Goud en zilver op de laatste

Tevreden, in één woord tevreden!

De laatste vlucht van dit Covid-19 seizoen is erg goed verlopen. Het was een mooie afsluiter van het jaar. Niet alleen bij ons maar van horen zeggen is het overal in de afdeling goed verlopen.

Onze junioren hebben het over het geheel erg goed gedaan. Daar zijn we blij mee.. Een nieuw hok is toch altijd maar afwachten, vernieuwing is niet altijd een verbetering. Vorig jaar was het eerste jaar op het nieuwe hok en dat was niet naar tevredenheid, zelfs in de winter was het niet goed (genoeg). Een paar kleine aanpassingen en zie het resultaat! De spreuk “pak de hamer in plaats van de medicijnpot” klopt dus wel. We hebben nog wel een paar wensen maar de basis is goed.

Dat de duiven goed zijn wordt ook bevestigd, kopduiven en mooie series op de vluchten. We weten dat we op de natour niet aankunnen tegen het geweld van de oude duivinnen die op nest gespeelt worden. En als je dan een goede runner-up bent, mag je tevreden zijn. Na 8 vluchten (4x jong incl. oefenvluchten en 4x natour) zit er nog een mooie ploeg, voldoende aanvulling dus.

 

Afgelopen zaterdag 317 KM om weer thuis te komen, 23.000 duiven van 10 en 11 samen. Wat een mooie lossing, we hebben het filmpje gezien, complimenten voor iedereen die er bij betrokken is geweest! Vanuit Kloosterhold 38 kanshebbers ingezet, 3 thuis gelaten in verband met blessures. De terugreis begon om 8:45 uur, helemaal niets mis mee.

We hadden gerekend met 1500 meter maar de eerste meldingen gaven ruim boven de 1600 aan. De aankomsttijd moest dus iets bijgesteld worden.. Om vroeg te klokken moest er een duif vallen voor 12:02 uur, en dat is gelukt! Uit het niets een duif boven de hokken die zicht bijna rechtstandig naar beneden liet zakken, wat een mooi gezicht. Ze land op de klep en loopt over vier antennes heen en wordt niet geregistreerd?! Hoe is het mogelijk.. Snel gepakt en er nogmaals over, pieppiep. Daarna geen problemen weer gehad, bijzonder toch.

Onze tweede duif was er binnen het minuut en dus ook nog voor 12:00 uur.

Het verdere verloop was prima! Ze vielen mooi, waren blij dat ze thuis waren en liepen gelijk naar binnen. We hebben er samen van genoten.

De uitslag van de vlucht Burdinne N37: tegen 336 duiven van 19 liefhebbers is geworden 1e , 2e, 14e , 15e , 17e , 19e , 30e, 36e , 37e , 39e , 45e , 56e , 65e , 69, 71e , en 79e . Onze aangewezen duiven zaten er beide naast, voor het eerst. Met 16 van de 38 op papier is dan een percentage van 42%

In het rayon, tegen 1194 duiven van 66 liefhebbers beginnen we met de 4e , 9e , 49e en 50e.

Eindstand Klassement Rayon 4 afd. 10, on-aangewezen 8e en aangewezen 4e

S ’Avonds als alles op stok zit missen er nog twee laatjes, die zijn beide terug de volgende ochtend voor het koffie drinken. Alles weer compleet!

Onze eerste NL20-302 een blauw duivinnetje uit de lijn Johnny boy x Safier, inmiddels de 5e telg van dit koppel met een 1e.

De klok is schoongemaakt en opgeborgen, voorlopig niet meer nodig. De duiven mogen de komende twee weken lekker genieten en dan gaan we de boel in wintermodus brengen. Maar nu eerst elke dag alle hokken samen los en lekker relaxen. Hebben ze verdiend, en wij ook 😎

# NL20-302 de eerste van Burdinne!

 

 

 

Venlo 5-9-2020

Elk nadeel heeft zijn voordeel.. en andersom! Zaterdag liet de lossing op zich wachten, om 13:15 uur mocht de reis naar huis beginnen voor de ruim 40.000 duiven van afdeling 10 en 11. Voordeel was dat we de hele ochtend hadden om de laatste klusjes af te ronden bij onze zoon. Nadeel was dat we iets later op het BBQ feestje waren dan we vooraf hadden gepland. Ach, duivensport.. elke week weer anders 👍

Het leek wel of heel duiven minnend Nederland een mening had over de gezamenlijke lossing van 10 en 11, er is veel over gezegd en over geschreven. Gelukkig was dit allemaal vooraf en niet achteraf! Als het achteraf was geweest dan was het een discussie omtrent een slecht verlopen vlucht.. nu hoor en lees je niets meer dus kun je concluderen dat het een prima vlucht is geweest. Gelukkig maar! Iedereen wil graag zijn of haar duiven weer veilig thuis, uiteindelijk is dat het enige wat telt.

 

Wij moesten even wachten op onze eerste, althans dat was het gevoel. Je verwacht de duiven op een bepaalt moment en als er dan niets is, dan duurt wachten lang. Vooral als je dan ook nog hier en daar een duif ziet overgaan. Onze eerste kwam toch nog uit de goede hoek. Het leek wel een duif van Hans Kazan! Hij kwam alleen aan vliegen en er landen twee duiven op de klep.. Haha mooie truc toch. De duiven vielen mooi door, geen koppels  maar wel altijd een duif te zien boven de hokken. Het ging best snel, in een klein uurtje waren er 31 van de 33 thuis. De laatste twee aan het begin van de avond, dus we zijn weer compleet. Wel een doffer met een gebroken poot, jammer!!

Wat opvalt in de totale uitslag is dat er onderling veel verschillen zijn, bij de één vallen ze als rijpe appels en bij de ander vallen ze nauwelijks. Ik denk dat dit het gevolg is van een grote lossing. De spreiding is dusdanig dat er op sommige hokken veel duiven vallen en op sommige hokken erg weinig. De aangewezen duiven worden wel gedraaid, dus het zijn geen slechte vluchten.

 

De uitslag van de vlucht Venlo N36: tegen 358 duiven van 18 liefhebbers is geworden 2e, 3e , 7e , 8e , 17e , 22e, 25e , 27e , 28e , 33e , 51e , 53e , 54, 81e , 82e , en 90e . Onze aangewezen duif zat er weer goed bij, op plaats 7. Met 16 van de 33 op papier is dan een percentage van 48%

In het rayon, tegen 1396 duiven van 73 liefhebbers beginnen we met de 50e , 51e , 80e en 84e.

Dik tevreden met het verloop van deze 7e vlucht voor de junioren, en ook de laatjes hebben het prima gedaan. Nog één vlucht en dan kan de laatste selectie beginnen.

Onze 20-316 heeft tot nog toe 7x punten op 7x zetten,  17/400, 16/558, 27/497, 11/399, 97/619, 5/486 en 7/358. Dit duivinnetje komt uit ons nieuwste kweekkoppel, 100% Heremans lijn Saffier. Voor het volgende jaar maar een paar meer jongen uit dit koppel kweken, de test is volgens mij wel geslaagd.

# Vanuit de overkapping mooi zicht op de hokken

 

 

 

Venlo 29-8-2020

Het is maar goed dat de weersvoorspellingen niet altijd uitkomen.. Soms zit het mee en soms zit het tegen, nu zat het ons echt mee! De lossingen van afgelopen zaterdag waren mooi op tijd en achteraf gezien prachtige vluchten. Alleen jammer dat het (weer) een waaivlucht was, hoge snelheden en dus grote verschillen.

