Laatste nieuws

2. jul, 2020

De afgelopen week was er een met twee gezichten, soms zit het mee en soms zit het tegen. Op duivengebied hebben we de afgelopen dagen veel beleeft, en helaas niet alleen maar leuke dingen.

 

Eerst maar het positieve.. We hebben afgelopen zondag een prima uitslag gemaakt! Met de 5e en 6e in het rayon zijn we meer dan dik tevreden. Vooral de duivinnen hebben het (weer) goed gedaan. Ondanks de matige trainingen in de vroege ochtend hebben ze laten zien dat ze nog steeds veel plezier beleven aan het weduwschap spelletje.

Zondagochtend 7:00 uur, de vliegduiven worden gelost in Chimay.. Gezien het weer en de afstand kunnen we prima de jongen nog even africhten. Op tijd alles in de mand en met onszelf afgesproken dat we om 10:00 uur gaan lossen op 25 KM. Het is nog vroeg dus de jongsten kunnen er nog wel even uit, en ze hebben er zin in. Na ruim een uur komen de eersten terug en net als we aan de koffie zitten buiten zien we de laatste terugkomen. Het ziet er een beetje vreemd uit, beide poten hangen los onder het lichaam.. en ja hoor, een buiklanding en dan weet je het wel! Gebroken (eerder verbrijzeld) gelijk onder het lichaam dus niet te spalken. Ook een flinke schaafwond, waarschijnlijk door de draden heen gekomen. Het duifje heeft het helaas niet gered, we missen er nog één, die zal ook wel door de draden heen gekomen zijn.

Een dag eerder hadden we al de pech dat er een jong thuis kwam met twee grote wonden in buik en vleugel, uitgeschakeld door de roofvogel. Deze junior heeft het ook niet gered.

Dan het africhten, prima omstandigheden en een mooie groep jongen. Om 10:00 uur gelost.. Om een lang verhaal kort te maken, tegen 12:30 uur de eerste grote groep van 33 stuks. Pff dat was schrikken maar als er zoveel in een keer komen geeft dat wel weer hoop. Het nakomen gaat erg traag en s’ avonds missen we nog 10 stuks, een dag later komen er nog 3 na zodat de teller nu op min 7 staat. Ik weet het, we krijgen allemaal een slechte africhting. En ze leren er veel van enzovoort enzovoort, maar het is wel een klotengevoel!

En dat is nog niet alles.. Maandagavond de duivinnen los voor hun eerste training na de vlucht. Ze vliegen goed maar zijn wel een beetje schrikkerig, waar het van komt weten we niet. En dan schrikken ze op van het hok, een knal en ja hoor.. tegen het raam van de keuken. En ook deze duif, een jaarling duivin, heeft het niet gered!

7 duiven achter van een korte africhting en 4 dood, het trieste balans van week 27.

 

Maandagochtend hadden we onze vaste 5-wekelijkse afspraak staan met Nanne Wolff. Heel mooi want we willen graag weten of de junioren wel echt gezond waren en hoe het kan dat onze duivinnen zoveel beter vliegen dan onze doffers. Dus deze keer met twee manden richting Zwolle. De uitkomsten van het (zeer grondig) onderzoek; de duivinnen zijn super, niets aan doen! De jonge duiven.. “donders wat heb je die mooi”  aldus de dokter, ook niets aan doen! En dan de doffers, deze toch maar dubbel gecheckt. Alle normale controles waren prima maar een extra kropcontrole gaf aan dat er wel een ontsteking in de krop aanwezig was, bij alle gecontroleerde doffers. Dus dat is geen toeval!

Zo zie je maar dat het niet voor niets is dat je af en toe je duiven laat controleren. Ook al vliegen ze prijs en komen ze netjes terug van de vlucht, er kan altijd iets onder de leden zitten.

Twee dag een drankje in het water en dan moet het weer goed zijn, we hopen het!

 

Al met al genoeg beleefd en ik denk dat ik niet de vrolijkste ben geweest de afgelopen dagen. Hopen dat het nu goed blijft gaan en dat we de afgelopen week maar snel mogen vergeten.

Zaterdag de laatste Vitesse vlucht en de eerste Fond vlucht, hopen dat het weer een beetje mee wil werken. Iedereen alvast succes voor de vluchten, en gaat de kantine weer open, geniet er dan samen van!

@ STAY SAFE

# Een uurtje trainen en dan terug komen met een gebroken poot, zo jammer!  

 

 

 

24. jun, 2020

Zomerse dagen in Nederland, lekker als je niets hoeft.. Strak blauwe lucht en een grote gele “kloette”. De zomer begint dit jaar goed.

Voor de duivenmelkers begint dan gelijk de vraag hoe het zaterdag gaat. Je hoort en ziet het alweer voorbij komen, de één weet het nog beter dan de ander. Conclusie is vaak dat we zo vroeg mogelijk moeten lossen, het liefst om 6:00 uur in de ochtend. Ik ben zelf ook wel een beetje die mening toe bedeeld als ik eerlijk ben, thuis doen we het namelijk ook. Met deze dagen zo vroeg mogelijk los om te trainen en als we gaan rijden.. dan ook zo vroeg mogelijk. Maar ik begrijp ook wel dat er veel mitsen en maren aan zitten, en ‘even’ proberen zit er natuurlijk niet in, het welzijn van de duiven staat voorop.

