Laatste nieuws

10. sep, 2021

Abraham!

Op voorhand zie je er een beetje tegenop.. het gaat snel! Hopelijk niet te veel poespas en snel weer verder met de orde van de dag, duiven ofzo.

Maar als het dan zover is en je voelt de warmte en liefde van je gezin, de kleine dingen die het allemaal zo speciaal maken, dan ben je toch wel heel blij dat je jarig bent. Zelfs als je 50 wordt.

Vandaag geen riedeltje over onze mooie hobby, ik ga genieten van deze dag. Uiteraard worden er wel gewoon duiven in-gemand J, maar verder is het vandaag genieten van mijn beide jongens en mijn drie meiden.

Succes morgen en geniet van de aankomsten.

# Ook de collega’s maken deze dag bijzonder

 

 

 

 

3. sep, 2021

Vrijdag, inkorfdag!

Vanavond gaan de duiven de wagen op voor alweer de derde natourvlucht, het gaat snel. Wat ook snel gaat is het korter worden van de dagen (figuurlijk dan he), we lopen in rap tempo richting de herfst. Ze beloven voor komende week nog een paar leuke nazomerdagen, laten we het hopen!

Voor vanavond hebben we er vijf minder, die hebben nog steeds Heiligerlee niet terug gevonden. Twee zijn gemeld, keurig verzorgd en weer los gelaten.. maar helaas. Voor wat betreft de herintredende doffers, we zullen zien welke nog mee gaan (kunnen). Ze moeten minimaal op 5 oude pennen staan, voor minder doen we het niet 🙃 Ze zullen geen eerste vliegen maar dat hoeft ook echt niet, ze moeten laten zien of het nog de moeite is om ze aan te houden.

De junioren zullen zoveel mogelijk mee gaan, maar ook hier moeten we wel een paar laten zitten denk ik. Eitjes leggen en papjongen gaan niet samen met hard vliegen, krijgen ze geen eerlijke kans vinden wij.

Het weer lijkt goed te worden, zelfs de wind draait een beetje naar Noord Oost in plaats van pal Oost. Met Oost in de wind zal het voor de jonge duiven niet makkelijk worden. Ik hoop maar dat Friesland als eerste los gaat morgen, dan trekken ze onze achterblijvers niet mee het westen verder in. Het hele jaar is het al afzien voor onze duiven, zal zaterdag wel niet anders zijn.

 

De voorbereiding deze week was iets anders dan afgelopen weken, er moest weer gewerkt worden. Maar toch, we zijn tevreden hoe het is gegaan met de duiven deze week. Trainingen waren goed, niet lang maar wel heel hard. Eten als groten en de zelfmotivatie van de junioren is deze week bijzonder hoog. Of we dat zaterdag terug gaan zien is de vraag natuurlijk, maar we hebben er nu in ieder geval al van genoten.

Morgen na het uitlezen van de klokken gaan we barbecueën in de club, gezellig! Eindelijk kunnen we weer een feestje geven, dat hebben we met elkaar toch wel gemist. Sportiviteit is belangrijk maar het sociale er om heen is zeker net zo belangrijk. Dus hoe de vlucht ook verloopt, we sluiten de dag goed af 👍

Succes morgen en geniet van de aankomsten.

# Het versterken van het kweekhok kan weer beginnen!

 

 

31. aug, 2021

De vakantie zit er op.. en de rustperiode komt eraan!

We zijn thuis allemaal weer begonnen met ons ding, Trea en ik zijn weer aan het werk en de meiden zijn beide aan hun examenjaar begonnen. Het normale leven in Heiligerlee is weer terug haha. Even wennen maar vervelend is het niet hoor, beetje ritme is niet verkeerd. Kunnen we ons weer verheugen op de weekenden, lekker twee dagen vrij.

Voor de duiven zal het wel even weer wennen zijn, alles gaat de komende tijd weer op tijd en regel. Ik denk dat de goede prestaties van de afgelopen twee vluchten ook te maken hebben met de tijd en aandacht die we aan de duiven hebben besteed.

De maandag na de eerste natourvlucht met een mandje vol junioren naar Nanne Wolff geweest. Super dat we daar terecht konden, Nanne heeft vakantie maar we konden nog even voordat de praktijk open ging terecht. Wel vroeg maar dan heb je ook wat! De duiven zijn goed bekeken en prima in orde bevonden, als er niets geks gebeurt kunnen ze de laatste 4 weken uitvliegen zonder medische belemmeringen.

Met Nanne nog uitgebreid gesproken over het tegengaan van het ruien bij de oude duiven, Nanne heeft daar een eigen theorie over. En om mij te overtuigen zijn we samen gaan kijken bij de hokken, ik heb een aantal oude duiven in handen gehad en je gelooft het niet.. 0 pennen geruid en zo glad als een paling. Dat moet wel met overnachtduiven die het hele jaar op nest gespeeld worden, aldus Nanne. Zijn theorie werkt dus echt in de praktijk, weer wat geleerd!

