Chimay 28-6-2020

Door een verstandig besluit van de lossingscommissie hebben we de tweede midfondvlucht gevlogen op zondag 28 juni. Het is een super goed concours geworden, mooie snelheden en het belangrijkste.. alle duiven weer thuis!

Na een ietwat gewijzigde verzorging was het vertrouwen toch wel wat minder. De duiven hebben het goed gedaan tijdens de trainingen maar de echte glans is er niet, althans dat is mijn mening. Gelukkig telt de uitslag en die is tot nog toe niet verkeerd, en daar doen we het voor.

De hele week tropische omstandigheden, hoe ga je daar mee om? De duiven eten en trainen immers minder. Wat geef je wel en wat niet, of ergens meer of minder van? Omdat het erg lastig is hebben we maar gedaan zoals altijd, en dat het niet helemaal goed was.. met name de duivinnen waren toch wel wat in gewicht toegenomen. Niet allemaal maar er waren er een paar bij pfff. Wat ook nog een dingetje was dat we op donderdag te horen kregen dat de vlucht een dag werd uitgesteld, dan moet je even weer schakelen. We hebben donderdagavond licht gevoerd en vrijdagochtend ook, vrijdagavond weer volle bak vliegvoer. En zo rommel je wat aan J

 

Doordat we zaterdag alle tijd hadden en er een snelle vlucht voorspelt werd, zuidwesten wind op een Zuidwestelijk gelegen losplaats, hebben we zaterdag ruim een uur getoond. Toch omdat we denken dat het net een beetje extra kan geven op zo’n snelle vlucht.

Alle duiven rustig bekeken en de goed bevonden duiven zijn ingezet, 25 kanshebbers totaal. De duiven gaven zaterdag wel weer wat meer vertrouwen, ondanks het lichte overgewicht voelden ze prima aan. De duivinnen beter dan de doffers overigens, maar dat is al weken zo.

 

Zondag na de koffie gelost.. lekker relaxed alles klaar maken voor de vlucht. We zijn gaan rekenen met 1700 / 1800 meter per minuut, maar in m’n achterhoofd toch rekening gehouden met hogere snelheden. De eerste meldingen gaven snel duidelijkheid, het ging minder snel dan op zaterdag bij de buren.

De meldingen goed volgend, en er van uitgaande dat de snelheden iets zouden moeten oplopen op verdere afstanden, zijn we gaan rekenen met 1750 meter per minuut. Hoge snelheid maar hoop doet leven toch.. De klok zou dan moeten piepen op 14:25 uur. Als dan de eerste duif aan komt vliegen, uit de goeie hoek met hoge snelheid, ruim voor de verwachte tijd?! Dan geeft dat wel een goed gevoel hoor! En als dan nummer 2 zich binnen een minuut meld is de vreugde compleet. En dan weet je nog niet of je er goed bij zit, alleen dat ze sneller zijn dan je had gehoopt. En dat is de charme van duivensport.

Onze eerste, de jaarling duivin19-529 (zus Evialina) was ook onze eerste op Rheine, toen goed voor een 7e van 1820 duiven en nu op Chimay de 5e tegen 1408 duiven. Zou het de opvolgster van Evialina worden? We zijn in ieder geval blij met het kweekkoppel die deze jongen geeft!

 

De uitslag tegen 372 duiven van 20 liefhebbers is geworden 2e, 3e, 6e, 14e, 15e, 17e, 19e, 35e, 41e , 66e , 73e en 80e. één getekende deze week op plaats 14, Evialina niet als getekende gezet.. dom natuurlijk want ze was op plaats 15 weer mooi op tijd! Met 12 van de 25 op papier is dan een percentage van 48%

In het rayon,  tegen 1408 duiven van 76 liefhebbers beginnen we met de 5e,  6e  , 21e , 51e , 53e , 56e en 57e  

We zijn dik tevreden hoe de duiven zijn gekomen!

 

De duiven hebben nu 7 vluchten gehad en doen het meer dan behoorlijk. Ik hoop dat we de beste vliegers in ieder geval 10 vluchten kunnen geven dit seizoen. Daarna ga we kijken of we verder spelen met de oude duiven, het is toch een raar seizoen!

Maar hoe dan ook, we genieten wel van onze duifjes!

