Laatste nieuws

19. jul, 2019

Ik ben een beetje laat met het schrijven van ons weekriedeltje, het is nogal druk met van alles en nog wat. Vooral op het werk is het nu even erg druk, collega’s op vakantie en dan weet je het wel. Maar dat geeft niet hoor, wij hebben straks ook vakantie!

 

Gisteravond drie kanshebbers in gemand voor de vijfde en voor ons laatste fondvlucht. Twee mannen en een dappere dame zijn richting Chateaudun, sterker nog.. ik zag net al een foto voorbij komen dat ze op de losplaats staan. Leve de snelle media! Ik moet zeggen dat de duifjes er prima uitzagen, voor wat het waard is natuurlijk. Ik heb de deze drie duiven de hele week bijgevoerd, klinkt raar als ze altijd volle bak krijgen?! Klopt, maar we hebben toch geprobeerd om naast de dagelijkse porties iets extra’s naar binnen te krijgen. En volgens mij is dat aardig gelukt. We zullen zien of het heeft gewerkt.

Vanavond gaan er 10 kanshebbers richting Maaseik. Gisteravond de duivinnen in handen gehad en volgens mij zijn ze er wel klaar voor. Ze zijn trouwens wel erg druk, niet genoeg ritalin gevoerd waarschijnlijk. Hopen dat het weer het toelaat om morgen te lossen, lijkt niet zo goed volgens mij. Naja, ze hebben voldoende extra’s om nog een nachtje in de mand door te brengen.

 

Woensdagavond met een mand vol jongen naar onze duivendokter Nanne Wolff geweest. De jongen moeten straks de wagen in en dan begin ik allerlei waanbeelden te krijgen. Ik zie echt alle ziektes voorbij komen, dat in combinatie met het niet willen vliegen van de jongen.. Pfff ik kan er wakker van liggen          s’ nachts. Volgens Trea zijn de jongen gewoon verwend en ontzettend lui.. Da’s duidelijke taal toch?! En wat denk je? Nanne zei bijna precies het zelfde. De jongen mankeren helemaal niets, de woorden van Nanne: “als ze zo zijn dan ga je een nationaal winnen”. Nou nou, je kunt ook overdrijven natuurlijk. In ieder geval zijn de jongen prima en ligt het aan mij, ik zal toch wat meer aandacht en wat strenger moeten zijn voor de jeugd. (en heel misschien iets meer naar Trea moeten luisteren..)

We hebben de hele kudde (zo noemt Trea onze groep jongen) inmiddels twee keer afgericht en dat ging prima. We zullen dit een beetje opvoeren tot een keer of zes voor de eerste wedvlucht. Hopen dat het allemaal lukt de komende tijd.

 

Volgende week weer meer! Iedereen succes komend weekend en geniet van de duiven. Ze gaan weer hun uiterste best doen, en als ze wat later zijn.. ach, het seizoen is lang en zwaar!

# onze kudde jongen graast het liefst voor de hokken..

 

 

 

 

 

15. jul, 2019

NL17-1569274 "Niffou", haalt voor ons de eerste rayon overwinning binnen. We zaten er al een aantal keren dichtbij maar nu dan toch de eerste! We zijn er erg blij mee! Niffou heeft al meerdere kopprijzen, zie tabblad vliegduiven.


11. jul, 2019

“Het wel en wee in en om de hokken in Heiligerlee”

We hebben een topseizoen! Net als vorig jaar lijkt het wel of alles vanzelf gaat, we verspelen (gelukkig) heel weinig duiven, ons prijspercentage is ver boven gemiddeld en aan kopduiven hebben we al helemaal geen klagen. We bezitten een paar echte toppers, zowel in het vlieghok als in het kweekhok. Duiven die ons er week in week uit doorslepen, duiven waar we op kunnen rekenen.

Ik schrijf bewust dat het lijkt of alles vanzelf gaat.. Dat is natuurlijk niet zo. We zijn voor duivenmelkers begrippen een jong gezin, dat brengt allerlei drukte met zich mee. We zijn elke dag aan het werk, gaan om 7:30 uur de deur uit en zijn om 17:30 uur weer thuis. In en om het huis moet natuurlijk van alles gebeuren, elke dag maar weer. We hebben vier kinderen, de beide jongens staan op eigen benen en de meiden wonen nog lekker thuis. Kinderen opvoeden, pubers.. tieners.. Hoef ik verder niet uit te leggen denk ik.