Onze junioren en latere jongen waren er wel klaar voor, de hele week goed getraind (voor ons doen dan he..) lekker levendig en vooral heel goed eten. De meeste junioren zijn gekoppeld en zitten op een nestje. Dat hoeft voor mij niet perse maar als er een eitje ligt dan laat ik ze zitten, dat gejaag vind ik helemaal niets. Rijden met de duiven gaan we niet meer doen, en dat om de simpele reden dat het niet meer lukt. Te laat licht in de ochtend, of te vroeg aan het werk?! Dat kan ook natuurlijk 😲

We hadden 38 kanshebbers (of zoals de negatieveling het zou noemen, bladvullers) ingezet voor de tweede natour-vlucht vanuit Venlo. Voor ons een kleine 200 KM in een rechte lijn naar Kloosterhold. Gelukkig konden de kleppen vroeg los en klonk het startsein al om 8:15 uur. Snel gerekend zouden de eersten er kunnen zijn tussen 10:15 uur en 10:30 uur, het blijft lastig voorspellen met deze waaivluchten.

De duiven waren meer dan welkom, we stonden met het hele gezin op de uitkijk en te wachten tot we ergens een duif zagen. Net toen ik met 2 koppen koffie de achterdeur uitstapte zag ik hoog boven de hokken 2 duiven de vleugels samen knijpen, die moesten duidelijk bij ons zijn. Marit was de melker zaterdag en mocht er voor zorgen dat de duiven vakkundig over de antenne het hok binnen werden geleid. De junioren doen dat goed en luisteren prima, de latere jongen hebben nog iets moeite met luisteren.

De eerste duif liep over de antenne om 10:10 uur, eerder dan we vooraf hadden gedacht en dat is altijd mooi! We hadden vooraf wel vertrouwen in deze doffer, hij ging ook als aangewezen de mand in. (onze eerste beide duiven waren ook beide onze aangewezen duiven) De eerste was de 20-301 jong van Huts en Niffou, zoals het nu lijkt erft de 20-301 de goede eigenschappen van vader en moeder, die hebben samen 3 eerste prijzen op hun naam staan.

 

De duiven vielen goed, ondanks de wind wisten ze de klep goed te vinden. Uiteraard waren de junioren sneller maar zo hier en daar viel toch een latere jong tussen door, van de 6 laatjes hebben uiteindelijk nog 2 prijs ook.

De uitslag van de vlucht Venlo N35: tegen 486 duiven van 24 liefhebbers is geworden 2e, 5e , 6e , 7e , 22e , 27e, 44e , 49e , 56e , 57e , 71e , 72e , 74, 82e , 99e , 108e , 112e en 118e . Beide aangewezen duiven op tijd, op plaats 2 en op plaats 5. Met18 van de 38 op papier is dan een percentage van 47%

In het rayon, tegen 1824 duiven van 89 liefhebbers beginnen we met de 17e , 71e , 79e en 80e.

 

Tevreden over de vlucht en het verloop! Alles weer thuis voor het uitlezen van de klokken, en daar gaat het om. We hebben nu nog twee weken te gaan, dat gaat lukken!

Op de NPO provinciale vlucht Arlon klokken de mannen en vrouwen van de Olle Witte prachtig vroege prijsduiven, Combinatie Witteveen 2e en Hilbrands en zoon 4e en 10e, en dat tegen 8934 duiven. Klasse prestatie, gefeliciteerd hiermee.

 # Marit met de junioren, een mooie combinatie.

 

 

 

Kalkar 22-8-2020

De laatste fase van het vliegseizoen 2020 zijn we ingegaan. De oude duiven zijn uitgevlogen, de jonge duiven zijn begonnen aan de midfond-afstand en de natour is gestart. Vanaf nu nog 3 zaterdagen en dan kan de klok in de kast, rust!

Maar goed, eerst nog de komende weken door natuurlijk. Voor ons is de spanning er wel vanaf en gaan we niet meer voor de punten. Wij hopen dat de jonge duiven aan de acht inkorvingen komen en dus een mooie basis hebben voor het komende seizoen. Vijf keer hebben de junioren inmiddels gehad, we zijn op de goede weg.

Oude duiven spelen doen we niet op de natour, daar zien we de toegevoegde waarde niet van in. De oude duiven hebben vluchten genoeg gehad, en gelukkig zijn er ook geen herintreders.. Dus geen reden om nog door te spelen. Ik snap wel dat er liefhebbers zijn die ze wel doorspelen hoor, het zijn vaak hele mooie concoursen met een vlot verloop. Gelukkig kan iedereen zelf kiezen!

 

Wij hadden voor de eerste natour 43 kanshebbers ingezet, en dan moeten we zeggen dat de 11 laatjes niet echt kanshebbers waren/ zijn. Die hebben we helaas net te weinig afgericht, eigen schuld. We hadden hier iets meer werk van moeten maken. Maar daar hebben we nu niets meer aan natuurlijk. Totaal 11 laatjes en 32 junioren ingezet.

De lossing was gelukkig mooi op tijd! We wisten dat de Friezen eerst gelost zouden worden en daarom hadden we er niet op gerekend. Om 8:00 uur mochten de duiven van de gehele afdeling aan de terugreis beginnen. Ruim 160 KM tot aan Heiligerlee, met de wind op de staart zou het redelijk snel kunnen gaan.

En dat was ook zo! Met ruim 1700 meter zijn de eersten geklokt.. Ook onze eerste zat nog net boven de 1700 meter. Er melden zich 3 duiven tegelijk boven de hokken, heel mooi natuurlijk alleen het samen landen is lastiger dan het samen vliegen. Er is minimaal een minuut verloren gegaan voor dat de eerste piep klonk. Eigenlijk alle drie tegelijk maar één duif wist naar binnen te lopen zonder de antenne te raken?! Gelukkig was het hok nog leeg en wisten we snel welke we moesten hebben..

De duiven vielen redelijk snel achter elkaar, daar kunnen we wel tevreden over zijn. Op dit moment zijn er nog vijf late jongen achter, en dat is toch te veel. Erg jammer dat ze het zo lastig hebben gehad. Ik vrees ook dat we ze niet terug gaan zien, zondag tegen de middag kwam er ook nog een laatje thuis en die was helemaal leeg gevlogen. Die had heel wat kilometers gemaakt!

 

De uitslag van de vlucht Kalkar N34: tegen 619 duiven van 25 liefhebbers is geworden 3e, 8e , 9e , 15e , 18e , 34e, 66e , 76e , 78e , 91e , 97e , 118e , 120e en 154e . Beide aangewezen duiven op papier, op plaats 15 en op plaats 97. Met14 van de 43 op papier is dan een percentage van 33%

In het rayon, tegen 2518 duiven van 95 liefhebbers beginnen we met de 25e , 39e , 43e en 59e.

 

Tevreden over de vlucht en het verloop! Jammer dat er nog een aantal duifjes onderweg is. Hopen dat we nog drie mooie weken krijgen zodat we de junioren met een gerust gevoel kunnen inzetten.

