Laatste nieuws

10. mrt, 2021

We maken ons op voor de eerste echte storm van dit jaar, aldus het journaal wat ik net luister op de radio. Ik ben de sneeuwstorm van een paar weken geleden nog niet vergeten, dus hoezo eerste storm van dit jaar? Hoe dan ook, het wordt vast geen duivenweer morgen.

Het is druk in de hokken, en dan vooral in de vlieghokken. Niet druk in de zin dat er veel te doen is maar druk doordat de duiven elke minuut van de dag aan fitness doen ofzo. De duivinnen beginnen er een beetje aan te wennen dat ze apart zitten, maar de doffers zijn echt gestoord. S’ morgens om 7:00 uur gaan ze aan en s’ avonds om 18:00 uur gaan ze weer uit, een pauzeknop hebben ze niet.

Doordat alle jongen op de vloer lopen is het natuurlijk vechten en beuken op de vierkante centimeter, volgens mij is er niet één meer die er nog een beetje ongeschonden uitziet. Ben blij dat de jongen er zaterdag of zondag vanaf gaan, en de doffers ook denk ik haha!

De duivinnen zijn inmiddels een paar keer los geweest, gaat best goed moet ik zeggen. Echt lang vliegen doen ze natuurlijk nog niet maar volgens mij hebben ze er wel schik in. Gisteren 2x een aanval van de havik.. dat is wel weer balen hoor. Je weet dat het gaat gebeuren, en de duiven weten het volgens mij ook. Eigenlijk wilden ze helemaal niet naar buiten. Dom van mij om ze dan toch het hok uit te jagen, weer iets geleerd. Uiteindelijk waren de laatste twee er tegen donker weer, zonder blessures! Het is wel een probleem hoor met die K.. beesten, social media staat er al weer vol van. Hopen dat de duiven weer snel op een goed trainingsniveau zitten.

De doffers gaan in het weekend voor het eerst los.

Maandag gaan we met een mandje vol duiven naar Nanne Wolff, ben benieuwd. Bij het eerste bezoek na de winter vindt Nanne vaak een beetje geel, niet genoeg om er ziek van te zijn maar wel te veel om er niets aan te doen. We zullen zien maandag.

We hebben de spoetnikken weer als nieuw! Helemaal schoon en voorzien van nieuwe bodemplaten, ziet er weer keurig uit. De rennen worden komend weekend schoongemaakt, we gaan dan ook gelijk het windbreekgaas vervangen door nieuwe. Na een jaar zijn de gaatjes meest dicht met vuil en zijn het net dichte doeken, en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Komt bij dat het dan ook weer netjes is 🙂 We maken ook de voorkanten van het hok even goed schoon. Alweer genoeg te doen dus!

Zaterdag is ook de NPO ledenraad, daar gaan we eerst even voor zitten. Ben best wel benieuwd wat er uitkomt. Het is digitaal en dat betekend dat het weer lekker snel gaat, blijft er nog een beetje tijd over.

Het ziet er steeds meer naar uit dat we kunnen starten zoals gepland. De laatste persconferentie was redelijk positief, de verwachting is dat rond Pasen hier en daar wat versoepelingen komen. De avondklok zal er dan toch ook wel weer af gaan.. Ik verwacht echt dat de auto’s kunnen rijden 2 april as. Voor ons is dat nog een weekje te vroeg denk ik, zoals we nu denken gaan die van ons mee op de eerste ‘echte’, dan hebben we nog een week extra. Ik hoop echt dat er ooit wordt besloten om de seizoenstart met een aantal weken op te schorten, heeft alleen maar voordelen. Maar voor nu moeten we het er mee doen, de trein begint op 2 april as. en zal niet meer stoppen (althans dat hoop ik!)

Er is licht aan het eind van de Covid tunnel..  # STAY SAFE  

# Versterking!

 

 

 

3. mrt, 2021

Woensdag 3 maart 2021, de Nederlandse wereld mag weer een klein beetje open.. Winkelen op afspraak, naar de kapper en Marit mag af en toe weer naar school. We moeten het er voor nu even mee doen, het is nog niet anders.

Voor wat betreft onze sport ben ik zeer hoopvol! We gaan door met voorbereiden zoals gepland en we proberen onze vliegploeg de tweede week van april wedstrijdfit te hebben. Wordt nog wel een dingetje natuurlijk, er is nog geen duif buiten geweest J Maar daar komt snel verandering in hoor. Plan is om zondag de kleppen toch maar open te zetten voor de eerste rondjes, maar vooral voor het wennen van de jaarlingen op de juiste klep.

