Dag seizoen 2019..

Ohh wat zijn ze blij als ze beloond worden na terugkomst.

Dit was dan echt de laatste van het seizoen 2019! Nog nooit hebben we deelgenomen aan zoveel vluchten als dit jaar.. Van de disciplines waar we hebben deelgenomen dit jaar hebben we uiteindelijk 2 vluchten gemist, De laatste fondvlucht Vierzon en de tweede natour vlucht Kalkar. De eerste was ons simpelweg te ver en de laatste viel in onze vakantie.

We kunnen terugkijken op een mooi, en sportief gezien prima seizoen. We hebben onszelf overtroffen op de Vitesse, midfond en zelfs op de fond. Alleen de jonge duiven hebben niet gekregen wat ze nodig hadden. Dit weten we en hier moeten we van leren! Gelukkig hebben we het de laatste weken goed opgepakt en is er hopelijk toch nog voldoende ervaring opgedaan door de junioren. De verliezen zijn de laatste weken ook nagenoeg nihil, op dit moment zitten er 47 tieners in de hokken. De selectie kan beginnen.

Wat we ook geleerd hebben is dat je echt alleen moet kweken uit goede duiven, niet uit twijfel gevallen of uit voedsters en zeker ook niet uit stambomen. En dat laatste hebben wij wel gedaan, zo dom! Afgelopen winter een duivin aangeschaft uit een zoon van de legendarische super kweker ‘de Bender’. Dat was het.. de stamboom in ieder geval wel, de duif niet hoor. Een hele standaard, lange en slappe duif in handen. Maar ja, die stamboom he!? Gekoppeld aan onze Johnny boy doffer totaal 6 jongen uit gehaald, en u raad het al.. Drama, alle zes!

Tja, dat doen we dus echt niet weer. Zonde geld en zonde tijd, duif staat nu op de rode lijst (geen houden meer aan)

 

De afsluiter kwam vanuit het Duitse Dreis-Bruck, een kleine 320 Km enkele reis naar Kloosterhold. Gelost om 10:05 met prima omstandigheden, voor de duiven om te vliegen en voor ons om te wachten. Na een paar vervelende vluchten qua weer was dit wel even heel fijn. De aankomsten waren prachtig, de duiven zaten erg hoog en dan is het genieten als ze de landing inzetten. Onze eerste was een doffer en is een volle broer van Evialina. Zegt natuurlijk niks maar we vinden het wel mooi ;-))

Voor de laatste keer de uitslag, niet bijzonder maar we noemen het toch maar weer, de uitslag tegen 460 duiven van 18 liefhebbers is geworden 24e , 29e , 41e,  49e , 53e , 55e , 56e , 59e , 61e , 64e , 82e 100e en 105e. Onze getekende duiven klokken we op plaats 53 en 64!

In het rayon,  tegen 1116 duiven van 57 liefhebbers beginnen we met de 48e , 57e  en 87e..                                                  

                                                 

Op dit moment nog één achterblijver, helaas! Zondag de hokken op rust gezet, lampen uit, tussen deuren open en van 3 hokken 2 gemaakt. De schuiven dicht en de rennen open.. Afgevoerd met licht voer en lekker in bad geweest. Het avond diner verdubbeld.. ook alvast voor de ochtend ;-), we gaan gelijk over op één keer per dag voer. Niet dat het beter is voor de duiven hoor, maar het is wel makkelijker voor ons. Eén keer per dag verzorgen scheelt iedere ochtend anderhalf uur.

Over een week of vier gaan we de hokken écht winter klaar maken, dan is de selectie geweest en gaan de duiven op de hokken waar ze komend jaar ook komen.

Voor nu eerst nog even nagenieten van het seizoen, af en toe de duiven nog even los. Hier en daar een hokbezoek (kijken naar wat versterking), en verder niet te veel op duivengebied.

Laat de rust (en de veren) maar komen, wij zijn er klaar voor!

 

 

Ze leren snel!

NL19-514 was de best gemotiveerde en dus onze eerste.

’t Kon minder! Op z’n Gronings is dat positief. En dat is ook zo, de vlucht van afgelopen zaterdag kon minder.

De natourvluchten van 2019 zijn qua weer uniek, volgens mij is dit het eerste jaar waarin wij vliegen dat het weer tijdens de natour periode zo slecht is. Ook voor afgelopen zaterdag waren de berichten alles behalve positief. Achteraf viel het ontzettend mee, mede door de juiste beslissing van de lossingscommissie is het voor iedereen een leuke vlucht geworden.

Vrijdag voor het eerst de schuifdeur open gezet, twee uurtjes pret voor de jeugd. Ze hebben er flink gebruik van gemaakt. Hier en daar al flinke nesten gebouwd, een aantal doffers met een blauw oog en een bloedneus.. al met al veel drukte in het jonge duivenhok. Na twee uurtjes onze 40 kanshebbers uitgezocht (bleek net als vorige week uit te komen op 39, er zat nog een duivin achter de waterbak). Tijdens het inkorven voel je al wel een beetje hoe ze er voor staan, voor zover wij dat kunnen beoordelen natuurlijk. We hadden al iets meer vertrouwen dan vorige week.

 

Zaterdagochtend redelijk vroeg bij de hokken om de duiven te verzorgen. Het weer was goed.. Nader bericht om 9:00 uur. Ja hoor, “daar gaan we weer” was m’n eerste gedachten. Ook een beetje eigen belang hoor, s ’middags tegen 15:00 uur moesten we ons melden voor een leuk feestje. En daar hadden we wel zin in, dus een verlate lossing konden we niet gebruiken.

Blij verrast met het bericht dat de duiven gelost waren om 9:00 uur! De reis van pak ‘m beet 315 Km was begonnen. In eerste instantie waren Marit en ik het er over eens dat de duiven tussen 13:00 en 13:30 uur terug konden zijn. Maar gelukkig, leve de computer.. zagen we al snel dat de eerste duiven zo rond de 1400 meter maakten. De aankomsttijd een beetje aangepast dus.

 

Onze eerste kwam pijlsnel van achteren in één keer op de klep, dat zijn de verrassingen. Een paar minuten later was nummer twee er ook.. Ze vallen steeds beter, komen rapper achter elkaar en vallen veelal gelijk op de antenne. De vijf weken achterstand in de voorbereidingen zijn bijna om ;-). Volgende week met de laatste vlucht gaat het zo als we het graag willen. Hoe dan ook, de duiven kwamen mooi. We zijn er blij mee.

Ook nu noemen we het toch maar weer, de uitslag: tegen 539 duiven van 21 liefhebbers is geworden 7e , 14e , 36e, 41e , 48e , 56e , 58e , 75e , 87e , 90e , 100e , 108e en 110e. Onze getekende duif klokken we op plaats 36!

In het rayon,  tegen 1511 duiven van 68 liefhebbers beginnen we met de 32e  en 96e..                                                  

Ook nu is de jeugd lekker bij elkaar gebleven tot zondagmiddag, lekker samen in bad en daarna weer rust. We hebben de lichten alvast een uurtje eerder uit, de dagen zijn dus iets korter.

Nog één week en dan is het actieve seizoen afgelopen. We verheugen ons altijd weer op het begin maar eerlijk is eerlijk, als het dan september is en de vluchten zijn klaar.. dat is dan ook wel weer heel lekker.

 

We gaan de jongen nog een keer klaar maken voor de laatste missie terugkomen”!

 

 

 

' T kon minder..

Zo begon het in 2013..

Na een vlucht zoals vorige week sta je toch een beetje onzeker bij het hok op je duiven te wachten. Alles is eigenlijk goed gegaan deze week maar echt vertrouwen is er niet. We zijn in de voorbereiding toch echt wel tekort geschoten.

Een goed leermoment!

De vierde vlucht voor onze junioren alweer, 230 KM enkele reis terug naar Heiligerlee. Is te doen, vooral met het mooie weer wat voorspeld is. En mooi weer was het zaterdag! Niets mis mee, alleen dat beetje Oost wat er toch wel in de wind zat. Het was in ieder geval mooi genoeg om zaterdag te lossen om 9:00 uur, Onze 39 junioren (zouden er 40 moeten zijn, dagje ouder zal ik maar zeggen..) mochten aan de reis beginnen.

Toen onze eerste duif zich boven de hokken melde hadden we al een paar over zien vliegen, en toch hadden we het gevoel dat het niet eens zo’n late was. Tot we een berichtje op onze telefoon uit Finsterwolde kregen, toen wisten we al snel hoe laat het was.. Ik weet wel, je mag geen zweefvliegtuigen met straaljagers vergelijken ;-)! En ik vind het mooi hoor, gewoon klasse hoe sommige liefhebbers met de duiven presteren.

 

Onze jongen kwamen redelijk naar huis, daar mogen we niet over klagen. Duidelijk te zien dat ze in ieder geval geleerd hebben dat als ze terug zijn en het hok in zicht is, de vleugels bij elkaar moeten en dan landen op de antenne. Dat was best leuk om te zien. Toen we met de klok naar het lokaal gingen ontbrak er nog eentje, en die is nu nog aan het zoeken.. Helaas!

We noemen het toch maar weer, de uitslag: tegen 602 duiven van 22 liefhebbers is geworden 23e,  32e , 59e, 66e , 80e , 117e , 123e en 135e. Onze eerst getekende duif klokken we op plaats 123!