 

Afgelopen weekend was het weer zwaar voor de duiven, met name voor de jonge duiven die ingezet zijn op Reims (480 KM). Onze duiven zijn naar Gennep (178 KM) geweest voor de tweede natourvlucht. Op voorhand wisten we natuurlijk wel dat het geen makkelijke vluchten zouden gaan worden, vooral de Noorderwind kracht 4 a 5 was het probleem. De vraag is of we vluchten moeten uitstellen of afgelasten als de wind hard tegen is? Achteraf zegt iedereen van wel natuurlijk, maar dat is te makkelijk. Dan hadden we het vooraf ook moeten zeggen en misschien zelfs niet moeten inkorven.

Als er veel duiven achterblijven van een vlucht dan zijn er fouten gemaakt, dat is duidelijk.. maar zijn die fouten gemaakt door de liefhebbers zelf of door de lossingscommissie?

Hoe dan ook, er zijn nog heel wat duiven op stap die de weg niet terug kunnen (zullen) vinden. Als liefhebber word je daar verdrietig van, het heeft tijd nodig om daar mee om te gaan. Ik kopieer een stukje tekst van Henk Douna, ik kan het zelf niet beter schrijven vandaar..   

Het loopt op zijn einde.....

We zijn er bijna maar nog niet helemaal. O wat zijn we heden blij........dat klinkt allemaal een beetje raar. En ik moet eerlijk zijn wat mij betreft gaan we nog een paar weken langer door met de vluchten. Maar wat snak ik naar het einde van het seizoen als het gaat om de werkzaamheden in de club. Het is me allemaal nogal wat. Ik hou stiekem op een kladje bij hoeveel uren ik wekelijks in het clubwerk steek. Kom momenteel vanaf april op een dikke 6 uren in de week. En dan al die andere mensen, de inkorvers, de centrumleider, het afdelingsbestuur, en al die andere vrijwilligers en professionals die wekelijks zorgen dat we kunnen vliegen. Het is me allemaal wat!

Kop omhoog borst vooruit......

En daar sluit ik maar mee, kan nog uren doorgaan maar heeft geen enkele zin. Iedereen doet het op zijn of haar manier en zo moet het ook maar mooi blijven. Voor degene die teleurstelling te verwerken heeft....kop omhoog en borst vooruit! Wees trots op uw duiven, verwen ze, vertroetel ze en koester onze mooie hobby.

Henk heeft een mooi verhaal geschreven, is echt de moeite om het te lezen www.henkdouna.nl/laatste-nieuws/137858/toch-een-eerlijke-noorden-wind

 

Bij ons zijn er trouwens nog 5 junioren onderweg, daarvan is er één gemeld in Lemeleveld.

We gaan ons best weer doen om voldoende energie in de junioren te krijgen, de laatste loodjes zijn het zwaarst toch? Met voldoende energie is er ook altijd kans om een dag later nog thuis te komen. Alvast succes gewenst voor komend weekend!

# we hadden bezoek van de rover, die had plaats genomen op het jonge duivenhok om vandaaruit een kip te kunnen verrassen. Maar de Haan had ‘m door 😀

 

 

 

20. aug, 2021

Als je niet mee doet kun je ook niet winnen.. We hebben een team van 5 duiven opgegeven voor een najaars éénhoksrace. De jongen hiervoor zijn inmiddels geringd en als ze 30 dagen zijn gaan ze op reis, op avontuur!

We zitten nog steeds in de vakantiemodus, heerlijk. Voor de verzorging van de duiven is het niet ideaal maar dat is even niet anders. Vakantie is ook belangrijk en ik moet zeggen dat we er volop van genieten. Marit is met een vriendin op reis, de verhalen en foto’s die ze stuurt laten zien dat ze het erg naar hun zin hebben. Door de coronatoestanden is het allemaal anders dan anders, we moeten ons aanpassen naar de mogelijkheden die er zijn. Het is niet anders, volgend jaar hopelijk weer met z’n allen op vakantie!

Ondanks de vakantiemodus hebben we de jonge garde wel zoveel mogelijk in het ritme proberen te houden, die moeten deze week de mand in voor hun eerste vlucht om de punten. Ook een aantal oudere duiven gaan nog een aantal keren mee op de natourvluchten, allemaal duiven die om verschillende redenen thuis zijn gebleven tijden de vluchten van de oude duiven. We willen toch zien of het nog de moeite is om ze de winter over te houden, liever nu de keuze dan volgend jaar..

We ronden af op 50 duiven inmanden, mooi aantal om op te wachten lijkt me. Voor wat betreft de ronde latere jongen.. daar zijn we bijna doorheen. Van de 18 stuks zijn er nog 6, waarvan één een twijfel geval is. Op onverklaarbare reden zijn ze allemaal bij huis weggeraakt, gewoon tijdens het trainen. Naja, het is niet anders maar zonde is het wel natuurlijk. Voor ons is het wel duidelijk dat we geen late jongen meer gaan houden, op deze manier heeft het geen zin.

