Laatste nieuws

6. mei, 2020

75 jaar vrijheid..

Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is.

Koning Willem Alexander, 4 mei 2020

 

Van de week met een aantal duivenliefhebbers gesproken. Het is overal gelijk, de duiven rustig houden en afwachten. Niemand weet of die het goede doet en wat het seizoen nog gaat brengen. Wat we wel allemaal gemeen hebben, het geluk dat we gezond zijn en hoop! Hoop dat we gezond blijven, hoop dat het ons allemaal niet te veel centen gaat kosten en hoop dat we nog met onze duiven kunnen vliegen. En hoop doet leven moeten we maar denken.

Thuis gaat alles goed! We zijn lekker bezig met van alles en nog wat. We hebben natuurlijk wel heel veel geluk met het mooie weer. Lekker in de tuin knutselen en genieten, heerlijk hoor. Sinds een paar dagen is onze kudde aan dieren uitgebreid met een stelletje boeren zwaluwen die zenuwachtig op zoek zijn naar een geschikte plek voor hun nest. Ze blijven heen en weer vliegen en het lijkt er op dat de achterkant van het jonge duivenhok het meest geschikt is.. we zullen afwachten.

 

Met de duiven gaat het prima! De kwekers zijn de laatste jongen aan het verzorgen en mogen dan nog een poosje broeden, denk dat we ze daarna maar eerst gaan scheiden voor een paar weken. Kunnen ze lekker bijkomen in de rennen. De jonkies doen het ook goed, de oudsten vliegen er flink op los en luisteren prima. De jongsten komen wat moeilijker op gang. Logisch ook omdat er verschillende leeftijden bij elkaar zitten. Ze komen regelmatig buiten en dat gaat goed, af en toe een rondje en verder fungeren ze prima als grasmaaiers ;-). We gaan nu wel beginnen op ze wat beter te laten luisteren, vooral eten als het moet. Zal nog wel een klusje worden.

De oude duiven gisteren een oefenvluchtje laten afwerken, een kleine 60 kilometer voor de dames en heren. Het was prima duivenweer, en dan moet je het er van nemen. Er zaten ontzettend veel duiven in de lucht, er zijn veel duiven op-geleerd. Dat was ook goed te zien in de aankomsten op het hok, erg onregelmatig en soms grote groepen waarvan de meesten weer verder gingen. De eerste koppel waren de favorieten, (zoals altijd..) Huts, Evialina, Karma, Niffou, zussen Huts ook allebei. Gelukkig ook een paar jaarlingen in de eerste koppel, dat is dan wel weer hoopgevend. Ongeveer 2 uur na de eersten was de ploeg weer compleet, sommige hebben toch iets meer dan 60 kilometer afgelegd.

We hebben de geliefden bij elkaar gelaten tot woensdagochtend 7:00 uur. Ik denk dat ze dat even nodig hadden, je zag vooral de duivinnen naar de partners van afgelopen jaar gaan. Teken dat ze toch al weer aan het vervreemden zijn van elkaar. De komende weken toch wat langer samen zetten, ze moeten wel goed gekoppeld blijven natuurlijk.

Vanavond weer een toespraak van onze minister, laten we onze vingers kruisen en hopen dat er (op een verantwoorde manier) meer versoepelingen mogelijk zijn. Misschien, héél misschien kunnen we dan beginnen te denken aan de eerste trainingsvluchten op afdelingsniveau..

Stay safe en maak er wat moois van de komende dagen.

 

# Foto, mooi weer en een mooie locatie om de duiven te trainen

 

 

 

28. apr, 2020

En weer een week.. Ondanks de coronaperikelen gaat de tijd wel erg snel. Ik besef me dat het niet voor iedereen zo zal zijn, maar in Heiligerlee gaat het allemaal erg snel. Nog een paar dagen en we zitten in de maand mei.

Als je vooraf zou zeggen dat we niet eerder gaan vliegen met onze duiven dan ergens halverwege of eind mei, dan zal de meerderheid van de liefhebbers daar mee in stemmen. Ik denk zelf ook dat vliegen vanaf mei beter is voor mens en duif, er zal één categorie zijn die het er niet mee eens is.. de roofvogel. Maar goed, daar hebben we nu niets aan natuurlijk. We zitten nu allemaal met een hok vol duiven die klaar zijn om de baan op te gaan, het liefst zo snel mogelijk.