In het rayon,  tegen 1686 duiven van 75 liefhebbers beginnen we met de 61e en 82e..                                                                                                       

We hebben de jongens en de meiden bij elkaar gelaten tot zondag, daarna weer lekker op rust ieder in z’n eigen afdeling. We houden ze lekker rustig en hopen dat het goede van de afgelopen weken door trekt, als dat lukt hebben we nog twee leuke (laatste) vluchten.

 

 

 

De junioren

Veel vreemde duiven die graag een slok water nemen voordat ze weer verder gaan.

De gifbeker bij onze junioren moet helemaal leeg gedronken worden.. Nu stond er een vlucht gepland onder tropische omstandigheden, Zuid Oosten wind en temperaturen van rond de 30C.

Op voorhand hoop je dat het allemaal mee gaat vallen maar eigenlijk weten we wel beter. Onervaren duiven hebben het heel erg moeilijk onder deze omstandigheden. Het is kiezen uit twee kwaden, of nu een gedegen leerschool en in-manden ongeacht de omstandigheden (met alle gevolgen..) of niet spelen met deze extremen met de kans dat de duiven komend seizoen te kort komen (ook met alle gevolgen..) We kiezen er vooralsnog voor om ze nu de leerschool te geven. Uiteraard niet ten koste van alles en alleen als de duiven ook in staat zijn om op redelijke wijze weer thuis te komen.

 

Voor deze vlucht vanuit Venlo hadden we 52 junioren in-gemand om de 200 kilometer vlucht te volbrengen, onder deze 52 junioren zaten 8 wat latere jongen. We hebben geen verwachtingen en weten dat we in de voorbereiding tekort zijn geschoten, we zien het als training. Maar goed, ook een training moet op zo’n goed mogelijke manier uitgevoerd worden. Ze leren immers alleen maar van het goede!

Zoals verwacht is het een lastige klus geworden en kunnen we spreken over de slechtste in jaren, op dit moment (dinsdagmiddag) zijn er nog 8 jongen onderweg, waarvan nog 4 latere jongen. Eén duifje is helaas gesneuveld, alleen de chipring is weer thuis gekomen.. We geven niet op en gaan gewoon door! Deze week gaan we ze weer genoeg energie geven om de vijfde natourvlucht vanuit Weert te kunnen volbrengen, het zijn gelukkig maar kleine stapjes ;-) voor de onervaren jongen is dat wel het beste hoor.

 

Voor wat het waart is hebben we natuurlijk ook een uitslag: In de club tegen 733 duiven van totaal 25 liefhebbers is het geworden, 11e, 20e, 26e, 27e, 48e, 64e, 108e, 144e en 178e. Beide aangewezen zijn in de punten geklokt (en dit is echt toeval))) Op plaats 27 onze 2e getekende en op plaats 64 de eerst getekende.

In het rayon tegen 2272 duiven van 85 liefhebbers beginnen we met de 42e, 83e, 98, 102e..

 

Voor nu hebben de duiven te dealen met tropisch zomer weer, ruim 30 graden.. Pfff niet echt ideaal maar goed, het is niet anders. De geslachten zitten ieder in een afdeling, trainen in de avonduren en krijgen voldoende te eten. Hopen dat ze zaterdag een leuke en vooral iets makkelijkere vlucht krijgen. We zullen afwachten!

 

 

 

De laatste vitesse van 2019

Evialina haar vierde teletekstnotering van 2019.

We hadden twee vluchten op het programma, met de oude duiven welteverstaan. Maaseik voor de snelle rakkers en Chateaudun voor de eerste lichting fond duiven. Het verschil in beide vluchten is op de kop af 450 KM, ik bedoel maar!

Op zich ging de verzorging prima, de duiven hebben lekker getraind, redelijk gegeten en zagen er verder ook goed uit. De drie duiven voor de fond hebben we donderdag in-gemand en die zagen er op moment van inzetten super uit (voor zover ik dat kan beoordelen). De Vitesse duiven zagen er ook wel goed uit maar niet zo mooi rond als de fond duiven. Zit ook een beetje in het type duif als je het aan mij vraagt. Totaal 13 kanshebbers ingezet. (de rest geeft aan er geen zin meer in te hebben.. kan ik me ook wel een beetje voorstellen)

 

Zo aan het eind van het seizoen willen de doffers het iets beter volhouden dan de duivinnen, althans tijdens de verzorging. Duivinnen hebben meer last van het eeuwige weduwschap-spel, de doffers zijn daarin wat makkelijker. Duivinnen beginnen elkaar ook steeds leuker te vinden, dat snap ik wel maar gebruiken kan ik het niet!

De vooruitzichten waren niet goed en zoals verwacht is de fond uitgesteld tot zondag. Maaseik ging verrassend genoeg vroeg los op zaterdag, zo duss..

We waren volop bezig met de verzorging toen ik om 9:15 uur sterk het gevoel kreeg dat de klok aan moest en de kleppen open. Dat ben ik ook gelijk gaan doen, vraag me niet waarom maar het gevoel was me de baas. Even later de meldingen checken en toen zag ik het al wel, de eerste duiven konden ieder moment vallen. Leuk zo’n snelle vlucht.

 

Ondanks dat we niet echt duiven hebben die vroeg zitten op snelle vluchten, en dat de wind ook niet heel erg gunstig was, heb je toch altijd de hoop dat je verrast gaat worden. Om half tien was het onze superster Evialina die met een kleine zwaai op de antenne land, piep! Het blijft een mooi moment als er een van je betere duiven zich als eerste meld van de vlucht, Kippenvel. Dat ze vroeg was hadden we snel door, de tweede viel maar niet.. Even snel spieken naar de aankomsten en ook daar was nog niet veel gemeld.

Uiteindelijk is het haar 4e teletekstnotering van dit seizoen, 2e, 6e, 7e en 8e in het rayon!

We moesten even wachten op onze tweede maar daarna vielen ze goed. Aan de aankomsten (tijden tussen de aankomsten) kun je zien dat ze een flinke bui op de route zijn tegengekomen. Dit in combinatie met 15 vluchten in de vleugels.. Hebben ze het keurig gedaan! Niet onbelangrijk, binnen het uur waren we weer compleet!

 

De uitslag tegen 134 duiven van 13 liefhebbers is geworden 2e en 32e. Evialina heeft hiermee haar 14e prijs bijgeschreven, ook nu weer als aangewezen duif. Met 2 van de 10 in de prijzen is dat een percentage van 20%.

In het rayon,  tegen 767 duiven van 63 liefhebbers beginnen we met de 6e en 108e.          

                                                                                             

Dit was de laatste Vitessevlucht van 2019, in de vereniging zijn we na 9 vluchten 1e on-aangewezen, 1e aangewezen en met Evialina 1e duifkampioen. Evialina is niet ons enige goeie duif, we staan met 6 duiven bij de beste 20.

In het rayon staan we er ook goed bij! 2e on-aangewezen, 2e aangewezen en Evialina eindigt als 5e beste duif!

 

 

 

Goud in het Rayon!

Huts en Niffou, werkelijk een top koppel!

Donderdag in-manden was de eerste keer dit jaar dat het me tegenstond. Ik had sterk het gevoel dat de duiven nog maar net thuis waren en geen tijd genoeg hebben gehad om goed te herstellen / voorbereiden op komende vluchten. De duiven zitten de laatste tijd net zo lang in de mand als in het hok. Het is best zwaar voor onze duiven.

Donderdag alle duiven in handen gehad en geselecteerd, uiteindelijk hebben we 8 kanshebbers goed genoeg bevonden om naar Arlon te sturen. In ons achterhoofd toch wel de gedachten dat het wel eens weer uitgesteld kon worden, de voorspellingen zijn niet geweldig. Vijf vrouwen en drie mannen mogen de punten gaan verdienen.

Vrijdagavond weer het zelfde, alle duiven opnieuw in handen gehad en nu waren er 5 goed genoeg om mee te geven naar Gennep. Ook al is Gennep maar een stukkie, zelfs een topduif die niet fit is ben je kwijt. Uiteindelijk zijn er dus 7 blijven zitten voor een vrij weekend.

We hebben de duiven vrij rustig gehouden, kon ook niet anders.. zondag weer thuis en donderdag alweer de mand in. We hebben niets extra’s gedaan, alleen lekker laten trainen en volle bak gevoerd. Opvallend was de drang van de duivinnen om naar de doffers te gaan, het zelfde gedrag vertoonden ze ook in het begin van het seizoen.

 

Zaterdagochtend niet al te vroeg uit bed (feestje tot in de late uurtjes ;-)), de jonkies eerst maar los gelaten tegen 8:30 uur. Het was bewolkt en koud, niets aan. Om maar niet te veel over het weer te zeuren, de duiven zijn in zowel Arlon als Gennep gelost om 12:00 uur. Gelukkig maar, de duiven komen weer thuis, weliswaar laat maar toch. We zijn uitgegaan van 1200 / 1250 meter per minuut, achteraf zaten we voor beide vluchten aan de optimistische kant.