Afgelopen week was het echt even afzien in het vlieghok, de doffers waren helemaal wild en hadden werkelijk alleen oog voor het meisje. En dan moet je weer voeren in de bakken en ook de bijproducten moeten gegeven worden in de bak. Allemaal extra werk tijdens het verzorgen. Wat me dit jaar dik meevalt is dat de duivinnen snel hun tweede ronde leggen, op jongen van amper 16 of 17 dagen. Komt ook omdat er maar één jong bij ligt maar toch. De meeste koppels zitten dus alweer op de tweede leg te broeden en dat maakt het een stuk relaxter in de hokken.

De duivinnen gaan er vandaag vanaf, de jongen op de grond bij de doffers om nog ruim een week door papa gevoerd te worden. De eerste paar dagen zijn de duivinnen erg aan het zoeken en proberen ze om naar hun jongen/ eieren te komen, op een gegeven moment begrijpen ze het wel. En dan kan de training echt beginnen!

 

We hebben voor maandag 15 maart as. een afspraak staan bij Nanne Wolff, dan hebben we nog 4 weken om eventuele mankementen de kop in te drukken. En het is gewoon belangrijk dat de duiven gezond zijn als we wat meer van ze vragen.

In de kweekhokken is het rustig, daar zijn afgelopen weekend alle eieren uitgekomen. Deze ronde mogen de kwekers zelf groot brengen. Alle eieren van deze ronde waren bevrucht en zijn uitgekomen, goed teken als je het mij vraagt. Van een aantal kwekers weten we dat het waarschijnlijk de laatste jongen zullen zijn, de oude rakkers zijn op. Helaas, maar je weet dat het een keer gebeurt is. Hopen dat er nog een paar fijne jongen van komen en dat de oudere duiven het nog goed kunnen volhouden. Het moet geen lijdensweg worden voor onze vrienden, daar zijn ze te dierbaar voor.

Afgelopen zondag op bezoek geweest bij goede vrienden, de jongste zoon (17 jaar) heeft een mooi duivenhok gekregen. Hij is helemaal ‘besmet’ met het duivenvirus. Waarschijnlijk van zijn opa, die heeft ook bijna zijn hele leven duiven gehouden. Prachtig om te zien dat zo’n jonge vent zo enthousiast is. Hij heeft het goed voor elkaar, een mooi hok met 3 afdelingen en inmiddels ook de eerste duiven. 3 koppels waar hij zelf jongen uit kan kweken. Ik heb hem toegezegd dat er een mandje jongen uit Kloosterholt naar hem toe komt, proberen dat er gestart kan worden met een mooi ploegje jonge duiven.

Postduiven, het blijft een mooie hobby!  # STAY SAFE  

# Op de foto Evelina op eitjes en twee prachtige jongen in de schaal, heerlijk in de stralen van de ochtendzon.

 

 

1. mrt, 2021

Deze jaarling doffer wordt binnenkort aan de kweekploeg toegevoegd.24. feb, 2021

Het beste nieuws van onze minister president was toch wel dat de buitensporten weer mogen, weliswaar tot 27 jaar maar dit is voor onze sport een goed begin. Vorig jaar was dat een belangrijk criterium om wel of niet te mogen vliegen met onze duiven. Uiteraard moeten de protocollen weer kloppen en zeker net zo belangrijk.. de avondklok moet er ook weer af zijn, voor 21:00 uur op vrijdagavond alles in kannen en kruiken lijkt me moeilijk. Mits we s’ middags om 14:00 uur beginnen natuurlijk. Alles is mogelijk, dat hebben we vorig seizoen bewezen met elkaar!

En uit pure eigen belang.. Dat de kapper weer open gaat volgende week is toch ook wel héél belangrijk. Mijn haar is al zo lang dat ik nagefloten wordt op straat, ik ben al net een wichie haha.

In en om de hokken gaat het goed, het is opvallend rustig vergeleken bij vorige week. Zo langzaam aan beginnen de doffers weer te jagen, een verschrikkelijke gewoonte van postduiven. Je moet haast met een helm op de hokken in want voor je het weet heb je er een tegen je poffert aan. Als het jagen begint dan is het vaak nog een dag of vijf en dan kunnen de duivinnen eraf. Ik verwacht dat we gelijk na het weekend de duivinnen apart zetten, de doffers mogen dan de jongen verder alleen verzorgen / voeden. Als dat is gebeurt komt de rust echt terug en kunnen we beginnen met het uitlaten van de vliegploeg. Altijd spannend hier in de open vlakte, er komt altijd bezoek van de havik de eerste keren dat de ploeg los is.

In het kweekhok is de tweede ronde nu aan het aanpikken, donderdag / vrijdag zullen in alle schalen weer jongen liggen. Alle 26 eieren zijn bevrucht! 