# Duivin 19-529 (zus Evialina) voor de tweede keer dit seizoen bij de eerste 10 van het Rayon

 

 

 

Arlon 20-6-2020

Zaterdag 20 juni 2020, de eerste zomerdag van het jaar en de eerste midfondvlucht van het seizoen.

De afgelopen week zat er veel verschil tussen de doffers en de duivinnen, daar waar de duivinnen alles goed doen lijken de doffers ver achter te blijven. De belangrijkste graadmeter is voor ons eten, de duiven moeten eten.. altijd! We voeren volle bak maar als het tijd is om te eten moet er gegeten worden. De duivinnen doen dit prima maar de doffers zeker niet.

Een deel van de oorzaak zit in de verhouding vliegduiven en sierduiven, inmiddels zitten er 8 doffers die niet meer worden ingezet. Dat zijn dus sierduiven en daar wordt het niet beter van op de afdeling van de doffers. Voor de duivinnen wel hoor, als de partner thuis is gaan ze vanzelf harder vliegen. We gaan rustig door met de doffers, we passen deze week nog iets aan in het schema en als de form echt niet meer komt dan houd het snel op. Het is niet anders.

De duivinnen zijn in goeden doen, trainen prima en eten als groten. Precies zoals we het graag zien. We hebben het geluk dat ze overdag in de rennen zitten en (haast) geen gelegenheid hebben om aan te lopen, anders hadden we dat probleem ook al wel gehad. Je merkt dat er onderling wat spanning is bij de dames, we denken dat het de prestatie ten goede komt dus dat vinden we voor nu prima.

 

396 KM moest afgelegd worden afgelopen zaterdag, vanuit Arlon in een rechte lijn naar Heiligerlee. Dit keer dus geen Duitse losplaats en ook geen lossing samen met afdeling 11, lekker ‘ouderwets’. Ik moet zeggen dat ik me hier wel op heb verheugd hoor.. voorspelbaar, goeie duiven voorop, leuke prijspercentage, geen verliezen, weinig meterverloop enz. We stonden zaterdag gewoon de goeie kant op te kijken toen de eerste viel!

De duivinnen maakten de uitslag bij ons, en ze kwamen snel. Niet zozeer op de uitslag maar wel uit de lucht, en waren net projectielen. Prachtig om te zien, echt genieten. De eerste kwam zo snel dat we haast geen tijd hadden om er van te genieten, ik merkte aan de duiven in de ren dat er een duif aankwam. We zagen nog net haar staart voordat de piep ging. Dochter Becky was onze eerste en ze heeft nog niet gemist dit jaar, dochter Becky komt van de samen kweek met Nick Aaldring. Duivin (Becky) van ons en een Verkerk doffer van Nick, prachtig resultaat!

De uitslag tegen 467 duiven van 23 liefhebbers is geworden 5e, 14e, 19e, 24e, 26e, 44e, 82e, 84e, 97e en 112e. één getekende deze week op plaats 26. Met 10 van de 24 op papier is dan een percentage van 42%

In het rayon,  tegen 1741 duiven van 86 liefhebbers beginnen we met de 21e,  52e en 67e  

We zijn dik tevreden hoe de duiven komen!

 

De duiven hadden mazzel! Trea en ik hadden een feestje en zijn al op tijd vertrokken naar de gezelligheid. We waren laat weer terug dus de vliegers konden (alweer) de nacht samen door brengen. Normaal doen we dat beslist niet twee weken achter elkaar, maar voor nu was het prima.. Wij feest, zij feest.

# De duivinnen in hun ren, zo genieten ze elke dag van de rust..

 

 

 

 

Blanckenheim 13-6-2020

De voortekenen voor de vlucht vanuit Blanckenheim waren niet goed! De weersverwachting was niet best, er is ons een hoop regen en andere ellende belooft. Maar ook in het hok was het niet goed.. Om een lang verhaal kort te maken zijn we woensdag met een aantal duiven naar Nanne Wolff geweest. Zoals wel vaker ging ik uit van het ergste en kon de duivendokter ons gerust stellen. 3 Duiven uitgeschakeld voor de rest van hun carrière, zo jammer!

Ondanks dat Nanne duidelijk was en Trea mij een spiegel voor hielt, was het vertrouwen niet best. Dit zijn van die dagen die niet goed voor de gezondheid zijn.