 

Afgelopen maandag zijn Trea en ik op bezoek geweest bij overnacht grootheid Ultsje Jellema in het Friese Steggerda. Leuk bezoek, meneer woont prachtig op de ruimte en praat in één stuk door over duiven. Maar vooral over zijn zoon Jelle, de trotsheid straalde er van af. Logisch toch!

Verder geen spannende zaken in en rond de hokken, de junioren rommelen wat aan.. de meeste zijn aan-gepaard en hebben een nestje. De kwekers ruien als mallen en doen voor de rest niet veel meer dan rusten en af en toe in bad, de oude vliegduiven brengen nog een ronde jongen groot. Nog een paar vluchten te gaan, meestal zijn het wel hele mooie vluchten met goed verloop. Hopen dat het dit jaar niet anders is dan andere jaren. Met de oude duiven is het trouwens ook al stoer genoeg geweest, over de jonge duiven zullen we het verder maar niet hebben.

Nog vijf weken en dan is het einde vliegseizoen 2021, we genieten er nog maar even van.

# Steggerda, een leuk klein dorp met grote liefhebbers.

 

 

 

 

5. aug, 2021

Zonder tegenslag geen succes! Mooie spreuk die ik de laatste weken voorbij hoor komen tijdens de olympische spelen. Zou ook maar zo over de duivensport kunnen gaan.

Tegenslag is natuurlijk relatief maar iedereen voelt het op z’n eigen manier. A.S. schrijft regelmatig dat wanneer tegenslag zich in het duivenhok afspeelt, je niets te klagen hebt.. Bij tegenslag zijn we meestal (sommigen altijd) op zoek naar “de schuld”, heb ik ook wel gedaan natuurlijk maar ik ben er nooit iets mee opgeschoten.

Die Olympische spelen is trouwens wel mooi om kijken he, het maakt me niet uit welke sport het is, ik vind de prestaties prachtig. Te bedenken dat de sporters er vier jaar naar toe werken en vier jaar afzien om die ene topprestatie te leveren.

Op dit moment is het even rustig aan de Oude hornweg, geen vluchten voor de punten. Zo in de vakantieperiode is dat best even lekker. Met ruim twee weken dan gaan ze weer, de pauze is dus maar even heel kort ;-)

In en om de hokken gaat het prima, in de relaxmodus zullen we maar zeggen. Alle duiven vliegen één maal daags en dat mag maar hoeft niet. We hebben de tijden van de oude duiven en de junioren omgeruild.. de doffers gaan nu los om 6:30 uur en de junioren om 17:30 uur. De jonge doffers zijn niet te houden, pfff wat een idioten! Als we ze ‘s morgens loslaten dan is de kans groot dat er een aantal de hele dag achter hun pikkie aanlopen en niet naar binnen gaan. Eten hebben ze helemaal geen behoefte aan, ze willen maar één ding.. dat ja ;-)

Vorige week met de jonkies naar de dokter geweest, voor de verandering een keer op een avond. Kwam ons beter uit! Het mandje met jongen is goed gecontroleerd, op een beetje geel na waren ze prima in orde. Toch wel te veel geel hoor, het advies van Nanne 4 dagen kuren. Op de terugreis onze logé weer thuis gebracht, mooi jong doffertje die even de weg kwijt was en vlak bij ons in de buurt was binnengelopen. Als dank een bosje bloemen mee naar huis, super toch!

 

De oude duiven zitten allemaal keurig te broeden, de eitjes lagen er na 8 dagen. Wat een verschil in gedrag nu het ‘nestduiven’ zijn, ze zijn zo tam als het maar kan. Op weduwschap knallen ze het hok uit en nu denken ze eerst 5 minuten of ze wel of niet een rondje gaan vliegen. De doffers trainen in de ochtend om 6:30 uur en dat vinden ze wel lekker volgens mij, een half uurtje de vleugels strekken. We willen een aantal doffers nog een paar keer spelen op de natour. We willen weten of de kwaliteit niet goed is van de doffers of dat het toch een kwestie van motivatie is, ik denk het laatste.. ik hoop het laatste!

In het juniorenhok is het druk, de verhouding mannen vs vrouwen is ongeveer 70/30. De mannen moeten dus erg hun best doen om een meisje te veroveren. Ik denk dat er inmiddels tien koppeltjes op eitjes zitten, kleine duifjes worden groot zullen we maar zeggen. Ik denk dat je op een gegeven moment moet kiezen, of de geslachten scheiden van elkaar of op nest laten komen. Hier kiezen we dus voor nesten.. willen ze prima op trainen, je moet ze alleen een handje helpen haha!

Voor zaterdag alvast succes! Hopen dat het weer een beetje meewerkt, de duiven mogen ook wel een keertje droog thuiskomen.

# Ochtendtraining van de doffers in augustus, mooi plaatje!