Laatste nieuws

5. nov, 2019

November! Zo links en rechts hoor ik al weer collega melkers over het koppelen van de duiven eind november.. Voor sommige is de periode tussen de laatste vlucht en de eerste koppel-dag echt veel te lang. Soms begrijp ik dat ook wel maar soms denk ik ook wel ‘ doe even rustig aan’, je duiven zijn nog aan het uitblazen van de laatste vlucht. Wij koppelen altijd de 2e of 3e week van januari. Het koppelen en het kweken vind ik prachtig, daar kan ik me wel weer op verheugen. . maar het uitwennen van de jonge duiven vind ik werkelijk een drama.

Maar goed, het is al wel november maar nog lang geen kweektijd voor ons!

 

De gezellige drukte is weer aangebroken, feestje hier, feestje daar, feestje overal! Allemaal erg gezellig en leuk, vooral in deze periode. Je hoeft geen weekend overslaan als je dat niet wil. Wij gaan ook heel wat feestjes bezoeken, maar zeker niet ieder weekend!

Aanstaande vrijdag organiseert onze eigen vereniging een tafelkeuring, een handkeuring door keurmeester Smit waar vooral heel veel uitleg wordt gegeven. Het oordeel van de keurmeester wordt uitgelegd en er kunnen vragen gesteld worden. Het gaat niet om winnen of verliezen, het gaat om de gezelligheid. En het is ook altijd goed om te zien hoe je duiven er op staan. En inderdaad, de meeste zijn nog niet door de rui. Dat klopt helemaal, maar ze kunnen wel goed aanvoelen, lekker glad zijn en de juiste form hebben, de keurmeester kan ook prima beoordelen of de rui goed gaat. Wij nemen 2 kweekduiven mee, we zijn best benieuwd hoe Hilbrand de duiven beoordeeld. Ik zal het volgende week vertellen ook als ze niet zo in de smaak zijn gevallen πŸ€ͺ 

Ik denk dat de meeste liefhebbers wel een beetje de verkopen volgen, de verkopen op diverse sites, tijdens tentoonstellingen enzovoort. Afgelopen weekend was de veiling (mooi woord voor verkoop) van de golden Ten georganiseerd door organisatie de duif. Een jaarlijkse verkoop die nu voor de zevende keer is georganiseerd.. Het is geen gewone verkoop hoor, het is meer een prestigeslag van de crème de la topmelkers van Nederland en België. Alle tophokken verkopen daar een klein aantal jonge duiven uit hun beste kweekparen, totaal zijn er dit jaar 168 duifjes verkocht. Die 168 jonge duiven, (die gemiddeld nog geen 100 dagen oud zijn denk ik) zijn verkocht voor een gemiddeld bedrag van € 9.191,- per duif! De top 10 duurste duiven van de deze verkoop brachten samen maar liefst € 544.800,- op.  (dat is meer dan een half miljoen) Daar kun je hier in het Noorden een mooi huisje voor kopen hoor.. De totale opbrengst komt ruim boven de anderhalf miljoen eurootjes.

Ik weet het niet hoor maar volgens mij is er geen enkele duif zoveel geld waard.. Duivensport anno 2019!

Gelukkig zijn er ook genoeg verkopen, vooral in verenigingsverband, die voor ons allemaal de moeite waard zijn en ook nog eens goed betaalbaar.

 

In de hokken gaat het goed, beetje eentonig maar het is wel zo. De duiven doen het prima, genieten lekker van de frisse lucht en van de rust. Af en toe pak ik een duif in handen om te kijken hoe ze er op staan, ik hou er niet van dat duiven aanvetten in deze periode. Een beetje stevig is geen punt maar obesitas gaat net te ver.. Ondanks dat onze duiven gewent zijn om volle bak voer te krijgen en in de zomer periode geen gram aankomen.. nu is dat wel anders hoor, zal met beweging te maken hebben. (hebben we zelf ook wel een beetje last van deze periode, het eten is gewoon veel lekkerder..)

Veel plezier de komende week! Wij gaan onze overkapping plaatsen.. Gelukkig krijgen we hulp van een goede vriend en echte vakman, waar zouden we zijn zonder.. We verheugen ons er op, opbouwen is leuker dan afbreken.

Marit heeft nog een paar tentamens en dan zit haar eerste periode erop, daar zal ze blij mee zijn. Kan ze een paar weken rustig aan doen en dan begint de tweede periode.. 

Veel plezier op de feestjes, of gewoon lekker thuis.. en geniet van de duifjes!