Wat het zal worden weet nog niemand, geduld is een schone zaak ;-) Ook voor duivenmelkers helaas.

 

In en om de hokken gaat het prima! We hebben nu wat meer tijd voor de jongen en dat is goed te merken. Het hok met de oudste jongen zijn nu al verder dan alle jongen van het afgelopen jaar ooit zijn geweest haha! Het hok telt 34 junioren, en alles is er nog.. Ze eten als groten en vliegen vinden ze heerlijk. Klink heel normaal maar voor onze jongen is dat best uitzonderlijk hoor. Het hok met de jongere broertjes en zusjes doet het ook goed, alleen door het bijzetten blijft deze groep wat langer “kind” en vinden ze lopen nog makkelijker dan vliegen. In dit hok zitten op dit moment 25 peuters, ook die zijn er allemaal nog.

Met alle duiven zijn er nog bedoel ik dat er nog geen jong van het hok is verspeeld, we zijn al wel aan het selecteren geweest.. resultaat -6

 

De oude vliegduiven doen het ook prima, daar zijn we erg tevreden over. Hier en daar zit er al wel een duif waarvan je denkt, “waarom heb ik die de winter over gehouden?”. De meeste duiven worden steeds mooier en sterker als ze ouder worden, maar er zijn ook een aantal die alleen maar minder worden helaas. Laten we het maar zo zeggen, de selectie op papier is begonnen. En met de onzekerheid omtrent het vliegen kan dat wel eens belangrijk gaan worden.

De vliegers trainen super! Ze mogen om de dag een uurtje trainen en dat doen ze dan ook met veel plezier. Ze krijgen wat minder voer maar ze lusten wel het dubbele volgens mij. Al met al niets te klagen dus. Het moeilijkste is het om de duivinnen rustig te houden, en dat valt nog niet mee. Ik hoop dat we de dames zo lang in het gareel kunnen houden, maar ik ben er bang voor. Inmiddels zijn er drie kanshebbers verdwenen van de hokken, één is dood gevonden tegen een gevel in Rolde en die andere twee zijn spoorloos. Hebben hoogstwaarschijnlijk als hoofdgerecht op het menu van de havik gestaan, ik hoop dat tie er knap beroerd van is geweest!

 

Verder geen nieuws aan het front in Kloosterholt, we gaan rustig door zoals we het  altijd doen. Genieten van onze duiven en proberen de problemen op te lossen, ook al valt het soms een beetje tegen. Zoals de grote A.S. eens schreef, als de problemen in het duivenhok het grootst zijn, dan ben je een gelukkig man! Vader en dochter in ons geval 🤩

# Ochtendtraining van de oudste jongen, heerlijk met het voorjaarszonnetje

 

 

 

21. apr, 2020

“Vol verwachting klopt ons hart” Het is vandaag dinsdag 21 april, een week voor de einddatum van de genomen Coronamaatregelen. Vanavond is de persconferentie van onze minister president. Kunnen we versoepelen? Of blijft het nog een poosje zoals het nu is..

We zijn het er allemaal wel over eens dat we alleen kunnen versoepelen als de gezondheidsrisico’s dat toelaten.. Maar we willen zo graag! Ook al hebben we een datum, dan kunnen we in ieder geval ergens naar toe leven.

Eerst de kinderen weer naar school en aan het sporten, thuis zitten is voor de jeugd het zelfde als detentie 🤔

 

Vanavond hebben we bestuursvergadering van onze afdeling, tegenwoordig doen we dat wekelijks via skype. Het was even wennen maar het werkt prima! Het is heel goed vergaderen op deze manier en de lopende zaken krijgen op deze manier voldoende aandacht. De voorbereidingen naar een eventuele start van het vliegseizoen is natuurlijk prio, nu maar hopen dat het allemaal mee zit en de start niet al te lang meer op zich laat wachten.

 

Het belangrijkste, thuis is alles goed. We zijn gezond en kunnen onze dingen doen, gelukkig maar! Marit heeft morgen echt haar laatste schriftelijke tentamen, dan een weekje vakantie en daarna nog twee praktijkvakken. En op 4 juni is het dan officieel, voor alle geslaagden is er landelijke viering, we zijn benieuwd.

