Ook nu weer zilver op Chimay

Vlieghok oude duiven, links de duivinnen en rechts de doffers

Dat was hem dan, de tweede midfondvlucht! Ook deze keer zijn de duiven voor een zeer korte verblijf naar Chimay geweest. Het blijft voor mij een super mooie losplaats, 392 Km tot aan de klep van ons hok.. Voor onze duiven een prima afstand.

De vliegduiven hebben de afgelopen week een prima verzorging gehad, alles ging uit het boekje.. Of de duiven het ook zo hebben ervaren weet ik natuurlijk niet, maar voor ons was het prima. Net als bij iedereen komen bij ons ook de eerste (kleine) tegenslagen. Dat krijg je naar een aantal weken vol aan de bak, zo langzamerhand moeten we kijken of er duiven zijn die weekendverlof nodig hebben. Liever niet maar als het moet dan moet het.

 

Zaterdag vroeg uit de veren om de duiven te verzorgen, vol enthousiasme en met gepaste snelheid alle hokken verzorgt.. Waarom? Omdat we op pad gaan om naar een nieuwe (andere) auto te kijken. Nu zijn auto’s niet mijn hobby hoor maar als we de keus eenmaal gemaakt hebben willen we toch ook wel graag zo snel mogelijk onze nieuwe aanwinst op de oprit. Maar goed, we hadden afgesproken dat we drie uurtjes na de lossing weer thuis wilden zijn, en met de lossing van 11:00 uur hadden we dus wel even tijd om rond te neuzen.

Na thuis de nodige koffie en rondneuzen op de melding-sites van verschillende afdelingen, wisten we dat de snelheden nogal varieerden. Dan toch maar wachten op de eerste meldingen van onze afdeling..

 

Na de eerste meldingen had ik gehoopt te kunnen klokken om 15:50 uur en uiterlijk 15:55 uur.. Eigenlijk is het gebaseerd op niets, de snelheden die elders gehaald worden zijn geen garanties voor de snelheden in je omgeving. En daar willen wij ons graag aan meten. Het was echt een genietmomentje toen we laag over het weiland en met enorme snelheid een duif zagen aankomen. Zonder aarzeling op de klep, Evialina! Dat maakt de aankomst nog mooier. Na 5 minuten waren het de zus van Huts en karma die voor de rest van de punten zorgde. Een knap drietal voorop, dan weet je dat het goed is. Zelfs toen we vervolgens 8 minuten moesten wachten op de rest van het peloton wisten we dat het een mooie vlucht voor ons zou gaan worden.

De uitslag tegen 366 duiven van 19 liefhebbers is geworden 2e, 18e, 21e, 64e, 68e, 70e, 77en 85e. Onze eerste duif is ook gelijk onze aangewezen, Evialina op plaats 2. Huts valt in de vereniging net buiten de prijzen, in het rayon heeft hij nog wel prijs! 8 van de 29 in de prijzen is dat een percentage van 28%.

In het rayon,  tegen 1434 duiven van 83 liefhebbers beginnen we met de 8e, 35e, 44e. Mooie teletekst notering voor Evialina!

 

Al met al zijn we meer dan tevreden over de prestaties! We gaan deze week ook weer ons best doen om ze goed aan de start te krijgen.     

 

 

Zilver op de eerste midfondvlucht, 11-5-2019

Huts en Niffo, tot nu toe samen goed voor 9 prijzen op 10x zetten.

De eerste midfondvlucht is een feit! Heerlijk.. dit zijn de vluchten die wij het liefst spelen, als de omstandigheden dan ook nog eerlijk zijn dan is het helemaal super. Met eerlijke omstandigheden bedoel ik het weer, en dan vooral de wind, en de losplaats. De losplaats moet zoveel mogelijk onder de afdeling liggen, niet te veel Westelijk. Chimay is prima!

 

Onze voorbereidingen waren de afgelopen week niet echt optimaal. We hebben natuurlijk twee voerbeurten moeten kuren, en dat heeft altijd zijn weerslag op de form (dat kan niet anders). Ook hebben de doffers woensdag en donderdag niet kunnen trainen, slecht weer en te laat thuis. Normaal kijk ik niet naar een regenbui en gaan de duiven gewoon los, maar eerst kuren tegen ornithose en vervolgens de doffers de regen in sturen strookt niet met elkaar. Maar goed, ik geloof dat een keer niet trainen niet erg is, de basisconditie hebben ze al wel.