# De laatjes zaten er prima bij!

 

 

 

Ondanks een slechte laatste midfond-vlucht hebben we toch een mooi resultaat neer kunnen zetten op de snelheidsvluchten. De snelheidsvluchten is een combinatie van 3 Vitesse-vluchten en 5 midfond-vluchten, met 2 aftrekvluchten is het kampioenschap 6 van de 8,

 

Afdeling 10  on-aangewezen     14e                       (+/- 700 leden)

Rayon 4       on-aangewezen      2e                         (+/- 90 leden)

Rayon 4            aangewezen      3e                         (+/- 90 leden)

 

De meeste duiven zijn 10 of 11 keer ingezet, en een aantal hebben het bijzonder goed gedaan. (inclusief de eerste 3 vluchten zonder punten i.v.m. Covid-19)

NL16-1826054 V      9x mee         6x prijs

NL16-1826076 V      10x mee       7x prijs

NL17-1569261 M      10x mee       6x prijs

NL17-4711974 M      10x mee       7x prijs

NL18-1383374 V      10x mee       8x prijs

NL18-1383376 V      11x mee       9x prijs

NL18-1383383 V      11x mee       9x prijs

NL18-1383384 V      10x mee       6x prijs

NL19-1173534 M     10x mee       6x prijs

NL19-1173529 V      8x mee         4x prijs (o.a. 25/ 16.871 duiven en 43/ 13.604 duiven)

 

Mooie noteringen Rayon 4 op de snelheidsvluchten

Rheine                  103 KM         7/ 1820 duiven

Soest                    193 KM         2 en 9/ 2003 duiven

Sittard                  250 KM         11/ 1888 duiven

Blanckenheim      305 KM         17/ 1818 duiven

Arlon                    396 KM         21/ 1741 duiven

Chimay                 392 KM         5 en 6/ 1408 duiven

Deurne                 207 KM         6 en 8/ 859 duiven

Rethel                  444 KM         5/ 864 duiven

Arlon                    396 KM         6 en 7/ 843 duiven

 

 

 

Sittard en Aux Loges 1-8-2020

Het is zomer.. en dat brengt voor onze sport de nodige onrust met zich mee. Veel discussie of we de duiven wel of niet kunnen inzetten. Hitte protocol, 1000 verschillende weersites en voorbeelden uit het verleden. Het valt niet mee om de juiste beslissing te maken.

Wij hebben op beide vluchten die gepland stonden in-gemand. Voor de junioren Sittard 250 KM en voor de fond Orleans 678 KM (net geen Orleans maar dat schrijft makkelijker haha!) Het is niet dat we manden vol naar de Fond hadden hoor, drie kanshebbers ;-) We werken aan een grotere ploeg maar dat heeft even tijd nodig, en de snelle dames en heren hoef je op deze afstand niet in te zetten.. Zelfs niet voor de wind.

 

De vlucht van de jongen uit Sittard was de minst goeie van dit seizoen, daar kunnen we heel kort over zijn. En toch zijn we (achteraf) niet ontevreden. Ik vind überhaupt dat je nooit ontevreden mag zijn, de duiven doen immers altijd hun best om zo snel mogelijk thuis te komen. Alleen de ene keer is dat wat makkelijker dan de andere keer. De eerste vijf duifjes kwamen best goed maar daarna is het wachten en vallen er gaten, flinke gaten. De jongen die thuis komen vergaan van de dorst, dat is dus echt wel een obstakel voor het jonge spul. Na het lichten van de klokken moesten er nog 8 stuks komen, pffff dat is wel erg veel he!

Zondagochtend als onze haan in alle vroegte zijn zangkunsten laat horen is de eerste jong al terug, en een uur later is nummer 4 ook terug! Dat valt niet tegen. Uiteindelijk zijn er voor het middag uur 6 terug, en in prima conditie!? Hoe is het mogelijk he. Nu zijn er nog steeds twee zoekend, erg jammer maar dat is nog acceptabel.

 

De uitslag van de vlucht Sittard J31: tegen 399 duiven van 15 liefhebbers is geworden 11e, 23e , 40e , 49e en 62e . Met5 van de 29 op papier is dan een percentage van 18%

In het rayon, tegen 1526 duiven van 65 liefhebbers beginnen we met de 60e

 

Een beetje tegen onze principes is hebben we drie duiven gezet op de 3e fondvlucht. Gelukkig is de afstand 100 KM ingekort.. Vluchten boven de 700 KM horen wat ons betreft niet op het dag-fond programma. En zeker gunnen we de fondmannen hun spel, absoluut! Maar voor ons hoeft het niet zo ver.

Onze enige fonddoffer Youri heeft weer gedaan waar die goed in is, prijsvliegen op de fond J. Youri is nu 8x gezet op de eendaagse en heeft 7x op de uitslag gestaan, niet verkeerd toch!

Hij was niet super vroeg maar wel vroeg genoeg voor de punten, een mooie 25e plek op de uitslag. En uiteraard als aangewezen duif!

Helaas nog één duif achter, misschien dat hij de weg naar Kloosterholt alsnog weet te vinden.

We hebben op zondag al de knoop doorgehakt en de beslissing genomen om voor komend weekend geen jonge duiven in te manden. Even een weekje rust, niet omdat het moet maar omdat het kan.. de voorspellingen zijn tropisch en we willen niet nog zo’n onzekere week. De oude duiven worden wel klaargemaakt voor zaterdag.  

# Youri met zijn grote liefde de 18-376.

 

 

 

Het gehele podium op Arlon

Na het fond-avontuur van onze ‘snelle’ duivinnen was het deze week gewoon weer een midfondvlucht, wel een mooie.. 400 KM vanuit Arlon.  Voor de pubers was het de eerste klokvlucht, na twee oefenpotjes nu dus om de punten. De reis ging naar Venlo, ruim 200 KM.

We hadden de jongen geen extra trainingsvluchtje gegeven, we vonden het niet nodig omdat de trainingen aan huis goed waren. Ook een beetje in ons achterhoofd dat de laatste twee lapvluchtjes niet echt een succes waren. Dus een beetje op safe gespeeld. De oude duiven hebben we wel wat extra kilometers laten maken, de laatste keer op dinsdag voor de inkorving. Gelost op ongeveer 60 KM, bij thuiskomst mochten ze ruim twee uurtjes samen blijven.

Ach, we doen wat we denken dat goed is voor de duiven. Soms pakt het goed uit en soms wat minder.

 

We hadden geluk zaterdag, de omstandigheden waren prima en nog voor de tweede kop koffie waren de duiven begonnen aan hun terugreis. Met de wind in de nek kon het voor de pubers nooit heel lang duren voordat ze thuis waren, snel de thuisblijvers verzorgt en de boel verder klaar gemaakt. Om kwart voor negen alles in opperste staat van paraatheid, inclusief Trea en Marit haha! Weliswaar in de badjas maar ze waren paraat ;-)

De eerste 2 jongen draaiden een paar keer boven de hokken om vervolgens weer uit zicht te verdwijnen, 2 minuten later nog een keer en ook toen gingen ze weer verder. Heel raar en ik kan niet geloven dat het duiven van ons waren, maar goed, daar komen we dus ook niet meer achter.. De eerste pubers melden zich, twee stuks op de klep. Keurig zoals we dat graag zien. Even later melden zich nog een aantal en tussen de 7e en de 8e duif is het maar liefst 15 minuten wachten.. Later op de uitslag zie dat het overal zo was, maar dat wisten we toen nog niet natuurlijk. Als we richting het lokaal gaan mist er nog 1 duifje.

 

De oude duiven maakten de zelfde snelheid als de jonge duiven, snel gerekend om 11:00 uur klokken dan hebben we een kei vroege (wel een beetje ambitieus ;-)) En natuurlijk komt er om precies 11:00 uur heel hoog een duif aangesneld, als een raket richting de hokken. Ik zag mezelf al op het hoogste podium staan.. tot dat het duifje op de ren van de jongen viel. Haha het was inderdaad een nog een jonkie.

Paar minuten later dan 3 duiven boven de hokken, en zo te zien zijn dit wel duiven van Arlon. Gelukkig! Een jaarling doffer weet als eerste te landen maar heeft alleen oog voor een meegekomen jonge duif, hoezo te veel energie? Gelukkig is onze Karma van 2016 ook vroeg en zij weet de aandacht van de doffer te trekken en samen gaan ze richting de antennes. Ook bij de oude duiven moeten we soms even wachten, het loopt niet echt lekker door. De oude duiven maken een mooie uitslag, we beleven een goed seizoen!

