Arlon 21-5-2022

NL19-534 onze eerste op Arlon.

Voor de tweede keer op rij Arlon, ze weten de weg.. zou je denken.

Vrijdagavond met 30 vliegduiven richting het lokaal, inzetten voor alweer de tweede midfondvlucht. We zijn al bewust aan het selecteren welke duiven wel mee gaan en welke niet, gelukkig kunnen de meesten nog gewoon mee. We blijven wekelijks selecteren om zo de beste ploeg aan de start te krijgen, lukt niet altijd maar we doen ons best.

Qua verzorging is er niet veel bijzonders te melden, alles is op de standaard manier gegaan. We hebben dus niets extra’s gedaan om de duiven te motiveren. Het valt nog steeds op dat de duivinnen zoveel eten, de hele week zijn ze hongerig. Wat ook opvalt is dat de doffers zich steeds beter gaan gedragen, we beginnen er zowaar plezier aan te krijgen 🙂

Zaterdag waren de omstandigheden bijna gelijk aan afgelopen week, alleen de wind was wat steviger. De terugreis kon beginnen om 9:20 uur!

We hadden de hoop dat we voor 14:00 uur onze eerste zouden kunnen klokken (aan de hand van meldingen in Zuid) .. en dan is het super als er ruim voor die tijd twee duiven vleugel aan vleugen aan gesneld komen om met een halve bocht te landen op de antenne. Het zijn twee doffers van 2019 die het hele jaar al goed bezig zijn. Ze hebben nog niet gemist en zijn iedere week vooraan. Een minuutje later is het onze dochter Becky en daarna vallen ze prima door. In 6 minuten heeft de klok 10 keer gepiept!

De uitslag van ARLON tegen 340 duiven van 18 liefhebbers is geworden 4e , 5e , 9e , 14e , 16e , 21e , 22e   , 23e , 25e , 30e , 32e , 45e , 56e , 74e , 75e , 85e , 86e , 102e , 103e en 108e  Onze aangewezen op plek 45, met 20 duiven in de punten is dat een percentage van 67%.

In het rayon,  tegen 1591 duiven van 86 liefhebbers beginnen we met de 40e , 41e  , 56e enz..

 

En héél belangrijk, alle duiven gezond en wel weer terug! 

# NL19-1173534 Zoon van onze SAFIER duivin, goed gebouwde doffer met een fijn karakter

 

 

 

Arlon 14-5-2022

20-1014339 goud op Arlon

“Een lach en een traan”, ik schreef het vorige week nog.. Ook deze week van de vlucht Arlon een jaarling duivin thuis die de roofvogel is tegen gekomen onderweg. Bij het drinken liep het water er aan de voorkant weer uit, dan weet je alweer hoe laat het is. Ze heeft haar laatste vlucht gemaakt, helaas.

Er zijn nu drie duiven uitgeschakeld door de roofvogel en we hebben een 2-jarige doffer met een vleugelkwetsuur (scheefvlieger), en drie duiven zijn achtergebleven.. Het is een afvalrace van heb ik jou daar, ondanks de prima omstandigheden heeft de ploeg het wel zwaar.

De voorbereidingen voor Arlon waren niet optimaal, alles was anders dan anders. Wat mij het meeste stoorde was dat de duiven veel te veel hebben gegeten, ondanks dat we volle bak voeren kon je tijdens het trainen merken dat de duiven hongerig waren. En ook ondanks het vele eten konden we de duiven maar moeilijk op gewicht krijgen, veel vraagtekens voor de melkers dus..

Achteraf weten we dat het allemaal geen ene donder uitmaakt, Arlon was een van onze beste vluchten op de midfond van afgelopen jaren. Maar we willen graag alles kunnen analyseren en overal een reden voor kunnen vinden, maar met duiven lukt dat dus niet altijd.

We hebben 32 duiven ingezet, evenzoveel mannen als vrouwen. We hebben niet alles ingezet omdat er toch al wel een paar zijn die niet mee kunnen komen, en dan heeft doorspelen geen zin. Zaterdag een mooie vroege lossing, het was ook prachtig mooi duivenweer! Heerlijk in de zon zitten wachten en genieten van de aankomsten, daar doen we het voor toch.