 

Ik geef vaak af op de sociale media gesprekken, of eigenlijk de asociale media gesprekken. Ik ben niet zo van het negatieve in het openbaar.. Maar deze week heb ik ervaren dat er ook fijne duivencollega’s zijn, onbekenden die het goed voor hebben met ons. Het begon met een berichtje dat ik voorbij zag komen over een aantal duiven die verkocht zijn via GPS. Op exact die duiven had ik mee geboden en had graag de eigenaar willen worden, maar dat was helaas niet gelukt. Ik heb de nieuwe eigenaar gefeliciteerd met zijn aankopen en al snel kwam er een kort gesprek op gang. Nog tijdens het gesprek kwamen er berichtjes binnen dat die meneer waar ik mee in gesprek was toch wel een duistere kant heeft en het woord “oplichter” is veelvuldig genoemd. Ook de dag erna kwamen er nog twee berichten bij mij over deze meneer. Ik heb het bericht toch maar verwijderd en verder geen contact meer gehad, en die komt er ook niet meer natuurlijk.

Jammer dat er zulke mensen (boeven) zijn en gelukkig dat er mensen zijn die ons hier voor waarschuwen. Echt super bedankt iedereen!!

Op het werk is de Covid gelukkig weer onder controle, van de 90 collega’s hier op locatie zijn er uiteindelijk 33 positief getest de afgelopen twee weken. Inmiddels zijn 21 collega’s weer aan het werk, maar helaas ook nog één collega in het ziekenhuis. Op de IC met alle toeters en bellen, we hopen allemaal het beste!

Geniet van de duifjes, en als ze weer los gaan.. voor het beste (veiligste) resultaat moet u er even bij blijven.  # STAY SAFE  

# Op de foto een koppel uit het vlieghok, gewoon omdat ze mooi zijn.

 

 

18. feb, 2021

Het meest positieve van dit moment is het weerbericht voor komend weekend.. We kunnen allemaal wel een paar zonnestraaltjes gebruiken. Niet dat het allemaal slecht is hoor, maar alle beetjes positiviteit kunnen we wel gebruiken.  

Als we ons even beperken tot de wereldrampen die in onze hokken gebeuren, de drama’s en meest verschrikkelijke dingen die we mee maken als duivenmelker.. Afgelopen week was zo’n week bij ons op de hokken, bloed aan het plafond en op de kop af 6 jongen gesneuveld. En natuurlijk alle zes jongen uit het kweekhok die ondergebracht waren bij de vliegkoppels. En dan wordt je boos en verdrietig en voor je het weet heb je zelfmedelijden ;-).. Gelukkig duurt dat maar een dag en dan weet je weer dat de rampen in het duivenhok niet meer zijn dan kleine tegenslagen die we allemaal te verwerken krijgen. Zoals A.S. het schrijft “als de problemen zich alleen afspelen in het duivenhok, dan ben je een rijk man”

Wat bij mij altijd help, ik maak dan een lijstje met de jongen die er nog wel zijn en noteer dan de ouders er ook bij. Dan weet je wat je nog wel hebt en dat help echt!

Het is trouwens wel een vervelend iets dat de mannen uit het vlieghok zo ongelofelijk vel zijn, dat hebben we in jaren niet zo erg gehad. Ik kom elke dag met zweet in de handen het hok binnen aan het eind van de dag, ik afwachting wat ik aantref. Maar soms heb je ook een beetje geluk.. ik had twee eitjes overgelegd van een nieuw kweekkoppel die na een dag of wat van de eieren af waren gelopen. In de hoop dat de eieren nog goed waren en dus niet al te lang koud waren geweest.. nu kwam ik gisteravond nog even kijken in het hok en zag ik nog net op tijd dat er een verkeerde doffer op het nest stond te dansen, de rotzak! Afijn, beide eieren waren natuurlijk stuk en gescheurd. En dit terwijl ze al aangepikt waren. In één ei zat nog een beetje beweging en die heb ik toch maar laten liggen, in hoop dat.. en vanmorgen zag ik dat moeders het jong aan het voeren/ vertroetelen was. Het jong is toch uit het ei kunnen komen. Die ringen we straks met nummer 14 en noemen het Cruijff, het wonderkind! Haha gelukkig gebeuren er ook leuke dingen in de hokken.

 

De coronaperikelen op het werk zijn nog niet onder controle, bij de tweede testronden waren er nog 6 besmettingen, De teller staat nu op 32 positief geteste collega’s. Ik ben zelf gelukkig nog gezond, maandag weer testen en dan maar hopen dat er geen nieuwe besmettingen meer bij komen. Zo links en rechts hoor je toch vervelend nieuws, ook van duivenmelkers die door de Corona erg ziek zijn geworden. Hopen dat het héél snel beter gaat en we weer kunnen gaan en staan waar we willen zonder dat we er ziek van worden.

Geniet van de duiven! En tot aan het prikkie  # STAY SAFE  

# Op de foto de “jaarling 75”, ruzie gehad met zijn broer, broederliefde zullen we maar zeggen