 

De uitslag van de vlucht Venlo J30: tegen 497 duiven van 17 liefhebbers is geworden 11e, 13e , 21e , 23e , 25e , 26e , 27e , 63e , 66e , 68e , 74e , 75e , 83e ,97e en 105e . Voor het eerst geen getekende duiven, blijft ook lastig met de jonkies natuurlijk. Met 15 van de 34 op papier is dan een percentage van 44%

In het rayon, tegen 1781 duiven van 68 liefhebbers beginnen we met de 66e ,  72e  en 128e . 

 

De uitslag van de vlucht Arlon M30: tegen 178 duiven van 14 liefhebbers is geworden 1e, 2e , 3e , 5e , 32e en 41e . Onze getekende duiven op plaats 3 en plaats 32! Met 6 van de 16 op papier is dan een percentage van 38%

In het rayon, tegen 843 duiven van 64 liefhebbers beginnen we met de 6e , 7e , 15e, en 29e . 

 

Het gehele podium, prachtig! Karma vliegt voor de tweede keer in haar carrière naar het goud, het is een echte top duivin. Bij onze eerste 4 duiven gelukkig ook 2 doffers.. was even geleden dat we vroege prijzen hadden bij de mannen.

Nog één vlucht voor het snelheid kampioenschap, na een weekje rust moeten ze nog een keertje. Hopen dat we de accu nog een keer kunnen opladen. We doen ons best!

# Karma van 2016, dochter van onze stamdoffer.

 

 

 

Sens 18-7-2020

Afgelopen week zijn de duiven rustig verzorgt, geen gekke dingen gedaan om te motiveren.. gewoon lekker relaxed! De hele week hebben we lopen dubben of we een aantal snelle duivinnen mee moesten geven voor de fondvlucht. We weten dat de Heremans duiven bij max 7 uur vliegen op zijn, en als ze veel langer in de lucht hangen kun je het de komende weken vergeten. Maar goed, de keus gemaakt en een 5-tal duivinnen extra ingezet..

Vrijdagmiddag de duivinnen die we hebben laten zitten nog even los gehad en die hebben er flink aan getrokken, kon ook niet anders.. hebben dezelfde verzorging gehad als de duivinnen die zijn ingezet. Met de energie zat het dus wel goed J

 

Voor de jongen stond de tweede training op het programma, dit keer vanuit Duiven. Na een slechte training op woensdag was het toch wel even spannend hoe het zou gaan, je weet het immers niet. We hebben trouwens zondag een duifje uit Weiteveen gehaald, die was blijkbaar achtergebleven van de training van woensdag. (we dachten dat alles terug was).

Op tijd hadden we alles klaar staan, hokken schoon, schoon water, de schalen met eitjes weer op de plek en uiteraard de klok aan. De jongen gelost om 9:45 uur, naar schatting 1,5 tot 2 uurtjes vliegen. Er was bezoek tijdens het wachten op de junioren, en dat was super gezellig. Vrienden uit Rotterdam die voor het eerst getuige waren van een aankomst. En gelukkig ging het goed, de jonkies kwamen prima naar huis. En dikke 10 minuten na de eerste was de helft weer thuis, een hele opluchting. Zondagochtend vroeg zijn er nog twee nagekomen en helaas nu nog één zoekende.

 

En na het plezier van de junioren was het wachten op de fondduiven, en dat was aardig wat spannender. Heel vreemd maar met de jongen is er alleen spanning dat ze terug naar huis komen en met de oude duiven willen we graag mee doen voor de meeste punten. (en we weten natuurlijk wel dat fond niet echt ons ding is).

We verwachten de duiven vanuit Sens zo rond de klok van half 3.. en dat kwam precies uit! 14:28 uur is de eerste geklokt.. bij de achter buurman. We moesten nog een half uurtje wachten voordat we de piep van de klok hoorden. Om 15:00 uur precies kwamen er twee duiven aan, vleugel aan vleugel tot aan de spoetniks. De ene valt links en de ander valt rechts, beide in de zelfde seconde?! Hoe vaak zal dat gebeuren op een afstand van ruim 600 KM. Het zijn precies de twee zelfde duivinnen die de zaterdag ervoor ook onze eerste twee duiven waren van de midfondvlucht Rethel, dochter Becky 18-374 en de 18-384 zus Huts. 7 minuten later meld Karma zich ook en om 15:20 uur nog twee duiven tegelijk. In 20 minuten dus de helft weer thuis, prima toch!

S’ Avonds laat, in het donker, zo tegen 22:30 uur valt de laatste duif op de ren. Het is te donker om op het hok te landen, ze laat zich rustig pakken en dan is de ploeg weer compleet!

De uitslag van de vlucht Sens (613 KM): tegen 138 duiven van 9 liefhebbers is geworden 23e, 24e en 31e. Eén getekende, gelijk de eerst geklokte, op plaats 23, met 3 van de 10 op papier is dan een percentage van 30%

In het rayon (3 en 4), tegen 1394 duiven van 127 liefhebbers beginnen we met de 156e ,  157e , 215e, 321e en 322e . 

Voor onze ‘snelle’ duiven een prima resultaat! En wat vooral erg positief was, de duiven zagen er goed uit. Niet afgevlogen en ook niet ingeteerd, gewoon goed. Ik denk dat alle duiven donderdag de mand weer in kunnen. Maar goed, dat beslissen we uiteindelijk pas donderdagmiddag.

# Een paar uurtjes na thuiskomst liggen de jonkies er alweer lekker bij!

 

 

 

Rethel 11-7-2020

Na een weekend van geduld en wachten op een lossing was het dit keer 2x vroeg.. Heerlijk, vooral voor de duiven natuurlijk.

Voor wat betreft de lossing van de jonge duiven, 8:15 uur in Enschede, daar hadden we zeker niet op gerekend. We waren op voorhand blij met een lossing zo rond 10:00 uur. Maar een beetje geluk moet je soms hebben.

 

Voor de junioren was het natuurlijk maar een trainingsvlucht maar de spanning was er niet minder om. Voor zowel de duiven als de liefhebber is de eerste keer op de wagen spannend. De laatste lapvluchtje vanaf 25 KM was goed, de gezondheid was goed, eetlust prima en de testosteron was 100% +. Alles in order dus, nu nog fatsoenlijk thuiskomen.

We waren net de eerste melding aan het kijken en dachten dat het nog wel een kwartiertje zou gaan duren voordat de duiven er waren. Dus niet! De eerste junioren melden zich in een mooi koppeltje, ik dacht een 10-tal. Nog een klein rondje en de landing op het hok was een feit.. en toen gebeurde wat er altijd gebeurt als de jonkies terug komen van een training, helemaal niets! Lekker hoog op het hok, kijken naar de mooie omgeving en genieten van het uitzicht. Ze vergeten alleen te luisteren naar het baasje 🤪

Af en toe loopt er een duif naar binnen en af en toe komt er weer eentje bij, het druppelt mooi door. Uiteindelijk zijn er 2 niet thuis gekomen van deze eerste opdracht.

 

De derde midfond ging wel om de punten! Maar natuurlijk vooral om het thuiskomen van de duiven. Dat blijft het belangrijkste, naast het genieten van de aankomsten.

Na wat rekenwerk hopten we voor 13:00 uur een duif te klokken, ambitieus.. maar we hopen altijd op een vroege. Het is iets na 13:00 uur als er uit de goede hoek een duif aan komt snellen, zonder twijfelen op de antenne! Drie minuten later komt ook nummer twee uit de goede hoek en dan moeten we een 10 minuten wachten op onze derde. De duiven zijn duidelijk door de buien gekomen, het verloop is grillig.