De duiven van Gennep kwamen redelijk goed! We hadden al wel een paar kleine koppels (waarschijnlijk jongen) gezien, maar we mogen niet klagen over de aankomsten. En het belangrijkste is dat alle vijf duiven mooi snel weer thuis waren. Voor wat het waard is, tegen 97 duiven van 11 liefhebbers vliegen we de 3e, 13e en 21e prijs.

Doordat we het gevoel hadden dat de Vitesse duiven wat aan de late kant waren, was het gevoel voor de midfond niet helemaal lekker. Toch wel wat twijfels of er een vroege duif zou vallen. De eerste meldingen in Zuid, daar vielen de duiven redelijk snel op elkaar. Hoe anders was dat in Noord, de eerste meldingen zaten rond de 1150 meter. Het liep geen storm, zeker niet! Even snel rekenen en zo rond kwart voor een duif om vroeg te zitten. De snelheid zat op de voorhand natuurlijk dus de verwachting hier was iets minder.. En als er dan toch een duif boven de hokken verschijnt, Wow! Niffou zorgde voor een kippenvel-moment.

We moesten even wachten op onze tweede maar daarna vielen ze goed. Ondanks het slecht weer zagen de duiven er nog prima uit, weinig teken van vermoeidheid. Zaterdagavond ontbrak er nog een duivin, gelukkig was ze zondagochtend tegen 11:00 uur gezond en wel weer thuis.

De uitslag tegen 131 duiven van 11 liefhebbers is geworden 1e, 17e, 19e, 26e en 27e.. Huts mist net zijn prijs, Evialina pakt haar 13e prijs en is nu onze aangewezen op plaats 26. Met 5 van de 8 in de prijzen is dat een percentage van 62%.

In het rayon,  tegen 564 duiven van 54 liefhebbers beginnen we met de 1e, 85e, 95e.                                                                                                      

Niffou bezorgt ons de eerste rayon overwinning! We waren er al een paar keer dichtbij dit seizoen en nu is het zover!

 

Nog 3 vluchten te gaan, 1 Vitesse, 1 midfond en 1 fond.. We gaan ze nog maar een keer weer klaar maken, we doen ons best!

 

 

Twee prachtige vluchten

Huts & Niffou, nummer 1 en 16 van de vlucht Kalkar. Twee topduiven op onze hokken

Uitgesteld naar zondag! Eerlijk gezegd was ik wel een beetje flauw en zeker ook verbaast. Voordat ik aan de verzorging van de duiven was begonnen werd er al getwitterd dat er geen lossingen konden plaatsvinden. Morren en (netjes) vloekend ben ik de hokken in gegaan om de duiven te verzorgen.

Gelukkig hebben de duiven een rustig effect op mij en na een uurtje was ik weer redelijk rustig. Ik besef ook heel goed dat de mensen van de lossingscommissie het voor ons doen, deze mensen doen echt alles om er voor te zorgen dat onze duiven goed en veilig thuis komen. Ook nu weer de juiste beslissing! Maar dat neemt niet weg dat ik erg teleurgesteld was.

 

Totaal hadden we 18 duiven ingezet op de vluchten Lorris en Kalkar, drie voor de fond en dus tien kanshebbers voor de Vitesse. De duiven zagen er op de dag van inzetten goed uit, ik kan niet anders zeggen. Ook bij ons wordt het steeds moeilijker om de duiven te motiveren, te laten trainen en er voor te zorgen dat er voldoende wordt gegeten. Je merkt aan de duiven dat het veel is, misschien wel te veel is zelfs. Week in week uit.. en de omstandigheden zijn ook week in week uit zwaar, heel zwaar.

Zondag een mooie vroege lossing vanuit Kalkar en voor Lorris mochten de duiven een beetje uitslapen. Na wat rekenwerk zouden volgens ons de Vitesse-duiven 1300 meter en de fond-duiven 1150 meter moeten kunnen maken. Volgens de eerste meldingen zaten we er niet veel naast (maar dat is achteraf natuurlijk). Trea en onze dochters hebben uitgeslapen, zo rond half tien waggelde er iets door de keuken haha! Toen Trea vroeg hoe laat ik de duiven verwachte.. nou, ongeveer met 10 minuten.

En inderdaad, om klokslag 10:00 uur twee duiven in een rechte streep richting de hokken. Huts valt op de rechter spoetnik en zijn zus 17-258 op de linker, met één seconde is Huts zijn zus te snel af. 10:01 uur geklokt! Een minuut later komen er weer twee aan gesneld, en snel gaan ze hoor. In rap tempo vallen ze op de klep, geen seconde wordt verspeeld. De drang naar de schotel is enorm!

 

De trein was echt goed op stoom, onder leiding van Huts beginnen we met de eerste!

De uitslag tegen 191 duiven van 15 liefhebbers is geworden 1e,2e, 3e, 4e, 9e, 10e, 15e en 16e. Huts en Evialina beide als aangewezen op plaats 1 en plaats 15. 8 van de 15 in de prijzen is dat een percentage van 53%.

In het rayon,  tegen 860 duiven van 69 liefhebbers beginnen we met de 18e, 19e, 41e, 43e.                                                                                                      

Het was een vlucht voor onze Johnny boy lijn, Huts 1e, zijn zus 17-258 2e en broer 18-348 10e. Evialina vliegt haar 12 prijs!  

 

Om het lange wachten op de fond-duiven wat aangenamer te maken zijn we rond de middag naar Termunten geweest, vis eten! We gaan dan altijd naar het ‘Café Westerhuis’, (Jachthaven) Gezellig en prima vis.

En dan de fondvlucht vanuit Lorris, 667 KM tot aan de hokken in Heiligerlee. Drie kanshebbers in de strijd, zorgvuldig uitgezocht. Maar we weten wel dat we geen echte fondduiven hebben, de verwachtingen zijn dan ook niet om een vroeg duif te klokken. Maar zoals gezegd wel de duiven met de meeste kansen ingezet.

De eerste melding was van Peter Stuut uit Oude Pekela, een keivroege duif..  Ook Hilbrand Smit van onze club had een mooie duif, top! Toen Hilbrand deze duif bij ons melde voelde ik toch wel een beetje emotie, het is hem zo gegund. Na de tweede melding van onze club riep Trea ineens “He, er zit er één?!”  En ook nog echt.. Onze jaarling Veenstra x Lazeroms zat op het puntje van de nok, ongelofelijk, een vroege duif van de fond. We hebben toen nog maar een extra flesje opengetrokken. Nog binnen het half uur melde nummer twee zich ook, de doffer Youri (Meijerhof) draait met een sierlijke boog op de klep. Voor nu 3 op 3 op de dagfond.

De uitslag tegen 87 duiven van 11 liefhebbers is geworden 4e en 12e. Youri was onze aangewezen en met 2 van de 3 gezette duiven is dat een percentage van 66%.

In het rayon 3 en 4, tegen 681 duiven van 104 liefhebbers beginnen we met de 21e en 50e

Onze laatste duif is door Trea verwelkomt om ongeveer 22:00 uur, het dappere duivinnetje heeft doorgezet en is de dag van lossing nog gewoon thuis gekomen.

 

Al met al een fantastische duiven dag voor ons, prima uitslagen en alles weer veilig thuis! We doen er veel voor en dat laat zich zien in de uitslagen.

 

 

 

Tropisch vanuit Arlon

De vader van Huts! inmiddels vader van 4 verschillende 1e prijswinnaars. Kleinzoon Johnny boy

Een vlucht voor de echte mannen en vrouwen! Eigenlijk moet je altijd alleen maar je beste duiven mee doen, en dan ook nog alleen maar die duiven die in goede doen zijn.. Met deze tropische omstandigheden geld dat zeker.

En tropisch was het he, pffff zuchten en puffen als een zwangere olifant, jemig wat een hitte. Heerlijk als je niets hoeft te doen, dat denken de duiven natuurlijk ook. Als het zo warm is liggen ze lekker lui in de rennen, en als het te warm wordt gaan ze naar binnen om op het koele zand te liggen. Ik denk dat ze er op zich niet zo heel veel last van hebben, zolang ze maar niets hoeven?!

 

De hele week de voorspellingen in de gaten gehouden en menig lijstje gemaakt, uiteindelijk 10 duiven goed genoeg bevonden. Huts had een weekje rust gehad en dat heeft hem goed gedaan, aan het eind van de week was hij weer koning in de lucht. Heerlijk als je zo’n duif in de ploeg hebt, altijd je vaste waarde.

De reis ging deze keer naar Arlon. De afdeling is uitgeweken naar dit station zodat we vrijdagavond konden in-manden en heeft rekening gehouden met de te verwachten wind (Zuid-Oost). Arlon is voor onze vrienden 396 KM, in een mooie rechte lijn wel te verstaan!

 

Zaterdagochtend op tijd op de hokken! a. Omdat het dan lekker koel is en b. omdat we om 10:00 uur een afspraak hadden bij het reisbureau. We waren nog niet begonnen aan de verzorgen of we wisten al dat de lossing om 7:30 uur zou plaats vinden. Mooie vroege lossing! Maar goed, om een lang verhaal kort te maken. Om 12:00 uur was ik paraat en stond alles op scherp, ze konden komen.