In de hokken gaat het ook niet altijd zoals je dat had gepland.. Van de 40 vliegduiven hebben we 7 verspeeld, 2 zwaar gewond door de roofvogel en zitten er 11 achter in de ren. De duiven achter in de ren zijn niet goed genoeg om in het vlieghok te blijven. Al met al zijn er na 13 weken en 17 vluchten dus nog 20 over die mee kunnen.

Bij de kwekers blijken 2 duivinnen niet meer te leggen (ouderdom) en heeft onze Johnny boy doffer serieuze vleugelproblemen. Becky is van 2009 en loopt op haar laatste adem, zal vandaag of morgen over zijn met haar..

De jonge duiven hebben een moeilijke opstart gehad, bij het afzetten hebben ze wel een week of 4 tegen de coli aangezeten. Hierdoor zijn ze voor het eerst los geweest toen ze 7 weken oud waren. Volgens mij hebben zie hierdoor de vliegtrein gemist en zijn ze op de looptrein ingestapt. Ik weet dat ze kunnen vliegen, maar nu ruim drie weken voor hun eerste keer op de wagen vliegen ze nog steeds niet. Dagelijks trainen ze minder dan een kwartier.. Een week of drie geleden hebben ze 3 dagen echt Coli gehad, niet lang gelukkig maar wel heel heftig. Om een lang verhaal kort te maken, de jongen lopen ongeveer 5 weken achter op schema.

 

Ik ben elke dag om 5:30 uur uit bed, we verzorgen de duiven ieder ochtend en dat kost ons 2 uur. In het weekend staat de wekker op 7:00 uur. We eten elke dag warm om 19:00 uur, eerder kan niet want dat komt niet goed uit met het trainen van de duiven. Na het eten zijn we nog een uurtje bezig en rond 20:30 uur gaan de hokken dicht, klaar. Inmiddels korven we elke donderdag en vrijdag in, dit zijn hectische dagen.. Warm eten lukt dan niet.

Van april tot september kunnen door de week niets plannen, we zijn alleen met de duiven bezig. Weekendjes weg gaan kan al helemaal niet en vakantie plannen we tussen de vluchten door.. Duiven is een gezinshobby, niet omdat het gezin dat graag wil of zo leuk vind. Nee, het is een gezinshobby omdat iedereen zich moet aanpassen en in de vluchtperiode alles om de duiven draait.

Dit is natuurlijk niet voor mij alleen maar voor alle goed presterende duivenmelkers en hun gezinnen, je moet er veel voor doen en misschien nog wel veel meer voor laten.

Ben ik nu aan het klagen? Nee hoor, integendeel! Ik heb het super naar mijn zin. Ik heb met Trea een droomvrouw en samen met onze kinderen een heerlijk gezin. We genieten elke dag van onze momenten. De tijd die we hebben besteden we samen en in de maanden dat de duiven op rust zitten zijn voor ons de maanden dat we heel veel leuke dingen doen samen.

 

Liefhebbers die hard spelen met hun duiven doen er dus veel voor, dit mag best een klein beetje gewaardeerd worden. Een felicitatie, een belletje, een WhatsApp of facebookberichtje, alles is leuk.. Behalve net doen of het heel normaal is en mooie prestaties negeren.

Het is een kleine moeite om elkaar te feliciteren met een eerste plaats of een mooie uitslag, het is ook een kleine moeite om elkaar te steunen bij een tegenslag. Maakt het allemaal net wat leuker.

 

Straks in-manden voor Arlon! Iedereen alvast succes voor komend weekend.

 

 

 

8. jul, 2019

Na een extra nacht mand hebben onze duiven zondag een prachtige uitslag neer gezet. Onder leiding van Huts (1e) en gevolgd op één seconde door zijn zus (2e). Evialina noteert haar 12e prijs van het seizoen.