Onze eerste duif verraste ons om nog vóór kwart voor te zijn en uit de hoek te komen  waar we haar niet vandaan verwachte. Gelukkig was Trea scherp en zag ze het duivinnetje aankomen, ik hoorde alleen nog de piep van de Unikon.. Na 5 minuten precies lande de tweede op de antenne en daarna liep het vlot door, de duiven vielen erg goed! Er zaten opvallend veel doffers van voren, dat was lang geleden J

Na een poosje, als de meeste duiven er weer zijn, kijken we op de meldsite en melden we onze eerste 2 aangekomen duiven. Wat is het dan prachtig als je naam helemaal boven aan de lijst staat (rayon 1 – 3).

De uitslag van ARLON tegen 379 duiven van 21 liefhebbers is geworden 1e , 7e , 10e , 11e , 13e , 16e , 18e   , 20e , 23e , 25e , 26e , 28e , 35e , 45e , 46e , 53e , 62e , 63e , 73e , 102e , 106e , 115e en 117e  Onze aangewezen op plek 13 en plek 117. Met 23 duiven in de punten is dat een percentage van 71%.

In het rayon,  tegen 1870 duiven van 89 liefhebbers beginnen we met de 1e , 18e  , 31e  , 35e enz.. Afdeling 10 (Noord) tegen 7120 duiven van 353 liefhebbers.. 1e , 29e , 57e , 67e  enz.

We hebben veel felicitaties en leuke reactie gehad, zondagavond gebeld voor een riedeltje in het Spoor der Kampioenen. Hoe mooi is dat! We zijn erg tevreden en  deze vlucht kan wat ons betreft de boeken in als een hele fijne J

# NL20-1014339 wint haar 2e eerste prijs, maar nog mooier de 1e van de afdeling 10 Noord tegen 7120 duiven.

 

 

 

Dreis-Bruck 7-5-2022

Marit haar doffer 961 wint een mooie 2e op Dreis-Bruck

De vlucht van afgelopen zaterdag kwam vanuit het Duitse Dreis-Bruck, 321 KM recht onder de afdeling. Beter kun je niet lossen volgens mij.

Ondanks dat de voorspelling niet super waren, en ook het beeld bij ons in Heiligerlee niet best was, konden onze duiven toch mooi op tijd aan de terugreis beginnen. Om 9:00 precies gingen de kleppen open!

Vanuit afdeling 8 hebben we later op de dag gehoord dat er een grote storing lag en dat al hun duiven in de regen zijn thuisgekomen. Of onze duiven daar ook hinder van hebben gehad? Gezien de dorst die onze duiven hadden denk ik niet dat ze veel water hebben gehad onderweg J Ongelofelijk he, met verkrampte pootjes op de antenne en dan boem met de snavel op de spoetnik. Lang geleden dat onze duiven zo zijn thuis gekomen.

Om 6:00 uit bed en eerst maar aan de koffie.. De junioren voor hun wekelijks korfmoment gepakt en de hokken schoon gemaakt. Bij het bericht dat de duiven gelost waren, was alles klaar en waren de duiven welkom. De jonkies hebben 2 uurtjes in de mand vertoefd, je kunt al merken dat ze het minder spannend vonden dan afgelopen week. We hebben het voer trouwens nog een beetje aangepast, de meeste jongen waren aan de stevig kant haha! En dat komt het vliegen natuurlijk niet ten goede.

Op de meldsite snelheden boven de 1400 meter per minuut, dan hebben de duiven flink voordeel van de wind gehad.. Onze snelheden lagen bijna 100 meter lager, de afstand speelt dan toch nog steeds een belangrijke rol. Het was een vlucht met hoge snelheden maar toch lastig voor de duiven, er kwamen geen of nauwelijks duiven tegelijk thuis en de tijd tussen de duiven was ook behoorlijk lang.

Onze eerste was een 3 jarige doffer en kwam aanzweven als een Hollandse kropper, de NL19-961 heeft al heel wat prijzen gevlogen maar nog nooit echt kop. Dit was dus zijn moment! Alle duiven die daarna kwamen vielen als stenen op de klep, verkramp van de dorst waren ze blij dat ze thuis waren.

We hebben weer wat te doen de komende week!