Aan de meldingen te zien was het niet goed te voorspellen hoe laat je de duiven mocht verwachten. Grote gaten en veel spreiding in de aankomsten. Ik denk dat je allang blij moet zijn als er een duif terug is, iedere duif die terug is! Bij ons duurde het tot 12:40 uur, Huts was onze held. Met een halve draai zat de witpen op de klep. Toen Huts naar binnen liep was nummer twee ook aanwezig, de 17-261 broer Karma. Deze laatste doet het de laatste weken zeer goed, als hij zo door gaat dan komt er nog een vroege prijs achter zijn nummer te staan. Als derde was het Evialina die aantikte en door de spoetnik viel, letterlijk ook.

Het verloop was verder zeer traag, drie mooie duiven en toen was het af en toe een duif. Wel opvallend dat ze ook gewoon vallen om 15:00 en 16:00 uur, op het warmst van de dag. Bij het afslaan van de klokken kwam er nog een duivin weer terug en miste onze Kevin alleen nog.. Kevin heeft al drie eerte prijzen op zijn naam staan, die wil je niet missen. Gelukkig was hij rond 20:00 uur weer veilig thuis! Klepje dicht, alles weer op de hokken.

 

De uitslag tegen 186 duiven van 14 liefhebbers is geworden 12e, 13e  en 22e.   Huts en Evialina beide als aangewezen op plaats 12 en plaats 22. 3 van de 10 in de prijzen is dat een percentage van 30%.

In het rayon,  tegen 822 duiven van 67 liefhebbers beginnen we met de 33e, 54e, 83e. 

Huts en Evialina vliegen samen alweer 19 prijzen op 22x zetten, broer Karma nu 7 van de 10.

 

Er wordt vaak gezegd dat onder zware omstandigheden de duivinnen beter presteren dan de doffers.. maar wat zijn zware omstandigheden? In het begin van het seizoen vliegen duivinnen inderdaad makkelijker en zijn de meeste prijzen inderdaad voor de duivinnen. Maar nu, op deze Arlon, waren het toch echt de doffers die met de eer gingen strijken.

De top 10 van onze vereniging alleen maar doffers, van de totale uitslag 11 duivinnen in de prijzen en 36 doffers. De helft van alle prijzen is voor de jaarlingen en opvallend is dat er maar 8 aangewezen duiven zijn geklokt.

 

Op naar volgend weekend! We weten nog niet waar op we gaan in-manden en hoeveel, maar we gaan wel weer ons best doen. Kijken of we er nog iets leuks van kunnen maken.

 

 

 

Het gehele podium

Goud, zilver en brons! is het geen prachtig trio..

Met twee vluchten was het voor ons een druk duiven weekend! Moet je nagaan hoe druk het was voor de liefhebbers die ook nog met de jonge duiven hebben gespeelt. Voor ons dus geen jonge duiven aan de start van deze competitie, we laten ze nog even ‘kind’ zijn.

Duiven klaarmaken voor de fond en de Vitesse.. het blijft lastig voor ons. Waar we in het begin bang waren dat juist de Vitesse duiven veel te veel fout voer zouden krijgen, zo anders is het nu. Wat we ook geven en hoeveel we ook geven, de Vitesse duiven blijven presteren. De fondduiven daar in tegen hebben het lastig om vroeg te komen.

Gelukkig hebben we geen hoge verwachtingen van de fond en zijn we blij met iedere duif die thuis komt! We zien het als voorbereiding op volgend jaar.

 

We hadden voor Duiven 12 snelle rakkers uitgezocht en voor Auxerre 7 kanshebbers, Huts had een verplichte rustdag. We hebben onze vliegploeg teruggebracht naar 20 stuks, de rest is ook werkelijk verwijderd van het vlieghok. De te vliegen kilometers tussen Duiven en Auxerre scheelt wel een beetje, 148 km voor Duiven en 642 km voor Auxerre. De vooruitzichten waren prima! Mooi duivenweer, en eerlijk is eerlijk, Noord Oost ligt ons wel. Vorig seizoen vijf keer een eerste met deze wind.

 

Beide vluchten redelijk op tijd los, het had best een uurtje eerder gemogen maar ik begrijp dat de omstandigheden dit niet toe lieten. (De lossingscommissie verdient een dikke pluim, tot nu toe zijn alle lossingen op een verantwoorde wijze uitgevoerd.)

We hadden alles op tijd klaar en de duiven waren welkom. Met het mooie weer is het heerlijk wachten op de duiven. Al moet ik wel zeggen dat de spanningen bij ons altijd hoog oplopen op het moment dat de duiven moeten komen. Zo ook nu weer.. Na de eerste meldingen hebben we uitgerekend hoe laat de eerste duif op de antenne moet landen, tegen die tijd ben ik net een stuiterbal met een overdosis red bull.. En Trea ook al bijna haha! Alleen Marit blijft er lekker rustig onder.

De eerste duif vloog exact op de verwachte tijd boven de hokken, Trea was de enige die de aankomst heeft gezien. In een halve draai op de klep, zoals het hoort. Nummer twee en nummer drie waren er beide binnen een minuut later. De rest volgde in een mooi tempo, na een dik half uur waren alle 12 ingezette duiven thuis!

 

De uitslag tegen 239 duiven van 19 liefhebbers is geworden 1e, 2e, 3e, 10e en  27e.   Evialina als aangewezen op plaats 3 en broer Karma op plaats 10, beide aangewezen dus bij de eerste 10! 5 van de 12 in de prijzen is dat een percentage van 41%.

In het rayon,  tegen 933 duiven van 81 liefhebbers beginnen we met de 3e, 5e, 7e.   Voor de 5e keer (totaal 8 duiven) op teletekst dit seizoen!

Mooi Detail, Nummer 1 en nummer 2 (18-348 en 18-376) waren op de Vitesse vlucht vanuit Gennep 25-5 jl. ook 1e  en 2e, alleen toen in andere volgorde. Beide duiven vliegen dus in korte tijd twee keer op teletekst. Nummer 3 was deze week voor Evialina, alweer een kopprijs met teletekst. Wat een machtig goeie duivin is het toch.  

 

Dan de fond.. Een krachtmeeting! We kunnen hier kort over zijn, we komen niet mee met de grote jongens. Het is voor onze duiven nog een brug te ver. Ze doen het goed hoor, komen redelijk fit weer thuis en vliegen tot nu toe onze prijsjes. Alleen doen we niet mee voor de hoofdprijs.

S ’avonds waren er 5 van de 7 thuis en zondagochtend was ook nummer 6 veilig terug. Helaas nog één achterblijver, ik hoop echt dat deze doffer nog weer thuis komt. Ik wil hem graag voor volgend jaar gebruiken..

 

De uitslag tegen 122 duiven van 11 liefhebbers is geworden plaats 23! Onze twee jarige doffer Youri (gekregen van Youri Meijerhof) zorgt dat we de nodige punten kunnen bijschrijven. Jaarling duivin dochter Becky x Aaldering was onze tweede en heeft in het Rayon nog ruim prijs. In het rayon 3 en 4 tegen 940 duiven van 124 liefhebbers hebben we de prijzen 101 en 198.

Al met al, dik tevreden!

 

 

 

Rethel, ook op zondag!

NL18-1383384, zus HUTS. 1e Rethel na 3 nachten mand

Vrijdagavond geen duivenavond?! We hebben donderdag de midfond duiven in-gemand voor Rethel, en dus vrijdagavond niet naar het gebouw in Scheemda. Ik ben lekker uit eten geweest met Trea en daarna nog even de stad in.. Heerlijk!

Over zaterdag kunnen we kort zijn, het was Kl.ten weer! De lucht was zo grauw als de gordijnen van de buurvrouw, we hebben de zon niet of nauwelijks gezien. Uitstellen naar zondag was dan ook de enige en juiste beslissing..

Gezien de voorbereidingen en het vertrouwen moet ik eerlijk zijn, een nacht extra in de mand zal ze of juist goed doen, of juist helemaal niet. We konden het niet inschatten. De trainingen en het eten van de thuis gebleven duiven was overigens wel erg goed, net of ze wisten dat ze toch niet meer de mand in gingen.

 

Zondagochtend om 7:00 uur eerst maar de jongen losgelaten voor hun wekelijkse ochtendtraining. Daar hebben ze altijd veel zin! Rustig aan alles schoongemaakt en zover voorbereid. Trea kwam zo rond half negen met de mededeling dat de duiven in Rethel gelost waren, om 8:15 uur kon de reis naar huis beginnen. Na het verzorgen van de duiven eerst heerlijk genoten van het Vaderdag ontbijt. Het weer was zondag super en we konden dan ook lekker buiten zitten.

Mijn eerste berekening was ruim 1500 meter per minuut, dat moet haalbaar zijn dacht ik. De eerste berichten gaven echter aan dat het heel wat sneller ging en dat 1700 meter zelfs haalbaar zou kunnen zijn. We zagen twee keer een duif in tegengestelde richting vliegen, zou het? Daarna was het weer akelig stil in de lucht.. zouden toch wel jonge duiven geweest zijn, die zijn zondag massaal afgericht volgens mij.