 

# Op de foto onze witstaart begint al weer mooi glad te worden, "Witstaart" is een dochter van onze "Oma" 

 

 

29. okt, 2019

Vorige week is een groep vrienden van ons op bezoek geweest in Belarus (Wit Rusland), afgelopen jaren gingen wij zelf ook op bezoek tijdens de herfstvakantie maar helaas liet het werk het nu niet toe. We hebben redelijk veel contact met onze Wit Russische vrienden en vooral met onze “Belarus-bonusdochters”, die zitten in ons ❀!

Gisteren een mooie verrassing! Een doos vol lekkere, typische Wit Russische lekkernijen, Chocolade, koek, bonbons, bier, wijn.. en als cadeau kregen we van  Evialina een prachtig Russisch beeld van twee duiven. Hoe lief is dat! Wat krijg je toch veel van mensen die zelf zo weinig hebben, we houden van ze!      

Afgelopen vrijdag de ALV van de afdeling gehad, voor mij de tweede als bestuurslid. Het was een prima vergadering! 41 van de in totaal 55 verenigingen hebben op een leuke en goede manier mee gepraat/ vergaderd over de agenda punten. Er spraak veel vertrouwen uit, hier en daar een kritische noot maar ook hier en daar applaus. Vooral de presentaties door het bestuur vielen goed, hier hebben we veel complimenten over gekregen. Ik denk dat er een mooie basis ligt voor een goede samenwerking, samen kunnen we nog jaren vooruit.

Een minpuntje vind ik (persoonlijk) toch wel dat er een aantal verenigingen hier uit de Noord Oost hoek niet aanwezig waren. Ik begrijp dat het niet altijd makkelijk is om de agenda’s te schikken.. maar als je het hele jaar kritisch bent en ook nog eens vol goede ideeën zit, dan kun je deze vergadering toch niet missen. “Wie zwijgt stemt toe” zullen we dan maar zeggen. 

 

Vorige week schreef ik nog dat de democratie binnen onze vereniging had gezegevierd, met als voorbeeld dat de meerderheid van onze leden graag deel wil nemen aan het samenspel DOP. De democratie wint helaas niet altijd… middels een  schrijven hebben de initiatiefnemers van het DOP laten weten dat we niet welkom zijn en niet mogen deelnemen aan het spel DOP.

Het schrijven is te lezen op trouweduif0138.nl onder het tabblad nieuws. Ook nu zeg ik maar niet te veel van…

 

Project tuin is voor zover klaar.. in ieder geval klaar voor de volgende stap, alles is eruit en er ligt een mooie gele zandvlak. De container is weer van de oprit af, en je gelooft het niet maar een 20 kub’s container bastend vol met bomen, taken en weet ik wat voor groenafval allemaal. Kun je nagaan hoe mooie grote en open ruimte er nu ligt achter het huis. We zijn blij dat het afbreken klaar is, nu kunnen we weer opbouwen en dat is heel wat mooier om te doen. Zoals het nu lijkt zal de overkapping er met een week of drie staan.

Ik kon toch niet langer wachten.. Dat heb ik wel vaker trouwens, als er toch iets moet gebeuren dan maar gelijk. Het erwtenstro is uit de hokken van de jongen gehaald, de duivinnen lopen nu op een schone vloer! De roosters plaats ik nog even niet, daarmee wacht ik wel tot de rui is afgelopen. Tenminste.. dat denk ik nu ;-)  Het schoonmaken kost nu wel iets meer tijd maar het is wel een stuk aangenamer op de hokken. Dat zit natuurlijk tussen de oren, de duiven vinden het stro ook prima, maar ik vind het wel erg prettig nu.

Het ruien gaat langzaam voor ons gevoel, ook dat is natuurlijk niet zo, maar je wil zo graag de duiven weer in hun zondagse pak zien. Lekker strak en glimmend, en niet zoals de auto van de buurvrouw.. dof en beschadigd. Maar snel gaat het wel hoor, ik zag Niffou gisteren lopen en zag dat haar staart alweer helemaal uit gegroeid is. Zo zit er helemaal niets en zo is het weer compleet, een wonder der natuur zullen we maar zeggen.

 

Verder gaat het op de hokken prima! Afgelopen weekend zijn er een aantal duifjes opgehaald om elders hun kweekwaarde te vererven. Hopen dat het lukt. De duiven doen het prima, genieten net als wij van de rust. Het bijlichten is alweer begonnen, kunnen ze iets langer genieten van hun dag ;-).

