nogal rauw op mijn poffert. Dit was voor mij zo'n melding van ik begrijp het niet maar heb er wel begrip voor! De argumenten waren natuurlijk goed, de genomen actie was goed en het nemen van verantwoording was goed.. Maar ik was / ben het gewoon niet eens met het gezamenlijk naar de zelfde losplaats op een (te) korte afstand. 
 
Maar goed, ik heb de duiven in-gemand en hiermee ben ik dus akkoord gegaan met de losplaats Beek en Donk. Mijn eigen verantwoording!
 
Dan zaterdag en zondag... We wisten natuurlijk allang dat de duiven niet gelost konden worden. Laten we eerlijk zijn?! Maar goed, hoop doet leven. En zo heeft vast iedereen gedacht die heeft in-gemand. Als dan uiteindelijk zondagmiddag laat bekend wordt gemaakt dat de vlucht wordt afgelast, tja, dan ben je flauw! Jammer, jammer, jammer!! Maar het is niet anders.
 
En dan begint het feest?! Ongelofelijk wat we voorbij hebben zien komen aan opmerking op facebook. We hebben met verbazing de reacties gelezen.. en ook van mensen waar we het niet van hadden verwacht, echt zo jammer dit. 
Je weet dat je geen vrienden maakt als bestuurder of commissielid, maar hoe je het ook went of keert.. we blijven wel mensen! 
 
Gelukkig zijn er ook heel veel liefhebbers (en ook partners van) die wel begrip hebben voor ongewone situaties en omstandigheden die niemand in de hand heeft, de reactie van deze lieve mensen zijn veel belangrijker.
 
Meer hoef ik er niet over zeggen, denk dat iedereen het wel begrijpt.
 
Komende winter gaan we met elkaar in overleg en gaan we samen de goede en minder goede zaken van seizoen 2019 bespreken, en zo komen we ergens!
 
Helaas zullen de negatieve schreeuwers dan hun winterslaap houden ergens onder een grote steen en pas weer wakker worden op de tweede vrijdag van april πŸ˜‰ 
 
Succes met de vlucht vanuit Venlo of Maaseik, geniet van het mooie zomer weer en van de aankomsten.
 
 
# op de foto Evialina, trotse moeder van een (pleeg) jong
 
 
  
 
 
15. aug, 2019
We zijn terug!
 
Heerlijk hebben we genoten van onze vakantie op Tenerife, zon, zee en strand! Gewoon even helemaal niets, alleen maar genieten van elkaar.
Voor veel mensen is vakantie ondernemen van activiteiten, cultuur snuiven en wat al nog meer.. Voor ons is vakantie vooral heel erg veel niets doen! En als we daar moe van worden gaan we lekker rusten bij het zwembad of op het strand πŸ˜‰ 
 
En nu we weer terug zijn mogen we thuis nog een aantal dagen genieten van vakantie. Natuurlijk doe je wel je ding maar toch is het anders als je niet hoeft te werken. Alleen al het opstaan is ruim 2 uur later dan "normaal". Het weer is nog niet super op dit moment, typisch Hollands zullen we maar zeggen. Ik had het voornemen om de jonge duiven nog een keer te lappen maar ben bang dat het er niet van gaat komen.
 
De duiven (kippen en onze poes) zijn trouwens super verzorgt tijdens onze vakantie. Toch mooi dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan en weet dat wanneer je thuis komt alles prima verzorgt is. Buurman Flip, Bedankt!

De oude duiven zitten allemaal te broeden, inmiddels al zo'n 2 weekjes denk ik. Alle eitjes zijn bevrucht, dus dat ziet er goed uit. Ik denk niet dat we alle eitjes laten uitkomen hoor, als we één jong per koppel laten grootbrengen is het prima. We willen niet met een hok vol late jongen blijven zitten. Karma zit gekoppeld aan Kevin, deze beide jongen gaan naar het kweekhok. Karma en Kevin hebben beide bewezen dat ze prima kunnen presteren en aangezien het (half) broer en zus zijn, lijkt het een super koppeling om de lijn vast te leggen.
Uiteraard zoeken we ook nog een jong uit om te schenken aan de club, welke weten we nog niet maar dat gaat wel goed komen.

Woensdagochtend werd ik verrast door de 19-502, de laatste achterblijver van Vasseveld! Toch mooi dat alles weer terug is. Voor komend weekend lijkt het weer erg slecht te worden. De afdelingen en lossingsverantwoordlijken in Nederland nemen (alvast) hun maatregelen. In de media wordt er (uiteraard) al weer volop gediscuseerd over de genomen beslissingen, de één is het er mee eens en de ander is er op tegen.  Er is natuurlijk ook van alles van te vinden, maar het weer hebben we nu eenmaal niet in de hand.. en we willen wel graag dat onze duiven concoursen. Éen en één is twee, ja toch? 

Wij korven onze junioren in voor Gennep, ondanks de matige voorbereiding moeten ze toch de wagen in. De duiven voelen zich prima! Getuige het absoluut niet willen luisteren.. Ze eten ook amper trouwens. Ik denk dat het met name te maken heeft met de losgeslagen hormonen, het is niet normaal hoe de jongens en meiden elkaar achterna hollen. Willen we er nog een beetje stuur over krijgen dan zullen we toch maatregelen moeten nemen, ik denk niet dat we dit volhouden als we weer aan het werk en naar school zijn. Maar voor nu, ach laat maar lekker lopen. Als de vlucht doorgaat (i.v.m. het slechte weer) dan hopen en verwachten we alleen maar dat ze weer veilig thuis komen. Niet meer en niet minder! 


Iedereen voor de komende vluchten veel wijsheid bij het inzetten en succes bij de vluchten. Laten we hopen dat we kunnen concoursen en dat onze duiven veilg weer thuis komen, vrijdag, zaterdag of zondag!
 
# Op de foto duiven op het strand van Tenerife, prachtig!