De uitslag van de vlucht Rethel (444 KM): tegen 226 duiven van 16 liefhebbers is geworden 3e, 6e ,  20e, 23e, 24e, 32e en 39e. Eén getekende deze week op plaats 32 zorgt Niffou voor de punten. Met 7 van de 17 op papier is dan een percentage van 41%

In het rayon, tegen 864 duiven van 65 liefhebbers beginnen we met de 5e,  12e , 62e, 70e en 71e  (In het rayon 9 prijzen..) 

 

We zijn dik en dik tevreden over het duivenweekend, alle duiven hebben het goed gedaan! De junioren hebben hoop gegeven voor de komende weken en de oude duiven geven aan dat de form er nog steeds is. De junioren gaan het zo overnemen van de oude duiven, de vluchten voor de oude duiven zijn bijna klaar. Hopen dat ze het nog even vol kunnen houden.. zal niet meevallen met het programma voor de komende weken

# Duivin 18-374 dochter Becky voor de tweede keer dit seizoen als eerste op de antenne, haar zevende prijs alweer!

 

 

Deurne en Troyes

Tjonge wat een duivenweek! Iedere dag zo met duiven bezig zijn vergt heel wat energie.. en niet alleen van mij maar ook van de rest van het gezin.  

Het begon natuurlijk donderdagavond met het in-manden voor de fond, na een week wikken en wegen hebben we 5 kanshebbers geselecteerd en ingezet. Ik moet zeggen dat ze er alle vijf prima uitzagen op het moment van inzetten. Niets mis mee.

Voor vrijdag hadden we onze 10 snelste rakkers ingezet, twee doffers en acht duivinnen. De doffers zijn voor de rest thuis gebleven. Ook een drietal duivinnen hebben genoten van een weekje rust en een extra dag bij hun partner. Soms is het nodig om ze wat langer of wat vaker samen te zetten, ze moeten 100% gekoppeld blijven!

 

Dat de lossingen voor het weekend een drama zouden (kunnen) worden wisten we natuurlijk al wel, dat werd de hele week al aangegeven. Toch in-manden met de hoop dat het gaat lukken. En even zag het er naar uit dat de Vitesse duiven geluk hadden.. Vrijdagavond is de gok genomen om dichterbij te gaan staan in de veronderstelling dat er dan heel vroeg gelost kon worden, helaas is dat niet geluk. Maar in dit geval wel een compliment voor het proberen, want niet geschoten is altijd mis! Na die bulten vet die de Vitesse duiven hadden gehad was ik persoonlijk wel blij dat het toch uitgesteld is naar zondag, goed gegokt!

De fond duiven moesten zelfs staan blijven tot maandag.. Ook een juiste beslissing als je het mij vraagt. Terug naar huis vliegen is het aller beste voor onze duiven, zelfs als ze daarvoor een nachtje extra in de wagen zitten.

 

Over het resultaat van beide uitslagen zijn we dik tevreden!

De vlucht vanuit Deurne werd een snelle, ruim 100 KM per uur! De zoveelste waaier dit jaar. De fondvlucht vanuit Troyes was iets taaier maar met ruim 80 KM (voor de snelsten) was het achteraf toch ook best te doen.

 

De uitslag van Deurne tegen 208 duiven van 19 liefhebbers is geworden 2e, 3e en 6e. Eén getekende deze week op plaats 2, met zulke vluchten is het enorm moeilijk om een getekende duif te pakken, we zijn blij met onze eerste duif! Met 3 van de 10 op papier is dan een percentage van 30%

In het rayon, tegen 859 duiven van 74 liefhebbers beginnen we met de 6e,  8e en 24e  

Tussenstand snelheid, in rayon 4 staan we zowel on-aangewezen als aangewezen op plek 1. Hoe tevreden kun je zijn! 

 

De uitslag van Troyes tegen 174 duiven van 15 liefhebbers is geworden 26e en 27e, precies 10 seconden tussen de eerste en de tweede. Eén getekende op deze vlucht, op plaats 27 onze Youri. Met 2 van de 5 op papier is dat een percentage van 40%

In het rayon 3 & 4, tegen 1431 duiven van 137 liefhebbers beginnen we met de 179e,  181e en 293e 

Het was de eerste van veel weekenden met twee vluchten, voor wat betreft de fond vluchten prima.. maar voor de rest is het aan mij niet besteed. We hebben nog drie midfond vluchten, verspreid over zes weken. Of dat de duiven goed doet?

 

We hebben wat korter de tijd maar we gaan ons best weer doen om ze donderdag klaar te hebben om in te manden, moet lukken! De duiven geven het zelf wel aan of je ze wel of niet kan inzetten, je moet het alleen wel zien natuurlijk 😎

# Duivin 18-383 voor de tweede keer dit seizoen bij de eerste 10 van het Rayon, en ze heeft haar prijs nog niet gemist dit jaar.

 

 

 

Chimay 28-6-2020

Door een verstandig besluit van de lossingscommissie hebben we de tweede midfondvlucht gevlogen op zondag 28 juni. Het is een super goed concours geworden, mooie snelheden en het belangrijkste.. alle duiven weer thuis!

Na een ietwat gewijzigde verzorging was het vertrouwen toch wel wat minder. De duiven hebben het goed gedaan tijdens de trainingen maar de echte glans is er niet, althans dat is mijn mening. Gelukkig telt de uitslag en die is tot nog toe niet verkeerd, en daar doen we het voor.

De hele week tropische omstandigheden, hoe ga je daar mee om? De duiven eten en trainen immers minder. Wat geef je wel en wat niet, of ergens meer of minder van? Omdat het erg lastig is hebben we maar gedaan zoals altijd, en dat het niet helemaal goed was.. met name de duivinnen waren toch wel wat in gewicht toegenomen. Niet allemaal maar er waren er een paar bij pfff. Wat ook nog een dingetje was dat we op donderdag te horen kregen dat de vlucht een dag werd uitgesteld, dan moet je even weer schakelen. We hebben donderdagavond licht gevoerd en vrijdagochtend ook, vrijdagavond weer volle bak vliegvoer. En zo rommel je wat aan J

 

Doordat we zaterdag alle tijd hadden en er een snelle vlucht voorspelt werd, zuidwesten wind op een Zuidwestelijk gelegen losplaats, hebben we zaterdag ruim een uur getoond. Toch omdat we denken dat het net een beetje extra kan geven op zo’n snelle vlucht.

Alle duiven rustig bekeken en de goed bevonden duiven zijn ingezet, 25 kanshebbers totaal. De duiven gaven zaterdag wel weer wat meer vertrouwen, ondanks het lichte overgewicht voelden ze prima aan. De duivinnen beter dan de doffers overigens, maar dat is al weken zo.

 

Zondag na de koffie gelost.. lekker relaxed alles klaar maken voor de vlucht. We zijn gaan rekenen met 1700 / 1800 meter per minuut, maar in m’n achterhoofd toch rekening gehouden met hogere snelheden. De eerste meldingen gaven snel duidelijkheid, het ging minder snel dan op zaterdag bij de buren.

De meldingen goed volgend, en er van uitgaande dat de snelheden iets zouden moeten oplopen op verdere afstanden, zijn we gaan rekenen met 1750 meter per minuut. Hoge snelheid maar hoop doet leven toch.. De klok zou dan moeten piepen op 14:25 uur. Als dan de eerste duif aan komt vliegen, uit de goeie hoek met hoge snelheid, ruim voor de verwachte tijd?! Dan geeft dat wel een goed gevoel hoor! En als dan nummer 2 zich binnen een minuut meld is de vreugde compleet. En dan weet je nog niet of je er goed bij zit, alleen dat ze sneller zijn dan je had gehoopt. En dat is de charme van duivensport.