Doordat we medicijnen hebben gegeven zijn we eerder begonnen met energie voeren, ook op aanraden van Nanne Wolff. Gevolg was wel dat de vliegploeg vrijdagochtend uitgegeten was, vol is vol moet je maar denken. Ik had liever gezien dat er nog wat in was gegaan vrijdag.

 

De voorbereiding was wel wat minder maar het vertrouwen niet hoor. Als je duiven mee geeft moet je vertrouwen hebben, je bent immers zelf verantwoordelijk voor het succes. We hebben 29 duiven goed genoeg bevonden voor deze eerste midfondvlucht. Een aantal geblesseerde duiven thuis gelaten, ook één van onze beste duivinnen “ Karma”  is thuis gebleven. Ze voelde niet goed genoeg aan, en bij twijfel… juist, thuis laten!  

Kanshebbers genoeg in de strijd en om naar uit te kijken. De duiven zijn gelost om 12:35 uur, 392 kilometer enkele reis naar Heiligerlee. Knap dat de lossingcommissie het juiste moment heeft weten te vinden om te lossen. We hadden gerekend met 1200 meter per minuut, altijd een beetje optimistisch. Toen we de eerste meldingen van Friesland voorbij zagen komen wisten we al wel dat we de 1200 niet zouden gaan halen. Nadat de eerste meldingen van Zuid geplaatst waren konden we echt aan het rekenen, tussen 18:15 uur en 18:30 uur klokken zou een mooie kopprijs geven. Om 18:00 uur stonden we buiten, ze waren welkom!

 

Het bleef akelig stil in de lucht?! Totdat er plots een duif laag over het weiland aankwam vliegen om vervolgens met de poten vooruit door de spoetnik heen te vallen. Ze zal wel gedacht hebben, “ik ben thuis”. Het ging zo snel dat de klok niet eens de tijd had om te piepen, snel het hok in om haar alsnog tegen de antenne te houden. Het was onze Niffo die als eerste aantikte, 18:32 uur op de klok, het duurde zes minuten voordat de tweede, derde en vierde arriveerden. Daarna ging het redelijk vlot. De aankomsten waren prachtig!

 

De uitslag tegen 494 duiven van 22 liefhebbers is geworden 2e, 13e, 14e, 16e, 44e, 45e, 49e, 59e, 73e, 79e, 108e, 118e en 120e. Onze beide aangewezen waren (gelukkig) weer op tijd Evialina op plaats 16 en Huts op plaats 44. Met 13 van de 29 in de prijzen is dat een percentage van 45%.

In het rayon,  tegen 1873 duiven van 96 liefhebbers beginnen we met de 15e, 51e, 55e.

 

Niffo is de partner van Huts en vliegt tot nu toe 5 op 5, waarvan o.a. Een 2e van 494 duiven, 7e van 643 duiven en een 8e van 449 duiven. Ze is lekker bezig, hopen da ze het nog even vol kan houden.

 

 

 

Goud op Tongeren, 4-5-2019

Rustig en geduldig worden alle duiven door Marit binnen gehaald

Niet voorspelbaar.. Het weer en de prestaties van de duiven! Op alle media is aangegeven dat de weersverwachtingen voor zaterdag zeer slecht zouden zijn. Koud, Regen, wind uit het noorden en na de middag winterse buien. En als dan blijkt dat het (gelukkig) allemaal erg meevalt en we achteraf kunnen terugkijken op een prima vlucht, dan is het erg zuur dat er zoveel minder duiven zijn in-gemand. Veel liefhebbers zijn toch bang om hun geliefde duiven te verspelen en houden ze thuis bij de kachel.

 

Ook niet voorspelbaar zijn de prestaties van de duiven, in ieder geval kunnen wij het niet voorspellen ;-).

Onze duiven hebben matig getraind, vooral in het begin van de week. De duiven waren erg onrustig en, bij wijze van spreken, al moe voordat de trainingen moesten beginnen. Om ze enigszins rustig te krijgen hebben de duiven dinsdag een lapvluchtje van 30 KM gehad. Woensdag is er een duivin verwijderd (de drukste..) en daarna ging het iets beter. In ieder geval totdat de havik kwam buurten, een serieuze aanval vlak voor het duivenhok. Twee duivinnen tegen het raam aan waarvan er ééntje 2 staartpennen is verloren, de angst zat er even goed in.

Donderdag is de training weer goed opgepakt, dat viel me niets tegen, zowel de doffers als de duivinnen.