De 25 kanshebbers zijn stuk voor stuk uitgebreid gekeurd en goed bevonden, op het oog waren ze prima. Om wat meer tijd en rust te creëren voor het in-manden hebben we de mannen en vrouwen voor het eerst getoond. Dat blijft een mooi moment he, zo blij als ze dan zijn.. Ruim een half uur zijn ze samen geweest, genoeg om te motiveren en ook genoeg om niet stapelgek te worden in de mand.

 

Voor zaterdagochtend hadden we een training voor de jongen gepland, maar om 6:00 uur in de ochtend was het weer al niet best. Niet vertrouwd on de jonge garde op te leren, zelfs niet voor 5 KM. We hebben de kleppen maar losgetrokken en een vrije training gegeven, na ruim een uur liep de kudde weer voor de hokken te vragen om voer.

Gelukkig kwam tijdens de koffie het goede nieuws dat de duiven gelost waren om 8:15 uur. En als je naar buiten keek dan was het toch even achter de oren krabben, mooi was het nog steeds niet. (achteraf weer een perfecte timing van de commissie, beter had het niet gekund afgelopen weekend).

 

We hadden gerekend met 1400 meter en dan zou het ongeveer 11:45 uur worden. De eerste meldingen vanuit Friesland en Zuid waren heel wat positiever, 1500 / 1600 meter per minuut. Dan kan het dus ook wel 11:30 uur worden.. Nou, we hebben dus lang in de lucht lopen kijken, 11:55 uur was de eerste boven de hokken.

Precies uit de goede hoek was het de jaarling duivin 19-017 van René Dalmolen die prachtig mooi en in een streep op de spoetnik viel, geen seconde verspeelt. We hadden nog geen duif gezien, en of dat goed of slecht was wisten we niet. 7 minuten later was nummer twee aanwezig en daarna vielen de duiven redelijk goed door. De aankomsten waren werkelijk prachtig, zo mooi hebben we ze nog niet gehad dit jaar. Misschien ook wel omdat we zo blij waren dat ze goed afkwamen na de zorgen van de afgelopen dagen.

De 19-017 had 2 weken geleden al de 3e plek opgeëist in de club, toen als tweede duif van het hok. En nu dus als eerste duif van het hok een mooie 2e plek op de uitslag.

De uitslag tegen 512 duiven van 24 liefhebbers is geworden 2e, 9e, 20e, 21e, 33e, 46e, 58e, 59e, 84e, 93e en 94e. Onze getekende duiven zaten er goed bij en vielen tegelijk op de klep, plaats 58 en 59. Met 11 van de 25 op papier is dan een percentage van 44%

In het rayon,  tegen 1818 duiven van 89 liefhebbers beginnen we met de 17e, en 67e..

Zondagochtend om 6:30 uur was de laatste gelukkig ook weer terug.

 

De mannen en vrouwen hebben de nacht samen doorgebracht, belangrijk dat ze af en toe wat langer samen zijn. Nadeel daarvan is dat ze de rest van de week heel onrustig en constant op zoek zijn. Of dat goed is zullen we zien, voor nu ben ik zeer tevreden en hoop ik dat het nog een paar weekjes zo door gaat. Het seizoen volmaken met de oude duiven zie ik niet gebeuren. Voor nu gaan we weer ons best doen voor de komende vlucht, de eerste midfond vanuit Arlon. En met een beetje geluk krijgen we Noord in de wind.

# De duivinnen aan hun diner..

 

 

 

SITTARD 6-6-2020

De 18-348

We schrijven 6 juni 2020, de eerste wedvlucht van dit seizoen is een feit. Was deze vlucht anders dan de voorgaande drie? Nee, natuurlijk niet! Als de duiven op reis gaan, en of dat voor een training is of om het egje, ze moeten op en top verzorgt zijn. En de spanning? Ook die moet altijd het zelfde zijn.

 

Toen ik hoorde dat de reis niet naar het Duitse ging maar naar het Limburgse, was ik blij en teleurgesteld ineen. Blij omdat ik nog steeds niet overtuigd ben of we nu wel of niet blij moeten zijn met Duitslandvluchten, dus Sittard past ons prima. Maar ook wel teleurgesteld omdat we hadden ingezet op een redelijk stoere vlucht.. en geen voor de wind race.