Onze eerste, de jaarling duivin19-529 (zus Evialina) was ook onze eerste op Rheine, toen goed voor een 7e van 1820 duiven en nu op Chimay de 5e tegen 1408 duiven. Zou het de opvolgster van Evialina worden? We zijn in ieder geval blij met het kweekkoppel die deze jongen geeft!

 

De uitslag tegen 372 duiven van 20 liefhebbers is geworden 2e, 3e, 6e, 14e, 15e, 17e, 19e, 35e, 41e , 66e , 73e en 80e. één getekende deze week op plaats 14, Evialina niet als getekende gezet.. dom natuurlijk want ze was op plaats 15 weer mooi op tijd! Met 12 van de 25 op papier is dan een percentage van 48%

In het rayon,  tegen 1408 duiven van 76 liefhebbers beginnen we met de 5e,  6e  , 21e , 51e , 53e , 56e en 57e  

We zijn dik tevreden hoe de duiven zijn gekomen!

 

De duiven hebben nu 7 vluchten gehad en doen het meer dan behoorlijk. Ik hoop dat we de beste vliegers in ieder geval 10 vluchten kunnen geven dit seizoen. Daarna ga we kijken of we verder spelen met de oude duiven, het is toch een raar seizoen!

Maar hoe dan ook, we genieten wel van onze duifjes!

# Duivin 19-529 (zus Evialina) voor de tweede keer dit seizoen bij de eerste 10 van het Rayon

 

 

 

Arlon 20-6-2020

Zaterdag 20 juni 2020, de eerste zomerdag van het jaar en de eerste midfondvlucht van het seizoen.

De afgelopen week zat er veel verschil tussen de doffers en de duivinnen, daar waar de duivinnen alles goed doen lijken de doffers ver achter te blijven. De belangrijkste graadmeter is voor ons eten, de duiven moeten eten.. altijd! We voeren volle bak maar als het tijd is om te eten moet er gegeten worden. De duivinnen doen dit prima maar de doffers zeker niet.

Een deel van de oorzaak zit in de verhouding vliegduiven en sierduiven, inmiddels zitten er 8 doffers die niet meer worden ingezet. Dat zijn dus sierduiven en daar wordt het niet beter van op de afdeling van de doffers. Voor de duivinnen wel hoor, als de partner thuis is gaan ze vanzelf harder vliegen. We gaan rustig door met de doffers, we passen deze week nog iets aan in het schema en als de form echt niet meer komt dan houd het snel op. Het is niet anders.

De duivinnen zijn in goeden doen, trainen prima en eten als groten. Precies zoals we het graag zien. We hebben het geluk dat ze overdag in de rennen zitten en (haast) geen gelegenheid hebben om aan te lopen, anders hadden we dat probleem ook al wel gehad. Je merkt dat er onderling wat spanning is bij de dames, we denken dat het de prestatie ten goede komt dus dat vinden we voor nu prima.

 

396 KM moest afgelegd worden afgelopen zaterdag, vanuit Arlon in een rechte lijn naar Heiligerlee. Dit keer dus geen Duitse losplaats en ook geen lossing samen met afdeling 11, lekker ‘ouderwets’. Ik moet zeggen dat ik me hier wel op heb verheugd hoor.. voorspelbaar, goeie duiven voorop, leuke prijspercentage, geen verliezen, weinig meterverloop enz. We stonden zaterdag gewoon de goeie kant op te kijken toen de eerste viel!

De duivinnen maakten de uitslag bij ons, en ze kwamen snel. Niet zozeer op de uitslag maar wel uit de lucht, en waren net projectielen. Prachtig om te zien, echt genieten. De eerste kwam zo snel dat we haast geen tijd hadden om er van te genieten, ik merkte aan de duiven in de ren dat er een duif aankwam. We zagen nog net haar staart voordat de piep ging. Dochter Becky was onze eerste en ze heeft nog niet gemist dit jaar, dochter Becky komt van de samen kweek met Nick Aaldring. Duivin (Becky) van ons en een Verkerk doffer van Nick, prachtig resultaat!

De uitslag tegen 467 duiven van 23 liefhebbers is geworden 5e, 14e, 19e, 24e, 26e, 44e, 82e, 84e, 97e en 112e. één getekende deze week op plaats 26. Met 10 van de 24 op papier is dan een percentage van 42%

In het rayon,  tegen 1741 duiven van 86 liefhebbers beginnen we met de 21e,  52e en 67e  

We zijn dik tevreden hoe de duiven komen!

 

De duiven hadden mazzel! Trea en ik hadden een feestje en zijn al op tijd vertrokken naar de gezelligheid. We waren laat weer terug dus de vliegers konden (alweer) de nacht samen door brengen. Normaal doen we dat beslist niet twee weken achter elkaar, maar voor nu was het prima.. Wij feest, zij feest.

# De duivinnen in hun ren, zo genieten ze elke dag van de rust..

 

 

 

 

Blanckenheim 13-6-2020

De voortekenen voor de vlucht vanuit Blanckenheim waren niet goed! De weersverwachting was niet best, er is ons een hoop regen en andere ellende belooft. Maar ook in het hok was het niet goed.. Om een lang verhaal kort te maken zijn we woensdag met een aantal duiven naar Nanne Wolff geweest. Zoals wel vaker ging ik uit van het ergste en kon de duivendokter ons gerust stellen. 3 Duiven uitgeschakeld voor de rest van hun carrière, zo jammer!

Ondanks dat Nanne duidelijk was en Trea mij een spiegel voor hielt, was het vertrouwen niet best. Dit zijn van die dagen die niet goed voor de gezondheid zijn.

De 25 kanshebbers zijn stuk voor stuk uitgebreid gekeurd en goed bevonden, op het oog waren ze prima. Om wat meer tijd en rust te creëren voor het in-manden hebben we de mannen en vrouwen voor het eerst getoond. Dat blijft een mooi moment he, zo blij als ze dan zijn.. Ruim een half uur zijn ze samen geweest, genoeg om te motiveren en ook genoeg om niet stapelgek te worden in de mand.

 

Voor zaterdagochtend hadden we een training voor de jongen gepland, maar om 6:00 uur in de ochtend was het weer al niet best. Niet vertrouwd on de jonge garde op te leren, zelfs niet voor 5 KM. We hebben de kleppen maar losgetrokken en een vrije training gegeven, na ruim een uur liep de kudde weer voor de hokken te vragen om voer.

Gelukkig kwam tijdens de koffie het goede nieuws dat de duiven gelost waren om 8:15 uur. En als je naar buiten keek dan was het toch even achter de oren krabben, mooi was het nog steeds niet. (achteraf weer een perfecte timing van de commissie, beter had het niet gekund afgelopen weekend).

 

We hadden gerekend met 1400 meter en dan zou het ongeveer 11:45 uur worden. De eerste meldingen vanuit Friesland en Zuid waren heel wat positiever, 1500 / 1600 meter per minuut. Dan kan het dus ook wel 11:30 uur worden.. Nou, we hebben dus lang in de lucht lopen kijken, 11:55 uur was de eerste boven de hokken.

Precies uit de goede hoek was het de jaarling duivin 19-017 van René Dalmolen die prachtig mooi en in een streep op de spoetnik viel, geen seconde verspeelt. We hadden nog geen duif gezien, en of dat goed of slecht was wisten we niet. 7 minuten later was nummer twee aanwezig en daarna vielen de duiven redelijk goed door. De aankomsten waren werkelijk prachtig, zo mooi hebben we ze nog niet gehad dit jaar. Misschien ook wel omdat we zo blij waren dat ze goed afkwamen na de zorgen van de afgelopen dagen.