In en om de hokken gaat het ook erg goed! We hebben niets te klagen. We zijn vanmorgen op bezoek geweest bij Nanne Wolff, alles prima in orde. Nanne was zeer tevreden over de conditie van de duiven. We hebben samen ook even de duiven van Nanne bekeken, en vooral de jonge duiven zaten er goed bij! Echt super. Nanne vertelde dat hij, als zijnde een test, de jongen 3 keer heeft geënt tegen Adeno Coli. Geen enting met het prikje maar oraal, dus zo in het bekje. Hopen dat het goed uitpakt en we er volgend jaar allemaal ons voordeel mee kunnen doen. Maar goed, al met al was het weer een leuk bezoekje aan onze duivendokter.

Project tuin is voor zover klaar.. er is altijd nog wel wat te doen maar voor nu is het ruim voldoende om er van te genieten. En dat gaan we ook zeker doen. Onder het tabblad foto's staan een aantal foto’s, ga gerust even kijken 😎

 

Afgelopen weekend zijn er twee jonkies verhuist naar Oude Pekela, we hopen dat ze het daar goed gaan doen en een leuke duiventoekomst krijgen. En dat hopen we vooral ook voor de jeugdige liefhebber! Als bedankje kreeg Trea een grote bos bloemen en voor mij een fles heerlijke 18+ water, het zijn de kleine dingen die onze sport zo mooi maken!

Met koningsdag erbij ligt er weer een lang weekend voor ons, we mogen niet veel maar kunnen wel genieten!

Blijf gezond.. Geniet van elkaar en van uw duifjes.

 

# op de foto de straatnaambord aan de gevel van de praktijk, mooi toch!

 

 

 

15. apr, 2020

En dat waren de Paasdagen.. Anders dan we gedacht en gehoopt hadden. Tuurlijk was het gezellig en hebben we genoten, maar het was anders!

Alles is anders maar we moeten het beste er maar van maken. Klagen heeft geen zin en gaat ook heel snel vervelen. We moeten genieten van alles wat we wel kunnen en wat we wel mogen.

 

We zijn zelf erg druk geweest om het huis, met van alles en nog wat. Met veel vrije dagen hebben we dus ook veel kunnen doen ;-) Gelukkig is het bijna klaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heerlijk vind maar het ‘zware’ werk mag wel klaar zijn hoor. De sportschool is dicht maar het is lang geleden dat ik zoveel beweging heb gehad als de laatste tijd. Ik denk deze week nog en dan eerst maar een paar dagen niets, of in ieder geval niet veel.

Marit is over de helft met haar tentamens en het gaat super, ze heeft er een goed gevoel bij. Ze is er nog niet maar het lijkt allemaal goed te gaan. Hierna gaat ze eerst nog 2 jaar VWO doen en daarna haar vervolgopleiding. Maar eerst dus lekker 2 jaar dicht bij huis, kunnen we nog even wennen aan het idee dat ze toch wel ouder gaan worden ;-)

 

Voor wat betreft de duivensport is het rustig, en dan vooral vanuit ons landelijk orgaan. Tuurlijk weten we allemaal wel wat we op dit moment wel mogen en wat we niet kunnen. Maar de berichtgeving is wel erg summier.. Ik hoop echt dat wanneer we met een plan kúnnen komen we ook echt met een plan komen, en er dan ook alles aan gaan doen om de juiste instanties te overtuigen dat we het kunnen (binnen de regels en met de gezondheid op nummer één). We zullen het moeten afwachten, we kunnen alleen ons eigen plan maken. Zorgen dat we er klaar voor zijn op het moment dat we kunnen.

In en om de hokken is het verder ook rustig, geen veranderingen in de verzorging en de duiven doen het prima. De jongen van de eerste ronde vliegen al beter hun dagelijkse rondjes dan de garde van voorgaande jaren, dat geeft toch iets meer plezier. Als ze uitgevlogen zijn veranderen ze wel gelijk weer in schapen, de hele kudde achter het huis onder toezicht van onze poes?! (die speelt dan weer de border collie). Het is een komisch schouwspel..

De vliegduiven doen het goed, we proberen ze rustig te houden maar dat is toch moeilijker dan ik dacht. De duivinnen trainen knetter hard om het huis en de doffers krijgen er ook steeds meer plezier aan. De hokken gaan om de dag los om het zo kalm mogelijk te houden. Het voer hebben we iets lichter gemaakt en we zijn van volle bak naar ruim voldoende gegaan. Of het allemaal wat uitmaakt weet ik niet, maar je probeert wat. We lezen ook veel over de wijze waarop anderen het doen, hieruit merk je wel dat niemand echt de juiste manier weet. Het is natuurlijk ook erg moeilijk. Er zijn liefhebbers die ze weer gekoppeld hebben, maar of dat de oplossing is betwijfel ik.