Neemt niet weg dat we begrijpen waarom deze keus is gemaakt en dat we heel blij zijn dat er op een verantwoordelijke manier met onze duiven wordt om gegaan. Vooruit kijken, denken en communiceren, complimenten voor de lossingscommissie.

Afijn, de reis ging dus naar Sittard. In een rechte lijn 250 KM tot aan de klep in Heiligerlee. Voor de wind en gelost met nog ongeveer 40.000 duiven, de afdelingen Noord en Friesland gingen samen los.

 

Het werd een echte doffervlucht! In de club is 2/3 doffers en 1/3 duivinnen in de punten. Als ze dit op voorhand hadden gezegd had ik niet ingekorfd.. Onze doffers hebben de form nog (lang) niet te pakken. De jongens trainen net als de meiden, hard en lang. Ik zie liever dat ze kort, en zoals we dat op z’n Gronings zeggen ”kerelachtig”, trainen. Het eten is ook lang niet voldoende! De duivinnen daar in tegen, die vliegen als kanonnen en eten als groten.

Gelukkig hebben de doffers ons niet laten zitten, mooi op tijd onze eerste en het vervolg was ook zeer redelijk. We mogen niet klagen, met zo’n K. vlucht als deze had het heel anders af kunnen lopen. Vaak zie je met deze snelle vluchten toch nogal wat achterblijvers en of gewonde duiven. Bij ons deze keer gelukkig niet, alles gezond en wel weer thuis!

Onze eerste duif had al bewezen dat het een goeie is, vorig jaar al een eerste en een tweede in de club. Beide keren ook op teletekst en dus bij de eerste 10 van het rayon. Nu net niet, maar met een 11e van 1888 duiven heeft tie het goed gedaan. De 18-348 is een halfbroer van Huts, uit onze Johnny boy lijn.

De uitslag tegen 518 duiven van 24 liefhebbers is geworden 4e, 22e, 30e, 51e, 54e, 62e, 78e, 101e, 102e, 105e ,116e ,126e en 127e. Onze getekende duiven zaten er goed bij, op plaats 22 en 101. Met 13 van de 28 op papier is dan een percentage van 46%

In het rayon,  tegen 1888 duiven van 93 liefhebbers beginnen we met de 11e,   55e en 91e..

 

Sportief gezien zijn we zeker tevreden, onze duiven hebben het goed gedaan. Maar ik hoop niet dat we veel van deze vluchten krijgen, ik heb er maar weinig plezier aan beleeft.. en dat lag dus niet aan de duiven!

We gaan ons best weer doen voor de volgende vlucht, Blanckenheim. Ongeveer 300 KM recht onder de afdeling, wel Duitsland maar niet de Oostlijn.

# De 18-348, zeer actief en een echte vechtersbaas! Onze eerste duif op de vlucht vanuit Sittard 6-6-2020

 

 

 

SOEST 30-5-2020

Getipt door onze Duitse collega’s ging de reis van de derde vlucht naar het Duitse Soest. Het was een goeie tip, wat een mooie losplaats! Kun je zien dat samenwerken toch wel belangrijk is.

We hebben 26 kanshebbers geselecteerd om aan de start te verschijnen voor deze  trainingsvlucht. Alle duivinnen waren in orde en een handvol doffers is thuis gebleven. De doffers hebben mijn inziens niet goed genoeg getraind aan huis, en het eten was al helemaal niet voldoende. Gelukkig hebben we zelf de keuze wat we wel en niet in-manden. Vooral de duivinnen zagen er erg goed uit en gedroegen zich bijzonder goed de week voorafgaand aan de vlucht. Er is door de dames hard getraind! Voor wat betreft de doffers denk ik dat er twee factoren zijn die nu nogal drukken op de forme van de mannen. Tijdstip van loslaten en het vervreemden van hun duivin, beide zaken zal de komende week aan gewerkt worden.

Zaterdagochtend was het prachtig duivenweer. De jonkies hadden we om 6:30 uur al los en binnen twee minuten waren ze uit zicht, mooie omstandigheden dus! En dat bleek ook want de lossing vanuit Soest was al om 8:30 uur. De reis naar Heiligerlee, 194 Km in een rechte lijn, kon beginnen.