4. jul, 2019

Alweer een week voorbij, wat gaat de tijd toch snel! Als je het een beetje druk hebt, of in ieder geval genoeg te doen hebt (klinkt wat vriendelijker), dan lijkt het wel of de dagen je afgestolen worden. Lange periode verheug je je op deze mooie maanden en voor je het weet… Laten we er maar lekker van genieten.

We hebben onze vakantie geboekt, we gaan naar het Canarische eiland Tenerife. Lekker genieten van zon, zee en strand, heerlijk. Nu we geboekt hebben mag het wel al zo ver zijn.

Uiteraard hebben we een en ander een beetje afgestemd op de komende vluchten, voor zowel de oude duiven als de jonge duiven. We hebben een mooi compromis gesloten (Trea en ik ;-)), iedereen blij, de kids ook.

 

Begin van de week hebben we als afdelingsbestuur vergaderd, het reilen en zeilen met elkaar besproken. Ik moet zeggen dat we altijd goede, constructieve maar ook leuke vergaderingen hebben. Er is één klein nadeel, het wordt altijd zo laat voor je weer thuis bent. Komt met name ook door het nazitten, de derde helft van de vergadering zeg maar.

 

Vanavond mogen we alweer in-manden voor de vierde fondvlucht, ik zeg bewust mogen.. we moeten natuurlijk helemaal niets. Vandaag zullen de klagers wel weer van zich laten horen, beetje jammer. We hoeven niet aan alle vluchten deelnemen, toch? Als we kiezen dan bepalen we zelf, ook de kosten.  In ieder geval vanavond gaan we in-manden voor Lorris. Ik heb heel lang getwijfel, of eigenlijk voor mezelf besloten om niet mee te doen. Gewoon omdat we de juiste duiven er (nog) niet voor hebben. En duiven heen sturen die ‘uitgespeeld’ zijn, dat gaan we niet doen. Duiven die we niet geschikt vinden gaan überhaupt niet meer mee.

Maar goed, lang genoeg getwijfeld en er gaan toch een paar mee. Ook echt maar een paar hoor, zoals het nu lijkt 4 stuks. De rest gaat naar Kalkar, Vitesse 160 km. Onze Kevin blijft thuis, ik denk de rest van het jaar. Het komt er niet uit en we willen deze prachtige doffer niet verspelen. Eerst maar even rust en dan zien we wel weer.

Als extra’s hebben we gisteren alle vliegduiven de mand in gehad voor een trainingsvluchtje van 30 KM, of het help weet ik niet maar de duiven vonden het prachtig, vooral bij thuiskomst. Ze zijn twee uurtjes samen gebleven en daarna gevoerd en weer apart gezet. Ach, zo blijf je lekker bezig.

Al met al zullen er dit weekend rond de 20 kanshebbers de mand in gaan. We hebben er weer vertrouwen in, maar zoals iedere week is het weer afwachten.

 

De jonkies doen het goed, de hele week redelijk getraind en het eten gaat ook redelijk. Het is allemaal nog niet hoogstaand maar voor mijn gevoel hoeft dat ook nog niet. Alles wordt ook een beetje tegengewerkt door de hormonen. Het gaat flink tekeer in het jeugdhonk, het lijkt soms net een sexclub. Links en rechts zijn er al een paar stelletjes verloofd en twee koppels hebben inmiddels een eitje. We laten ze maar lekker aanrommelen, ze worden vanzelf volwassen.

Vanaf morgen gaan ze er vroeg in de ochtend uit, kijken hoe ze dat oppakken en of alle jongen daar mee om kunnen gaan. Ik begin bewust morgen met de vroege training, dan is Trea namelijk vrij.. als ze het in hun bol krijgen en er niet op tijd weer zijn kan ik in ieder geval wel op tijd naar m’n werk.

 

Komend weekend is het de jaarlijkse feestweek in Heiligerlee, 4 dagen feest! Dat wordt gezellig. Het beloofd een mooi weekend te worden, hopen dat we ook van onze duiven mogen genieten.

Iedereen succes en maak er wat leuks van!

# op de foto onze vliegduiven klaar voor een trainingsvlucht, mooi duivenweer!