Volgende week staat er weer een bezoekje gepland aan Nanne Wolff, niet omdat het moet.. maar omdat het kan.

Ik hoop dat iedereen gezond blijft en ondanks de situatie toch een beetje kan genieten. # stay safe

 

# op de foto de jongen genieten in het zonnetje

 

 

7. apr, 2020

Samen staan we sterk! Alleen samen kunnen we corona verslaan.. In deze beroerde tijd zijn dit veel gehoorde uitspraken. Het klopt natuurlijk wel, als je iets wil bereiken moet je het samen doen.

De datum waar we met ons allen naar uitkeken is inmiddels verstreken, 6 april.. er is wel alweer een nieuwe datum waar we nu onze hoop op gevestigd hebben, 28 april. We moeten hopen dat de slimme mensen het bij het juiste eind hebben en dat de maatregelen inderdaad voldoende helpen, het lijkt (voorzichtig) de goede kant op te gaan. We moeten volhouden en doorgaan, met elkaar, want samen staan we sterk!

 

Onze tuin heeft in het voorjaar nog nooit zoveel aandacht gehad dan nu, het ligt er keurig bij. Ik moet eerlijk zijn, grootste gedeelte is door Trea en de meiden gedaan 🙂. Elk nadeel heeft z’n voordeel zal ik maar zeggen. Het is ook heerlijk om nu buiten bezig te zijn, en als we minder met de duiven bezig zijn kunnen we mooi wat meer met andere dingen aan de gang. En ik moet zeggen, dat lukt aardig.

Marit is aan haar laatste proefstuk bezig van de Havo, nog een aantal tentamens en dan is het klaar. Ze heeft het hele jaar goed haar best gedaan dus dat gaat zeker goed komen. Wat wel erg jammer is.. geen examen is ook geen examenfeest. En nu met de coronacrisis kan helaas haar geplande weekje vakantie met vriendinnen ook niet door gaan. Gelukkig komen er voor haar nog meer examens, daar heeft ze nu niets aan maar toch.

 

In en om de hokken gaat het prima! De oude duiven doen het goed. Ik merk dat er nog geen echte form op zit, gelukkig maar. Afgelopen weekend zijn de vliegduiven voor 24 uur samen geweest, het was een dolle pret, één en al liefde. We hebben alle 40 duiven in handen gehad en ik moet zeggen dat het niet tegen viel. Mooi op gewicht en lekker zacht, bij twee duiven (een doffer en een duivin) was de eerste pen gevallen. Niets om ons zorgen over te maken, bij de rest ziet het er verder prima uit. Eind van deze maand gaan we de doffers knippen, dat doen we ieder jaar en nu dus ook. Ik denk dat we het nu meer nodig zijn dan anders.

Bij de jongen van de eerste ronde laat het dons al lekker los, ze zijn op z’n Gronings “roeg om de kop”. De tweede ronde zijn we ook aan het verduisteren maar dat zit allemaal nog lekker strak. De tweede ronde gaat komend weekend voor het eerst naar buiten, mogen ze ook de grote wereld verkennen. De kudde van de tweede ronde is aangevuld met 2 mooie piepers van Edwin Schuiling uit Ekehaar. Afgelopen weekend een kort bezoekje gebracht, wel een beetje raar hoor.. afstand houden geen handen schudden, maar goed we hebben ons keurig aan de regels gehouden en op gepaste afstand met elkaar gepraat. We lezen ook de site van Edwin (een aanrader trouwens) en daar wordt vaak het woordje roofvogel genoemd, en nu weet ik ook waarom.. De plek waar zijn hokken staan is werkelijk waar een droomplek, wat een mooie, bosrijke omgeving! En tja, dat denkt die roofvogel natuurlijk ook.

Komend weekend het lange Paasweekend! Wat hebben we ons hier lang op verheugd.. Niet zo zeer om de Paasdagen maar meer om de eerste prijsvlucht. Helaas, we gaan er maar niet om treuren en er mooie dagen van maken.

Geniet van de vrije dagen en ook van de duifjes, vergeet niet om ze voldoende aandacht te geven 👍  Stay Safe, dan zijn we het snelst van deze coronaellende af.

# op de foto Boris Johnson, de Britse premier is ook opgenomen met corona.