Hopen dat het zaterdag mee valt en dat we fatsoenlijk en verantwoord kunnen lossen.

De verzorging is deze week iets aangepast, uit nood hoor, liever passen we natuurlijk niets aan. De jonge duiven in de ochtend los laten is geen optie meer. De jonge doffers lopen over van testosteron en terroriseren de hele omgeving. We krijgen ze niet weer onderdak en er moet ook gewerkt worden natuurlijk. Deze week laten we de duivinnen zo vroeg mogelijk los, lekker met deze warme dagen. De doffers trainen in het begin van de avond en schijnen weinig last te hebben van de warmte.

We hebben het voer ook iets aangepast, alles een beetje lichter. We willen volle bak blijven voeren, dus moet de samenstelling iets aangepast worden. Of het allemaal beter wordt weet ik niet, dat zullen we zien.

 

De junioren zaterdagochtend en dinsdagochtend een stukje gelapt. Ze krijgen al een beetje ervaring met deze trainingen en worden steeds rustiger in het hok, de mand en in de auto. Er zijn inmiddels twee minder.. geen idee waar ze zijn maar we tellen er nu nog 50 stuks van de eerste en tweede ronde. De havik is ook weer wat actiever.. dus of ze met een training zijn achter gebleven of als lunch zijn geserveerd, we weten het niet.

De chippies voor de junioren liggen klaar, nog 2 trainingsvluchtjes en dan gaan die op de pootjes. Kunnen we nog één keer oefenen en dan gaan ze (hopelijk) op de wagen met de afdeling.

Hoeveel kanshebbers er zaterdag mee gaan weten we nog niet, we denken 25 maar dat beslissen we pas aan het eind van de week. We gaan ze deze week lekker rustig de mand in doen, geen schotel, geen partner en dus geen poespas. Ze weten het spelletje inmiddels al wel, als de klep van de mand open gaat moeten ze zo snel mogelijk naar huis. Zo simpel is het ;-)

Voor de komende dagen lekker genieten van het mooie weer, en voor zaterdag alvast succes, @ STAY SAFE

#   De junioren leren het spelletje ook stapje voor stapje.

 

 

18. jun, 2020

Een dag later.. niet bewust hoor, maar de dagen gaan zo snel dat ik er niet aan gedacht heb.

Ondanks de corona perikelen gaat de tijd toch wel erg snel, we hebben genoeg te doen. Genoeg is eigenlijk niet het juiste woord, we hebben te veel te doen! Of we hebben te weinig tijd ;-) er moet ook gewerkt worden en daar gaat nu eenmaal veel vrije tijd in zitten. Soms is werk maar moeilijk te combineren..

Afgelopen vrijdag gewerkt aan het sfeerbeeld tijdens het inkorven van de duiven. Met andere woorden, korte controles bij verschillende verenigingen om te ervaren hoe het gaat tijdens het in-manden. We hebben als afdeling deze afspraken gemaakt met het NPO, deze afspraak maakt deel uit van het COVID 19 protocol, goedgekeurd door de veiligheid regio’s. Het is niet zozeer dat we het leuk vinden om “ te controleren”, het is een voorwaarde om te kunnen vliegen met onze duiven. Jammer dat niet iedereen dit begrijpt, we hebben toch heel wat sprekende blikken gehad tijdens onze controles.

En nog even terug komend op de drukte en het moeilijk combineren van werk en andere zaken.. Om deze controles uit te voeren heb ik een aantal uren vrij moeten nemen van mijn werk.     Maar niet te negatief hoor, we hebben ook hele leuke gesprekken gehad en over het algemeen was het prima voor elkaar!

 

Met de vliegduiven loopt het allemaal niet zo lekker, het wil maar niet lukken om het juiste gevoel er bij te krijgen. Of het komt door de latere start van het seizoen.. moet haast wel. Zijn ook wel een aantal zaken die gewoon tegen zitten, zaken die je normaal niet overkomen. De prestaties zijn trouwens prima hoor, daar zijn we wel tevreden over. Het is allemaal anders dan anders. Ik hoop dat de jongen straks goed aan de start komen en dat ze het volhouden, dan kan de focus van de oude duiven af.

De jonkies doen het nog steeds erg goed. We weten niet wat ons overkomt, precies het tegenovergestelde van de oude duiven dus. We hebben de junioren deze ochtend nog een klein stukje gelapt, het weer was niet super maar we moeten wel verder. Om 7:00 precies zijn ze net buiten Winschoten losgelaten, net mooi genoeg om te leren. Ze waren ook in no time weer thuis en hebben er maar een ochtendtraining aan vast geplakt. Hopen op een beetje mooi duivenweer in het weekend, dan kunnen we een “echte” lapvlucht gaan houden.  