 

We bleven in de lucht kijken, Trea links en ik rechts, we hadden werkelijk geen idee waar ze vandaan zouden komen. De eerste was er ineens, laag achter over het hok zo op de klep. Dus pal uit het Noorden.. Ze heeft geen tijd verspilt, liep gelijk door naar binnen. Het was een jaarling duivin, zus van Huts. Op papier dus niet de minste. Op de klok stond 12:42, 1659 meter / minuut. Nummer twee melde zich acht minuten later, dat was onze tweejarige doffer 17-261. Paar weken geleden nog een fikse ontsteking aan zijn poot, deze moest behandeld worden door Nanne Wolff, na antibiotica en drie weken rust, vliegt hij nu voor de tweede week op rij bij de eerste 10!

We hadden 10 duiven mee en die waren net binnen het uur allemaal weer thuis, dat geeft wel een super goed gevoel!

 

De uitslag tegen 226 duiven van 18 liefhebbers is geworden 1e, 6e en 35e.   Evialina als enige aangewezen op plaats 35! Huts en Niffou waren beide net te laat voor de punten. 3 van de 10 in de prijzen is dat een percentage van 30%.

 

In het rayon,  tegen 988 duiven van 77 liefhebbers beginnen we met de 8e, 39e, 154e.   Voor de 4e keer op teletekst dit seizoen!

 

De tussenstanden in het rayon en zelfs in de afdeling zijn ver boven verwachting, we kennen tot nu toe een fantastisch seizoen.

 

Rayon 4:

Vitesse 3e on-aangewezen en 14e aangewezen

Midfond 3e on-aangewezen en 14e aangewezen

Fond 16e on-aangewezen en 25e aangewezen

Duifkampioenen:  

  • Vitesse 14e (Niffou) 20e (Evialina)
  • Midfond 14e (Evialina)
  • Fond 19e (18-372)
  • As-duif 13e (Evialina)

 

Afdeling 10:

Midfond 15e on-aangewezen

Generaal Noord 11e on-aangewezen

 

Na 11 weken is dit de tussenstand, we genieten per week! Voor je het weet gaat het een stapje minder en sta je niet meer bij de grote jongens. We hebben met de oude duiven nog 6 weken te gaan.. Nog 3 Vitesse, 3 midfond en 4 fond vluchten. De Vitesse en midfond spelen we sowieso, de fond wordt per vlucht bekeken.

 

Het is inmiddels alweer dinsdag, we gaan ons best weer doen om ze donderdag en vrijdag goed aan de start te krijgen. Hopen dat we er weer voldoende energie in kunnen krijgen!

 

 

 

Duiven en Sens, uitgesteld naar zondag

Evialina NL16-1826054, voor de 2e keer in 3 weken op teletekst

De duiven klaar gemaakt voor zowel Sens als Duiven, voor zover we dat kunnen natuurlijk. De duiven hebben maar matig gegeten en net zo matig getraind eigenlijk, zal wel aan de omstandigheden liggen want je hoort het veel meer.

26 kanshebbers op papier gezet, verdeeld in 10 voor Sens en 16 voor Duiven. We gingen er vanuit dat de duiven zaterdag gelost zouden worden met een harde Zuid Westen wind, vandaar ook 10 mee naar Sens. Gelukkig (achteraf) zijn beide vluchten uitgesteld naar zondag, we hadden deze storm niet verwacht. Zondag waren de omstandigheden prima, alhoewel de fondduiven het niet cadeau kregen.

 

Onze duiven hebben altijd moeite met een extra nacht mand, het lukt ons niet om ze daar goed op voor te bereiden. Maar goed, als het zo is dan kun je alleen het beste er van hopen.

 

Na een onrustige nacht was ik al vroeg op de hokken, alles op tijd klaar je weet maar nooit. En inderdaad, de kleppen in Duiven gingen om 7:30 uur open en dan betekend vroeg draaien. In eerste instantie waren we uitgegaan van 9:20 uur klokken, de eerste meldingen gaven een heel ander beeld. Als we klokken voor 9:00 uur dan doen we mee!

Dat moet Evialina ook gedacht hebben! Met een te hoge snelheid uit de goede hoek moest ze nog een extra ronde maken om op de klep te kunnen landen. De piep klonk op 8:56 uur! 1707 meter. Uiteindelijk goed voor een tweede plek in rayon 4.

De twee opvolgende duiven zaten er ook goed bij, daarna ging het allemaal wat trager. Maar goed, we mogen niet klagen hoor. Na twee dagen mand in drie kwartier alle 16 weer thuis, prima toch.

 

De uitslag tegen 244 duiven van 19 liefhebbers is geworden 2e, 9e, 15e en 53e. Beide aangewezen duiven in de punten,  Evialina op plaats 2! En Huts o plaats 53.. Met 4 van de 16 in de prijzen is dat een percentage van 25%.

In het rayon,  tegen 1056 duiven van 82 liefhebbers beginnen we met de 2e, 22e, 35e, enz.  Evialina 2x teletekst in 3 weken, klasse duivin!

 

Voor de vlucht vanuit Sens hadden we de snelheden iets hoger verwacht.. Maat het duurde en het duurde. Ook toen de eerste meldingen kamen duurde het nog even bij ons, het was akelig stil in de lucht. De opluchting was groot toen er plots een doffer boven de hokken draaide, pfff gelukkig! Twee minuten later was ook nummer twee gearriveerd en nummer drie een kwartiertje later.

Al met al niet onze beste vlucht. Maar we moeten reëel zijn, we zijn ook nog lang geen fondspelers! En met dit resultaat moeten we erg blij zijn, we doen mee en daar gaat het om. 

 

De uitslag tegen 175 duiven van 15 liefhebbers is geworden 24e en 29e. Met 2 van de 10 in de prijzen is dat een percentage van 20%.

In het rayon,  tegen 1131 duiven van 131 liefhebbers beginnen we met de 138e, en 161e.

 

Domper op deze vlucht is toch wel dat zondagochtend onze eerste aangewezen duif thuis kwam met twee grote wonden, de kromsnavel heeft haar flink te pakken gehad. De zus van Huts 16-027 had dit seizoen al 6 uit 8.. Haar seizoen is voorbij, erg jammer maar gelukkig zit ze wel veilig thuis!

 

We zijn dit tevreden, de resultaten zijn prima! We staan zelfs bij de eerste 20 van de afdeling (Noord) generaal on-aangewezen, moet niet gekker worden ;-). Na 9 weken kan ons seizoen al niet meer stuk, uiteraard blijven we ons best doen. Maar we weten ook wel dat we ons nog niet mogen meten aan de ‘ grote jongens’, dat komt nog wel een keer!

We gaan ons best weer doen de komende dagen, donderdag weer in-manden voor de vierde midfondvlucht vanuit Rethel, wie kent hem niet?!

 

 

 

Toch een mooie uitslag op Arlon

Onze topduivin Evialina NL16-1826054

De duiven weer op niveau brengen na Troyes en Gennep was makkelijker dan ik vooraf had gedacht.. Maandag was het eten alweer gebeurt en vlogen de heren en dames als groten.

De verzorging was dus niet zo moeilijk de afgelopen week, er is goed getraind maar weinig gegeten. Heel opvallend was deze week dat de duivinnen vooral klein-zaad aten en de doffers juist niet.. Raar toch!? Door het mindere eten hebben we donderdagavond niet gevoerd en vrijdagochtend weer ruim voldoende. Of het wat uitmaakt weten we niet, maar soms probeer je wat.

 

Dat er genoeg energie in zat was wel duidelijk hoor, we hebben genoten van de trainingen. Zowel de doffers als duivinnen gaven complete luchtshows weg, (Tom vliegt voor u was er jaloers op), echt een genot om naar te kijken.

Vrijdagavond hebben we 20 kanshebbers in-gemand voor de derde midfondvlucht vanuit Arlon. 7 doffers en 13 duivinnen.. we hebben een aantal laten zitten voor de fond en de rest is uitgevlogen. 20 is ook een mooi aantal om op te wachten zaterdag, niets mis mee.

 

Een mooie vroege lossing, eerlijke kansen voor iedereen. Alhoewel.. met de wind op de staart klokken wij in Heiligerlee meestal geen vroege duif. Dat is niet erg hoor, er komen ook voldoende vluchten met wind op de snavel! Ondanks de ‘verkeerde’ wind was het vertrouwen wel goed, de duiven zaten er lekker bij. De lossing dus al om 7:30 uur, met een beetje geluk voor de middag klokken.

Dat voor de middag klokken kwam precies uit, meer geluk dan wijsheid. Ik had eerlijk gezegd gedacht dat het iets sneller zou gaan, maar gelukkig was dat niet het geval.

 

We zagen eerst twee duiven over trekken, dan weet je al hoe laat het is.. het duurde een paar minuten en wat zweetdruppels voordat de eerste zich boven de hokken melde. We zagen één duif aankomen en er vielen er twee op de klep, dat was niet verkeerd. De snelheid zat er goed op! Ook daarna vielen de duiven goed, ze kwamen van alle richtingen en meestal per tweetal. Er werd niet getreuzeld, alle duiven vielen gelijk op de klep en zaten binnen enkele seconden bij de waterpot. Tjonge wat een dorst!

 

De uitslag tegen 351 duiven van 20 liefhebbers is geworden 5e, 6e, 11e, 12e, 29e, 30e, 31e, 36e, 50e, 51e en 53e. Eén aangewezen duif in de punten,  Evialina op plaats 30! Huts klokken we vroeg op plaats 12 maar staat deze week niet aangewezen.. Met 11 van de 20 in de prijzen is dat een percentage van 55%.