Nog drie dagen en dan is ook oktober alweer voorbij, tijd vliegt en voor je het weet.. Maar eerst even verder genieten van alles wat niets met duiven te maken heeft.

# op de foto het lekkers en cadeau uit Wit Rusland.

 

 

 

22. okt, 2019

Zoals voorspeld was afgelopen vrijdag de leukste dag van de week.. Trea haar verjaardag. Het was een leuke en gezellige dag! Er moest natuurlijk gewoon gewerkt worden (en school..), maar de tijd er voor en erna hebben we samen genoten β€

 

Project tuin is begonnen, en ook echt begonnen. Er staat een 20 kub container op de oprit voor het groenafval, en inmiddels zijn de kippenhokken afgebroken en ook al afgevoerd. Vandaag halverwege de middag komt er een graafmachine (machientje..) om de grote bomen te rooien. Als die er uit zijn is het meeste ‘afbreekwerk’ klaar. Ik neem toch maar even vrij om er bij te zijn, de machine moet tussen de duivenhokken door en daar ben ik niet gerust op. Stel je voor..

Ik hoop dat er over twee weken een mooie grote open vlak van geelzand ligt, mooie basis om verder te bouwen. We liggen op schema, we zijn dus tevreden. (foto's volgen snel)

 

Vorige week de najaarsvergadering van de club gehad, en goed bezocht door de leden! Een korte terugblik op het afgelopen seizoen en alvast vooruitkijken naar het seizoen 2020. Het vooruit kijken is natuurlijk erg lastig, in veel zaken zijn we afhankelijk wat er landelijk gaat gebeuren. Maar goed, alles is aan de orde geweest en zoals het hoort heeft de democratie gezegevierd. Mooiste voorbeeld hiervan is toch wel dat de meerderheid van de leden voor het komende seizoen graag willen deelnemen aan het samenspel DOP. Hoe anders was de stemming voor het afgelopen seizoen.

Voordat er mensen zijn die het niet helemaal begrijpen en er allerlei spookverhalen de ronde gaan.. Als voorzitter van de club ben ik blij dat we democratisch gekozen hebben om weer deel te (mogen) nemen aan het samenspel DOP, en ik hoop oprecht dat de leden komend seizoen ook werkelijk weer mee kunnen spelen in dit samenspel.

Persoonlijk hoeft het van mij niet en is mijn mening hierin niet veranderd, verder zeg ik er maar niet te veel van.

 

Gisteravond de laatste bestuursvergadering voor de ALV van de afdeling gehad. Nog even de puntjes op de I gezet en een en ander doorgenomen. We zijn er klaar voor en hebben er zin in! Vooral omdat we het afgelopen jaar veel feedback hebben gehad, meestal positief en af en toe ook best kritisch. We hopen dat we vrijdag op de ALV open en eerlijk met elkaar kunnen praten over de punten die aan de orde (moeten) komen, en dat de leden/ verenigingen die kritisch zijn geweest de moeite nemen om samen met het bestuur hierover te discussiëren. We zullen het toch samen moeten doen πŸ‘

Nog een mooie quote van onze voorzitter, “de zaken rondom de duivensport is op dit moment net zo ingewikkeld als de Brexit”. Als je je er niet in verdiept zal je er helemaal niets van begrijpen.

In de hokken gaat het prima! De duiven zijn mooi gewent aan de nieuwe situatie en kunnen het onderling prima met elkaar vinden. In het vlieghok van de doffers is het elke avond een soort stoeltjesdans, met variabele zitplaatsen. De doffers zitten elke avond in een andere vak.. De duivinnen zitten nog op het stro van de jonge duiven. Echt prettig vind ik het niet, de duiven wel hoor! En zolang ze nog ruien blijft het zo. Als de rui klaar is gaan er roosters in. Dit was het eerste jaar dat er erwtenstro in de hokken van de jongen lag en het is me niet zo goed bevallen dan met roosters. De roosters staan al klaar, is weer een zaterdagklusje voor ergens in november.

De eerste late jongen (schenkingen) zijn opgehaald. Voordat zo’n laatje de deur uit gaat gaan we het duifje uitvoering bekijken, als we het zelf niet op de hokken zouden plaatsen dan gaat het niet de deur uit, ook niet als weggever! Maar goed, ze zien er prima uit (en dat is altijd maar afwachten natuurlijk.) We hopen dat de duiven goed terecht komen, dat de verenigingen een paar centen verdienen en de kopers er een leuke kweekduif aan krijgen.