 

Zaterdag gaat de reis naar het Belgische Arlon, een kleine 400 KM voor onze duiven. Prima afstand, zijn die van ons erg geschikt voor. We hopen op een beetje Noord in de wind maar daar ziet het niet naar uit. Vooralsnog gaan er 25 kanshebbers mee, maar de controle is pas vrijdagavond. Kan dus nog wel een duif meer of minder worden.

Of ze er klaar voor zijn weet ik niet. Ze zijn erg druk en constant op zoek naar elkaar. Erg irritant omdat er nooit rust is op de hokken. Aan de andere kant is het ook wel weer goed dat er zoveel drift in zit en ze graag naar hun partners willen. De duivinnen blijven eten, bakken vol gaan er in.. bij de doffers is het maar mondjesmaat, daar gaat het allemaal niet van harte. De manier van, en de hoeveelheid eten, is voor ons wel een teken om te zien hoe ze er voor staan. Maar voor nu is het dus allemaal moeilijk.

We hebben wel vertrouwen en zullen met een gerust hart gaan in-manden. En zaterdag staat we weer hoopvol bij de hokken, wachten op onze vrienden en genieten van de aankomsten.

Hoort allemaal bij de duivensport! Voor zaterdag alvast succes, @ STAY SAFE

# Zomaar een paar junioren, omdat ze zo mooi zijn.  

 

 

 

15. jun, 2020

De sperwer brutaal op de schutting, relaxed genieten van zijn prooi.. gelukkig geen duif maar een mus.
10. jun, 2020

Een nieuwe week met nieuwe kansen! Als je een kans ziet dan moet je het pakken..

Dat moet de havik ook denken die bij ons in de omgeving vertoeft, ze zijn beide zeer actief. De kleine (man) en de zeker de grote (vrouw).. Vanmorgen had ik net de jongen onder dak toen mevrouw havik achter de koppel van de achter buurman aan dook, en was het amper 8:00 uur! Vooral met donker en grauw weer lijken ze meer honger te hebben, laten ze elkaar maar opvreten.

 

De jongen deze week weer een aantal stress moment laten beleven, een paar uurtjes in de mand, gestopt met verduisteren en vanmorgen vroeg (6:30 uur) op 2 KM losgelaten. Ze lijken er nog steeds plezier in te beleven, hopen dat het goed blijft gaan. De peuters van de 3e ronde vertoeven dagelijks een paar uurtjes buiten, ze beginnen al een beetje vervelend te worden en slechter te luisteren. Tijd om een beetje strenger te worden.. komt vast goed met de kleinsten.

Bij de doffers vanmorgen een jaarling die zich lang niet lekker voelt, je ziet aan alles dat het niet in orde is. Toch vreemd he, gisteravond nog lekker getraind en goed gegeten. Ik heb hem toch maar in de ziekenboeg gedaan, een paar dag aankijken. Ik hoop dat het niets bijzonders is en dat de rest gevrijwaard blijft van ellende.

Als je bij de duiven komt en er is iets onverwachts aan de hand zoals nu dan vraag ik me wel eens af of het allemaal nog wel leuk is. We doen er veel voor en we laten er misschien nog wel meer voor, en dan die ellende van zieke duiven.. of de angst dat er toch weer een enorme coli uitbraak komt. Nou ben ik ook wel iemand die elke dag wel iets ziet waarvan ik denk “och mien god” daar gaan we, en meestal valt het dan wel mee, maar toch. Ik zal ook vast wel niet de enige zijn die zo denkt.

 

Afgelopen week een klein feestje in huize Jager, Marit heeft officieel haar diploma en cijferlijst gekregen. De mentor aan de deur met het goede nieuws, een prachtig moment. Ze heeft er hard voor gewerkt en het resultaat is werkelijk super. Vanaf volgend jaar voorgezet wetenschappelijk onderwijs (VWO), 2 jaar en daarna kan het studeren beginnen.

 

De vliegduiven hebben niet veel voor de kiezen gehad de afgelopen vlucht, in no time waren ze thuis. Dus deze week alle tijd om ze weer goed aan de start te krijgen. Wat me opvalt is dat de duiven weer erg druk zijn deze week, zowel de doffers als de duivinnen. In het hok zijn ze zeer actief en volgens mij veel te druk. Het fladdert en het doet maar de hele tijd. Volgens mij is dat niet bevorderlijk voor de form, maar ik weet ook niet wat ik er nu nog aan moet veranderen. Ik denk dat ik de oorzaak wel weet maar daar hebben we nu niets aan natuurlijk.

Zaterdag moeten ze, zoals het nu lijkt, een afstand afleggen van 300 KM. Een mooie afstand (als het niet voor de wind gaat..) Over het weer zijn de meningen nogal verdeeld, ik denk dat we gewoon moeten afwachten. Als alles goed gaat en er geen ziekte uitbreekt of iets dergelijks, dan gaan er ongeveer 25 kanshebbers mee.

Voor zaterdag alvast succes, geniet van de duiven en hopelijk ook van mooi en zonnig weer. @ STAY SAFE

# Marit heeft haar diploma in the pocket.