In het rayon,  tegen 1460 duiven van 89 liefhebbers beginnen we met de 30e, 31e, 87e,  91e enz.  Eerst drie jaarlingen en dan Huts, zeer tevreden mee!

Kleine domper op deze vlucht, broer Evialina is nog niet thuis. Deze mooie jaarling had inmiddels 5 op 7 en was een echte belofte. We blijven er naar uitkijken, misschien wel tegen beter weten in.

 

We zijn dik tevreden over deze derde midfondvlucht, de vliegers doen het nog steeds prima! Voor komend weekend staan er twee vluchten op het programma, 148 en 613 kilometer.. een deel gaat naar de fond, een deel naar de Vitesse en de rest blijft thuis.

Uiteraard gaan we ook deze week ons best weer doen om de vliegers goed aan de start te krijgen!

 

 

 

1e en 2e op Gennep, van Troyes knap 7e

Samenkweek Aaldering pigeons NL18-1383376

Dat we de ploeg zouden splitsen was wel duidelijk, drie ploegen moesten er gemaakt worden.. Vitesse, fond en afvallers. Klinkt makkelijk maar voor mij is dat alles behalve. De hele week lijstjes gemaakt, twee keer per dag weer een nieuw lijstje. Donderdagmiddag de laatste gemaakt en dat was hem dan. 10 duiven voor de fond, 20 voor de Vitessen en de rest is afgevallen.

Donderdag bij het keuren van de duiven, voordat ze de mand ingaan, toch een duivin niet goed genoeg bevonden, blijven er 9 over. Dat is niet anders, ik noem het niet voor niets altijd kanshebbers. Een duif die bij voorbaat al kansloos is gaat bij ons niet op reis! (zouden meer mensen moeten doen :-))

 

De verzorging is de hele week iets anders geweest, ik schreef daar al over in het weekpraatje van vorige week. Voor ons is het deelnemen aan de fond redelijk nieuw, we hebben weleens meegedaan maar dan altijd als “tweede keus”. Niets extra’s en alleen de focus op de Vitesse / midfond. Dat willen we nu anders doen, ook voor de fond gaan we ons best doen, en zolang de duiven komen proberen we dat vol te houden.

De vliegploeg stond er prima op, zowel de mannen als de vrouwen.. Geen op of aanmerkingen. Alleen het eten was vrijdag minimaal, er is nagenoeg niets meer genuttigd. Of dat goed of slecht is?, ik denk dat de duiven dat zelf het beste weten. Vol is vol en als ze niets meer willen dan zullen ze wel echt vol zitten.

 

Eerst de Vitesse, lekker vroeg los met redelijk goed weer. Vroege lossingen vind ik het meest eerlijk, dan haal je er uit wat je er in hebt gestopt. Tegen kwart voor tien stonden we buiten in een waterig zonnetje te wachten op onze kanshebbers. Wachten duurt lang, maar dat weet elke duivenliefhebber. Ik heb een paar keer gezegd “als ik maar klok voor tien uur?!”. En ja hoor, tegen 09:55 uur twee duiven vleugel aan vleugel richting het vlieghok. Twee jaarlingen, een doffer en een duivin, helemaal volgepropt met energie.. dan weet je het wel. Het was net de grote hit van de Snollebollekes, en we gaan naar LINKS, en we gaan naar RECHTS.

Haha! Gelukkig was het duivinnetje het verstandigst en liep na een minuut zeuren naar binnen, uiteraard snel gevolgd door de doffer. Het vervolg was super, zelfs de herintreders deden het prima.

 

De uitslag tegen 330 duiven van 22 liefhebbers is geworden 1e, 2e, 5e, 8e, 17e, 18e, 19e, 25e, 30e, 33e, 41en 58e. Beide aangewezen vallen ruim in de punten,  Evialina op plaats 30 en Huts op plaats 58. 12 van de 20 in de prijzen is dat een percentage van 60%.

In het rayon,  tegen 1298 duiven van 89 liefhebbers beginnen we met de 2e, 3e, 16e,  20e enz.  Mooie teletekst notering voor onze twee jaarlingen!

 

Voor Troyes waren we best wat gespannen, de negen kanshebbers zijn zorgvuldig uitgezocht, maar toch.Zijn ze geschikt voor deze afstand, hebben ze voldoende energie.. Genoeg om over te piekeren als je op de duifjes staat te wachten. Gelukkig was ik niet alleen en kon ik de zenuwen delen met Trea ;-)

Als een raket viel onze jaarling 18-372 op de klep, met een rode neus door de regen liep hij redelijk snel naar binnen. Doffer was nog flink monter, dat viel niet tegen. Een kwartier later viel onze tweede, ook weer een jaarling en ook als een raket. Ze hebben blijkbaar flink de drang om te vallen, zal wel goed zijn denk ik. Weer tien minuten later volgde ook nummer drie.. dat ging best vlot!

 

De uitslag tegen 208 duiven van 13 liefhebbers is geworden 7e, 13e en 19e. De zus van Huts was onze aangewezen en viel als derde (19e plek), met 3 van de 9 in de punten is dat een percentage van 33%

In het rayon (rayon 3 en 4 samen) tegen 1401 duiven van 146 liefhebbers beginnen we met 32e, 80e en 129e

 

Zaterdagavond miste er nog één duif, gelukkig was ze maandagochtend om 7:00 uur weer veilig thuis. We hebben twee mooie vluchten gehad zaterdag, onze ploeg heeft het super gedaan. Tot nu toe beleven we een pracht seizoen, we genieten er elk moment van. We weten dat het duivensport is, het kan ook maar zo anders zijn. Het blijven tenslotte dieren (ook al verzorgen we ze als prinsen en prinsessen)

We gaan ons best weer doen, proberen om de ploeg weer klaar te krijgen voor komend weekend.

 

  

Ook nu weer zilver op Chimay

Vlieghok oude duiven, links de duivinnen en rechts de doffers

Dat was hem dan, de tweede midfondvlucht! Ook deze keer zijn de duiven voor een zeer korte verblijf naar Chimay geweest. Het blijft voor mij een super mooie losplaats, 392 Km tot aan de klep van ons hok.. Voor onze duiven een prima afstand.

De vliegduiven hebben de afgelopen week een prima verzorging gehad, alles ging uit het boekje.. Of de duiven het ook zo hebben ervaren weet ik natuurlijk niet, maar voor ons was het prima. Net als bij iedereen komen bij ons ook de eerste (kleine) tegenslagen. Dat krijg je naar een aantal weken vol aan de bak, zo langzamerhand moeten we kijken of er duiven zijn die weekendverlof nodig hebben. Liever niet maar als het moet dan moet het.

 

Zaterdag vroeg uit de veren om de duiven te verzorgen, vol enthousiasme en met gepaste snelheid alle hokken verzorgt.. Waarom? Omdat we op pad gaan om naar een nieuwe (andere) auto te kijken. Nu zijn auto’s niet mijn hobby hoor maar als we de keus eenmaal gemaakt hebben willen we toch ook wel graag zo snel mogelijk onze nieuwe aanwinst op de oprit. Maar goed, we hadden afgesproken dat we drie uurtjes na de lossing weer thuis wilden zijn, en met de lossing van 11:00 uur hadden we dus wel even tijd om rond te neuzen.

Na thuis de nodige koffie en rondneuzen op de melding-sites van verschillende afdelingen, wisten we dat de snelheden nogal varieerden. Dan toch maar wachten op de eerste meldingen van onze afdeling..

 

Na de eerste meldingen had ik gehoopt te kunnen klokken om 15:50 uur en uiterlijk 15:55 uur.. Eigenlijk is het gebaseerd op niets, de snelheden die elders gehaald worden zijn geen garanties voor de snelheden in je omgeving. En daar willen wij ons graag aan meten. Het was echt een genietmomentje toen we laag over het weiland en met enorme snelheid een duif zagen aankomen. Zonder aarzeling op de klep, Evialina! Dat maakt de aankomst nog mooier. Na 5 minuten waren het de zus van Huts en karma die voor de rest van de punten zorgde. Een knap drietal voorop, dan weet je dat het goed is. Zelfs toen we vervolgens 8 minuten moesten wachten op de rest van het peloton wisten we dat het een mooie vlucht voor ons zou gaan worden.

De uitslag tegen 366 duiven van 19 liefhebbers is geworden 2e, 18e, 21e, 64e, 68e, 70e, 77en 85e. Onze eerste duif is ook gelijk onze aangewezen, Evialina op plaats 2. Huts valt in de vereniging net buiten de prijzen, in het rayon heeft hij nog wel prijs! 8 van de 29 in de prijzen is dat een percentage van 28%.

In het rayon,  tegen 1434 duiven van 83 liefhebbers beginnen we met de 8e, 35e, 44e. Mooie teletekst notering voor Evialina!

 

Al met al zijn we meer dan tevreden over de prestaties! We gaan deze week ook weer ons best doen om ze goed aan de start te krijgen.     

 

 

Zilver op de eerste midfondvlucht, 11-5-2019

Huts en Niffo, tot nu toe samen goed voor 9 prijzen op 10x zetten.