Eten doen ze eigenlijk altijd goed, het is nu zaak om het juiste te voeren. En met weersvoorspellingen die niet uitkomen is dat nog niet zo makkelijk. We hebben gegokt op een zware vlucht en vanaf woensdag extra energie gevoerd, de duiven zijn er gek op en eten dan net iets meer dan normaal.. (dat doe ik zelf trouwens ook als ik stamppot krijg in plaats van macaroni).

We hebben uiteindelijk 34 kanshebbers in-gemand, de duivin die de staartpennen mist heeft toch een weekje rust gekregen. Je weet nooit hoe het tussen de oortjes zit nadat ze de dood in de ogen hebben gekeken.

 

Zaterdagochtend 7:00 uur, prachtig mooi duivenweer! Koud maar niet te, lekker zonnetje met weinig wind. Gelukkig was het niet alleen in Oldambt mooi maar ook in de rest van oost Nederland, de duiven konden gelost worden om 8:00 uur. Even snel gerekend bijna 1400 minder dan een week eerder, en dat is best veel minder voor nog maar de vierde vlucht.

282 km voor onze duiven, het begint er op te lijken.. Noord westen wind, helemaal goed voor onze duiven.

Ondanks dat we voorspelde dat de eerste duiven er tegen 11:45 uur konden zijn, moest er nog het een en ander gebeuren voordat we rustig op de uitkijk konden staan. Gelukkig was Marit de slimste zaterdag en stond zij wel bij de hokken te wachten, en niet voor niets! Toen we haar hoorden fluiten dachten we eerst nog even dat ze ons voor de gek had, maar al snel zag ik een duif over de nok van het jonge duivenhok wandelen. Dus toch?!

 

Na de eerste piep duurde het een aantal minuten voordat nummer twee en drie zich melden op de antenne. Daarna ging het redelijk vlot en kwamen de duiven bij vlagen snel achter elkaar. Je kon aan de tussen posen zien dat er een bui regen was gevallen onderweg. Marit heeft alle duiven binnen gehaald, dit was haar vlucht! Heerlijk om combinatie te vliegen met m’n dochter.  

 

De uitslag is geworden tegen 449 duiven van 21 liefhebbers, 1e, 7e, 8e, 21e, 35e, 50e, 51e, 57e, 71e, 72e, 79e, 85e en 107e.. Beide aangewezen waren net iets te laat, veel bewezen duiven waren net achter de punten aan thuis. Met 13 van de 34 in de prijzen is dat een prijspercentage van 38%.

In het rayon tegen 1833 duiven van 95 liefhebbers beginnen we met de 2e, 47e, 51e.

 In de afdeling Rayon 1 t/m 4 wordt onze jaarling 4e van 7965 duiven

 

Helaas wel twee gewonde duiven thuis, jaarling duivin die duidelijk een roofvogelaanval heeft overleefd en een 2-jarig doffer die zijn poot flink kapot heeft (niet gebroken volgens mij!). Zondagochtend de laatste weer thuis, altijd fijn als alles weer terug is.

 

Volgende week de eerste midfond, de afstand die wij het leukst vinden!

 

 

 

Weert 27-4-2019

Duivinnen krijgen altijd wat " lekkers" na de vlucht.

Ondanks de moeilijke voorspellingen toch een goede vlucht! De lossingscommissie heeft het goed gedaan, precies op het juiste moment gelost.

 

We hadden 35 duiven in-gemand voor deze derde Vitessevlucht, 20 duivinnen en 15 doffers. Allemaal kanshebbers.. Alhoewel we denken dat er nu al wel een paar afvallers bij zitten. Duiven die niet “ uit de verf komen” , wat het is weet ik niet maar ons gevoel zegt dat het met deze duiven niet gaat worden dit seizoen. Tuurlijk krijgen ze nog een aantal vluchten, alle duiven krijgen voldoende kansen voordat we ze thuis houden.

Losplaats Weert is naar Kloosterholt 331 KM, in een mooie rechte lijn wel te verstaan. En die rechte lijn was wel een beetje lastig, een harde zuidwester bepaalde waar de duiven langs zijn gekomen.