In eerste instantie had ik gerekend op 11:00 uur klokken maar naarmate het dichterbij kwam kreeg ik het gevoel dat het sneller zou gaan. De eerste meldingen bevestigden dit ook en om 10:30 stonden we op de uitkijk. En dat op de uitkijk staan niet altijd iets zegt blijkt nu, nog nooit gebeurt in mijn duivencarrière.. De eerste duif wel gehoord maar niet gezien?! We schrokken van het geluid maar er was geen duif te zien, alleen zwaluwen en dus waren we het snel eens dat het die zwaluwen waren. Toen we toch even gingen kijken op de klok was de verbazing groot, onze kleine Lambrechts was al twee minuten geleden gearriveerd. Dat is een leuke manier om verrast te worden,

 

Na de schrik was het een jaarling duivin, die we van René Dalmolen hebben, die als tweede aantikte. De eerste zes duiven kwamen in rap tempo, allemaal duivinnen! We hebben genoten van de aankomsten, zo prachtig om te zien dat de duiven snel naar huis willen. En gelukkig op tijd alles weer terug, dat is toch wel het belangrijkste.

De uitslag tegen 530 duiven van 26 liefhebbers is geworden 1e, 3e, 4e, 6e, 11e, 14e, 64e, 84e, 99e, 101e en 111e. Onze getekende duiven zaten er heel goed bij, op plaats 6 en 14. Met 11 van de 26 op papier is dan een percentage van 42%

In het rayon,  tegen 2003 duiven van 93 liefhebbers beginnen we met de 2e,   9e , 22e en 44e..

 

Andere wind is een andere uitslag! We zijn erg blij hoe de duiven zijn gekomen, je moet je meten aan je omgeving. Na 3 vluchten nu 3 duiven bij de eerste 10 aankomsten in het rayon.

Let op, het is geen wedvlucht! Wedstrijden zijn immers verboden in verband met corona. De uitslag is niet meer dan de volgorde van aankomst zonder punten. 

Het was een heerlijk weekend! Of dat nu komt door de mooie prestatie of doordat er na lange tijd weer vrienden op bezoek waren.. We gaan ons best weer doen en hopen dat het komende weekend weer zo’n mooie wordt!

 

# De jongere broers en zussen van de vliegploeg, de toekomst!

 

 

 

TELGTE 23-5-2020

Op de voorgrond de 17-258, onze eerste van TELGTE

En ook de tweede training is een feit! De eerste was allemaal nog een beetje onwennig en misschien ook wel onwerkelijk, maar het begint er nu toch weer op te lijken.

Na een vlucht op de wagen is het altijd makkelijker om de duiven naar een nieuwe week toe te begeleiden. Je begint met 0 en hoop op vrijdag op 100 te zitten.. dat het niet altijd uitkomt weten we allemaal natuurlijk, maar we doen wel ons best. En ons best hebben we ook de afgelopen week gedaan! We proberen onze duiven zo goed mogelijk aan de start te krijgen, met ruim voldoende energie om thuis te komen.

Voor nu hadden we 31 kanshebbers goed genoeg bevonden om de strijd aan te gaan. Op vrijdagavond waren de mannen iets mooier dan de vrouwen maar schijn bedriegt.. en dat was in dit geval ook zo. Op de club is het in-manden volgens planning, het mooie hiervan is dat je precies weet wanneer je aan de beurt bent. En je bent zo weer thuis, voor wie dat leuk vind is het allemaal prima zo. Voor mij was het ook even prima zo, ik had nog een tweetal controles op het programma staan. Die overigens prima waren! Beide clubs waren er goed mee bezig, mooi om te zien dat we de neuzen de zelfde kant op hebben.

 

Zaterdagochtend begon mooi zonnig in Heiligerlee, heel even had ik nog de hoop.. maar zo tegen acht uur begon het grauw te worden en dat duurde tot aan de middag. Gelukkig is onze lossingscommissie professioneel genoeg en werd er op de juiste tijd gelost, 12:30 uur! De reis naar huis kon beginnen.

Ook nu weer was onze eerste duif onderdeel van een groepje van pak ‘m beet 10 duiven. Gelukkig een duif met de nodige ervaring en zonder twijfel viel ze op de klep. Zus van Huts 2017, een klasse vliegduif met de juiste genen. Het verloop van de eerste 20 duiven was prima, daarna was het grillig en er zijn duiven die een halve fondvlucht hebben gevlogen. De uitslag tegen 588 duiven van 27 liefhebbers is geworden 9e, 18e,  20e, 50e, 62e, 68e, 77e, 87e, 100e , 121e , 142e en 146e. Onze getekende duiven op plaats 18 en 121. Met 12 van de 31 op papier is dan een percentage van 39%

In het rayon,  tegen 2193 duiven van 96 liefhebbers beginnen we met de 31e  en 56e en 57e.. 