De 19-017 had 2 weken geleden al de 3e plek opgeëist in de club, toen als tweede duif van het hok. En nu dus als eerste duif van het hok een mooie 2e plek op de uitslag.

De uitslag tegen 512 duiven van 24 liefhebbers is geworden 2e, 9e, 20e, 21e, 33e, 46e, 58e, 59e, 84e, 93e en 94e. Onze getekende duiven zaten er goed bij en vielen tegelijk op de klep, plaats 58 en 59. Met 11 van de 25 op papier is dan een percentage van 44%

In het rayon,  tegen 1818 duiven van 89 liefhebbers beginnen we met de 17e, en 67e..

Zondagochtend om 6:30 uur was de laatste gelukkig ook weer terug.

 

De mannen en vrouwen hebben de nacht samen doorgebracht, belangrijk dat ze af en toe wat langer samen zijn. Nadeel daarvan is dat ze de rest van de week heel onrustig en constant op zoek zijn. Of dat goed is zullen we zien, voor nu ben ik zeer tevreden en hoop ik dat het nog een paar weekjes zo door gaat. Het seizoen volmaken met de oude duiven zie ik niet gebeuren. Voor nu gaan we weer ons best doen voor de komende vlucht, de eerste midfond vanuit Arlon. En met een beetje geluk krijgen we Noord in de wind.

# De duivinnen aan hun diner..

 

 

 

SITTARD 6-6-2020

De 18-348

We schrijven 6 juni 2020, de eerste wedvlucht van dit seizoen is een feit. Was deze vlucht anders dan de voorgaande drie? Nee, natuurlijk niet! Als de duiven op reis gaan, en of dat voor een training is of om het egje, ze moeten op en top verzorgt zijn. En de spanning? Ook die moet altijd het zelfde zijn.

 

Toen ik hoorde dat de reis niet naar het Duitse ging maar naar het Limburgse, was ik blij en teleurgesteld ineen. Blij omdat ik nog steeds niet overtuigd ben of we nu wel of niet blij moeten zijn met Duitslandvluchten, dus Sittard past ons prima. Maar ook wel teleurgesteld omdat we hadden ingezet op een redelijk stoere vlucht.. en geen voor de wind race.

Neemt niet weg dat we begrijpen waarom deze keus is gemaakt en dat we heel blij zijn dat er op een verantwoordelijke manier met onze duiven wordt om gegaan. Vooruit kijken, denken en communiceren, complimenten voor de lossingscommissie.

Afijn, de reis ging dus naar Sittard. In een rechte lijn 250 KM tot aan de klep in Heiligerlee. Voor de wind en gelost met nog ongeveer 40.000 duiven, de afdelingen Noord en Friesland gingen samen los.

 

Het werd een echte doffervlucht! In de club is 2/3 doffers en 1/3 duivinnen in de punten. Als ze dit op voorhand hadden gezegd had ik niet ingekorfd.. Onze doffers hebben de form nog (lang) niet te pakken. De jongens trainen net als de meiden, hard en lang. Ik zie liever dat ze kort, en zoals we dat op z’n Gronings zeggen ”kerelachtig”, trainen. Het eten is ook lang niet voldoende! De duivinnen daar in tegen, die vliegen als kanonnen en eten als groten.

Gelukkig hebben de doffers ons niet laten zitten, mooi op tijd onze eerste en het vervolg was ook zeer redelijk. We mogen niet klagen, met zo’n K. vlucht als deze had het heel anders af kunnen lopen. Vaak zie je met deze snelle vluchten toch nogal wat achterblijvers en of gewonde duiven. Bij ons deze keer gelukkig niet, alles gezond en wel weer thuis!

Onze eerste duif had al bewezen dat het een goeie is, vorig jaar al een eerste en een tweede in de club. Beide keren ook op teletekst en dus bij de eerste 10 van het rayon. Nu net niet, maar met een 11e van 1888 duiven heeft tie het goed gedaan. De 18-348 is een halfbroer van Huts, uit onze Johnny boy lijn.

De uitslag tegen 518 duiven van 24 liefhebbers is geworden 4e, 22e, 30e, 51e, 54e, 62e, 78e, 101e, 102e, 105e ,116e ,126e en 127e. Onze getekende duiven zaten er goed bij, op plaats 22 en 101. Met 13 van de 28 op papier is dan een percentage van 46%

In het rayon,  tegen 1888 duiven van 93 liefhebbers beginnen we met de 11e,   55e en 91e..

 

Sportief gezien zijn we zeker tevreden, onze duiven hebben het goed gedaan. Maar ik hoop niet dat we veel van deze vluchten krijgen, ik heb er maar weinig plezier aan beleeft.. en dat lag dus niet aan de duiven!

We gaan ons best weer doen voor de volgende vlucht, Blanckenheim. Ongeveer 300 KM recht onder de afdeling, wel Duitsland maar niet de Oostlijn.

# De 18-348, zeer actief en een echte vechtersbaas! Onze eerste duif op de vlucht vanuit Sittard 6-6-2020

 

 

 

SOEST 30-5-2020

Getipt door onze Duitse collega’s ging de reis van de derde vlucht naar het Duitse Soest. Het was een goeie tip, wat een mooie losplaats! Kun je zien dat samenwerken toch wel belangrijk is.

We hebben 26 kanshebbers geselecteerd om aan de start te verschijnen voor deze  trainingsvlucht. Alle duivinnen waren in orde en een handvol doffers is thuis gebleven. De doffers hebben mijn inziens niet goed genoeg getraind aan huis, en het eten was al helemaal niet voldoende. Gelukkig hebben we zelf de keuze wat we wel en niet in-manden. Vooral de duivinnen zagen er erg goed uit en gedroegen zich bijzonder goed de week voorafgaand aan de vlucht. Er is door de dames hard getraind! Voor wat betreft de doffers denk ik dat er twee factoren zijn die nu nogal drukken op de forme van de mannen. Tijdstip van loslaten en het vervreemden van hun duivin, beide zaken zal de komende week aan gewerkt worden.

Zaterdagochtend was het prachtig duivenweer. De jonkies hadden we om 6:30 uur al los en binnen twee minuten waren ze uit zicht, mooie omstandigheden dus! En dat bleek ook want de lossing vanuit Soest was al om 8:30 uur. De reis naar Heiligerlee, 194 Km in een rechte lijn, kon beginnen.

In eerste instantie had ik gerekend op 11:00 uur klokken maar naarmate het dichterbij kwam kreeg ik het gevoel dat het sneller zou gaan. De eerste meldingen bevestigden dit ook en om 10:30 stonden we op de uitkijk. En dat op de uitkijk staan niet altijd iets zegt blijkt nu, nog nooit gebeurt in mijn duivencarrière.. De eerste duif wel gehoord maar niet gezien?! We schrokken van het geluid maar er was geen duif te zien, alleen zwaluwen en dus waren we het snel eens dat het die zwaluwen waren. Toen we toch even gingen kijken op de klok was de verbazing groot, onze kleine Lambrechts was al twee minuten geleden gearriveerd. Dat is een leuke manier om verrast te worden,

 

Na de schrik was het een jaarling duivin, die we van René Dalmolen hebben, die als tweede aantikte. De eerste zes duiven kwamen in rap tempo, allemaal duivinnen! We hebben genoten van de aankomsten, zo prachtig om te zien dat de duiven snel naar huis willen. En gelukkig op tijd alles weer terug, dat is toch wel het belangrijkste.