 

We hebben de duiven rustig ingekorfd, geen extra motivatie. Vinden we nog niet nodig, er komen nog veel vluchten (kansen). Wel hebben we ‘zwaar’ gevoerd, ondanks de afstand en voorspelling leek het ons beter om er voldoende energie in te stoppen. Een eerste spelen lukt toch niet met de voorspelde wind, dan maar voor een mooie serie met wat meer prijzen en een snelle thuiskomst. Ach, zo probeer je wel eens wat ;-)

Om 14:00 uur mochten onze duiven van start, de wedstrijd kon beginnen! De voorspellingen op de sociale netwerken kwamen tot 2000 mtr/min, de voorlopige uitslagen van andere afdelingen lagen tussen de 1600 meter en 1900 meter per minuut. Afwachten maar.. om 16:00 uur stonden we buiten op wacht, beetje gespannen (toch wel)

 

Om 14:11 (ongeveer) zagen we bij de achterbuurman een duif hoog boven de woning draaien, dat is er één! De duif bleef maar draaien en even later was ook ons eerste duif er, we zagen er één vliegen maar er vielen 5 op het hok, 2 vreemden en 3 van ons.. En toen gebeurde wat er eigenlijk nooit gebeurt, er gebeurde niets, helemaal niets. De domkoppen bleven elkaar aankijken op het hok en het leek wel of ze aan het praten waren. Een beetje koeren, een beetje jagen, tjonge tjonge. De vreemden gingen weer op de vleugels en ik probeerde nog maar eens om de duiven naar beneden te fluiten.

Pas toen er oude duiven bij kwamen werden de jaarlingen ook wakker en dachten we moeten het hok in.. Gevolg, 10 duiven binnen 30 seconden geklokt. Een mooie serie dus Lacht. Al met al een prima vlucht, de duiven kwamen echt super naar huis. Om 17:00 uur moesten er nog 2 komen, deze waren een uurtje later ook weer thuis. Alles terug, daar gaat het om!

Bij het afslaan hoor je dan dat iedereen het zelfde heeft beleeft met het binnen komen van de duiven, bij ons is het niet anders dan bij anderen. Je moet een beetje geluk hebben en vooral heel veel geduld.

 

De uitslag is geworden tegen 567 duiven van 24 liefhebbers, 16e, 23e, 24e, 25e, 26e, 27e, 28e, 29e, 30e, 31e, 47e, 61e, 63e, 70e, 100e, 102e, 121e en 124e. Beide aangewezen waren op tijd, Huts op plaats 27 en Evialina op plaats 61. Met 18 van de 35 in de prijzen is dat een prijspercentage van 51%.

In het rayon tegen 2100 duiven van 98 liefhebbers beginnen we met 52e, 85e, 87e, 88e, 89e.

 

Dik tevreden over het resultaat, we gaan de komende week weer ons best doen om er voldoende energie in te krijgen. Op naar Tongeren!

 

 

Venlo 20-4-2019

Evialina, NL16-1826054

 

Grote sprongen hoor, de tweede vlucht al over de 200 km?! Ik denk niet dat de duiven er hinder van ondervinden, althans de goed getrainde duiven niet, maar voor de duiven die moeten instappen is de stap wel erg groot.

Alle vliegers zijn in-gemand voor deze Vitessevlucht, de vooruitzichten waren immers prima. 38 kanshebbers zijn richting Venlo gestuurd met als doel zo snel mogelijk weer naar huis terug te keren. De duiven zagen er prima uit op het moment van inkorven, niks te zwaar, lekker zacht en ze glommen in het donker ;-) haha! De doffers waren mooier dan de duivinnen, althans dat was mijn bescheiden mening. Inmiddels (na de vlucht) weet ik dat ik het bij het foute eind had.. de duivinnen kwamen veel beter dan de doffers.

Ondanks dat we de hele week volle bak voeren zit er totaal geen gewicht op de duiven, op de een of andere manier eten ze precies voldoende. Of het goed is zal de tijd moeten leren.

 

Zaterdagochtend inderdaad prachtig weer, strakke lucht met een heerlijk zonnetje. De wind was wel redelijk aanwezig, voor sommige jaarlingen zal dit niet makkelijk gaan worden.

Om 9:30 uur klonk het startsein om aan de 205 km lange terugreis te beginnen. Zo rond de middag zullen de eerste duiven weer thuis zijn, bij de één wat eerder dan bij de ander..

 

We hadden de boel op tijd klaar, de duiven waren welkom ;-). Heerlijk relaxed aan de koffie en genieten van deze mooie zaterdag. Wat is de duivensport toch mooi (dat denken we altijd voordat de duiven komen, als ze niet te vroeg zijn denken we soms wel eens anders..). Even snel op de laptop kijken naar de eerste meldingen, optimistisch was de voorspelling 12:15 uur. Voor een vroege (een hele vroege!), maar dat werd helaas niet gehaald. Het was ook muisstil in de lucht, geen duif te zien, en op een goede vlucht zien we echt wel veel duiven overgaan.