De uitslag van Dresi-Bruck tegen 472 duiven van 24 liefhebbers is geworden 2e , 3e , 6e , 14e , 20e , 33e , 54e   , 64e , 84e , 88e , 108e , 117e , 142e , 148e en 154e  Onze aangewezen op plek 84. Met 15 duiven in de punten is dat een percentage van 40%.

In het rayon,  tegen 2075 duiven van 96 liefhebbers beginnen we met de 37e , 74e  , 113e enz..

We gaan de duiven rustig naar de eerste midfond-vlucht toe brengen, we hebben de hele week de tijd om er iets moois van te maken.

# NL19-7009961 een duif van Marit, gekweekt uit koppel Gerald Ensing x Marcel Sangers

 

 

 

Weert 30-4-2022

NL18-383 de snelste van Weert.

Onze twee top duivinnen TOPPER 18-383 en 17-274 NIFFOU winnen goud en zilver op de tweede Vitesse vlucht vanuit Weert. De zussen zijn inmiddels al goed voor 7 eerste prijzen! De dochters van onze SAFIER-doffer blijven ons verrassen en goed presteren.  

Het was zaterdag prachtig duivenweer, het was lang geleden dat we zo hebben kunnen genieten van de vlucht als afgelopen zaterdag. De aankomsten waren fantastisch, ook als je niet vroeg hebt geklokt heb je nog steeds kunnen genieten van deze vlucht. De aankomsten van onze duiven, daar doen we het toch voor.

Zaterdagochtend was het alweer vroeg dag, Trea en ik zaten om 6:00 uur al aan de koffie. Ik hoop dat het straks wat beter gaat en dat we op zaterdag een beetje kunnen uitslapen. De spanningen zullen toch een keer minder worden (zou je denken) Vroeg opstaan heeft ook zo z’n voordelen hoor, voor de tweede ronde koffie waren alle hokken schoon, zaten de jongen voor 2 uurtjes in de mand, waren de duiven gevoerd en stonden bij de kweekduiven de badderbakken klaar in de rennen.

Om 9:00 uur zijn de duiven gelost in Weert, onder prima omstandigheden! Er is trouwens een prachtig filmpje gemaakt van de lossing, reclame voor onze mooie sport. Ruim 19.000 duiven zijn de lucht in gegaan en daarvan waren er 39 van ons, bijzonder toch. Bij de lossing is het natuurlijk dringen om fatsoenlijk op de vleugels te komen, maar je ziet de duiven al snel in formatie gaan en hun weg kiezen. Prachtig!

We hadden eigenlijk geen idee hoe laat we de duiven konden verwachten. Ik zag een appje voorbij komen dat de meldsite nogal traag was en dat duiven melden heel moeizaam ging!? Duiven melden? Ruim 1300 meter voor de duiven op de kortste afstanden.

Wij gingen voor de 1300 meter per minuut, ook al weet je dat het niet lukt omdat de laatste KM toch net iets langer duren dan de eersten. Nagenoeg gelijk als vorige week kwamen er ook nu twee duiven vleugel aan vleugel uit de goede hoek. Zonder enige vertraging met z’n beide op de zelfde antenne en één piep was voldoende om beide duiven te registreren. Wel bijzonder he, er liggen 4 antennes en dan vallen ze samen op dezelfde 🙂

Een minuutje later valt onze eerste getekende van de lijst, dochter Becky. De duiven vallen snel en de aankomsten zijn werkelijk prachtig. Zowel de doffers als de duivinnen vallen als stenen uit de lucht, er wordt geen seconde verspeeld. Na een kwartier staat de aankomstteller op 23, super!

Al met al was het een goede vlucht, we hebben genoten van onze duiven.

De uitslag van WEERT tegen 465 duiven van 24 liefhebbers is geworden 1e , 2e , 4e , 9e , 13e , 15e , 16e   , 18e , 29e , 30e , 31e , 35e , 38e , 40e , 42e , 43e , 47e , 65e , 67e , 69e , 78e , 89e , 93e , 122e , 139e , 143e en 145e Onze aangewezen op plek 4 en plek 35. Met 27 duiven in de punten is dat een percentage van 69%.

In het rayon,  tegen 2153 duiven van 99 liefhebbers beginnen we met de 12e , 13e  , 24e enz..