De eerste midfondvlucht is een feit! Heerlijk.. dit zijn de vluchten die wij het liefst spelen, als de omstandigheden dan ook nog eerlijk zijn dan is het helemaal super. Met eerlijke omstandigheden bedoel ik het weer, en dan vooral de wind, en de losplaats. De losplaats moet zoveel mogelijk onder de afdeling liggen, niet te veel Westelijk. Chimay is prima!

 

Onze voorbereidingen waren de afgelopen week niet echt optimaal. We hebben natuurlijk twee voerbeurten moeten kuren, en dat heeft altijd zijn weerslag op de form (dat kan niet anders). Ook hebben de doffers woensdag en donderdag niet kunnen trainen, slecht weer en te laat thuis. Normaal kijk ik niet naar een regenbui en gaan de duiven gewoon los, maar eerst kuren tegen ornithose en vervolgens de doffers de regen in sturen strookt niet met elkaar. Maar goed, ik geloof dat een keer niet trainen niet erg is, de basisconditie hebben ze al wel.

Doordat we medicijnen hebben gegeven zijn we eerder begonnen met energie voeren, ook op aanraden van Nanne Wolff. Gevolg was wel dat de vliegploeg vrijdagochtend uitgegeten was, vol is vol moet je maar denken. Ik had liever gezien dat er nog wat in was gegaan vrijdag.

 

De voorbereiding was wel wat minder maar het vertrouwen niet hoor. Als je duiven mee geeft moet je vertrouwen hebben, je bent immers zelf verantwoordelijk voor het succes. We hebben 29 duiven goed genoeg bevonden voor deze eerste midfondvlucht. Een aantal geblesseerde duiven thuis gelaten, ook één van onze beste duivinnen “ Karma”  is thuis gebleven. Ze voelde niet goed genoeg aan, en bij twijfel… juist, thuis laten!  

Kanshebbers genoeg in de strijd en om naar uit te kijken. De duiven zijn gelost om 12:35 uur, 392 kilometer enkele reis naar Heiligerlee. Knap dat de lossingcommissie het juiste moment heeft weten te vinden om te lossen. We hadden gerekend met 1200 meter per minuut, altijd een beetje optimistisch. Toen we de eerste meldingen van Friesland voorbij zagen komen wisten we al wel dat we de 1200 niet zouden gaan halen. Nadat de eerste meldingen van Zuid geplaatst waren konden we echt aan het rekenen, tussen 18:15 uur en 18:30 uur klokken zou een mooie kopprijs geven. Om 18:00 uur stonden we buiten, ze waren welkom!

 

Het bleef akelig stil in de lucht?! Totdat er plots een duif laag over het weiland aankwam vliegen om vervolgens met de poten vooruit door de spoetnik heen te vallen. Ze zal wel gedacht hebben, “ik ben thuis”. Het ging zo snel dat de klok niet eens de tijd had om te piepen, snel het hok in om haar alsnog tegen de antenne te houden. Het was onze Niffo die als eerste aantikte, 18:32 uur op de klok, het duurde zes minuten voordat de tweede, derde en vierde arriveerden. Daarna ging het redelijk vlot. De aankomsten waren prachtig!

 

De uitslag tegen 494 duiven van 22 liefhebbers is geworden 2e, 13e, 14e, 16e, 44e, 45e, 49e, 59e, 73e, 79e, 108e, 118e en 120e. Onze beide aangewezen waren (gelukkig) weer op tijd Evialina op plaats 16 en Huts op plaats 44. Met 13 van de 29 in de prijzen is dat een percentage van 45%.

In het rayon,  tegen 1873 duiven van 96 liefhebbers beginnen we met de 15e, 51e, 55e.

 

Niffo is de partner van Huts en vliegt tot nu toe 5 op 5, waarvan o.a. Een 2e van 494 duiven, 7e van 643 duiven en een 8e van 449 duiven. Ze is lekker bezig, hopen da ze het nog even vol kan houden.

 

 

 

Goud op Tongeren, 4-5-2019

Rustig en geduldig worden alle duiven door Marit binnen gehaald

Niet voorspelbaar.. Het weer en de prestaties van de duiven! Op alle media is aangegeven dat de weersverwachtingen voor zaterdag zeer slecht zouden zijn. Koud, Regen, wind uit het noorden en na de middag winterse buien. En als dan blijkt dat het (gelukkig) allemaal erg meevalt en we achteraf kunnen terugkijken op een prima vlucht, dan is het erg zuur dat er zoveel minder duiven zijn in-gemand. Veel liefhebbers zijn toch bang om hun geliefde duiven te verspelen en houden ze thuis bij de kachel.

 

Ook niet voorspelbaar zijn de prestaties van de duiven, in ieder geval kunnen wij het niet voorspellen ;-).

Onze duiven hebben matig getraind, vooral in het begin van de week. De duiven waren erg onrustig en, bij wijze van spreken, al moe voordat de trainingen moesten beginnen. Om ze enigszins rustig te krijgen hebben de duiven dinsdag een lapvluchtje van 30 KM gehad. Woensdag is er een duivin verwijderd (de drukste..) en daarna ging het iets beter. In ieder geval totdat de havik kwam buurten, een serieuze aanval vlak voor het duivenhok. Twee duivinnen tegen het raam aan waarvan er ééntje 2 staartpennen is verloren, de angst zat er even goed in.

Donderdag is de training weer goed opgepakt, dat viel me niets tegen, zowel de doffers als de duivinnen.

Eten doen ze eigenlijk altijd goed, het is nu zaak om het juiste te voeren. En met weersvoorspellingen die niet uitkomen is dat nog niet zo makkelijk. We hebben gegokt op een zware vlucht en vanaf woensdag extra energie gevoerd, de duiven zijn er gek op en eten dan net iets meer dan normaal.. (dat doe ik zelf trouwens ook als ik stamppot krijg in plaats van macaroni).

We hebben uiteindelijk 34 kanshebbers in-gemand, de duivin die de staartpennen mist heeft toch een weekje rust gekregen. Je weet nooit hoe het tussen de oortjes zit nadat ze de dood in de ogen hebben gekeken.

 

Zaterdagochtend 7:00 uur, prachtig mooi duivenweer! Koud maar niet te, lekker zonnetje met weinig wind. Gelukkig was het niet alleen in Oldambt mooi maar ook in de rest van oost Nederland, de duiven konden gelost worden om 8:00 uur. Even snel gerekend bijna 1400 minder dan een week eerder, en dat is best veel minder voor nog maar de vierde vlucht.

282 km voor onze duiven, het begint er op te lijken.. Noord westen wind, helemaal goed voor onze duiven.

Ondanks dat we voorspelde dat de eerste duiven er tegen 11:45 uur konden zijn, moest er nog het een en ander gebeuren voordat we rustig op de uitkijk konden staan. Gelukkig was Marit de slimste zaterdag en stond zij wel bij de hokken te wachten, en niet voor niets! Toen we haar hoorden fluiten dachten we eerst nog even dat ze ons voor de gek had, maar al snel zag ik een duif over de nok van het jonge duivenhok wandelen. Dus toch?!

 

Na de eerste piep duurde het een aantal minuten voordat nummer twee en drie zich melden op de antenne. Daarna ging het redelijk vlot en kwamen de duiven bij vlagen snel achter elkaar. Je kon aan de tussen posen zien dat er een bui regen was gevallen onderweg. Marit heeft alle duiven binnen gehaald, dit was haar vlucht! Heerlijk om combinatie te vliegen met m’n dochter.  

 

De uitslag is geworden tegen 449 duiven van 21 liefhebbers, 1e, 7e, 8e, 21e, 35e, 50e, 51e, 57e, 71e, 72e, 79e, 85e en 107e.. Beide aangewezen waren net iets te laat, veel bewezen duiven waren net achter de punten aan thuis. Met 13 van de 34 in de prijzen is dat een prijspercentage van 38%.

In het rayon tegen 1833 duiven van 95 liefhebbers beginnen we met de 2e, 47e, 51e.

 In de afdeling Rayon 1 t/m 4 wordt onze jaarling 4e van 7965 duiven

 

Helaas wel twee gewonde duiven thuis, jaarling duivin die duidelijk een roofvogelaanval heeft overleefd en een 2-jarig doffer die zijn poot flink kapot heeft (niet gebroken volgens mij!). Zondagochtend de laatste weer thuis, altijd fijn als alles weer terug is.

 

Volgende week de eerste midfond, de afstand die wij het leukst vinden!

 

 

 

Weert 27-4-2019

Duivinnen krijgen altijd wat " lekkers" na de vlucht.

Ondanks de moeilijke voorspellingen toch een goede vlucht! De lossingscommissie heeft het goed gedaan, precies op het juiste moment gelost.

 

We hadden 35 duiven in-gemand voor deze derde Vitessevlucht, 20 duivinnen en 15 doffers. Allemaal kanshebbers.. Alhoewel we denken dat er nu al wel een paar afvallers bij zitten. Duiven die niet “ uit de verf komen” , wat het is weet ik niet maar ons gevoel zegt dat het met deze duiven niet gaat worden dit seizoen. Tuurlijk krijgen ze nog een aantal vluchten, alle duiven krijgen voldoende kansen voordat we ze thuis houden.

Losplaats Weert is naar Kloosterholt 331 KM, in een mooie rechte lijn wel te verstaan. En die rechte lijn was wel een beetje lastig, een harde zuidwester bepaalde waar de duiven langs zijn gekomen.