Om 12:21 uur was het Evialina die de eerste piep liet klinken, wat een topduivin is het toch. Een minuut later was het Niffo die als tweede aan tikte. Daarna liep het redelijk goed door. Het was beslist geen Vitessevlucht aan een draadje, er moest wel gewerkt worden. Al onze goede duiven zaten ‘van voren’ , en dan weet je wel hoe laat het is. Op dit moment nog twee achterblijvers, helaas..

 

Tegen 643 duiven is de uitslag geworden 6e, 7e, 16e, 17e, 24e, 27e, 31e, 48e, 52e, 119e, 120e, 146e, en 147e. Beide aangewezen duiven waren op tijd, Kevin op plaats 27 en Huts op plaats 52. In het rayon beginnen we met de 32e, 40e, 79e van 2486 duiven. 13 van de 38 in de prijzen is een percentage van 34 %.

 

We zijn zeer tevreden over de duiven, we hebben niets te klagen.. De duiven trainen goed, eten prima en de resultaten zijn mooi. We gaan proberen om de gang er in te houden de komende weken, er is nog genoeg te doen hoor, maar we zijn op de goede weg.

 

Kalkar 13-4-2019

 

De eerste uitslag van 2019! Wat mag je van je duiven verwachten? Ik heb het al vaker geschreven, je mag verwachten dat wat je er in stopt er ook weer uit kan halen. Zeker niet meer..

 

We hebben best een goede voorbereiding gehad, wel laat op gang gekomen maar eigenlijk geen echte tegenslagen. De havik heeft waarschijnlijk het loodje gelegd (of is verhuist..), in ieder geval geen last van gehad. Het weer van de afgelopen drie weken was prima en na bezoek aan de duivendokter was de gezondheid in orde bevonden. Al met al goed genoeg voor voldoende africhtingen.

Dat de duiven in goeden doen zijn laten ze dagelijks zien in hun trainingen, ze vliegen met erg veel plezier hun rondjes. Het is werkelijk een genot om naar te kijken. Eten gaat er nog steeds met bakken tegelijk in, komt vast van de lage nachttemperaturen. Als er straks wat form op komt dan zal het eten ook wel wat minder worden, hoe dan ook, we voeren dagelijks volle bak.

 

En dan was het zover.. in-manden voor de eerste vlucht. De reis ging naar het Duitse Kalkar, ruim 160 km voor de mannen en vrouwen. Er waren in de trainingen drie doffers die te laat terug waren en daar best wat moeite mee hadden, deze zijn alle drie niet in-gemand. De rest is mee geweest, 36 atleten. We hebben geen moment getwijfeld of we wel of niet zouden gaan inzetten, ondanks de discussie omtrent het koude weer.

De duiven zijn gelost om 10:30 uur, snel rekenen zou het 12:45 uur worden voor de eerste duiven. Allemaal een beetje onwennig en zoekende naar wat er moet gebeuren op zo’n zaterdagmorgen.. We hebben de tijd genomen en zijn vrij rustig alles gaan klaar maken. Nog een kopje koffie en dan naar buiten, om 12:30 uur stonden we klaar en keken we richting de hoge bomen. Daar moeten de vroege duiven wegkomen ;-) Het duurde wel even voordat de eerste duiven boven de hokken vlogen, 12:53 uur waren er ‘ineens’ twee duiven. De eersten die we zagen overigens.. Vrij snel hadden ze de landing ingezet en zonder twijfelen werd de antenne bereikt.

 

De aankomsten waren erg mooi en het liep lekker door, iedere paar minuten een duif. Soms zelf meer dan één duif tegelijk, we kijken terug op een prima eerste vlucht.

Tegen 346 duiven is de uitslag geworden 7e, 8e, 11e, 13e, 22e, 28e, 55e, 56e, 60e, 64e, 74e, 81e en 86e. Beide aangewezen duiven waren op tijd Huts op plaats 28 en Evialina op plaats 81. Helaas door problemen bij het inkorven waren de aangewezen weer uit de klok.. Pech maar het is niet anders. in het rayon beginnen we met de 28e, 29e, 56e van 1454 duiven. 13 van de 36 in de prijzen is een percentage van 36 %.

 

Er is nog genoeg te doen maar voor nu zijn we zeer tevreden! Op naar Venlo, zoals het nu lijkt gaan er dan 38 mee.