 

Nog even een wens uit spreken hoor.. Ik wens dat die gene die verantwoordelijk is voor het stelen van duiven, van wie dan ook, chronische jeuk krijgt en dat tegelijkertijd zijn handen er af vallen. En als die wens nou eens uit mag komen…   

 

We zien elkaar vrijdag! En anders alvast een fijn weekend. (We hebben geluk, komend weekend is het enige weekend dit jaar die 49 uur duurt)

 

# op de foto de studieboeken en schriften van Marit, leren, leren, leren.. en ze wil zo graag leuke dingen doen

 

 

15. okt, 2019

“Duiven houden”  is iets anders dan “van duiven houden”.. Zo heel af en toe worden we hier aan herinnerd. Vorig weekend heb ik mijn laatste moment met Becky gehad, een van onze lievelingen uit het kweekhok. Becky van 2009 had een enorm gezwel achter haar borstbeen waar ze steeds meer last van kreeg. De laatste dagen zat ze echt naar lucht te happen en dat is geen prettig gezicht!  Ook al wil je haar niet missen, het leed wil je haar wel besparen.. Uiteindelijk moesten we afscheid nemen.

Over afscheid nemen.. Iets minder dramatisch dan met Becky moet onze sport/ hobby ook afscheid nemen van Youri. Een jonge en gedreven duivenmelker die weet hoe je prijzen kan pakken en kampioenschappen moet verdienen. De sport vergrijst en hierdoor loopt het ledental hard achteruit, jonge spelers als Youri kunnen we eigenlijk niet missen. Ik begrijp het wel heel goed hoor! Als je jong bent is het goed om dingen te doen die bij je leeftijd horen, jezelf ontwikkelen en ontdekken wie je bent en wat je uiteindelijk wil. Ik denk ook dat het verstandig is, maar jammer vind ik het wel. Ik hoop dat er ooit weer een duivenhok met duiven komt voor Youri, de eerste twee duiven mag die bij ons komen halen!

 

Zaterdag een leuke dag gehad met alle keurmeesters van Nederland. Als je het zo opschrijft is het net of het er honderden zijn.. helaas, de teller komt op 74 keurmeesters. Ook hier wordt het minder en minder. De reis ging naar Soest, het midden van Nederland.. (zijn ze alleen de provincie Groningen vergeten ;-)), daar vergaderd en de puntjes weer op de i gezet. Naast het vergaderen is het ook gewoon een leuke dag met collega keurmeesters. Maandag 11 november is er een regionale bijeenkomst waar we samen met collega keurmeesters een aantal duiven gaan keuren, na het keuren gaan we hier dan uitvoering over praten. En zo leren we altijd weer wat, want van elkaar leer je veel meer dan wat je ooit in boeken zult lezen. En ook dit zal weer een gezellige avond worden.

Veterinair adviseur van de groep van keurmeesters Stephan Góbel heeft een korte intermezzo gegeven omtrent de meest voorkomende duivenziektes. Zeer interessant! Deze jonge dierenarts, gespecialiseerd in postduiven, weet wel waar die over praat. Het was geen commerciële voorstelling, in tegendeel. Het blijft wel heel bijzonder dat verschillende specialisten ook verschillende meningen verkondigen, de vraag hoe dit kan is wel gesteld maar uiteraard had Stephan daar ook geen antwoord op.

 

In en om het hok gaat het prima! We zijn zeer tevreden over de duiven. Tijdens de rui is de conditie vaak niet best en de vatbaarheid voor allerlei narigheden zeer groot. Je ziet dat de koppen wat grauwer zijn dan in het vliegseizoen en het energielevel een stuk lager is. Ze hebben echt even tijd nodig om door deze periode heen te komen. Ze vragen misschien niet veel maar ze hebben wel wat nodig.. Een goed zak voer is volgens mij het aller belangrijkste, niet te veel poespas maar wel geven wat ze nodig zijn. Verder is er over de duiven niet veel te vermelden. Ik heb mezelf voorgenomen om toch nog één koppel oude duiven van het hok te verwijderen. Vraag me niet waarom en ook niet welk koppel, maar we gaan naar 22 koppels vliegduiven, dat staat vast.

 

Er staan drie vergaderingen gepland, deze week van onze club de najaarsvergadering. Maandag bestuursvergadering van de afdeling en vrijdag is de ALV van onze afdeling. Hoezo stille seizoen ;-)..