Zondagochtend de vliegploeg lekker laten badderen en vanaf de avond is de nieuwe week weer begonnen, volgende week staat Dreis Bruck op het programma en dat is bijna 100 KM verder

# Onze topduivin NL18-383, dochter SAFIER-doffer wint haar 4e eerste prijs!

 

 

 

Gennep 23-4-2022

19-1173017 wint Goud op de eerste vlucht van het seizoen

Eerste op de eerste!

Afgelopen vrijdag was het dan echt zo ver, inzetten voor de eerste wedvlucht van 2022.

De voorbereidingen zijn met ups en downs gegaan, maar al met al zijn we toch tevreden over hoe het is gegaan. We hebben dan ook met een goed gevoel onze duiven in-gemand. Helaas moest er wel een hand vol uit de vliegploeg blijven zitten, allemaal verschillende reden maar in ieder geval niet goed genoeg om in te zetten. Uiteindelijk zijn er 40 kanshebbers richting Gennep gegaan.

De eerste vlucht en dan gelijk naar Gennep, dat is voor ons 178 KM. Een paar jaar geleden had ik daar nog buikpijn van maar tegenwoordig niet meer. De duiven weten echt niet waar ze zijn als ze worden gelost, en dus weten ze ook niet of ze 100, 200 of 300 KM moeten vliegen. De duiven weten ook niet of ze vanuit het Oosten of vanuit het Zuiden worden gelost.. Ze beginnen aan de reis en stoppen als ze thuis zijn. Wat wel belangrijk is, ze moeten goed voorbereid zijn en een eerlijke kans krijgen om de vlucht goed te kunnen volbrengen.

Voor onze ploeg dus 178 KM om mee te beginnen.

 

Zaterdagochtend voor zonsopgang al uit bed natuurlijk, zo gespannen als een puber die voor het eerst bij zijn schoonouders op bezoek gaat.. Eerst maar de krant gelezen en koffie gedronken, en toen het dan eindelijk licht genoeg was buiten hebben we de hokken schoongemaakt en de duiven verder verzorgd.

Het was mooi duivenweer, achter het glas 😎 Alles was goed maar die wind was zo kil, je kon niet zonder oorwarmers buiten zijn. Niets aan! Gelukkig hebben de duiven er niet zo heel veel hinder van, als ze bij thuiskomst maar lekker warm en uit de wind zijn.

Vroege lossing, om 8:30 uur mochten de duiven aan hun terugreis beginnen. In de club had ik gezegd dat er tweeënhalf a drie uur gevlogen moest worden, met die stevige wind zal het dichter bij de drie uur zijn.. volgens mijn voorspelling op zaterdagochtend.

 

De eerste meldingen gezien en die waren qua m/min onverwachts! Dat zal dan toch met de afstand te maken hebben, maar die dikke 1250 meter en hoger uit Staphorst gaan onze duiven hier niet halen. Om vroeg te draaien zouden we voor 11:00 uur moeten klokken.

En dan, eindelijk na een half jaar winterrust, komen de eerste twee duiven vleugel aan vleugel uit de goed hoek richting onze hokken. Wat een prachtig mooi gezicht is het toch! Ondanks de wind hadden beide duiven geen hinder met landen, in één keer op de antenne en binnen de seconde waren daar de eerste twee piepjes. 11:00:22 uur. Drie minuten later volgt nummer 3.. Daarna is het 8 minuten wachten en dan komen ze mooi opvolgend, de duiven vallen goed.

Al met al was het een goede vlucht, we hebben genoten.

De uitslag van GENNEP tegen 501 duiven van 25 liefhebbers is geworden 1e , 2e , 5e , 25e , 26e , 28e , 45e   , 47e , 63e , 70e , 71e , 77e , 79e , 82e 117e en 141e Onze aangewezen op plek 28. Met 16 duiven in de punten is dat een percentage van 40%.

In het rayon,  tegen 2291 duiven van 96 liefhebbers beginnen we met de 2e , 3e  , 19e enz..

Het was een eerlijke vlucht, de jongens zijn van de mannen gescheiden..  Helaas zijn er bij ons nog 2 zoekende, dat is dan wel erg jammer.

Onze eerste duif is de duivin 19-017, gekregen van duivenvriend Rene Dalmolen. Deze duivin heeft al heel wat vroege prijzen op haar naam staan, nu staat ze voor de 2e keer op nummer 1.

# Duivin 19-017 een echte sprinter!