We zitten in de goede hoek met deze losplaatsen en de juiste wind, dus ook in de afdeling zitten we vroeg tegen véél duiven. Op papier is dat natuurlijk prachtig maar persoonlijk word ik er niet zo warm van. Vind het trouwens wel heel mooi om onze duifjes in een totaaluitslag (aankomstlijst) terug te zien.                                      

Let op, het is geen wedvlucht! Wedstrijden zijn immers verboden in verband met corona. De uitslag is niet meer dan de volgorde van aankomst zonder punten.

Helaas een jaarling nog niet thuis, het hoort er bij maar is wel het minst leuke van onze hobby. Volgende vlucht is het Duitse Soest, iets meer kilometers en zoals het nu lijkt ook een andere wind (dus ook een andere uitslag). Maar zover is het nog niet, eerst maar ons best doen om de duiven weer klaar te krijgen. En intussen natuurlijk genieten.

# Duivinnen krijgen iedere ochtend een bak met lekkers, wat het is? Het geheim van Kloosterholt 😉. 

 

 

 

RHEINE 16-5-2020

Verloop rayon 4, 80 liefhebbers en totaal 1870 duiven

We zijn los! De eerste krachtmeeting met collega melkers uit de omgeving is een feit. De duiven zijn “ op de wagen” geweest, tot aan het Duitse Rheine en daarna weer op de vleugels terug. De afstand is 103 KM, om te beginnen niets mis mee.

We hebben 29 kanshebbers ingemand voor deze eerste vlucht, 12 mannen en 17 vrouwen. Stuk voor stuk goed genoeg bevonden en met een gerust gevoel de mand in gedaan. De voorbereidingen waren goed, ook de afgelopen week was het prima. Er is goed getraind aan huis, eetlust als groten en praatjes genoeg. Alleen dat laatste mag van mij wel wat minder! Ik denk dat het niet goed is dat de vliegploeg zo verschrikkelijk druk is in de hokken, ik krijg ze maar niet rustig..

Maar goed, de auto nog even nagekeken en uitgezwaaid en daarna naar huis. Toch vreemd hoor, geen contact met de leden en geen gezelligheid in de club. Heel jammer allemaal!

De nacht van vrijdag op zaterdag ouderwets slecht geslapen.. altijd die spanning voor de vlucht. Zaterdagochtend op tijd bij de hokken, de jongen op 7:00 uur los en zelf de hokken gepoest en verzorgd. Na de koffie met Trea kon het wachten beginnen, de lossing was al om 8:30 uur.

 

De eerste duif die richting de hokken dook kwam uit een koppel van ongeveer 10 duiven, gelukkig wist ze zichzelf op tijd los te maken.. voor je het weet vliegen ze met de meute mee. Jaarling duivin 19-529 (volle zus van Evialina!) wist als eerste aan te tikken. De uitslag tegen 461 duiven van 19 liefhebbers is geworden 4e, 9e, 24e,  27e, 29e, 30e, 60e, 65e, 66e, 71e en 100e. Onze getekende duiven vallen beide buiten het papier. Met 11 van de 29 op papier is dan een percentage van 38%

In het rayon,  tegen 1870 duiven van 80 liefhebbers beginnen we met de 7e  en 34e.. Met 15 van de 29 op papier in het rayon is dat een percentage van 52%                                                                                 

Let op, het is geen wedvlucht! Wedstrijden zijn immers verboden in verband met corona. De uitslag is niet meer dan de volgorde van aankomst zonder punten.

Zo rond de middag miste er nog één duivin.. gelukkig was ook zij nog redelijk op tijd weer thuis, de ploeg weer compleet! Al met al was het voor ons een goede vlucht, een mooie eerste africhting. Dat er nog veel mooie vluchten mogen volgen dit seizoen!

We gaan de duiven weer klaar maken voor de volgende inkorving, ik verheug me er nu al op ;-)

 

# volgorde compuclub, we zijn dik tevreden!