Maar de allerbelangrijkste en allerleukste dag is vrijdag as. dan is mijn liefste Trea jarig!! Ik ga niet verklappen hoe oud of hoe jong ze wordt.. (een kleine hint, de kleur van de ringen in haar geboorte jaar was groen..)

Volgende week herfstvakantie, Marit haar eerste beproeving komt er aan. Dit is haar examenjaar, voor haar dus geen vakantie of lekker luieren volgende week, helaas!

Voor iedereen die wel op vakantie gaat, geniet er van! En voor iedereen die net als Marit niet op vakantie gaan, geniet daar ook van!

 

 

 

10. okt, 2019

Herfst! Ook in huize jager is het herfst, er wordt wat af gesnotterd.. Hoort er bij zullen we maar zeggen. Behalve het hoesten en snotteren is het ook wel weer lekker dat de kachel aan gaat en de gordijntjes dicht.

Niet alleen thuis is het herfst, ook in en om de hokken is het goed merkbaar dat we een nieuwe jaargetijde hebben. Bij de duiven is de rui nu echt in volle gang! Tjonge wat een veren.. Dat hoef ik hier niet uitleggen natuurlijk, daar zit iedere duivenmelker mee. Het is wel mooi om te zien dat een heel hok in één keer in de rui valt. Onze Niffou wint de ‘ruibeker’ dit jaar, ze heeft in één keer haar hele staart laten vallen. Dit heb ik nog niet eerder gezien tijdens de rui, het lijkt wel een vleermuis haha! 

Om het huis is het ook begonnen. Afgelopen weekend zijn alle bomen gesnoeid, en niet zomaar gesnoeid maar op de manier zoals het hoort. De afgelopen jaren heb ik dat zelf gedaan en eerlijk is eerlijk.. snoeien is niet mijn beste talent. Gelukkig zijn er ook duivenmelkers die wel verstand hebben van bomen en vooral van het snoeien, het zijn nu weer bomen in plaats van struiken ;-). Het geeft veel licht en ruimte achter thuis. Volgende week het grove werk, dan komt er een kraan om de laurierbomen te rooien. Deze moeten plaats maken voor de nieuwe overkapping.

 

De selectie is klaar! Eindelijk maar toch.. Valt ook niet mee hoor, op een gegeven moment is alles goed genoeg en is het bijzonder jammer om afscheid te nemen van zulke duiven. Ik heb het mezelf nog moeilijker gemaakt door een week na de selectie nog 10 duiven uit te selecteren. Luisteren naar andere (goed spelende) liefhebbers heb ik deze keuze gemaakt. Het was moeilijk maar ben blij dat ik het heb gedaan, geeft toch wel een goed gevoel uiteindelijk. We hebben nu nog 10 kweekparen en 22 koppels voor de vluchten. Er zijn nog 11 late jongen om aan te vullen en om door te kruisen, hier zijn inmiddels alweer 4 van toegezegd aan verenigingen..  Hoeveel dat er uiteindelijk overblijven moeten we maar afwachten, de winter is nog lang.

We hebben de mannen en vrouwen inmiddels van elkaar gescheiden, geeft toch wel weer een hoop extra rust op de hokken. Ze kunnen lekker rustig uitruien en genieten van de komende periode. De kleppen blijven dicht en de rennen staan open, ze komen dus niet meer los. We kunnen de verzorging net mooi doen met daglicht, tegen half zeven zijn we klaar en dan is het nog net licht genoeg om goed te kunnen eten. Over twee weken is het anders want dan gaat de wintertijd weer in, betekend dat de lampen alweer aan gaan in de hokken.

 

Zaterdag de hele dag naar Soest, daar is de jaarlijkse vergadering van de groep van keurmeesters. Dit is meestal een leuke en geslaagde dag, tuurlijk wordt er serieus vergadert en belangrijke beslissingen genomen, maar het is ook het moment waarop alle keurmeesters samen komen. En de meesten zien elkaar maar één keer per jaar! Ieder jaar wordt er ook een intermezzo georganiseerd, zaterdag is dat met dr. Stefan Gobel. Daar worden we alleen maar slimmer van (op duivengebied ;-)), maar het is vooral erg leuk.

We hebben ook nog twee feestjes gepland, het zijn dus niet alleen duivendingen dit weekend!

Iedereen veel plezier de komende week, houd de herfstdepressie buiten de deur en blijf gezond!

 

# Zus Huts gekoppeld aan halfbroer Huts, de jongen zijn gespeent.. de rui is begonnen