De uitslag tegen 530 duiven van 26 liefhebbers is geworden 1e, 3e, 4e, 6e, 11e, 14e, 64e, 84e, 99e, 101e en 111e. Onze getekende duiven zaten er heel goed bij, op plaats 6 en 14. Met 11 van de 26 op papier is dan een percentage van 42%

In het rayon,  tegen 2003 duiven van 93 liefhebbers beginnen we met de 2e,   9e , 22e en 44e..

 

Andere wind is een andere uitslag! We zijn erg blij hoe de duiven zijn gekomen, je moet je meten aan je omgeving. Na 3 vluchten nu 3 duiven bij de eerste 10 aankomsten in het rayon.

Let op, het is geen wedvlucht! Wedstrijden zijn immers verboden in verband met corona. De uitslag is niet meer dan de volgorde van aankomst zonder punten. 

Het was een heerlijk weekend! Of dat nu komt door de mooie prestatie of doordat er na lange tijd weer vrienden op bezoek waren.. We gaan ons best weer doen en hopen dat het komende weekend weer zo’n mooie wordt!

 

# De jongere broers en zussen van de vliegploeg, de toekomst!

 

 

 

TELGTE 23-5-2020

Op de voorgrond de 17-258, onze eerste van TELGTE

En ook de tweede training is een feit! De eerste was allemaal nog een beetje onwennig en misschien ook wel onwerkelijk, maar het begint er nu toch weer op te lijken.

Na een vlucht op de wagen is het altijd makkelijker om de duiven naar een nieuwe week toe te begeleiden. Je begint met 0 en hoop op vrijdag op 100 te zitten.. dat het niet altijd uitkomt weten we allemaal natuurlijk, maar we doen wel ons best. En ons best hebben we ook de afgelopen week gedaan! We proberen onze duiven zo goed mogelijk aan de start te krijgen, met ruim voldoende energie om thuis te komen.

Voor nu hadden we 31 kanshebbers goed genoeg bevonden om de strijd aan te gaan. Op vrijdagavond waren de mannen iets mooier dan de vrouwen maar schijn bedriegt.. en dat was in dit geval ook zo. Op de club is het in-manden volgens planning, het mooie hiervan is dat je precies weet wanneer je aan de beurt bent. En je bent zo weer thuis, voor wie dat leuk vind is het allemaal prima zo. Voor mij was het ook even prima zo, ik had nog een tweetal controles op het programma staan. Die overigens prima waren! Beide clubs waren er goed mee bezig, mooi om te zien dat we de neuzen de zelfde kant op hebben.

 

Zaterdagochtend begon mooi zonnig in Heiligerlee, heel even had ik nog de hoop.. maar zo tegen acht uur begon het grauw te worden en dat duurde tot aan de middag. Gelukkig is onze lossingscommissie professioneel genoeg en werd er op de juiste tijd gelost, 12:30 uur! De reis naar huis kon beginnen.

Ook nu weer was onze eerste duif onderdeel van een groepje van pak ‘m beet 10 duiven. Gelukkig een duif met de nodige ervaring en zonder twijfel viel ze op de klep. Zus van Huts 2017, een klasse vliegduif met de juiste genen. Het verloop van de eerste 20 duiven was prima, daarna was het grillig en er zijn duiven die een halve fondvlucht hebben gevlogen. De uitslag tegen 588 duiven van 27 liefhebbers is geworden 9e, 18e,  20e, 50e, 62e, 68e, 77e, 87e, 100e , 121e , 142e en 146e. Onze getekende duiven op plaats 18 en 121. Met 12 van de 31 op papier is dan een percentage van 39%

In het rayon,  tegen 2193 duiven van 96 liefhebbers beginnen we met de 31e  en 56e en 57e.. 

We zitten in de goede hoek met deze losplaatsen en de juiste wind, dus ook in de afdeling zitten we vroeg tegen véél duiven. Op papier is dat natuurlijk prachtig maar persoonlijk word ik er niet zo warm van. Vind het trouwens wel heel mooi om onze duifjes in een totaaluitslag (aankomstlijst) terug te zien.                                      

Let op, het is geen wedvlucht! Wedstrijden zijn immers verboden in verband met corona. De uitslag is niet meer dan de volgorde van aankomst zonder punten.

Helaas een jaarling nog niet thuis, het hoort er bij maar is wel het minst leuke van onze hobby. Volgende vlucht is het Duitse Soest, iets meer kilometers en zoals het nu lijkt ook een andere wind (dus ook een andere uitslag). Maar zover is het nog niet, eerst maar ons best doen om de duiven weer klaar te krijgen. En intussen natuurlijk genieten.

# Duivinnen krijgen iedere ochtend een bak met lekkers, wat het is? Het geheim van Kloosterholt 😉. 

 

 

 

RHEINE 16-5-2020

Verloop rayon 4, 80 liefhebbers en totaal 1870 duiven

We zijn los! De eerste krachtmeeting met collega melkers uit de omgeving is een feit. De duiven zijn “ op de wagen” geweest, tot aan het Duitse Rheine en daarna weer op de vleugels terug. De afstand is 103 KM, om te beginnen niets mis mee.

We hebben 29 kanshebbers ingemand voor deze eerste vlucht, 12 mannen en 17 vrouwen. Stuk voor stuk goed genoeg bevonden en met een gerust gevoel de mand in gedaan. De voorbereidingen waren goed, ook de afgelopen week was het prima. Er is goed getraind aan huis, eetlust als groten en praatjes genoeg. Alleen dat laatste mag van mij wel wat minder! Ik denk dat het niet goed is dat de vliegploeg zo verschrikkelijk druk is in de hokken, ik krijg ze maar niet rustig..

Maar goed, de auto nog even nagekeken en uitgezwaaid en daarna naar huis. Toch vreemd hoor, geen contact met de leden en geen gezelligheid in de club. Heel jammer allemaal!

De nacht van vrijdag op zaterdag ouderwets slecht geslapen.. altijd die spanning voor de vlucht. Zaterdagochtend op tijd bij de hokken, de jongen op 7:00 uur los en zelf de hokken gepoest en verzorgd. Na de koffie met Trea kon het wachten beginnen, de lossing was al om 8:30 uur.

 

De eerste duif die richting de hokken dook kwam uit een koppel van ongeveer 10 duiven, gelukkig wist ze zichzelf op tijd los te maken.. voor je het weet vliegen ze met de meute mee. Jaarling duivin 19-529 (volle zus van Evialina!) wist als eerste aan te tikken. De uitslag tegen 461 duiven van 19 liefhebbers is geworden 4e, 9e, 24e,  27e, 29e, 30e, 60e, 65e, 66e, 71e en 100e. Onze getekende duiven vallen beide buiten het papier. Met 11 van de 29 op papier is dan een percentage van 38%

In het rayon,  tegen 1870 duiven van 80 liefhebbers beginnen we met de 7e  en 34e.. Met 15 van de 29 op papier in het rayon is dat een percentage van 52%                                                                                 

Let op, het is geen wedvlucht! Wedstrijden zijn immers verboden in verband met corona. De uitslag is niet meer dan de volgorde van aankomst zonder punten.

Zo rond de middag miste er nog één duivin.. gelukkig was ook zij nog redelijk op tijd weer thuis, de ploeg weer compleet! Al met al was het voor ons een goede vlucht, een mooie eerste africhting. Dat er nog veel mooie vluchten mogen volgen dit seizoen!

We gaan de duiven weer klaar maken voor de volgende inkorving, ik verheug me er nu al op ;-)

 

# volgorde compuclub, we zijn dik tevreden!