 

We hebben de duiven rustig ingekorfd, geen extra motivatie. Vinden we nog niet nodig, er komen nog veel vluchten (kansen). Wel hebben we ‘zwaar’ gevoerd, ondanks de afstand en voorspelling leek het ons beter om er voldoende energie in te stoppen. Een eerste spelen lukt toch niet met de voorspelde wind, dan maar voor een mooie serie met wat meer prijzen en een snelle thuiskomst. Ach, zo probeer je wel eens wat ;-)

Om 14:00 uur mochten onze duiven van start, de wedstrijd kon beginnen! De voorspellingen op de sociale netwerken kwamen tot 2000 mtr/min, de voorlopige uitslagen van andere afdelingen lagen tussen de 1600 meter en 1900 meter per minuut. Afwachten maar.. om 16:00 uur stonden we buiten op wacht, beetje gespannen (toch wel)

 

Om 14:11 (ongeveer) zagen we bij de achterbuurman een duif hoog boven de woning draaien, dat is er één! De duif bleef maar draaien en even later was ook ons eerste duif er, we zagen er één vliegen maar er vielen 5 op het hok, 2 vreemden en 3 van ons.. En toen gebeurde wat er eigenlijk nooit gebeurt, er gebeurde niets, helemaal niets. De domkoppen bleven elkaar aankijken op het hok en het leek wel of ze aan het praten waren. Een beetje koeren, een beetje jagen, tjonge tjonge. De vreemden gingen weer op de vleugels en ik probeerde nog maar eens om de duiven naar beneden te fluiten.

Pas toen er oude duiven bij kwamen werden de jaarlingen ook wakker en dachten we moeten het hok in.. Gevolg, 10 duiven binnen 30 seconden geklokt. Een mooie serie dus 🙂. Al met al een prima vlucht, de duiven kwamen echt super naar huis. Om 17:00 uur moesten er nog 2 komen, deze waren een uurtje later ook weer thuis. Alles terug, daar gaat het om!

Bij het afslaan hoor je dan dat iedereen het zelfde heeft beleeft met het binnen komen van de duiven, bij ons is het niet anders dan bij anderen. Je moet een beetje geluk hebben en vooral heel veel geduld.

 

De uitslag is geworden tegen 567 duiven van 24 liefhebbers, 16e, 23e, 24e, 25e, 26e, 27e, 28e, 29e, 30e, 31e, 47e, 61e, 63e, 70e, 100e, 102e, 121e en 124e. Beide aangewezen waren op tijd, Huts op plaats 27 en Evialina op plaats 61. Met 18 van de 35 in de prijzen is dat een prijspercentage van 51%.

In het rayon tegen 2100 duiven van 98 liefhebbers beginnen we met 52e, 85e, 87e, 88e, 89e.

 

Dik tevreden over het resultaat, we gaan de komende week weer ons best doen om er voldoende energie in te krijgen. Op naar Tongeren!

 

 

Venlo 20-4-2019

Evialina, NL16-1826054

 

Grote sprongen hoor, de tweede vlucht al over de 200 km?! Ik denk niet dat de duiven er hinder van ondervinden, althans de goed getrainde duiven niet, maar voor de duiven die moeten instappen is de stap wel erg groot.

Alle vliegers zijn in-gemand voor deze Vitessevlucht, de vooruitzichten waren immers prima. 38 kanshebbers zijn richting Venlo gestuurd met als doel zo snel mogelijk weer naar huis terug te keren. De duiven zagen er prima uit op het moment van inkorven, niks te zwaar, lekker zacht en ze glommen in het donker ;-) haha! De doffers waren mooier dan de duivinnen, althans dat was mijn bescheiden mening. Inmiddels (na de vlucht) weet ik dat ik het bij het foute eind had.. de duivinnen kwamen veel beter dan de doffers.

Ondanks dat we de hele week volle bak voeren zit er totaal geen gewicht op de duiven, op de een of andere manier eten ze precies voldoende. Of het goed is zal de tijd moeten leren.

 

Zaterdagochtend inderdaad prachtig weer, strakke lucht met een heerlijk zonnetje. De wind was wel redelijk aanwezig, voor sommige jaarlingen zal dit niet makkelijk gaan worden.

Om 9:30 uur klonk het startsein om aan de 205 km lange terugreis te beginnen. Zo rond de middag zullen de eerste duiven weer thuis zijn, bij de één wat eerder dan bij de ander..

 

We hadden de boel op tijd klaar, de duiven waren welkom ;-). Heerlijk relaxed aan de koffie en genieten van deze mooie zaterdag. Wat is de duivensport toch mooi (dat denken we altijd voordat de duiven komen, als ze niet te vroeg zijn denken we soms wel eens anders..). Even snel op de laptop kijken naar de eerste meldingen, optimistisch was de voorspelling 12:15 uur. Voor een vroege (een hele vroege!), maar dat werd helaas niet gehaald. Het was ook muisstil in de lucht, geen duif te zien, en op een goede vlucht zien we echt wel veel duiven overgaan.

Om 12:21 uur was het Evialina die de eerste piep liet klinken, wat een topduivin is het toch. Een minuut later was het Niffo die als tweede aan tikte. Daarna liep het redelijk goed door. Het was beslist geen Vitessevlucht aan een draadje, er moest wel gewerkt worden. Al onze goede duiven zaten ‘van voren’ , en dan weet je wel hoe laat het is. Op dit moment nog twee achterblijvers, helaas..

 

Tegen 643 duiven is de uitslag geworden 6e, 7e, 16e, 17e, 24e, 27e, 31e, 48e, 52e, 119e, 120e, 146e, en 147e. Beide aangewezen duiven waren op tijd, Kevin op plaats 27 en Huts op plaats 52. In het rayon beginnen we met de 32e, 40e, 79e van 2486 duiven. 13 van de 38 in de prijzen is een percentage van 34 %.

 

We zijn zeer tevreden over de duiven, we hebben niets te klagen.. De duiven trainen goed, eten prima en de resultaten zijn mooi. We gaan proberen om de gang er in te houden de komende weken, er is nog genoeg te doen hoor, maar we zijn op de goede weg.

 

Kalkar 13-4-2019

 

De eerste uitslag van 2019! Wat mag je van je duiven verwachten? Ik heb het al vaker geschreven, je mag verwachten dat wat je er in stopt er ook weer uit kan halen. Zeker niet meer..

 

We hebben best een goede voorbereiding gehad, wel laat op gang gekomen maar eigenlijk geen echte tegenslagen. De havik heeft waarschijnlijk het loodje gelegd (of is verhuist..), in ieder geval geen last van gehad. Het weer van de afgelopen drie weken was prima en na bezoek aan de duivendokter was de gezondheid in orde bevonden. Al met al goed genoeg voor voldoende africhtingen.

Dat de duiven in goeden doen zijn laten ze dagelijks zien in hun trainingen, ze vliegen met erg veel plezier hun rondjes. Het is werkelijk een genot om naar te kijken. Eten gaat er nog steeds met bakken tegelijk in, komt vast van de lage nachttemperaturen. Als er straks wat form op komt dan zal het eten ook wel wat minder worden, hoe dan ook, we voeren dagelijks volle bak.

 

En dan was het zover.. in-manden voor de eerste vlucht. De reis ging naar het Duitse Kalkar, ruim 160 km voor de mannen en vrouwen. Er waren in de trainingen drie doffers die te laat terug waren en daar best wat moeite mee hadden, deze zijn alle drie niet in-gemand. De rest is mee geweest, 36 atleten. We hebben geen moment getwijfeld of we wel of niet zouden gaan inzetten, ondanks de discussie omtrent het koude weer.

De duiven zijn gelost om 10:30 uur, snel rekenen zou het 12:45 uur worden voor de eerste duiven. Allemaal een beetje onwennig en zoekende naar wat er moet gebeuren op zo’n zaterdagmorgen.. We hebben de tijd genomen en zijn vrij rustig alles gaan klaar maken. Nog een kopje koffie en dan naar buiten, om 12:30 uur stonden we klaar en keken we richting de hoge bomen. Daar moeten de vroege duiven wegkomen ;-) Het duurde wel even voordat de eerste duiven boven de hokken vlogen, 12:53 uur waren er ‘ineens’ twee duiven. De eersten die we zagen overigens.. Vrij snel hadden ze de landing ingezet en zonder twijfelen werd de antenne bereikt.

 

De aankomsten waren erg mooi en het liep lekker door, iedere paar minuten een duif. Soms zelf meer dan één duif tegelijk, we kijken terug op een prima eerste vlucht.

Tegen 346 duiven is de uitslag geworden 7e, 8e, 11e, 13e, 22e, 28e, 55e, 56e, 60e, 64e, 74e, 81e en 86e. Beide aangewezen duiven waren op tijd Huts op plaats 28 en Evialina op plaats 81. Helaas door problemen bij het inkorven waren de aangewezen weer uit de klok.. Pech maar het is niet anders. in het rayon beginnen we met de 28e, 29e, 56e van 1454 duiven. 13 van de 36 in de prijzen is een percentage van 36 %.

 

Er is nog genoeg te doen maar voor nu zijn we zeer tevreden! Op naar Venlo, zoals het nu lijkt gaan er dan 38 mee.